Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 6 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Prima scoala europeana din Arad - Liceul pedagogic "Dimitrie Tichindeal"

Liceul Pedagogic a devenit prima scoala aradeana de nivel european - Virtual Arad News (c)2005Vineri, la orele pranzului, in curtea scolii se adunau elevi, profesori, invitati. 
In asteptarea oficialitatilor, admiram recent renovatul edificiu si-i dam ocol. 
Terenul de sport e cam acelasi, pe fostul lot experimental a aparut sala de gimnastica, batraioara, de acum, si ea. 
Mai sunt ceva lucrari in curs. 
Corpul claselor de aplicatie e, parca, mai mic. 
Chipuri de invatatori si profesori se insinueaza din memorie. 
Tineri sunt numai castanii, elevii si amintirile.
Festivitatea sta sa inceapa. Au sosit subprefectul Horvath Levente, viceprimarul Tiberiu Dekany, conducerea I.S.J. Arad, reprezentanti ai universitatilor aradene.
Directorul scolii, prof. Alexandru Blaga, relateaza imprejurarile in care i-a fost inmanata la Bucuresti, din partea Sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania si a Ministerului Educatiei si Cercetarii, diploma de scoala europeana.
Invitatii de onoare si-au exprimat, in succinte luari de cuvant, multumirea si au adresat felicitari reprezentantilor scolii. 
Traficul intens si fotbalul incins in pauza, la scoala de vizavi, au bruiat pe unii vorbitori. 
Auzeam franturi din povestirile bunicului, elev la Preparandie, inainte de 1900. 
Poate de aceea m-au si emotionat cuvintele conf. univ. dr. Anton Ilica, despre treptele parcurse de dumnealui in aceasta scoala, la varste diferite, ca elev, apoi ca profesor (director, am adauga) si acum ca universitar.
Dl. Marius Gondor, inspectorul scolar general, impreuna cu directorul scolii au dezvelit placa sculptata in marmura neagra, plasata in dreapta intrarii.
Titlul de scoala europeana il atesta si vechimea, Preparandia premergand cu trei ani, infiintarea la Paris, a Scolii Normale Superioare, care, in Franta, este o institutie de mare prestigiu. 
De acelasi prestigiu se bucura si la noi, Liceul pedagogic "Dimitrie Tichindeal".
Festivitatea s-a incheiat cu un scurt program muzical in interpretarea corului scolii. 
Doar ca la Imnul Academic am auzit: "Vivat academia, vivat profesores!" in loc de vivant, ca-i vorba de un plural. 
Ori, poate, n-am auzit noi bine.

Dana Todor - Adevarul

  • In timp ce ANL a renuntat la Arad din lipsa fondurilor, municipalitatea scoate la licitatie terenuri pentru constructia de blocuri

