Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 6 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Cu tramvaiul pana in Zona Industriala. - Linia de  tramvai, realizata in proportie de 73 %

Liniile de tramvai se vor extinde pana in Zona IndustrialaProiectul european care vizeaza realizarea unei linii de tramvai pana in Zona Industriala Vest, prin intermediul careia angajatii firmelor de aici ar urma sa ajunga mai repede la lucru, are toate sansele sa se realizeze in acest an. 
Desi lucrarea a intampinat o serie de probleme, de ordin tehnic, in primul rand, iar termenul stabilit initial pentru finalizarea lucrarii a fost depasit deja cu mult, reprezentantii Primariei care se ocupa de aceasta problema par optimisti. 
Acestia sustin ca proiectul, pe a carui tema au loc intruniri lunare cu finantatorul, este deja realizat in proportie de 73%. 
Daca tramvaiele se vor pune in miscare aici, in zona preturile terenurilor vor creste cu siguranta, iar firmele vor fi si mai atrase de suprafetele pe care Primaria are de gand sa le puna la dispozitie, pe mai departe. 
Desi in Zona Industriala Vest ultimele terenuri libere au fost deja vandute, alte hectare din vecinatate au toate sansele sa fie scoase la licitatie publica, in conditiile in care, printr-o hotarare CLM, s-a dat unda vedere unui schimb de terenuri intre Primarie si o asociatie (a cailor), care detine terenul invecinat zonei industrial. 
Singura problema care mai ramane de rezolvat ar fi cea a ridicarii pasarelei din zona (obiectiv care a avut parte de critici din partea Opozitiei, pe motiv ca in proiectul initial era vorba de o subtraversare, mult mai potrivita zonei, dar mai scumpa). 

Adriana Barbu - Agenda Zilei

  • A inceput recensamantul masinilor

A inceput recensamantul masinilor in traficRepararea drumurilor din judet si recensamantul circulatiei rutiere au inceput si in ARAD!
Cele 5 societati  de constructii care au castigat licitatia organizata de Consiliul judetean au inceput lucrarile de plombare pe mai multe drumuri din zona Felnac, Santana, Pancota si Sebis.
In acelasi timp continua pietruirea drumurilor din zona Dieci Gurahont, asfaltarile la Araneag, si plombarea soselei care leaga Sebisul de statiunea Moneasa.
In paralel are loc recensamantul circulatiei rutiere care se va incheia in luna noiembrie.
Autoturismele care trec pe sosea vor fi luate in evidenta in functie de tipul lor in 42 de puncte ale judetului.
De asemenea, incepand din aceasta luna vor fi cantarite toate masinile de tonaj pentru a fi depistate acelea care nu respecta conditiile legale de incarcare.
Soferii vinovati risca amenzi usturatoare.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • IMAR se zbate pentru a ramane pe piata

IMAR trece prin momente dificile - Virtual Arad News (c)2005Inca din toamna anului trecut Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania avertiza asupra pericolului care plana asupra principalelor fabrici de mobila din Romania, daca leul continua sa se intareasca in raport cu euro.
Daca in septembrie trecut, moneda europeana euro cotata la un curs de peste 40.500 de lei, acum ea a ajuns la aproximativ 36.400 de lei, adica s-a devalorizat cu 10%.
Acest lucru a afectat foarte mult firmele din aceasta ramura, pentru ca marea majoritate a productiei este destinata exportului.
In acest moment in industria mobilei din Romania sunt angrenati peste 100.000 de salariati si ea detine o cota de 7,5% din totalul exporturilor romanesti si 6% din importuri, excedentul comercial fiind de peste jumatate de miliard de euro.
A.P.M.R. a solicitat si a avut o intrevedere cu guvernatorul B.N.R. Mugur Isarescu si cu reprezentanti ai Executivului la inceputul acestui an.
In esenta se solicita sprijinirea exporturilor, prin luarea unor masuri potrivite.
Nu s-a intamplat nimic si acum, dupa doua luni, situatia s-a agravat, practic industria mobilei din Romania fiind acum in plina criza.
APMR a facut un sondaj la 23 de companii din domeniu din care a rezultat ca deja s-a recurs la reduceri de personal.
Astfel dintr-un numar total de 17.000 de angajati, au fost concediati circa 1.200.
Daca situatia va persista, in urmatoarele luni este posibil ca cifra celor care vor fi disponibilizati sa ajunga la 20.000.
In Arad cel mai mare producator de mobila care face parte din A.P.M.R. este IMAR.
Aici lucreaza peste 1.300 de angajati.
Directorul general Andrei Grecu spunea ca "daca moneda europeana ar atinge pragul critic de 35.000 de lei, fabrica ar lucra in pierdere". Asta se intampla in luna decembrie trecut.
Totusi "leul intarit" a avut un impact si asupra IMAR Arad.
Personalul indirect productiv lucreaza doar patru zile pe saptamana, iar pe de alta parte se procedeaza la reducerea costurilor acolo unde este posibil acest lucru.
Vor fi disponibilizati sau pensionati 29 de angajati din sectoarele indirect productive.
"Acum nu se pune problema unor reduceri masive, insa daca situatia va persista s-ar putea ca sa ajungem si la aceste masuri nedorite. Paradoxul este ca avem comenzi carora abia te facem fata. Trebuie si ne onoram contractele, iar de marirea preturilor nici nu poate fi vorba, pentru ca ne-am pierde clientii. Am fost saptamana trecuta la o intalnire a APMR si pot spune ca in tara unii colegi sunt disperati de situatia cu care se confrunta. Niciodata nu au fost probleme atat de grave", spune directorul Grecu.
Salariile sunt blocate, iar eventuale negocieri pe aceasta tema ar putea avea loc abia in toamna.
"Oamenii au inteles situatia si nu fac acum nici o presiune in acest sens", a afirmat Marian Gusatu, viceliderul sindicatului liber IMAR.
Pentru ca situatia si se redreseze, directorul Grecu crede ca un curs de 37.500 de lei pentru un euro, "ne-ar da o gura de oxigen", pentru ca in momentul de fata lupta se da doar pentru a rezista...

