Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 5 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Tone de ciment pentru casele sinistratilor

Vicepremierul Gheorghe Seculici s-a implicat in ajutorarea sinistratilorRefacerea caselor aradenilor afectati de inundatii s-ar putea realiza cu ajutorul unei donatii constand in materiale de constructii, obtinuta de Gheorghe Seculici
Sinistratii aradeni, in genere cei din municipiu, vor primi la finele acestei saptamani 300 de tone de ciment pentru a-si reface casele. 
Donatia apartine companiei Lafarge, care s-a decis sa acorde un ajutor de 2.500 tone de ciment, in valoare de peste 100 de mii de euro, populatiei afectate de inundatiile din vestul tarii. 
Autorul moral al acestei fapte este aradeanul Gheorghe Seculici,  vicepremierul convingand mai marii companiei sa doneze tone de ciment in cadrul unei intrevederi ce a avut loc la Bucuresti.
Ajutorul in materiale de constructii va fi repartizat celor trei judete afectate (Timis, Arad si Caras-Severin) in functie de amploarea pagubelor inregistrate, judetul nostru fiind cel mai putin afectat de inundatii.  
Cimentul va fi incarcat in 100 de vagoane si va ajunge in zonele afectate in data de 9 mai, in prezenta ministrului de stat Gheorghe Seculici. 
"Refacerea caselor distruse de ape este cel mai important lucru pentru oamenii din zona.  Am discutat deja cu factorii de decizie locali modul in care va fi repartizat cimentul primit, care este esential in procesul de reconstructie. Trebuie sa existe un traseu cat mai scurt al acestuia catre populatia care are nevoie de ajutorul nostru", a sustinut Gheorghe Seculici.
In plus, conducerea companiei este dispusa sa-si suplimenteze ajutorul in cazul in care acest lucru ii va fi cerut de catre vicepremier.

Adriana Barbu - Observator

  • Fata inghitita de Mures la Zadareni nu a iesit la mal: Scafandrii au greblat raul fara sa dea de Dacia scufundata