In Micalaca vor fi construite noi blocuri de locuinte pentru tineri - Virtual Arad News (c)2005Consilierii municipali au fost convocati, pentru ziua de joi, la o sedinta ordinara ce nu se anunta foarte spectaculoasa. Printre proiectele propuse de Executiv spre votare se numara aprobarea unor planuri urbanistice de detaliu, aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investitie "Extindere retele de apa potabila in municipiul Arad - 30 km", scutirea de la plata impozitului pe teren pentru terenurile inundate, concesionarea directa sau vanzarea la licitatie a unor terenului, precum si modificarea ori revocarea unor hotarari anterioare.
In ceea ce priveste terenurile pentru care proprietarii vor fi scutiti de la plata impozitului pe teren, este vorba de acele terenuri care au fost afectate de evenimentele naturale care au avut loc in perioada 23 - 25 februarie 2005. 
Ca urmare a precipitatiilor cazute si topirii bruste a zapezii, au fost inundate in jur de 130 de terenuri situate pe strazile Orsova, Calea Timisorii, Stan Dragu, Ady Endre si Constitutiei.
Pana in momentul de fata au fost depuse un numar de 81 cereri de scutire, din care un numar de 75 au fost solutionate prin HCLM Arad nr. 81 din 18 aprilie 2005. 
Valoarea impozitului pe teren pentru care se propune scutire aferenta celor 6 cereri care fac obiectul prezentei hotarari este de aproape sapte milioane lei.
Asa cum am precizat, una din hotarari se refera la extinderea retelei de apa potabila. 
Municipiul Arad are acoperit, in prezent, un procent de 97% din strazi cu retele de apa. 
Prin introducerea apei potabile pe cei 30 km de strada, procentul creste la peste 99% existand posibilitatea ca Aradul sa aiba retele de apa pe toate strazile. 
Retelele sunt prevazute pentru strazile unde nu exista deloc conducte, dar si pe cele pe care exista retele doar pe portiuni si trebuie inchis inelul. 
Astfel, vor beneficia de apa locuitorii unor strazi apartinand cartierelor Poltura, Parneava, Muresel, Sanicolaul Mic, Micalaca si Dragasani.
Necesitatea acestei investitii consta in faptul ca ceta|enii care nu sunt racordati la sistemul centralizat de distributie a apei potabile, folosesc pentru consum apa din fantani individual sau de la cismelele publice aflate la distante mari. 
Valoarea totala a investitiei este de 57,7 miliarde lei, iar lucrarea se va realiza in doi ani.
In fine, trebuie precizat si faptul ca sedinta de joi va consemna si votarea unui proiect prin care se urmareste vanzarea unor terenuri situate in Municipiul Arad -Micalaca I Est. 
Aici, potrivit intentiilor declarate ale Executivului, se doreste ridicarea unor blocuri. 
"Terenul avea destinatia de zona rezidentiala, cu cladiri familiale de tip urban. Ulterior, s-a aprobat transmiterea a doua amplasamente catre ANL pentru construirea de locuinte in blocuri. Intrucat ANL a amanat inceperea lucrarilor din lipsa fondurilor, in scopul satisfacerii cererii mare de locuinte in Arad, propunem vanzarea prin licitatie publica a sase terenuri, pentru construirea de catre firme interesate, a unor blocuri in vederea vanzarii apartamentelor in sistem de credit ipotecar, tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. 
In scopul reducerii la minim, a preturilor de vanzare al apartamentelor, care nu vor fi locuinte de lux , ci apartamente confortabile, propunem un pret modic, respectiv 1 E/mp. + T.V.A"
- se arata in documentatia tehnica a proiectului.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Proiecte democrate

Parlamentarii aradeni au elaborat mai multe proiecte de legeParlamentarii Partidului Democrat s-au pus pe treaba. 
Acestia au elaborat mai multe proiecte de lege, care urmeaza sa fie dezbatute in plenul Camerei Deputatilor si a Senatului. 
Acestea se refera la doua categorii de romani, care au fost lasati de izbeliste in ultimii ani. Este vorba despre tineri si agricultori. Unul dintre proiectele dezbvatute de parlamentari se refera al modalitatea de accesare a fondurilor europene. 
Numai in aceasta perioada, romanii ar putea sa se foloseasca de peste 700 de milioane de euro. 
Un alt proiect legislativ va fi depus astazi dimineata in Parlament de deputatul Constantin Igas. 
Proiectul de lege se refera la acordarea unor burse de studii pentru tinerii care locuiesc in mediul rural si care nu au posibilitati financiare. 
Bursele ar urma sa fie acordate de Consiliile Locale, care printr-un contract trebuie sa-i oblige pe tinerii beneficiari ai acestora sa se intoarca in satul natal. 
Democratii aradeni au demonstrat astazi ca reducerea impozitului la 16% este un efect benefic pentru economia romaneasca. 
Datele prezentate de consilierul de stat Adrian Nitu arata ca veniturile la bugetul de stat au crescut cu 16,3% iar numarul locurilor de munca a crescut cu 130 de mii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Rezervatii naturale si biserica/ muzeu - Grosii Noi

