Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 6 august 2005
Stirile TVA aici
  • Verdictul CEDO In "Cazul Duckadam" ii desfiinteaza pe cumparatorii de buna-credinta

Soarta caselor de pe centrul Aradului a fost pecetluita de "Cazul Duckadam" - Virtual Arad News (c)2005Decizia Curtii de la Strasbourg privind un imobil din Arad va dicta de acum incolo, potrivit specialistilor, in mai toate procesele legate de retrocedari in Romania.
Cea mai recenta hotarare CEDO Strasbourg , pronuntata pe 21 iulie, impotriva statului roman va desfiinta definitiv, potrivit analistilor, si ultimele sperante legate de cumparatorii caselor nationalizate care au fost etichetati de buna-credinta. 
Cu alte cuvinte, toti fostii proprietari care vor apela la justitia europeana (sau chiar romaneasca) pentru a-si recupera casele cumparate de proprietarii de buna-credinta au sanse foarte mari de a li se recunoaste drepturile, in detrimentul actualilor proprietari.
Soarta acestora a fost pecetluita de "Cazul Duckadam", cunoscutul ex-fotbalist aradean, casa cumparata de acesta in anii 90 fund retrocedata de instanta europeana in 21 iulie fostilor proprietari. 
Potrivit mass-media centrala, oficialii Ministerului Justitiei considera deosebit de utila pentru jurisprudenta romaneasca decizia CEDO din dosarul "Strain-Stoinescu-Duckadam", care il transforma pe chiriasul care a cumparat un imobil aflat in litigiu in "cumparator de rea-credinta".
In fapt, potrivit informatiilor din presa centrala, hotararea curtii de la Strasbourg da familiei Radu si Ana Maria Strain-Stoinescu dreptul legitim de proprietate asupra unei valoroase vile din centrul Aradului, vila luata abuziv de stat in baza decretului apartamentele si apoi le-a vandut. 
Apartamentele de la etaj au fost cumparate de Helmuth Duckadam in 1995, in baza Legii nr. 112, si apoi transformate in spatiu comercial. 
Fostii proprietari si-au cerut casa inapoi dar, in 1999, Curtea de Apel Timisoara a mentinut valabilitatea contractului de cumparare al lui Duckadam, considerat cumparator de buna credinta. 
Proprietarii au luat drumul Curtii europene de justitie iar, la mijlocul lunii trecute, Strasbburgul (CEDO) s-a pronuntat in favoarea fostilor proprietari, considerand ca imobilul a fost cumparat ilegal, pentru ca se stia ca a fost deja revendicat. 
CEDO a desfiintat astfel, potrivit, specialistilor, notiunea de "buna-credinta" a chiriasilor cumparatori, notiune juridica speculata de chiriasi si de avocatii acestora din Romania in procesele pe casele revendicate. 
Hotararea in cazul Duckadam deschide calea unei noi jurisprudente (obligatorie si la Strasbourg, si la Bucuresti), pentru ca de acum - asa cum s-a intamplat in urma cu cativa ani cu casele revendicate in natura dar neretrocedate de justitia romana fostilor proprietari - ca orice chirias care a cumparat un imobil aflat in litigiu, potrivit hotararii CEDO (Strain-Stoinescu-Duckadam) va fi taxat de instantele romanesti si evacuat din acea locuinta CEDO a condamnat statul roman la plata sumei de 80.000 euro ca despagubiri, plus 5.000 euro daune morale catre familia expropriata si 2.000 euro cheltuieli de judecata. 
Proprietarii actuali (se pare ca imobilul a fost revandut), trebuie sa evacueze casa in trei luni.
Cazul Duckadam a ajuns si in atentia Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS) care sustine ca decizia CEDO din acest dosar devine utila celor 128.000 de proprietari care asteapta retrocedarea caselor in natura. 
Din totalul acestora, in jur de 110.000 de imobile au fost vandute ilegal de stat catre chiriasii considerati "cumparatori de buna-credinta".
Din pacate, aradeanul Helmuth Duckadam nu a putut fi contactat pentru a-si spune parerea despre verdictul dat de justitia europeana sau pentru a lamuri unele aspecte legate de imobilul care va fi retrocedat.


