Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 5 august 2005
Stirile TVA aici
  • Inundatii si cartiere in bezna

In urma ploilor mari Strada Voinicilor a fost inundataIn noaptea de miercuri spre joi, aradenii au avut parte de precipitatii record pentru aceasta perioada. 
Cel mai mult a plouat la Utvinis, unde s-a inregistrat un volum de 83,5 litri pe metru patrat in doar doua ore. 
Conform datelor centralizate de Prefectura Arad, 92 de localitati au ramas fara curent electric, in special pe Valea Muresului si Crisurilor. 
Si Punctele de Trecere a Frontierei din Nadlac si Turnu au ramas in bezna, iar 15 axe de tensiune au fost afectate din cauza furtunii. 
In municipiul Arad, circulatia a fost ingreunata de crengile doborate de rafalele puternice, precum si de apa adunata pe anumite strazi. 
In urma intreruperii furnizarii de energiei electrica, mai multe pompe s-au oprit. 
Astfel ca s-au produs inundatii in cartierele Micalaca - pasaj, zona Selgros, zona 300, Bujac, Aradul Nou. 
In total, 44 de imobile au fost inundate si s-au inregistrat si doua incendii. 
Orasul a ramas fara iluminare pana spre dimineata.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Repartizarea computerizata a elevilor in licee - o adevarata tragi-comedie

Inspectorul general adjunct al ISJ - Mihaly Matekovits explica anomaliile de la repartizare200 de kilometri pana la scoala
Erorile facute la repartizarea computerizata din luna iulie a determinat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) sa organizeze repartizarea celor aproximativ o suta de absolventi ai claselor a VIII-a din judetul Arad, care nu s-au inscris, inca, la vreo unitate de invatamant, printr-o sedinta publica, pe locurile ramase libere. 
Asta dupa ce computerul si greselile de completare a codurilor unitatilor de invatamant de catre elevi au creat pentru unii dintre acestia situatii dificile.
Un absolvent al clasei a VIII-a dintr-o scoala din municipiul Arad a fost repartizat intr-o clasa de liceu cu profilul sudura, cu toate ca elevul are deficiente de vedere. 
"Am mai primit cereri din partea a trei perechi de gemeni care au fost despartiti cu ocazia repartitiei computerizate. Legea le da dreptul gemenilor sa invete in aceeasi scoala si ei au facut cerere in baza careia vor fi repartizati la aceleasi licee. S-ar putea sa existe si cazuri de elevi din Gurahont care au fost repartizati la Nadlac, adica la 200 kilometri distanta de casa. Si acestia vor putea, pe baza de cerere, sa-si aleaga alt liceu", a precizat inspectoral general adjunct al ISJ Mihaly Matekovits. 
"Au existat cateva cazuri mai extreme ca sa le zic asa, nu neaparat din cauza calculatorului. Si elevii au fost de vina pentru ca nu au trecut bine codurile unitatilor de invatamant. Bineinteles ca acel elev cu deficiente de vedere care a fost repartizat in luna iulie intr-o clasa de liceu cu profilul sudura va putea sa schimbe liceul", a mai adaugat el.
La repartitie sunt asteptati elevii care nu si-au trecut destule optiuni pe fisa de inscriere in luna iulie si pentru ca nu au avut medii suficient de mari au ramas pe dinafara, elevii care nu s-au prezentat la repartitia computerizata, precum si elevii care au promovat corigentele. 
Potrivit celor spuse de Mihaly Matekovits, de data aceasta nu se mai apela la ajutorul computerului, astfel incat exista posibilitatea ca erorile "informaticii" din luna iulie, care i-au pus in situatii dificile pe elevi, sa fie corectate. 
Repartitia se va face in functie de locurile ramase libere in licee si scoli de arte si meserii.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Kastner si Ungureanu se lupta sa trimita cat mai multi romani in UE

