Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 5 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Sinistratii din municipiu vor avea case noi

Noi locuinte pentru sinistrati pe strada TarafuluiStrada Tarafului din cartierul Sanicolaul Mic nu este una pe care oamenii de conditie medie sa-si doreasca o casa, iar despre cei mai fericiti din punct de vedere financiar nici nu poate fi vorba. 
Drumul e destul de rau, utilitatile abia acum asteapta sa fie introduse, iar vecinii sunt, in marea lor majoritate, de etnie rroma. 
Si totusi, zece familii ce totalizeaza 37 de membri vor fi mai mult decat fericite sa se mute in cele trei case nou-noute, impartite in cate patru apartamente compuse fiecare din doua camere, baie, bucatarie si hol, in constructie pe strada Tarafului. 
Este vorba despre familiile sinistrate in urma inundatiilor din aceasta primavara, care au fost evacuate din locuintele afectate si locuiesc din luna martie la centrul social al primariei. 
Cele trei case, in valoare de 1,3 miliarde de lei, se construiesc din banii alocati de Primaria Municipiului
Lucrarile sunt executate de catre trei societati: Tehnodomus, Arcons si Recons, iar primul termen de finalizare era stabilit pentru 19 octombrie. 
Cum vremea n-a tinut cu constructorii, termenul a fost mutat pe opt noiembrie.
Primarul Gheorghe Falca, prezent in cursul zilei de ieri pe santier, a apreciat calitatea lucrarilor si a tinut sa multumeasca si sponsorilor ce au venit in sprijinul acestor oameni nevoiasi: Omniasig - 300 de milioane de lei, Lafarge - 300 de tone de ciment.
"Terenul, ca si casele, vor ramane in proprietatea noastra, iar locatarii vor plati o chirie modica. De asemenea, lucram la un regulament de utilizare a acestor case, se vor face inspectii pentru a ne asigura ca sunt bine intretinute. Tot in aceasta zona, se va demara proiectul Phare prin care zece familii de rromi alesi de o comisie speciala de la Bucuresti vor primi locuinte gratuite, in cadrul programului de integrare sociala a acestei etnii", a precizat primarul Gheorghe Falca.
De asemenea, cu sprijinul ANL, se vor construi patru case din lemn, ce vor fi gata la inceputul lunii noiembrie, pentru patru familii ce si-au pierdut casele tot la inundatii. 
Cum acestia erau proprietari, casele se vor construi pe fostele locuri, in Gai si Bujac.
Zona Tarafului nu va duce lipsa de utilitati: casele vor fi racordate la apa, dar vor avea si canalizare, alaturi de strada invecinata - Clopotului, iar iluminatul a fost, de asemenea, extins.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Romanii din Ungaria cer sprijinul autoritatilor romane

In timpul intalnirii ministrilor de externe de la Gyula, romanii din Ungaria au cerut sprijinAutoguvernarea pe tara a Romanilor din Ungaria (ATRU) a transmis Guvernului Romaniei o serie de solicitari privind rezolvarea problemelor pe care le intampina comunitatea romaneasca! 
Acestea i-au fost aduse la cunostinta ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in timpul vizitei pe care acesta a facut-o saptamana trecuta la Gyula. 
AJRU a cerut sprijin pentru sustinerea invatamantului in limba romana si a Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria. 
De asemenea, comunitatea romaneasca din tara vecina a solicitat fonduri pentru constructia unei noi scoli in Batania si pentru modernizarea Centrului Cultural Romanesc din incinta Liceului "Nicolae Balcescu" din Gyula, dar si pentru renovarea mai multor lacasuri de cult. 
AJRU a
aratat autoritatilor romane ca are nevoie urgenta de surse financiare pentru finalizarea lucrarilor de renovare a Centrului de Documentare si Informare pe care-l detine, care a fost realizat si inaugurat anul trecut cu sprijinul financiar al ambelor guverne.
Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Urrgaria mai solicita Guvernului roman sprijin pentru mentinerea in functiune a radioului de limba romana de pe teritoriul Ungariei, care isi va intrerupe emisia pe lungimile de unda estica de la inceputul anului viitor.
De mentionat ca ATRU este un organism infiintat in baza Legii minoritatilor nationale si etnice din Ungaria si reprezinta unicul for de reprezentare a comunitatii romanesti din aceasta tara.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Traficanti la pubertate

