Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 6 ianuarie 2005

   Stirile TVA aici

  • Reabilitarea cladirilor din oras - la mana aradenilor

Si Piata Sarbeasca va intra in programul de reabilitare - Virtual Arad News (c)2004Bani de la occidentali pentru centrul Vechi
Schimbarea aspectului orasului si, in primul rand, a centrului vechi, care reprezinta principala mostenire de valoare a Aradului, se afla in acest an in calculele administratiei locale. Executivul local a facut public faptul ca intentioneaza sa realizeze un proiect pentru obtinerea unei finantari PHARE.
Obiectivul vizat de proiectului intitulat "Reabilitarea centrului istoric vechi al Municipiului Arad" ar fi crearea unei activitatii turistice a in oras prin reabilitarea unor obiective din zona protejata cu valoare istorica.
 Principala tinta pe care executivul a pus ochii ar fi strazile Preparandiei si Dornei, strazile Cozia, Sinagogii, Mucius Scaevola, Splaiul Toth Sandor (de la Podul Traian pana la strada Ialomitei), dar si urmatoarele piete: Piata Sarbeasca, Piata Plevnei, Piata Veche. 
Tot la reabilitare ar urma sa intre, daca CLM ar castiga finantarea pentru proiect, si Podul Traian.
Daca proiectul ar avea trecere, atunci Aradul ar putea primi din partea europenilor maximum 5 milioane de euro, la care ar urma sa se adauge alte 1,6 milioane de euro de la bugetul de stat. 
Si Consiliul Local ar trebui sa contribuie in acest caz cu 10 % din costul total eligibil al proiectului si sa suporte toate costurile neeligibile, precum si costurile asociate cu pregatirea proiectului. 
Cum proiectul are impact direct asupra modului in care se prezinta Aradul, executivul local a decis ca este cazul ca acest subiect sa fie pus pe masa aradenilor, pentru a-si spune si ei parerea. 
Sugestiile locuitorilor municipiului vizavi de acest proiect sunt asteptate la numarul de telefon 0800800777, la faxul cu numarul 206158 sau pe e-mail: apl@primariaarad.ro.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Parlamentarii PRM si-au prezentat proiectele pentru 2005

Senatori PRM la prima conferinta de presaParlamentarii PRM au sustinut, ieri, prima conferinta de presa din acest an. 
Senatorul Aurel Ardelean si deputatul Bogdan Cantaragiu si-au prezentat proiectele pe care le au in lucru pentru inceputul anului 2005 si modul in care intentioneaza sa ajute judetul.
Bani pentru monumentul Marii Uniri
Senatorul Aurel Ardelean a declarat ca a primit asigurari din partea ministrului Marko Bela ca Aradul va primi bani pentru monumentul Marii Uniri.
Senatorul intentioneaza ca vineri sa organizeze o sedinta a Asociatiei monumentului, pentru stabilirea unui plan de actiune. 
In contul asociatiei se afla, in acest moment, suma de 250 de milioane de lei.
Facultate de constructii
Potrivit lui Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest "Vasile Goldis", promisiunea din campania electorala, de infiintare a unei facultati de constructii, se concretizeaza. 
In  momentul de fata, a fost depus dosarul acestei noi specializari la consiliul national de evaluare si acreditare. "Partea practica in constructii va fi asigurata cu firmele de constructii ale deputatului PRM Bogdan Cantaragiu".
Proiecte pentru judet
Cei doi parlamentari au desfasurat, deja, o serie de deplasari in teritoriu. 
Astfel, la Moneasa, s-a discutat despre posibilitatea realizarii unei sali de sport in care sa se desfasoare si antrenamentele sportivilor veniti in cantonament in statiune. 
De asemenea, s-a avansat posibilitatea ca legatura statiunii cu judetul Bihor sa se faca pe vechiul drum Poiana Tinoasa-Tarcaia, deoarece refacerea drumului Moneasa-Vascau necesita fonduri foarte mari, fiind necesara si taluzarea vaii. 
La Sebis, rectorul Ardelean a declarat ca va incepe constructia unei sali noi pentru filiala universitatii, iar la Chisineu-Cris s-a discutat cu primarul despre infiintarea unei tabere pentru elevi.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Cosmarul fiecarui inceput de an: Statul la cozi pentru plata birurilor

