Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 7 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Surpriza totala! - Exista bani pentru Monumentul Marii Uniri, dar nu exista nici un proiect

Senatorul PD - Nicolae Iotcu face referire la noul regulament al parcarilorSenatorul Nicolae Iotcu a dezvaluit, sambata, ca, in ceea ce private Monumentul Marii Uniri, lucrarile trebuie luate de la... zero. 
De ce de aici? Pentru ca, spune demnitarul, la Ministerul Culturii, institutia care ar putea aloca o buna parte din banii necesari, nu este nici un proiect depus. 
Practic, tot ceea ce s-a facut pana acum a fost la stadiul de proiect si bune intentii.
Declaratiile facute de Iotcu sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat la Arad a fost stabilita o locatie, iar acum doi ani Ion Iliescu, presedintele Romaniei de la acea vreme, a pus chiar si piatra de temelie. 
Mai mult, fundatia care trebuia sa ridice monumentul, patronata de rectorul Aurel Ardelean, a organizat un concurs de machete, iar pe la Arad s-au perindat numerosi reprezentanti ai Ministerului Culturii.
Surprizele au aparut in momentul in care senatorul a cerut, printr-un amendament la legea bugetului, bani pentru ridicarea Monumentului. 
Desi a obtinut in final 10 miliarde de lei, la Ministerul Culturii nu exista depus nici un proiect si toata procedura trebuie reluata. 
De data aceasta "vioara intai" este Oficiul National pentru Monumente, organism in cadrul Ministerului Culturii. 
Acesta va organiza licitatia si concursul de proiecte la care, spune Iotcu, poate participa inclusiv fundatia aradeana care a dat startul. 
Alaturi de Oficiul National pentru Monumente, unul din partenerii de nadejde care se va implica inclusiv din punct de vedere financiar, este Primaria Municipiului Arad.
De altfel, edilul sef, Gheorghe Falca, i-ar fi promis tot sprijinul lui Iocu pentru a initia amendamentele.
In momentul da fata, desi se vorbeste de cativa ani de ridicarea monumentului, cel care va culege roadele este senatorul Nicolae Iotcu

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Dumitru Toma – 50

Scriitorul Dumitru Toma a implinit 50 de aniCel dintai redactor sef al ziarului nostru (1989-1992), jurnalistul si scriitorul Dumitru Toma, a sarbatorit zilele trecute 50 de ani de viata. 
La eveniment, petrecut in cadrul actiunii "Convorbiri pe aceeasi arca", a Bibliotecii Judetene A.D. Xenopol, alaturi de nevasta prozatorului (s-o fi chemand Ioana, aidoma eroinei din "Ioana si alte duminici"? - un titlu de povestire care valoreaza cat un intreg roman) au fost prezenti scriitori prieteni ai autorului: poetii Vasile Dan, C-tin Butunoi si Nicolae Nicoara Horea, pictorul Viorel Simulov, prozatorul Bogdan Butariu, jurnalistul Emil Simandan, desigur, directorul bibliotecii, prof. Florin Didilescu, precum si elevi ai clasei a IX - a, a Grupului scolar de industrie alimentara din municipiu.
Dupa ce moderatoarea Lucia Bibart a facut o scurta prezentare bibliografica a autorului ("Fata mestecenilor", "Orasul piticotilor mincinosi", "Fat - Frumos certat cu gluma", "Povestiri pentru furnici si copii mici", "Trei zile anapoda", "Ioana si alte duminici" si romanul "Singur, aproapele meu" - 1994), acesta a cazut nostalgic pe ganduri - asa cum sade bine unui scriitor ajuns la o varsta rotunda - si a depanat amintiri din trecutul nu tocmai indepartat, dar hotarator pentru destinul orasului nostru: 
"In noaptea de 22 - 23 decembrie mi-a fost teribil de frica, stand si tremurand in fata Judetenei de partid (Prefectura de azi), insa am reusit sa ma domin si sa nu plec acasa. Daca pana atunci nu scrisesem decat literatura, cred ca in acel moment se nastea jurnalistul din mine."
Au urmat evocari, rememorari, reconstituiri si un final datator de sperante, datorat intrebarilor proaspete, adresate omagiatului de catre curiosii elevi.
"La multi ani!" Dumitru Toma, necredincios de 10 ani scrisului, dar la care sper sa te intorci - intr-o duminica, de bunaseama - ca la o dragoste ce nu are cum sa fie uitata.