G. Constantinescu - Adevarul

  • Sute de persoane servesc masa zilnic la Cantina Municipala

La Cantina Municipala pot servi masa cei cu venituri miciCostul unei portii de mancare calda este de 48.000 lei
In luna aprilie, la Cantina Municipala din oras, vor servi masa de pranz 430 de persoane, zilnic.
Cantinele de ajutor social presteaza servicii gratuite sau contra cost.
Conform Legii 216/1997, au dreptul la o mancare calda persoanele aflate in conditii economice si sociale defavorizate: copiii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinerea acelor familii al caror venit mediu net lunar, pe o persoana, este sub nivelul venitului luat in calcul la stabilirea ajutorului social.
De asemenea, mai beneficiaza de aceasta hrana calda pensionarii, persoanele care au implinit varsta de pensionare si sunt izolate social, nu au sustinatori legali, sunt lipsite de venituri, invalizii si bolnavii cronici, orice persoana care temporar nu realizeaza venituri.
Costul unei mese se ridica la suma de 48.000 lei, bani alocati de la bugetul local.
Cantina ofera mancare gatita, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, cand beneficiarilor li se ofera pachete cu mancare rece.
"Saracilor nostri le oferim tot la doua zile cate un desert, iar zilnic avem mancare calda, carnea nelipsind din meniu. Cantina noastra mai ofera mancare Centrului Multicultural, pentru 80 de copii rromi, si Casei Felice, pentru 20 de copii orfani. De Sarbatorile pascale, le vom oferi mancare specifica, ciorba de miel, oua rosii, cozonac, sunca etc. De asemenea, pentru completarea veniturilor si folosirea banilor pentru reparatii curente si investitii, cantina mai organizeaza si nunti, botezuri, mese festive. Capacitatea de productie a cantinei, de ajutor social din Arad este de 500 de portii de mancare", ne-a declarat directorul Cantinei Municipale, Valeriu Maris.
Persoanele indreptatite sa beneficieze de serviciile cantinei de ajutor social si care realizeaza venituri peste nivelul venitului net lunar, pentru o persoana singura, luat in calcul la stabilirea ajutorului social - care este in prezent de 883.000 lei/persoana -, pot beneficia de serviciile cantinei, cu plata unei contributii de 30% din venitul pe persoana, fara a depasi costul meselor servite, calculat pe aceeasi perioada.
De exemplu, o familie este compusa din sase membri, doi adulti si patru copii, iar venitul pe luna pe membru de familie este de 900.000 lei, si se solicita patru portii de mancare.
Atunci respectiva familie va trebui sa plateasca 30%/luna din 900.000 de lei pentru o portie de mancare calda.

Anca Badila - Observator

  • Studentii cer 100% reducere la transport

Studentii cer reducere pe mijloacele de transport in comunLiga Studentilor Universitatii "Aurel Vlaicu" militeaza, impreuna cu o serie de alte ligi studentesti din tara, pentru obtinerea gratuitatii la transportul in comun.
Sunt doar trei centre universitare in Romania, printre care si Capitala, care dispun de aceasta gratuitate la transport pentru studenti, restul insa nu.
Astfel, ieri, liderii Ligii Studentilor de la Universitatea "Aurel Vlaicu" au sustinut ca sunt hotarati sa mearga pana la greva generala pentru a obtine gratuitatea
"Daca in alte centre universitare s-a reusit, noi de ce nu am reusi?", se intreba presedintele ligii, Paul Boeriu.
In cazul in care primarul nu va fi dispus sa le subventioneze transportul, in data de 19 aprilie studentii isi vor arata nemultumirile printr-o greva generala.
Trebuie mentionat faptul ca aceasta gratuitate la transport nu vizeaza doar studentrii de la facultatea "Aurel Vlaicu", ci si pe cei de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", in ciuda faprului ca este o universitate privata.
Pe langa aceasta greva, LSUAV organizeaza, in saptamana 11-17 aprilie, Primavara Studenteasca.
Aceasta va abunda de concursuri si seminarii la care se asteapta sa participe cat mai multi studenti.
Sportul rege va fi practicat pe toata perioada acestei saptamani, astfel ca in fiecare zi, o serie de echipe, formate din studenti ai UAV, se vor intrece la fotbal.
Primavara Studenteasca este un program organizat la nivel national in colaborare cu Uniunea Studentilor din Romania si Asociatia Nationala pentru Tineret.

A. K. - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]