Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 7 iulie 2005

Stirile TVA aici

  • Cu peste 3000 de firme straine, Aradul a atras investitii de peste 180 de milioane de dolari

Strainii investesc in firmele din zonele industriale ale Aradului sume considerabile - Virtual Arad News (c)2005In prezent, in judetul Arad functioneaza 3025 firme cu capital strain sau cu capital mixt (strain si roman) care au investit, conform evidentelor Camerei de Comert Industrie si Agricultura a Judetului Arad, aproximativ 180 de milioane de dolari americani. 
Dintre acestia, 48.469.914 dolari apartin companiilor din Statele Unite care se situeaza astfel pe primul loc. 
Pe locul doi se afla companiile germane care au investit 31.860.452 de dolari, iar pe locul trei se afla firmele italiene cu un aport de 27.339.514 dolari.
Firmele cu capital japonez, desi sunt doar trei la nivelul judetului Arad, au investit peste 17 milioane de dolari, in contextul in care cele 27 de milioane ale italienilor provin de la 1310 firme. 
In ultima perioada, in Arad au poposit si firme din Spania, cu o valoare a investitiilor ce depaseste 5 milioane de dolari, proveniti de la 17 companii iar alte 3,8 milioane de dolari au investit cele 150 firme din Austria care isi desfasoara activitatea pe teritoriul judetului.
Principalele domenii de interes pentru aceste firme straine se constituie din ramurile cu forta de munca ieftina si care nu necesita o calificare de durata, sau pentru care exista deja forta calificata pe piata muncii.
Astfel, cele mai multe societati comerciale cu capital strain din judetul nostru au ca obiect de activitate productia de confectii, incaltaminte, componente si accesorii pentru industria de automobile. 
Violeta Muresan Diaconescu, consilier in cadrul Camerei de Comer|, Industrie si Agricultura Arad, estimeaza ca o pondere insemnata in valoarea totala a investitiilor o are si industria grea, care presupune o mare cantitate de capital, desi numarul investitorilor in acest domeniu este foarte mic.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Consiliul Judetean se muta in cladirea destinata SRI

CJA se va muta in sediul nou din Padurice - Virtual Arad News (c)2005Inca de anul trecut, fosta conducere a Consiliului Judetean Arad, in speta vicepremierul Gheorghe Seculici, a promovat un proiect menit sa aduca institutiei un sediu nou. 
Nu ca birourile din Palatul Administrativ ar fi de lepadat, dar cum edificiul apartine Primariei, Consiliul Judetean avea un statut de locatar tolerat, fiind nevoit sa faca fata, mai nou, si expansiunilor administratiei locale careia nu-i mai ajung spatiile din corpul ocupat initial.
Dupa numeroase demersuri, dar si cu sprijinul fostului presedinte al CJA, institutia a intrat in posesia cladirii dorite si anume imobilul de la Padurice, aflat in administrarea Serviciului Roman de Informatii. 
Transferul este consfintit printr-o hotarare de guvern care transmite cladirea, cu titlu gratuit, in domeniul public al judetului si in administrarea Consiliului Judetean Arad.
Predarea, respectiv preluarea imobilului situat pe str. Corneliu Coposu (fosta Lacului) f.n., se va face pe baza de protocol, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii.
Singura conditie pusa Consiliului Judetean inainte de preluarea cladirii a fost asigurarea unui spatiu pentru Evidenta informatizata a persoanei, atat din subordinea judetului, cat si a Prefecturii si Primariei.
"Suntem incantati de aceasta realizare, dar suntem, de asemenea, constienti ca avem nevoie de bani pentru continuarea lucrarilor la acel imobil. Cu toate acestea, eu cred ca intr-un an ne vom putea muta acolo. Efortul financiar merita, pentru ca este vorba despre o cladire publica, care va ramane si peste ani in folosul comunitatii", a precizat presedintele CJA, Iosif Matula.
Cel putin deocamdata, CJA nu dispune de banii necesari modernizarii, dar va solicita alocari de fonduri la rectificarile bugetare ce urmeaza. 
Daca aceste cereri nu se concretizeaza, conducerea institutii a informat ca va gandi alte solutii pentru atragerea de fonduri. 
Desi presedintele nu a putut sa avanseze o cifra exacta, costurile se ridica la cateva miliarde de lei.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Un chefliu conducand un automobil suspect era sa intre in cei 13 generali!

Un sofer baut a rupt corpul de iluminat din Parcul Libertatii - Virtual Arad News (c)2005Dupa ce a rupt un stalp, autorul, deocamdata neprins, si-a abandonat masina in Piata Catedralei
Aflat la volanul unei masini suspecte, dupa ce consumase "a greu" in barul nou deschis de vizavi de Complexul Statuar din Piata Reconcilierii, un chefliu a rupt, in tromba, un stalp estetic plantat dupa bordura de protectie a parcului. 
Incidentul s-a petrecut putin dupa miezul noptii de luni spre marti si a fost observat de cei doi gardieni publici, de serviciu la paza obiectivului. 
Interesant e ca cele doua camere de supraveghere situate la est si la vest de mult-mediatizata locatie, care functioneaza, dupa cum se stie, non-stop, nu au inregistrat evenimentul… 
Locatarii din imobilul situat deasupra barului, au avut, conform declaratiilor martorilor oculari, la un moment dat (circa 23.30 – ora Romaniei) o altercatie verbala cu conducatorul autoturismului Alfa Romeo, cu numere de Franta, pe care l-au rugat sa dea muzica de la casetofonul masinii mai incet, intrucat deranjeaza somnul natiunii. 
Barmanita de serviciu din seara respectiva este "piesa cheie" a investigatiei ce va duce la depistarea autorului in cel mai scurt timp, se spera, pentru ca fata nu numai ca l-a vazut, dar a si conversat cu el. 
Fapta savarsita de chefliu nu implica un prejudiciu cine stie ce, dar avand in vedere obiectivul deranjat, lucrurile se pot complica. 
Lucru, de altfel, intuit de (deocamdata) contravenient, din moment ce, speriat de somatiile verbale ale gardienilor, si-a abandonat masina in apropiere de Piata Catedralei si a fugit pe propriile picioare. 
Autoturismul suspect a fost ridicat de politisti si se afla in curtea Politiei Rutiere, pentru verificari "la sange".