Eforturi disperate pentru gasirea masinii scufundate in MuresZadareniul a fost, ieri dimineata, in mare fierbere. Pe o strada neasfaltata a comunei, ce duce la pasunea localitati, au trecut, in mare graba, o dubita alba, o autoutilitara a pompierilor, o masina a Politiei si mai multe autoturisme. 
Lumea a inceput sa murmure: "Precis se duc toti la Mures, sa scoata masina cazuta in rau in ziua de Pasti!" 
Intr-adevar, pe malul Muresului, ce margineste pasunea comunala a Zadareniului, s-au intalnit atat reprezentantii Politiei, cat si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, spre a deslusi misterul ce planeaza asupra incidentului nefericit care s-a petrecut in chiar seara de dinaintea Invierii.
Asa cum consemnam in ziarul nostru de ieri, Mihai Sturza, de 23 de ani, din Arad, impreuna cu prietena lui, Adriana, de 17 ani si cu inca doi amici, Nicolae Alin Hupenciuc, de 20 de ani, respectiv Mirela Florina Burduleanu, de 19 ani, au plecat de acasa, cu cateva ore inainte de Inviere, cu scopul declarat de a ajunge, la miezul noptii, la Manastirea Bodrog. 
Se pare insa ca tinerii nu au avut deloc de gand sa ajunga la biserica, ci la un picnic organizat pe malul Muresului, unde-i asteptau si alti tovarasi, cu corturile. 
Asa se explica faptul ca, in loc sa se indrepte spre Manastire pe soseua cunoscuta de toata lumea, cei patru au ajuns tocmai pe pasunea Zadareniului, inspre raul Mures. 
In fine, soferul Daciei nu a sesizat, din cauza vizibilitatii reduse si a drumului foarte rau, ca se apropie de apa, fapt pentru care a condus orbeste si, neatent, a alunecat in rau. 
Din pacate, nu toti ocupantii masinii au reusit sa se salveze. Adriana, singura minora dintre cei patru, nu a reusit sa iasa la suprafata. 
Iata ce ne-a declarat soferul masinii si, in acelasi timp, prietenul fetei, Mihai Sturza: "Cand am vazut ce se intampla, am incercat sa ne salvam. Nici nu stiu pe unde am iesit din masina. Am... iesit. Si am vazut-o si pe Adriana ca a iesit. Am tinut-o, chiar, de mana, dar nu am mai putut s-o salvez. A dus-o apa. Am ajutat-o si pe cealalta fata sa iasa afara. A fost... de cosmar. Eu nu stiu cum poate drumul asta sa duca pe aici. Eu m-am indreptat spre Mures fiindca urmele masinilor care au trecut pe aici inaintea mea duceau chiar inspre apa. Cred insa ca erau urme mai vechi si fostul drum a fost inghitit de rau. Nu stiu..."
La randul sau, Mirela Burduleanu, prezenta si ea pe malul Muresului, ieri dimineata, ne-a spus: "Sigur a iesit si Adriana din apa. Mihai a inotat dupa ea cateva zeci bune de metri ca s-o scoata afara, dar... n-a prins-o. Pe mine m-a impins spre mal Alin..." 
Tatal natural si tatal adoptiv isi plang fiica din masina scufundata"Asa este - a spus si Alin Hupenciuc. Acuma toata lumea crede ca Adriana este inca in masina, de aia au venit toti aici, sa scoata masina. Dar noi stim ca a iesit si ea afara. A dus-o apa. Imi amintesc ca, in momentul cand Mihai si-a dat seama ca am cazut in rau, a strigat spre noi sa deschidem geamurile sa sarim. Eu n-a trebuit sa deschid geamul, ca usa din partea mea nu se inchidea bine, asa ca i-am dat un picior si s-a deschis. Asa am iesit. Nu stiu cum au iesit ceilalti... Dar a iesit, cu siguranta, si Adriana."
Tristi, deloc comunicativi, cei trei supravietuitori ai nefericitului incident care s-a soldat, probabil, cu inecarea Adrianei, prietena lor, nu au vrut sa mai spuna nici un cuvant. 
Mai mult, Mihai Sturza, soferul Daciei, a sarit intr-o barca a institutiilor care se ocupau cu descoperirea si scoaterea dintre valuri a masinii, incercand sa dea o mana de ajutor. 
Adrian Anghel, tatal vitreg al fetei disparute, ne-a spus: "O cresc de la opt ani. In iulie ar fi facut 18 ani. Mama-sa este devastata. Era lumina ochilor ei. Si ma mir ca numai ea nu s-a salvat. Stia sa inoate. Doar nu o data am inotat cu toata familia..."
Pe malul Muresului se afla si tatal natural al Adrianei, Ioan Bizau, cel care a si facut toate demersurile pentru ca ieri, in a patra zi de la disparitia fetei, sa se faca, in sfarsit, ceva concret pentru scoaterea masinii din apa. 
Omul ne-a spus: "Constantin Onaca a trimis, de la Constanta, doi scafandri. Sa-i dea Dumnezeu sanatate! Pana acum autoritatile locale nu au miscat un deget in sensul acesta. Nici nu se stie exact unde este masina. Cauta zadarnic. Eu cred ca fata mea este in masina, ca nu a salvat-o, si pe ea, cineva. Dar, de fapt, nu cred nimic pana nu vad masina afara. Sa vad masina si dupa aia... Cum se poate sa dispara o fata asa si abia azi, dupa atatea zile, dupa ce am intervenit peste tot, sa se faca demersuri pentru scoaterea masinii din apa? Cum?!"
Dupa cinci ore de incercari disperate pentru a scoate masina din rau, atat pompierii, cat si scafandrii, au obosit. 
Mai mult, cei doi scufundatori nici nu au reusit sa vada masina, in asa fel incat sa se stie cu siguranta unde este si apoi sa se ancoreze pentru a fi trasa la mal. 
S-a incercat, ulterior, ca din barcile cu motor sa se cerceteze fundul raului cu ajutorul unor bulumaci, insa nici aceasta metoda nu a dus la un rezultat concret. 
Pe mal se adunase, intre timp, o groaza de curiosi. 
Barbatii, mai ales, opinau ca masina o fi deja intepenita mult mai la vale de locul in care ea a aterizat in rau, probabil plina pe jumatate cu nisip si mal. Din pacate, dupa aproape o zi intreaga de cautari, autoturismul imersat nu a fost descoperit. 
Si nici trupul Adrianei. 
Vom reveni.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Adrenalina pentru pasionatii de biciclete