O noua captura de doguri la AradPolitistii aradeni de la Crima Organizata au reusit sa destrame o retea de traficanti care distribuiau canabis in oras. 
Un ofiter sub acoperire a reusit sa cumpere mai multor probe de tigari de la un adolescent in varsta de numai 16 ani. 
Acesta a fost prins in flagrant pe 3 octombrie, cand a incercat sa vanda 280 grame de canabis, contra sumei de cinci milioane lei de lei vechi.
Drogurile, detinute impreuna cu alt tanar de 17 ani, fusesera recoltate in luna august de pe un camp din zona CET Arad si depozitate intr-un garaj din centrul orasului. 
Politistii au mai descoperit aici alte 50 de grame de canabis. 
Cei doi tineri au mai fost cercetati si in cursul anului 2004 pentru trafic si consum de droguri. 
Ei au fost retinuti pentru 24 de ore si urmeaza sa fie prezentati instantei de judecata pentru emiterea unor mandate de arestare.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Comemorare generali maghiari

La comemorarea celor 13 generali martiri vor fi prezenti multi oaspeti strainiComunitatea maghiara se pregateste pentru comemorarea celor 13 generali. 
In data de 6 octombrie, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania pregateste mai multe manifestari culturale la care sunt asteptate sute de persoane precum si personalitati ale vietii politice din Romania si Ungaria. 
Organizatorii evenimentului au invitat si in acest an reprezenti ai guvernelor de la Bucuresti si Budapesta. 
Manifestarile dedicate celor 13 generali vor incepe in seara zilei de 5 octombrie, cu un concert simfonic sustinut de Filarmonica din Arad si corul Codai din Debretin. 
Actiunile vor continua a doua zi la Catedrala Catolica unde va avea loc o slujba de pomenire a celor 13 generali iar mai apoi la obeliscul din sub cetate unde vor fi depuse coroane de flori. 
Seara se va incheia in Parcul Reconcilierii. 
La eveniment sunt invitati reprezenzanti ai guvernelor de la Bucuresti si Budapesta dar si ai parlamentelor din cele doua tari. 
Si in acest an, la comemorari va participa vicepresedintele parlamentului Maghiar Ibolia David. 
Viceprimarul Aradului Levente Bognar sustine ca evenimentul culturat este asteptat in fiecare an de foarete multi oameni. 
Si asta pentru ca, Aradul este un model in ceea ce priveste convietuirea dintre minoritati. 
Conducerea UDMR Arad sustine ca parcul reconciloierii artage pe zi ce trece tot mai multi turisti. 
In fiecare zi, parcul este vizitat de zeci de turisti care doresc sa fotografieze monumentul libertatii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Modesta dar eficienta si credibila, primaria Ghioroc!

Primarul din Ghioroc nu a dezamagit alegatoriiComuna Ghioroc face parte din lantul de podgorii aradene, lant ce se intinde sub forma unui semicerc pornind de la Valea Muresului pe pantele insorite ale Muntilor Zarandului pana la Pancota.
Situat chiar la mijloc, Ghioroc este o importanta zona viticola, si, apropierea de standardul european ambitioneaza spre o industrie turistica si de agrement, moderna.
Planurile si proiectele sunt mari, dar bugetul pnmariei nu depaseste modestul, (in)suficientul.
Si totusi se poate face treaba!