Lucian Valeriu - Observator

  • Spagi in euro, la gunoi

Control inopinat la Vama NadlacProcurorii din cadrul PNA Timisoara asteapta rezultatele anchetei incepute de politisti in cazul celor peste 6000 de euro gasiti aruncati in cosuri de gunoi in mai multe locuri din Vama Nadlac.
Ofiteri de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (fosta "Doi si-un sfert") si de la Inspectoratul Judetean de Politie Arad au efectuat, la inceputul saptamanii, un control inopinat la Nadlac.
Actiunea avea ca tematica respectarea unor ordine interne legate de combaterea actelor de coruptie in randurile angajatilor Politiei de Frontiera.
Este vorba de unele restrictii, printre care: obligatia declararii sumelor de bani in lei detinute la intrarea in tura, interzicerea detinerii de sume in valuta sau interzicerea mentinerii telefonului mobil deschis pe perioada executarii serviciului.
Bani ascunsi in sosete
Inspectorii sositi in control la Nadlac au facut cu aceasta ocazie o descoperire spectaculoasa.
Ei au gasit mai multe sume de bani ascunse in cosurile de gunoi din zona, dar si in sosetele sau masinile unor angajati.
Asupra unui lucrator de la Punctul de Trecere a Frontierei a fost gasita o bancnota de 50 de euro, iar anchetatorii au precizat ca tot el a fost vazut cand arunca la gunoi trei milioane de lei vechi.
Banii au fost recuperati si s-au luat amprente.
In autoturismul altui politist de frontiera a fost descoperita suma de 2410 euro, pe care proprietarul masinii nu i-a putut justifica.
De asemenea, in diverse locuri din zona pasarelei din sectorul de automarfare, au mai fost ridicati 828 de euro, 200.000 de lei vechi si o bancnota de cinci dolari.
Potrivit anchetatorilor, exista suspiciuni ca acesti bani ar fi fost primiti de oamenii legii, in mod nejustificat, de la persoane care au trecut prin Nadlac.
Dupa ce au verificat toate cosurile de gunoi in care s-au gasit restul de bani, reprezentantii echipei de control au sesizat PNA Timisoara cu privire la aceste descoperiri.
Procurorul sef Vlad Speriusi a declarat ca sesizarea a fost facuta post-factum, adica a doua zi dimineata.
El a apreciat ca, in masura in care cercetarile organelor de politie vor aduce informatii legate de fapte de coruptie, ancheta va putea fi preluata de PNA.

Bianca Toma - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • La Lipova: Exercitiul Mures 2005

Simulare inundatii la LipovaLa Lipova, cotele de atentie ale raului Mures au atins sapte metri, punand in pericol zeci de case si sute de localnici.
Muresul nu a mai avut un nivel atat de ridicat din anii '70...
Din fericire, acesta a fost doar scenariul dupa care s-a organizat ieri, un exercitiu de simulare, pe cursul Vaii Muresului, pentru a testa viteza de reactie si masurile pe care comisiile de aparare impotriva dezastrelor trebuie sa le puna in practica in fiecare localitate.
Exercitiul a inceput printr-o sedinta operativa cu participarea prefectului judetului Arad, Cristian Stragea, viceprimarului localitatii, Petre Toma precum si a reprezentantilor Inspectoratului pentru situatii de urgenta, Serviciului de Protectie Civila, Societatii de Gospodarire a Apelor si altor autoritati locale.
In urma avertizarii primite, referitor la inundatii si fenomene meteo periculoase, s-au stabilit masurile concrete de urmat.
Din cauza nivelului foarte ridicat al Muresului, exista pericolul ca orasul sa fie inundat.
Pentru stavilirea furiei apelor, s-a ridicat un baraj si s-au folosit 50 de saci cu nisip.
Pentru ca ar fi putut fi in pericol 53 de case, ieri, la Lipova, s-au identificat zonele cu probleme si s-au stabilit locurile unde ar fi putut fi cazati, in caz de nevoie, cei care ar urma sa fie evacuati.
La aceasta actiune a participat si serviciul de protectie civila, al I.S.U. "Vasile Goldis" Arad, condus de dl. Maior Dan Paicu.
Ieri, doar s-a simulat o situatie de criza dar locuitorii din apropierea raului isi amintesc inca cu groaza de inundatiile care le-au produs, acum mai bine de trei decenii, atatea pagube.
Exercitiul Mures 2005 s-a desfasurat pe parcursul catorva zile, la simulari participand primariile din noua localitati ale judetului nostru.

Vasile Obsitos - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]