Adriana Barbu - Observator

  • Leul "se incrunta" la euro

Casele de schimb valutar afiseaza tot mai des scaderea pretului la valuta - Virtual Arad News (c)2005In ultimele zile, leul s-a apreciat foarte puternic in raport cu dolarul si cu euro. 
Moneda europeana a cazut sub pragul psihologic de 3,5 lei. 
In ce priveste dolarul, unda de soc nu a fost atat de mare, mai ales pentru ca deja piata s-a obisnuit cu cursuri situate bine sub 3 lei noi.
Care ar fi principalele cauze ale acestor fluctuatii mari, in perioade de timp scurte?
O prima explicatie a intaririi leului ar fi concediile celor cateva sute de mii de romani care s-au intors din strainatate si au venit cu valuta in tara. 
Analistii considera ca aceasta apreciere continua in ultimele trei saptamani nu are un fundament economic real. 
Productivitatea muncii nu a crescut, iar de cresterea exporturilor in aceasta perioada nici nu poate fi vorba.
Pe de alta parte, atata vreme cat tinta de inflatie de 7% pe acest an a fost deja compromisa, toata lumea s-ar astepta ca B.N.R. sa intervina pentru a tempera intarirea leului, pentru a atenua un derapaj si mai mare al deficitului balantei comerciale.
Odata cu introducerea leului greu, cursul era de 3,605 lei pentru un euro si 2,98 lei pentru un dolar. 
Trendul descrescator si, implicit al aprecierii leului a continuat astfel ca ieri, cursul era de 3,445 de lei pentru un euro si 2,798 pentru un dolar. 
Daca la 1 iulie paritatea euro - dolar era 1,206, ieri aceasta era de 1,23.
Este de asteptat insa ca din toamna, cand importurile energetice vor fi masive, leul sa se deprecieze. 
Unii analisti considera ca atunci ar putea atinge un prag de 3,7 lei pentru un euro. 
Daca se va intampla asa, ramane de vazut.
Interesant este ca si casele de schimb au mers pe politica unui ecart mare, in unele cazuri si pana la 1000 de lei vechi intre vanzarea si cumparea valutei. 
Cand marja este atat de mare, e si acesta un semnal asupra incertitudinii evolutiei din perioada imediat urmatoare.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Aglomeratie la pasapoarte 

Cresc din nou cozile la pasapoarteServiciul de pasapoarte are, de 5 zile incoace mai mult de lucru! 
Si asta deoarece la inceputul lunii a inceput, la frontiera, ridicarea pasapoartelor celor care au depasit termenul legal de sedere in strainatate.
Procedura de recuperare este greoaie si dureaza aproape 3 luni.
Primii doi romani care au facut demersuri sa-si recupereze pasapoartele s-au prezentat, miercuri la Servciul de pasapoarte Arad. 
Pasapoartele retinute de politistii de frontiera sunt tinute in custodie de catre Serviciul de pasapoarte.
Pentru a-si recupera pasapoartele cei vizati trebuie sa primeasca mai intai o comunicare prin care se anunta suspendarea actului.
Daca persoana se considera neindreptatita de decizie o poate contesta in 30 de zile. 
Raspunsul, insa il da chiar Directia generala de pasapoarte, nu serviciile locale. 
Iar pentru raspuns se asteapta 30 de zile.
Daca raspunsul nu este unul favorabil, cel in cauza se poate adresa instantelor judecatoresti.
Cei care nu au documente sa justifice faptul ca au stat pe drept mai mult in occident risca sa ramana fara pasaport pana la 5 ani. 
Exista, insa si situatii in care romanilor li se prelungeste termenul de sedere in strainatate. 
Reglementarile le aduce ordonanta 28 din iulie. 
Servicul aradean lucreaza, acum zi lumina deoarece lunile iulie si august sunt de varf in domeniu. 

Izabela Vekas  - Televiziunea Arad

  • Transportatorii aradeni ameninta Guvernul cu actiuni in instanta si sesizarea Comisiei Europene

Reprezentantul transportatorilor aradeni - Cosmin Galu ameninta GuvernulDupa ce au contestat o decizie a ministrului transporturilor si au fost ignorati de autoritati
Conducerile societatilor comerciale din Arad, care au ca obiect de activitate transportul persoanelor cu microbuze (in regim 8 plus 1), vor actiona in instanta Ministerul Transporturilor.
Transportatorii spun ca prin ordinul nr. 109, din luna aprilie a acestui an, firmele care efectueaza transport de persoane peste granita, cu vehicule de 8 plus 1 locuri, nu mai au dreptul sa primeasca licence de transport international. 
Astfel, in momentul in care le expira licenta de executie, transportatorii vizati nu mai pot face drumuri in strainatate.
Potrivit celor declarate de Cosmin Galu, consilierul juridic al Asociatiei Patronale a Transportatorilor "Europa 2002", ordinul ministrului incalca prevederile Constitutiei, motiv pentru care agentii economici din acest domeniu au in vedere inclusiv initierea unui contact cu forurile europene pentru a atrage atentia asupra incalcarii legii si a prevederilor unui capitol de negociere cu UE.
"Pana acum am inaintat o serie de contestestatii la Ministerul Transporturilor, Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor in toate raspunsurile primite ni se explica faptul ca s-a luat aceasta masura pentru a ne alinia la prevederile Uniunii Europene. Ori, noi consideram ca ordonanta ministrului incalca flagrant aceste prevederi. Mai mult, ordinul in cauza incalca prevederile constitutionale in vigoare, legea IMM-urilor si legea liberei concurente. Stim ca ne asteapta procese anevoioase dar nu avem de gand sa renuntam. Vom organiza si proteste publice daca va fi nevoie", a precizat Cosmin Galu.
Transportatorii aradeni sustin ca interzicerea acestei activitati va lasa fara loc de munca aproximativ 500 de persoane. 
Potrivit conducerii Asociatiei "Europa 2002", masura considerata a fi ilegala, vine sa sprijine transportatorii mari, eliminandu-i pe cei mici, "pentru ca am deranjat marile firme ca le-am luat un segment din clienti, adica exact pe cei care nu putea ajunge, prin intermediul lor, exact la destinatie si pe care noi ii ducem acolo".
Sesizarile trimise de transportatorii aradeni catre parlamentari, la prefectul judetului si la Guvern au ramas fara raspuns.
"Am constatat ca doar daca sunt sesizate forurile europene se respecta si in Romania legea. Asa s-a intamplat si in cazul transportatorilor de marfa, poate se intampla si acum. Vom ataca ordinul ministrului si, daca nu se rezolva nimic, vom recurge la proteste" a precicat Cosmin Galu.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Castelul si Gradina Botanica Universitara Macea – obiective de interes european

