Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 6 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Primaria creaza un nou sens giratoriu: pe strada Horia?!

Primaria intentioneaza sa construiasca un sens giratoriu pe strada HoriaParcarea pe strada Xenopol (cea dintre Prefectura si fostul liceu sanitar) va fi interzisa
Masura radicala pentru fluidizarea traficului din centrul Aradului: vineri noaptea, angajatii municipalitatii vor crea un nou sens giratoriu, iar de sambata dimineata soferii vor trebui sa se conformeze noilor reguli de circulatie. 
Timp de o saptamana, noul sens giratoriu va fi testat pe soferi. 
Acesta va fi amplasat la intersectia strazii Horea cu strazile Cosbuc si Goga si a fost gandit pentru a elimina aglomeratia din vecinatatea pietei Mihai Viteazul, schimband si cateva reguli de circulatie. 
"In analizele de trafic facute de specialisti s-a constatat ca intrarea in aceasta zona si modul in care a fost gandita circulatia creeaza aglomeratie. Cu sensul unic de circulate, tot traficul era dirijat spre piata. Am decis ca, de vineri, experimental, vom face un sens giratoriu si vom crea pe strada Goga o banda pentru pregatirea de intrare  in sensul giratoriu. Circulatia se va organiza in zona si viteza autovehiculelor se va reduce. Vineri noaptea construim sensul si il vom testa timp de o saptamana", a detaliat ieri primarul proiectul pe care il va pune in practica. 
Edilul pare convins ca planul sau nu va bulversa circulatia si nu va aglomera si mai mult strada Horea (care dimineata, in jurul orei opt, este arhiplina, coada de masini ajungand uneori pana la strada Simion Balint!) sustinand totodata faptul ca in Occident intreaga circulatie este fluidizata prin intermediul unor astfel de sensuri giratorii.
In paralel cu aceasta decizie si tot pentru fluidizarea traficului, Primaria a hotarat sa interzica parcarea pe strada Xenopol, acolo unde traficul se blocheaza in fiecare zi, din cauza semafoarelor si a masinilor parcate. 
Totusi, executivul a decis sa ofere locuri de parcare Universitatii Aurel Vlaicu, care are sediul in zona, iar alte patru locuri Prefecturii. 
Ramane de vazut daca masura interzicerii parcarii pe Xenopol va putea fi respectata, in conditiile in care soferii se lasa greu convinsi ca nu pot parca in zona in care altii isi pot lasa masinile, indiferent de cine va fi vorba. 
In viitor, primarul are de gand sa semaforizeze intersectia de la capatul strazii Xenopol.

Adriana Barbu - Observator

  • Azi, la Filarmonica: Incepe o noua stagiune de concerte

Repetitie generala la Filarmonica inainte de deschiderea stagiuniiFilarmonica de Stat reia, incepand de azi, de la ora 19, intalnirile saptamanale cu iubitorii de Muzica. 
Stagiunea este una dintre cele mai lungi, comparativ cu cele europene, oferind publicului atatea premiere cate spectacole.
Prefatata de doua manifestari de avanstagiune, foarte diverse, marti, intalnirea cu Camerata Cracovia, o formatie de muzica renascentista si baroca, miercuri, concertul vocal-simfonic cu Recviemul mozartian, in colaborare cu corul Kodaly Zoltan din Debretin, culmineaza in aceasta seara cu ultima simfonie a lui Beethoven.
Dirijorul Dorin Frandes, directorul institutiei, ne prilejuieste reintalnirea cu orchestra simfonica si corul academic ale Filarmonicii de Stat, intr-o partitura de mare valoare. 
Emblematica pentru scriitura beethoveniana, lucrarea a fost un etalon pentru Richard Wagner, care a luat-o ca model in scrierea lucrarilor sale de opera. 
Admira cu precadere felul in care Beethoven reusise ingemanarea textului poetic cu cel muzical al Simfoniei IX in re minor op. 125. 
Mai putin cantata in ultimii ani la Arad, ea marca festiv, mai demult, deschiderile de stagiune. 
Se revine.Garnitura solistica este una de referinta. 
Remarcam prezenta sopranei Carmen Gurban, aradeanca, absolventa a Liceului de arte "Sabin Dragoi", care a urcat pana si pe podiumul celei mai prestigioase institutii muzicale din capitala muzicii. Vorbim despre Viena. 
Apoi Lucia Papa, Marius Vlad Budoiu, Cristian Hodrea. 
***
In alta ordine de idei, am vazut programul urmatoarelor 12 concerte simfonice, o realizare certa si notabila a doamnei Codruta Dogaru, secretarul muzical al Filarmonicii. 
In lipsa contractelor ferme, este de remarcat ca a putut fi facut in mare parte gratie relatiilor de colegialitate si amicitie ale secretarului muzical. 
Trecem in revista cateva nume mari: dirijorul Vlad Conta, alt aradean exceptional, violonistul Alexandru Tomescu, violoncelista Alexandra Gutu, violonistul Andrei Agoston etc. in partituri pe care va lasam sa le descoperiti pe afisele de concert.