Portret de primar care (nu) promite.. .electoral
Mircea Luca, primarul comunei Ghioroc se afla deja la al doilea mandat.
Intra in categoria oamenilor cu personalitate, dinamici, realisti, puternici - in care dorinta de a REALIZA nu exclude studiul, si, de ce nu, pasiunea si indarjirea.
Poate chiar de aceea campania sa electorala a fost curata si plina de - bun simt.
"Nu sunt un om care, odata ajuns in primarie sa cheltui banii si rabdarea oamenilor pentru a invata sa administrez comuna. Am trecut timp de 12 ani prin diverse probleme ale administratiei locale, am invatat sa le stapanesc, sa cunosc oamenii comunei cu grijile si problemele lor. Eu n-am venit cu promisiuni, pentru ca e usor de promis, dar e mai greu sa gospodaresti in asa fel posibilitatile financiare ale comunei, incat sa reusesti sa intervii in toate ramurile de activitate. Sunt convins in continuare ca nu va voi dezamagi".
Pare de mirare cum asemenea cuvinte pot cuceri oamenii a trei localitati, Ghioroc, Cuvin si Minis.
Si totusi, Luca a castigat din nou increderea electoratului, devenind pentru a doua oara primar.
Un primar care nu se "balbaie" si nu se incurca in explicatii (i)logice, incercand sa dreaga greseli si poticneli de care, din pacate, ne izbim, in multe alte primarii.
Unitatea socio-medicala Ghioroc a fost modenizata"Comuna fiind cu specific viticol, problemele cele mai grele le-am avut si inca le mai avem ca retrocedarea pamanturilor, a viilor. Nu poti sa-i multumesti pe toti si nu toti pot prezenta documentele care sa-i indreptateasca cererile. Inainte de orice, insa, am incercat sa respect legea, tocmai din aceasta cauza (n-)am avut probleme".
Primarul considera ca un adevarat conducator de comunitate - fie ea mica sau mare - trebuie sa fie un om integru, sa cunoasca administratie, sa stie sa lucreze cu oamenii, sa respecte legea, dandu-se pe sine ca exemplu.
Numai asa impui respect si institui ordine si constiinta civica, fapt aproape inexistent la romani.
Primarie deschisa, cu dialog cu cartile pe masa
Primaria Ghioroc se confrunta si in acest mandat, pe langa multe alte probleme de ordin curent - cu cele de fond funciar. Zona viticola este - cu atat mai mult - mai dificil de (re)impartit, iar pretentiile si cererile sunt mari.
Fiecare ar vrea sa aiba inapoi tot ce si unde a avut sau mostenit, dar legea trebuie respectata, deci nu poate fi pe placul tuturor.
Pana acum au intrat in posesia terenurilor peste 1000 de persoane, fapt deloc usor de realizat, in conditiile in care, pana acum, aproape toata lumea e multumita.
Noua lege a retrocedarilor de terenuri pe vechile amplasamente va gasi primaria pregatita si pentru aceasta problema.
"Cei mai afectati vor fi locuitorii din Minis pentru ca terenurile pe care le-au detinut cu zeci de ani in urmi au intrat, intre timp, in domeniul public al statului- spune Luca. In mod firesc, imi doresc ca toti oamenii sa-si reintre in drepturi, dar numai respectand legea".
O prioritate absoluta a primariei a fost grija pentru ca noul an scolar sa gaseasca scolile bine pregatite, din toate punctele de vedere.
Desi nu exista inca gaz, unitatile de invatamant (36 de sali de clasa) au lemne suficiente pentru ca iarna sa decurga fara probleme cu incalzirea.
Ceea ce este foarte important - un punct dificil pentru foarte multe primarii - modernizarea grupurilor sociale, a fost realizata in totalitate.
In finalizare se afla doar scoala generala din Cuvin, in timp ce gradinita se afla in constructie.
Vara plaja si strandul "Las Vegas" ofera un excelent loc pentru concedii - Virtual Arad News (c)2005 Desi nu exista canalizare (doar 2 km), apa curge peste tot.
Cunoscutul "drum al vinului" in care sunt incluse sapte localitati este in faza de studiu de fezabilitate.
Oricum, costul este enorm, aproximativ 500.000 de euro.
Se incearca, in masura posibilitatilor, reabilitarea cramei existenta inca de pe vremea Mariei Tereza.
Investitii si turism in prag de dezvoltare si modernizare
Plaja de la "Las Vegas" a devenit un loc modern, din ce in ce mai cautat in timpul estival, atat de localnicii din zone sau imprejurimi cat si de catre turistii din alte judete.
Laciil de, agrernent si plaja sunt locuri din ce in ce mai cautate, astfel ca amenajarea aceastora a facut parte din programul prioritar al primariei de dezvoltare turistica a zonei, fapt pentru care infiintarea unui post de alimentare cu curent tip RAFO s-a impus.
In urma cu putine zile s-a deschis unitatea socio-medicala din Ghioroc, in urma desfiintarii spitalului de cardiologie.
Totul este nou si modern. Nu a fost uitat nici caminul cultural, din Cuvin care a fost renovat in totalitate.
Drumurile au fost pietruite in cea mai mare masura.
Primarul Luca este un optimist motivat:
"Comuna are ce oferi din punct de vedere al locurilor de munca. Avem destule firme care si-au deschis portile pentru locuitorii din zona: o firma de confectii unde lucreaza peste o suta de feniei, o alta firma pentru asamblat jucarii, alta pentru reparatii piese de vagoane, balastiera".
Retrocedarile sunt acum la ordinea zilei, dar Mircea Luca stie ca va face fata tuturor problemelor care se leaga de acestea: retrocedarea caminului cultural din Ghioroc, a scolii generale clasele I-IV, a parohiei reformate.
A fost doar un simplu tur de orizont prin comuna Ghioroc.
In numarul urmator, revenim cu amanunte din viata comunitatii.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]