Ciclisti se pregatesc pentru concursul de mountain-bike - Virtual Arad News (c)2005In week-end - coborare pe doua roti, de la Cetatea Soimos
Clubul de ciclism Tibiscus Timisoara organizeaza in perioada 6-8 mai, la Lipova (locatia aleasa fiind cetatea Soimos si dealul alaturat), al II-lea concurs de mountain-bike "Cupa Cetatilor", precedentul avand loc anul trecut. 
Concursul va avea un caracter de open (deschis tuturor doritorilor, hobby sau amatori), dar el se adreseaza intr-o masura destul de importanta si sportivilor profesionisti. 
Anul acesta au fost invitati peste 100 de biciclisti din Ungaria, Italia, Anglia, Austria, Bulgaria, Ucraina si Romania. 
In ceea ce priveste numarul de spectatori, se asteapta sa fie de cateva sute tinand cont de amploarea evenimentului.
Traseele de concurs au fost amenajate fiind asigurate cu banda avertizoare, stancile si pietrele periculoase fiind marcate cu alb. 
Trebuie precizat ca spectatorii vor avea parte si de surprize, dat fiind faptul ca exista biciclisti ce doresc sa se deschida si alte sectiuni de sport extrem in cadrul evenimentului, acestia punandu-se la dispozitia organizatorilor cu toate materialele tehnice ce ar putea fi de folos.
Startul evenimentului va fi dat vineri, la ora 11,00, inaugurarea oficiala a traseului urmand a fi facuta de oficialitatile invitate. 
Ulterior vor avea loc antrenamentele libere downhill & freeride, precum si cele pentru 4x-cross. 
Sambata dimineata, la ora 10,00, sunt programate calificarile pentru 4x-cross, la ora 14 - start in mansele 4x-cross, la ora 18 - start freeride, iar la ora 21 - start night-ride (coborare de noapte pe traseul de downhill, fiecare cu farul propriu). 
Duminica, la ora 10,00 se va da startul in mansa I de downhill, iar la ora 12 - start in mansa II (finala) de downhill. 
La ora 14 va avea loc un trial. 
In fine, la ora 17 este programata premierea castigatorilor. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Vesti din India