Senatorul PSD - Dan Ungureanu doreste sa-i ajute pe macelarii care lucreaza in GermaniaSenatorul Vasile Dan Ungureanu a intervenit la Ministerul Afacerilor Externe pentru a-i ajuta pe muncitorii romani din sectorul prelucrarii carnii care lucreaza actualmente in Germania.
Conform amendamentului adus unei convenii bilaterale, de la 1 octombrie 2004 lucratorii din domeniul prelucrarii si industriei carnii nu mai pot lucra legal in Germania.
Dupa ce a facut mai multe interventii parlamentare la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, senatorul Ungureanu i s-a adresat si ministrului de externe, Razvan Ungureanu, solicitandu-i sa intreprinda tot ce poate pentru ca Romania sa mentina contingentele de forta de munca avute pana de curand.
In scrisoarea sa, senatorul PSD de Arad si-a manifestat convingerea ca Romania are mult de castigat de pe urma conationalilor care lucreaza legal in strainatate. 
"Afluxul de capital care patrunde in tara e important, asa incat orice diligenta a Guvernului Roman in directia pastrarii unor avantaje pe piata muncii merita tot efortul", a punctat senatorul Ungureanu.
Titularul portofoliului de la Externe i-a raspuns recent demnitarului, transmitandu-i ca propunerea de a relua consultarile cu partea germana i-a fost transmisa conducerii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, singura in masura sa stabileasca modul de abordare, in continuare, a acestei probleme.
Senatorul Vasile Dan Ungureanu crede ca intreruperea colaborarii in industria carnii este surprinzatoare, atata vreme cat prin importul fortei de munca romanesti se rezolva partial lipsa cronica de macelari din Germania, fapt recunoscut si de parlamentarul Susanne Kastner
Demnitarul german i-a adresat la randul sau o scrisoare ministrului federal pentru economie si munca, Wolfgang Clement, prin care solicita sa se verifice inca o data prevederile protocolului si sa se aiba in vedere situatia dificila a societatilor germane din domeniu, defavorizate in urma anularii actului bilateral. 
Conventia bilaterala a fost modificata dupa ce autoritatile fiscale si de munca din Germania au descoperit nereguli cu privire la munca la negru.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Presedinte de onoare

"Sanatatea si mediul inconjurator" a fost tema dezbatuta de ecologistiUn aradean a fost ales presedinte de onoare a nou infiintatei Asociatii de medicina ambientala si protectia mediului in cadrul Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa! 
Intrunirea a avut loc, la sfarsitul saptamanii trecute in Ungaria, unde ecologisti din 3 tari au dezbatut o tema de interes... "Sanatatea si mediul inconjurator." 
A 7 a conferinta regionala a fost organizata de Euroregiunea Dunare-Mures- Cris-Tisa, Academia de stiinte si Universitatea din Szeged. 
47 de lucrari stiintifice au fost prezentate de ecologisti din Romania, Ungaria si Serbia. 
Delegatia aradeana a fost condusa de profesorul Francisc Schneider, care a fost ales ca presedinte de onoare al unei noi asociatii de medicina ambientala si protectia mediului in cadrul Euroregiunii. 
Aceasta are ca scop stimularea cercetarii transfrontaliere in domeniul sanatatii si mediului si sa usureze schimburile de informatii intre tari.  

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Satul de vacanta de la Zugau

Tot mai multe case de vacanta se construiesc pe Valea Zugaului - Virtual Arad News (c)2005La noua kilometri de comuna Dezna, pe un drum forestier strajuit, pe o parte, de vale si pe cealalta, de padure, ajungi la Zugau.
De fapt, satul care purta acest nume, nu mai exista.
Dupa un val de inundatii provocate de cresterea vaii, in urma cu mai multi ani, oamenii s-au mutat tot mai jos, ajungand, intr-un final, in Dezna.
In urma lor au mai ramas doua case din lemn, lipite cu chirpici si aflate pe punctul de a se prabusi.
Cu toate acestea, cele cateva capite cu fan, rasfirate de o parte si de alta a drumului, lasa sa se inteleaga ca, macar din cand in cand, pe aici mai trece cineva.
Cum era de asteptat, zona a starnit interesul oamenilor satui de agitatia oraselor si care cauta locuri retrase unde sa se relaxeze la un sfarsit de saptamana sau in concediu.
Prin urmare, pericolul producerii de inundatii, nu a parut sa-i sperie pe timisoreni, aradeni sau pe celelalte persoane care au decis sa cumpere, pe amplasamentul fostului sat, locuri pentru a-si construi casute de vacanta.
Asa incat, din cele 60 de parcele, pe vreo 20 au inceput lucrarile, unele dintre cladiri fiind, deja, locuibile.
De la cabane si pana la adevarate vile, facute in marea majoritate din lemn si din piatra de rau, noile cladiri care isi asteapta proprietarii au facut ca satul parasit sa prinda viata.

A. Halmagean - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]