Dana Todor - Adevarul

  • Caldura asigurata 

CET-ul si-a asigurat carbunele necesar pentru perioada receIn aceasta iarna, Aradul nu va avea probleme cu incalzirea. 
Centrala Electro Termica are asigurat stocul de carbune si pacura pentru tot sezonul rece. 
Mii de tone de carbune sunt deja in depozitele CET-ului astfel incat, furnizarea agentului termic sa poata incepe in orice moment. 
La ora actuala se fac interventii la sistemul de termoficare din cartierul Aurel Vlaicu, lucrari ce trebuie finalizate pana in data de 15 octombrie. 
In aceasta iarna, facturile pentru incalzire vo fi la fel ca anul trecut. 
Si asta pentru ca, pretul giga caloriei a ramas la 896 de mii de lei. 
In aceste conditii, pentru un apartament cu 2 camere, incalzirea va costa aproximativ 1 milion de lei vechi, iar pentru un apartament cu 4 camere, factura de incalzire nu va depasi 2 milioane de lei.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Diabeticii aradeni, pusi pe drumuri

Aglomeratie la farmaciile aradeneMii de bolnavi de diabet sunt nevoiti sa strabata zeci de kilometri pentru a-si primi medicamentele pe care le pot ridica doar din Arad. 
La scara intregului judet sunt peste 11.000 de diabetici, impartiti pe diverse categorii. 
Unii dintre ei au nevoie de tablete, altii de insulina, dar exista si bolnavi care trebuie sa se trateze cu ambele. 
Medicamentele respective nu se distribuie insa decat la Spitalul Judetean Arad.
Problemele cele mai mari sunt la nivelul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care primeste fonduri in acest sens conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 10/2005. 
Acesti bani sunt directionati spre Spitalul Judetean care nu le poate da mai departe farmaciilor din teritoriu, datorita faptului ca exista o criza de farmacisti.
S-au facut demersuri pentru o descentralizare, potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 879/2004, fiind nominalizate alte cinci unitati care sa poata elibera medicamentele: Chisineu-Cris, Lipova, Gurahont, Ineu si Sebis. 
Primele trei nu au insa un farmacist angajat care sa poata face o monitorizare a diabeticilor din zona. 
Reprezentantii CJAS sustin ca, oricum, nici nu este posibila aceasta descentralizare, intrucat pe foaia bugetului este trecut doar Spitalul Judetean.
Pe cale sa renunte la tratament
Deputatul aradean Constantin Igas spune ca exista solutii si l-a interpelat inclusiv pe ministrul Eugen Nicolaescu asupra situatiei. 
Conform altui ordin al Ministerului Sanatatii, diabeticii sunt programati pentru a-si ridica medicamentele intr-o anumita zi.
"Ce se va intampla insa cu cei care nu pot ajunge cand au fost planificati, de la o suta de kilometri departare, de exemplu, din comuna Varfurile? Vor ramane fara medicamente? Le va sari randul intr-o luna sau alta. Cine va raspunde in cazul agravarii starii lor de sanatate?", a declarat Igas. 
El spera totusi ca ministrul Sanatatii sa rezolva problema celor peste 11.000 de diabetici aradeni, dintre care multi sunt pe cale de a renunta la tratamente.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Prefectura si Consiliul Judetean intervin pentru circuitul de motociclism

Prefectura promite sprijin pentru realizarea unui circuit de Formula 1 la SistarovatReunite, Comisia Operativa Consultativa a avut pe ordinea de zi dezbaterea proiectului initiat de fratii Muresan pentru construirea unui circuit de motociclism in judetul Arad, in apropiere de localitatea Sistarovat. 
Desi scos la rampa inca din anul 2002, proiectul nu s-a putut materializa datorita fostei administratii a judetului, care desi a promis multe, nu a facut nimic din ceea ce au convenit cu initiatorii.
Fratii Muresan detin la Sistarovat peste 400 de hectare de teren, iar Prefectura si Consiliul Judetean si-au manifestat dorinta de a contribui cu alte 12 hectare pentru realizarea unui parteneriat public privat care sa legalizeze colaborarea dintre cele doua parti.
Subprefectul Levente Horvath a declarat la finalul sedintei ca in cel mai scurt timp se vor realiza studiile de prefezabilitate, fezabilitate si impact, daca se vor gasi banii necesari. 
Costurile acestor studii si ale unui master plan sunt de ordinul sutelor de mii de euro, bani pe care Prefectura spera sa li poata obtine din partea Euroregiunii DKMT in care Aradul este parte, proiectul fiind unui de interes regional.
Circuitul de motociclism va atrage, conform calculelor costuri de circa 8 milioane euro, pe langa care se estimeaza necesitatea unor sume mult mai mari pentru a fi investite in infrastructura.
Optimismul reprezentantilor judetului este alimentat de cel al conducerilor Federatiei Romane de Motociclism si Federatiei Romane de Automobilism, ambele considerand circuitul drept un magnet care va atrage turisti, investitori si o imagine pozitiva intregii zone.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]