Vechea biserica de lemn din Grosii Noi a fost renovata si cumparata de Muzeul Taranului Roman - Virtual Arad News (c)2005Grosii Noi, localitate apartinatoare, alaturi de inca alte sapte sate, comunei Barzava este, desi mica in intindere, una dintre cele mai frumoase zone din...tara, la care se adauga mitul unei bisericute intrata in patrimoniul Muzeului Taranului Roman.
La poalele muntilor Zarandului se rasfata un sat mic dar parca rupt din rai: Grosii Noi, la 10 km de localitatea Capruta. 
Frumusetea naturala a locului se traduce azi prin celebra Rezervatie naturala Padurea Runcu Grosi (unica in sud-vestul Europei) si alte cateva rezervatii deosebite: Rezervatia de arini (din Dofteana), Castelul familiei Stirbei, Padurea de la Izvorul Alb, o zona de agrement, Biserica manastirii Raducanu, locul istoric numit Ciresoaia, Tg.Ocna, Dealul Perchiu. 
Despre vechea biserica din Grosii Noi, toata lumea cunoaste legenda cutremuratoare a construirii acesteia. 
Atestata documentar in 1749 dupa o carte scrisa de Gheorghe Ciuhandu, preotul paroh din localitate, Marius Murgu ne spune cate ceva despre legenda ridicarii lacasului de cult. 
"Se spune ca, mai demult, un barbat din partea locului si-ar fi ucis sotia cu un topor sau barda. Drept pedeapsa i s-a poruncit sa ridice singur o biserica in acel loc, de unul singur, cu barda sau toporul, si sa nu fie ajutat decat in situatii deosebite. Barbatul si-a ispasit pedeapsa uciderii prin acest canon, reusind sa ridice biserica de unul singur, doar cu lama toporului si a bardei. Dupa ce a ridicat-o (cu hramul "Adormirea Maicii Domnului") omul si-a incheiat lucrarea printr-un legamant / blestem, care spunea ca in acel loc nimeni nu va mai putea ridica in veci alta biserica". 
Parintele spune ca, indiferent de cat de veridica a fost intamplarea sau nu "au existat numeroase piedici, as putea spune, supranaturale, in ridicarea altei biserici. Dar, pana la urma, am reusit sa ridicam (1989) o alta biserica deosebit de frumoasa."
Totusi, vechea biserica construita numai din lotbe (scanduri cioplite din topor) face parte din circuitul turistic national. 
A fost total renovata in anul 1992 de catre o firma angajata de Muzeul Ţaranului Roman, fiind cumparata de catre muzeu fara drept de stramutare.
Desi zona pare o fundatura la poalele muntilor – locul plin de rezervatii naturale si bisericuta originala drept piesa de muzeu, alaturi de biserica noua – este foarte cautat si vizitat de turisti, atat din tara cat si din strainatate. 
Proiect de viitor? Parintele Murgu este increzator. "Avem un cor de tineret  care participa la toate manifestarile religioase si laice si o trupa de copii mici care sunt pregatiti pentru diferite manifestari si sarbatori legate de pastrarea datinilor din strabuni." 
"La tara, biserica si scoala sunt institutiile care sustin si mentin satul in ziua de azi!" – afirma cu tarie parintele.  
Şcoala din Grosii Noi are in proiect un program scolar rural din care nu va lipsi "societatea de cultura rurala", biblioteca, adica - si un calculator dotat cu internet.

Felicia R.Gheorghe & Raul Popa - Observator

  • Investitori chinezi interesati de Zona Libera Curtici-Arad

Zona Libera Curtici incearca sa atraga investitori si de pe piata asiaticaConducerea Consiliului Judetean si reprezentantii Zonei Libere Curtici-Arad incearca sa atraga investitori de pe piata asiatica, motiv pentru care au fost trimise pliante de prezentare a judetului nostru si a facilitatilor ce se acorda, la toate ambasadele asiatice.
In urma documentelor trimise, Ambasada Republicii Chineze s-a aratat interesata sa amplaseze anumite investitii in Zona Libera Arad.
"Este vorba despre doi investitori chinezi care acum se afla in Germania si au intentii serioase de a veni sa investeasca in judetul nostru. Unul dintre investitori are ca domeniu de activitatea corpurile de iluminat, iar al doilea se ocupa de aliaje neferoase. In curand, ei se vor afla la Arad pentru a analiza oportunitatea de a investi aici", a precizat Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean.
Pana acum, cea mai mare investitie din Zona Libera-Curtici Arad este a firmei portugheze Coindu, in valoare de 25 de milioane de euro, a carei inaugurare se va face in luna august.

Sorina Ambrus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]