Expeditionarul Alin Totoreanu a trimis felicitari de Paste din indepartata IndieDin Calcutta - INDIA un aradean ne ureaza Sarbatori fericite!
Chiar daca urarile vin cu o mica intarziere, acestea sunt binevenite, mai ales ca ele ajung de la mii de km departare.
Aradeanul este chiar Alin Totorean despre a carui aventura in India va relatam ori de cate ori, acesta reuseste sa ne contacteze din indepartatul continent. 
S-au implinit 3 luni de cand aradeanul a  plecat in India.
100 de zile pline de aventura si peripetii.
Aradeanul a petrecut Sarbatorile Pascale cu gandul la Romania.
Ba mai mult a tinut post si s-a rugat impreuna cu un alt aradean stabilit cu zeci de ani in urma in LAOS.
Este de fapt singurul aradean pe care Alin Totorean l-a intalnit in INDIA.
Ervin este comerciant de pietre pretioase in JAIPUR.
Despre Romania se stie mult prea putin in India.
Unul dintre pescarii din KOCHI isi aminteste doar de Lacatus, care a inscris un gol intr-un meci cu Anglia, iar un altul stia ca Nadia Comaneci este romanca.
Sunt  doua repere,care l-au incantat  pe aradean.
Periplul lui Alin Totorean a continuat zilele trecute.
Dupa JAIPUR, BIKANER, DESHNOK si KOCHI aradeanul a pornit spre Madras, unde foarte multi localnici sunt tunsi chilug, inclusiv femeile.
Moda locului impune portul sariului, iar multe femei isi acopera pieptul doar cu capatul bucatii de panza, iar sanii le ies uneori pe dinafara.
Uneori Alin are soparle si broaste in camera, insa s-a obisnuit deja.
In Calcutta, spune ca cel mai placut lucru este lipsa tantarilor.
Si asta deoarece, cu exceptia zonei desertice din RAJASTHAN, a fost terorizat peste tot de acestia.
In Bombay se vand  peste tot cani de plastic de un litru. Acestea nu sunt, insa pentru baut ci pentru necesitatile fiziologice.
Alin Totorean este asteptat acasa luna viitoare.
El si-a programat, deja, mai multe proiectii video, emisiuni radiofonice si televizate si a scris mai multe articole pentru reviste specializate de turism.
Aradeanul va lua la rand liceele, unde va vorbi si va proiecta imaginile surprinse chiar de el, pentru a-i familiariza pe elevi cu indepartata Indie. 

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • "Batrana Doamna" a implinit 60 de ani