Castelul de la Macea a intrat in posesia UVVG - Virtual Arad News (c)2005Asezata in plina campie, la doar 23 de km de municipiul Arad, comuna Macea este o localitate straveche, atestata inca din anul 1374. 
In epoca medievala, Macea marca un punct de echidistanta intre cetatile Arad si Gyula, facand parte din teritoriul fostului comitat al Zarandului.
Odata cu incheierea Pacii de la Karlovitz (1699) si a celei de la Passarovitz (1718), domeniul de la Macea intra in proprietatea familiei Edelspacher, care vinde insa aceasta parte a mosiei unui nobil sarb, pe nume Mihai Cernovici. 
In jurul anului 1724, noul proprietar incepe sa isi amenajeze resedinta.
Ulterior, in anul 1862, domeniul isi schimba proprietarul, acesta devenind contele maghiar Karoly Gyorgy de Nagy Karoly, o personalitate marcanta a tarii vecine, careia castelul de la Macea ii va servi doar ca resedinta de vara.
Cea de a doua aripa a castelului este construita intre anii 1862-1866, dupa model francez.
Pana in anul 1900, cele 100 de holde de padure populata cu fazani erau despartite de parcul propriu-zis, dar din acest an, padurea si parcul devin tot unitar, cu purtarea de grija a cunoscutului gradinar Josef Prohaska, acesta ocupandu-se si de amenajarea bazinului de inot, a terenului de tenis, a rondourilor de flori, a aleilor si a fantanii arteziene. 
Toate acestea se petrec in perioada in care proprietar este Karoly Gyula, nepotul lui Karoly Gyorgy.
In anul 1939, medicul Adam Iancu, din Curtici, devine proprietar al castelului, acesta contribuind la starea de regres a parcului, defrisand necugetat hectare intregi. 
Abia in 1968, acesta va fi declarat parc dendrologic, primele reparatii pe cheltuiala statului datand din 1956-1957.
In perioada postbelica, beneficiar al terenului si castelului a devenit Cooperativa Agricola de Productie.
Parcul dendrologic de la Macea va adera la Asociatia Gradinilor Botanice Europene - Virtual Arad News (c)2005 Actualmente, castelul si Gradina Botanica servesc drept locatie pentru tabere si scoli de vara internationale organizate de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, proprietar al acestor obiective. 
De asemenea, in acest cadru se deruleaza conferinte, simpozioane, intrevederi protocolare etc. 
In acelasi timp, in incinta castelului e amenajat un Muzeu al caricaturii si Muzeul Etnografic al Comunei Macea. 
In zona centrala a Pavilionului de Vanatoare este in curs de amenajare Ierbarul Gradinii Botanice Macea.
Pentru ca aceste activitati sa poata fi derulate, s-au realizat amenajari in aripile de nord si centru, unde sunt date in folosinta sali de protocol si dormitoare pentru studenti, respectiv apartamente pentru cadre didactice si protocol. 
In zona centrala a castelului se afla salile de muzeu si biblioteca.
Pentru a afla detalii despre intentiile actualului proprietar, Universitatea de Vest "Vasile Goldis", am discutat cu rectorul acesteia, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care a subliniat faptul ca atat castelul, cat si Gradina Botanica Universitara de la Macea vor deveni, in mod cert, obiective de interes european, actualmente urmarindu-se accesarea de fonduri europene pentru ca acestea sa devina un centru european de terapie naturista, prin tratamente pe baza de principii active din plante. 
In aceasta activitate va fi antrenata si Gradina Botanica din Viena. 
D-nul rector a avut, recent, si o intalnire in acest sens, la sediul Ministerului Finantelor, cu secretarul de stat pe probleme de integrare europeana, d-nul M.Ivan.
Domnia sa a mai mentionat planurile de amenajare a unor noi sectoare floricole, de diversificare geo-botanica si de aderare la Asociatia Gradinilor Botanice Europene. 
Prin aceste demersuri, Gradina Botanica Universitara Macea isi va gasi un bine meritat loc in circuitul european al schimburilor de seminte si material dendrologic. 

Speranta Milancovici - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]