Coada la Finante pentru plata impozitelor si taxelorDaca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, lumea statea la cozi pentru a putea cumpara o paine, oua, carne sau portocale, acum cetatenii trebuie sa piarda cateva ore pentru a putea da bani la stat. 
Pentru a plati diferite taxe aradenii stau la cozi interminabile, inghesuindu-se pe holurile inguste ale Administratiei Finantelor Publice.
Ce spun contribuabilii?!
Tabes Iosif: "Am ajuns de 10 minute. Doresc sa platesc taxa pentru cazierul juridic. Nu am nici o alta solutie, trebuie neaparat sa o platesc azi, dar cozile astea..."
Vasilache Vasile: "Stau la coada de mai bine de o ora, pentru a plati taxa de urgenta la pasaport. Sunt obligat sa stau la coada asta interminabila, iar acum 10 minute m-a sunat si sefu pentru ca am intarziat. Ce sa fac?"
Nervi si explicatii
Un barbat mai in varsta, incercand sa-si faca loc prin multime pentru a ajunge la ghiseu, s-a "lovit" de hotararea unui cetatean care avea nervii "intinsi" la maxim, fiind nevoit sa se intoarca la coada. 
Iar batranul nu dorea decat o simpla informatie.
Incercand sa lamurim de ce se formeaza aceste randuri am stat de vorba cu domnul Calin Arusti, purtator de cuvant in cadrul Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Arad, care ne-a declarat: "Dimineata sunt cele mai mari cozi, este oarecum firesc. Totusi avem program cu publicul si dupa-amiaza. Stiu ca este neplacut sa astepti la coada, dar nici pentru noi nu este usor sa vezi ca nu poti sa servesti oamenii cum trebuie. Rugam aradenii sa se obisnuiasca sa vina luni, miercuri si joi intre orele 16.00-19.00, iar sambata intre orele 9.00-14.00. Astfel, ar fi evitate toate neplacerile".
Deocamdata, liniste la taxe locale!
Taxele si impozitele locale se vor putea plati incepand cu data de 17 ianuarie. De aici si linistea neobisnuita care ne-a intampinat cand am trecut pe la ghiseele din centru.
"Persoanele care vor plati integral impozitele si taxele locale vor primi o bonificatie de 5 procente pentru impozitul pe cladiri si terenuri", ne-a declarat Pavel Neamtiu, directorul Directiei Fiscale. 
Suficient ca sa ne imaginam ce "distractie" va fi (si) la plata taxelor locale.
Aradenii care vor sa evite cozile ce se vor forma la sediul Directiei Fiscale incepand cu data de 17 ianuarie, pot plati si la oficiile postale sau chiar cu cardul...
Vigneta - o alta... pierdere de vreme
In municipiu, vigneta pentru drumuri se poate achizitiona la aproape toate statiile Petrom, oficiile postale precum si la sediul Drumurilor Nationale. 
In judet se poate plati la Chisineu-Cris, Sebis, Ineu, Lipova etc. Si pentru plata acestui "bir special" se sta la coada, fie din cauza ca functionarii nu stiu sa lucreze cu calculatoarele, fie pentru ca termenul de plata este prea scurt.
Ioan Gheorghe Balint, sef Sectie Drumuri Nationale, ne-a declarat: "Nu avem confirmarea daca rovignetele se vor plati si la C. E. C. sau in reteaua de statii Mol. Asta e situatia. Din data de 15 ianuarie se vor da insa amenzi celor care nu vor avea vigneta, iar daca data va fi modificata (se vorbeste despre termenul de 1 februarie), aceasta va fi anuntata in presa".
In ceea ce priveste taxa si amenda, ambele se platesc in functie de greutatea si de centimetri cubi pe care ii are fiecare masina. 
In concluzie: rabdare si bani potriviti!

Florin Ghilinta - Adevarul

  • Calatorii cu trenul, pe linii private

Trenurile vor cicula din gara Arad si pe linii privateIncepand de anul acesta, banatenii vor putea calatori cu trenul pe linii private. 
Reprezentantii CFR au anuntat recent ca, la nivel national, 25 de sectii au fost date in gestiune unui numar de sapte operatori particulari, imediat dupa intrarea in vigoare a noului Mers al Trenurilor. 
In vestul tarii, o singura societate comerciala, cu sediul in Arad, a inchiriat urmatoarele trasee: Santana – Ineu, Brad – Vata, Vata - Gurahont, Gurahont – Ineu, Ineu – Cernei, Nadab – Graniceri, Radna – Timisoara Est, Simeria - Hunedoara si Arad – Nadlac. 
Operatorii particulari au obligatia de a desfasura transport feroviar mixt sau de calatori in conditii de maxima siguranta, de a intretine si repara infrastructura feroviara si materialul rulant. 
Pe liniile private vor fi lasati sa circule si alti operatori. 
Agentii economici care au inchiriat trasee au acum dreptul sa aplice tarife proprii pentru fiecare tronson. 
Incepand cu 1 ianuarie 2005, CFR Calatori si Voiaj nu mai emite legitimatii de calatorie pentru statiile aflate pe aceste trasee.

Georgeta Petrovici - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Donatorii de sange

Zilnic la centrul de transfuzii se prezinta donatorii de sangeIn preajma sarbatorilor de iarna la centrul de transfuzii din Arad au venit mai multi donatori decit in restul anului.
Unii au venit cu speranta ca gestul lor va salva vieti aflate in suferinta mai ales ca spitalele se confrunta destul de des cu o lipsa a rezervelor de sange.
Altii au apelat la donarea de sange pentru a-si asigura o masa de sarbatori.
In medie in aceste zile la Centrul de Transfuzie Sanguina Arad se prezinta aproximativ 35 de persoane.
Acestea primesc un bon valoric de 300 de mii de lei  si beneficiaza de 2 zile libere de la serviciu si o reducere de 50 la suta la transportul in comun.

Camelia Catean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]