Stadionul UTA mai aminteste de perioada de glorie a "Batranei Doamne"Acum exact 60 de ani, baronul Francisc von Neumann, proprietar asupra unei treimi din Arad, a fondat o echipa de fotbal care avea sa devina mai tarziu cea mai galonata din provincie. 
In 1948, cand ITA reusea primul event campionat-cupa de dupa razboi, cu cele 49 de goluri marcate, Ludovic Bonyhadi a stabilit un record de nedoborat. 
Sase titluri de campioana (1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970), doua cupe ale Romaniei (1948, 1953), eliminarea campioanei intercontinentale Feyenoord Rotterdam (1-1 si 0-0 la Arad, in 1970) si atingerea sferturilor de finala in Cupa UEFA, dupa prestatii memorabile cu Austria Salzburg (4-1; 1-3), Zaglebie Walbrzych (2-1; 1-1), Vitoria Setubal (3-0; 0-1) si Tottenham Hotspur (0-2; 1-1), au fost marile performante ale UTA. 
Echipa care a fost supranumita - de cronicarul Ioan Chirila, "Batrana Doamna a fotbalului romanesc". 
In 1979, UTA a retrogradat intaia oara, dupa 34 de ani, record la acea vreme in Divizia A. 
"Amintirea care m-a marcat cel mai mult in cariera mea de comentator sportiv a fost retrogradarea marii echipe a Aradului. Nimeni nu isi putea imagina ca UTA poate sa paraseasca vreodata prima scena a fotbalului. S-a intimplat, insa, datorita regimului comunist!", declara, cu ani in urma, reputatul Mircea M. Ionescu la postul de radio Europa Libera. 
Ieri s-au implinit 60 de ani de la infiintarea clubului aradean de fotbal, eveniment comentat de cativa dintre cei care au slujit echipa care joaca si astazi pe un gazon din samanta de pe Wembley.
Flavius Domide, cel mai bun fost jucator:
"Pentru mine, UTA a fost lansarea mea in viata. Pentru Arad a insemnat mult pana la Revolutie. Apoi din fotbal s-a facut o afacere. Daca ar fi sa spun tot ce stiu, risc 250 de ani de temnita grea. Oricum, UTA ramane un mit, pentru care nu s-a facut tam-tam cand am retrogradat, asa cum se intampla acum cu Craiova, care este sub noi ca palmares!"
Marcel Coras, fost international:
"60 de ani inseamna o incununare a eforturilor aradenilor de a avea fotbal de calitate, inseamna multi fotbalisti legendari care au jucat la UTA, sase titluri si doua cupe, eliminarea lui Feyenoord, lansarea unor fotbalisti aradeni spre echipa nationala, inseamna tot ce a avut mai bun Aradul in materie de sport!"
Silviu Iorgulescu, fost portar, actual antrenor:
"Evident ca aceasta aniversare reprezinta ceva. Pana in anii '80, UTA a fost cineva in Divizia A. Orice echipa de provincie jinduieste la palmaresul ei intern si extern. Iar UTA a fost un simbol in fotbalul romanesc dupa al doilea razboi mondial. Pentru mine reprezinta varful carierei mele, si aici, la Arad, m-am transformat din bucurestean in aradean!"
Acum 60 de ani baronul Neumann a fondat echipa UTA si stadionul - Virtual Arad News (c)2005Dorel Cura, fotbalist si director sportiv:
"UTA a fost o scoala pentru mine. Aici am invatat fotbal, l-am practicat si mi-am urmat cariera de antrenor si conducator. UTA este o mare familie!"
Helmuth Duckadam, eroul de la Sevilla:
"UTA a fost, este si va fi o legenda. Dar, din pacate, in urmatorii zece ani nu cred ca vom avea fotbal de calitate in Arad!"
Viorel Sima, fost jucator in anii ‘70:
"UTA? Inseamna ceea ce este mai frumos pentru orasul Arad, este tineretea fotbalului romanesc si sper sa intinerim Batrana Doamna!"
Adrian Ungur, golgeter intre 1992-1994:
"Am spus ce am avut de spus la vremea respectiva. Acum sa spuna altii mai mult!"
Roly Nagy, fost fotbalist:
"Este o zi deosebita pentru fotbalul aradean, pentru UTA, care este un nume dupa performante. Sper ca Aradul si UTA sa revina in prima divizie cat mai curand. Acolo ii este locul!"
Petre Bunaciu, fost fotbalist:
"UTA reprezinta echipa fanion a Aradului. Am crescut la juniorii acestei echipe si traiesc cu speranta ca vom reveni in Divizia A. Aradul merita cu prisosinta!"
Liviu Ovidiu, suporter, 55 de ani:
"UTA a fost prima echipa profesionista postbelica. A fost o echipa occidentala, inca de la prima aparitie pe scena fotbalului. UTA a insemnat un moment magic al tineretii mele, culminand cu eliminarea marelui Feyenoord, in Cupa Campionilor din '70!"
Ioan Hamza, realizator sportiv la RCS:
"Din acesti 60 de ani, 40 i-am trait alaturi de UTA. Chiar daca am jucat la Vagonul, UTA era idealul nostru. Am prins meciurile de glorie, pe cei mai mari portari ai Romaniei, Coman, Gornea, Gaboras, Vidac, Iorgulescu, Duckadam. Din pacate, trebuie sa admitem ca nu conteaza foarte mult traditia, ci banii. Iar cei care astazi au bani sunt lipsiti de strategie!"
Golgeteri:
100 - Ladislau Brosovszki
81 - Ludovic Bonyhadi
80 - Mihai Tirlea
75 - Flavius Domide
68 - Iosif Petschovschi
Prezente in Divizia A:
342 - Flavius Domide (1966-1979)
319 - Gabor Biro (1965-1976)
314 - Ladislau Brosovszki (1968-1979)
287 - Iosif Kapas (1950-1964)
287 - Mircea Axente (1964-1976)
244 - Jeno Pozsonyi (1967-1976)
232 - Stefan Kuckla (1966-1982)
221 - Iosif Petschovschi (1946-1961)
217 - Hristos Metcas (1958-1968)

Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]