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Egalitatea intre sexe 

Femeile din Arad dezbat tema egalitatii intre sexeZeci de femei care activeaza in administratia locala au luat parte la o dezbatere pe tema egalitatii de sanse intre femei si barbati . 
A fost prezentat rezultatul unui studiu efectuat de sociologi pe acesat tema, pentru a vedea cat de bine sunt informate femeilor asupra drepturilor pe care le au ca factori de decizie. 
Campania "Fii partenera la decizie" pledeaza pentru o mai mare participare a femeilor in politica. 
Campania lupta pentru o mai mare responsabilizare a femeilor in afacerile publice dar si a barbatilor in spatiul familiei. 
Dezbaterea a fost initiata de deputata Lia Ardelean, si au fost invitate femei care fac parte din administartiile locale ale judetului. 
Discutiile au avut loc in sala mare a consiliului judetean, dar a putut participa la ele oricine a fost interesat. 
In cadrul dezbaterii a fost prezentat si rezultatul unui studiu de specialitate efectuat de reprezentantii fondului natiunilor unite pentru dezvoltare. 
Lia Ardelean nu este la prima actiune de acest gen. 
Ea a mai initiat astfel de discutii, fixandu-si ca obiectiv declarat implicarea mai mare a femeii in politica si administratie.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Expeditie cu tramvaiul de Ghioroc

Tramvaiele spre Ghioroc sunt in permanenta aglomerateAi simtul aventurii dezvoltat si nu stii ce senzatii noi sa mai incerci? Ai un exces de adrenalina si nu stii cum sa scapi de el? Consideri ca viata ti-a jucat numai feste si vrei sa scapi de ea intr-un mod original? Saptamana aradeana iti ofera solutia. O cursa cu tramvaiul de Ghioroc.
In primul rand, pentru practicarea acestui ultim sport extrem, trebuie o minima documentare. 
Va duceti intr-o statie de tramvai si va uitati pe orarul de circulatie. 
Daca nu l-ati gasit, nici o problema. 
Mai sunt si alte statii in care nu au ajuns orasenii sa rupa mersul tramvaielor. 
Odata identificata foaia, va aruncati privirea la linile 9,10,11,12. si vedeti cam pe la ce ore se arata un tramvai numit dorinta. 
Il astepti si cand vezi ca prin statie apar tot felul de persoane ciocolatii sau imbracate in trening cu pantofi de lac si o plasa de la Billa in mana poti sa te astepti ca peste cateva minute sa opreasca acolo Expresul de Glogovat, iar personajele de langa tine iti vor fi tovarasi de drum. 
Fiti convinsi, nu ii veti uita usor. 
Peste ani ii veti recunoaste pe strada. Poate dupa fete, poate dupa stilul vestimentar unic sau poate dupa miros.
Inghesuiala
Opreste tramvaiul in statie. Oricat de multe usi ar avea, la fiecare e inghesuiala. 
Copii se bat care sa apese primul pe buton, tinerii care sa prinda un loc unde sa se aseze, iar batranii sa nu ramana de izbeliste. 
Acestia din urma au multe coseri acoperite bine cu prosoape. 
Nu te intreba ce cara in ele, ca nu vei afla. Ai impresia ca fiecare purtator de cosara isi cara in ea averea parintilor sau zestrea miresei. 
Te impingi, dai din coate, te strecori; in functie de posibilitati. Pana la urma ajungi in vagon mai mult luat de val, decat din vointa proprie. 
Te miri cum poti sa ocupi doar cativa centimetri patrati, intre un tanar elev cu hends-free la sapca si agricultoare in varsta, in ciuda faptului ca ai 120 de kilograme. 
"Minune Dumnezeiasca-iti spui- in acest tramvai nu functioneaza legile fizicii" si te concentrezi mai apoi la modul in care poti ajunge la compostorul de bilete. 
Simplu. Il rogi pe cel din fata ta sa-i dea biletul tau celui din fata lui. 
Dupa asta biletul o ia la dreapta, face un fel de sens giratoriu, un optulet, iar dupa acea se rataceste. Deci, circuli pe gratis. Traiasca Guvernul!
Se misca pe muzica
Sa nu iti inchipui ca te plictisesti. Te faci ca nu auzi povestile de viata, opiniile politice sau ultimul episod din "Lacrimi de iubire" povestit in gura mare.
Te concentrezi pe muzica. 
Doi din zece adolescenti au celulare d-alea smechere, cu mp3-uri si radio incorporate. 
Care celulare canta din toate difuzoarele diverse manele aflate la moda. 
Te pui astfel in tema cu ultimele noutati in materie de muzica black. 
Pe langa tine curge incet Selgros-ul. 
Ai iesit din Arad. 
Pana aici tine democratia, de aici incolo incepe Vladimirescu. Calatoria pe ritmuri de Guta, Florin Salam sau De Vito continua, iar tramvaiul trece ca Vali Vijelie pe langa un Trabant cu avariile aprinse, oprit e marginea drumului. "Si totusi se misca"-gandesti precum Galileo Galilei.
Inapoi la taxi
Dar revelatia dureaza putin. 
La bariera tramvaiul opreste brusc. Atat de brusc incat ai impresia ca s-a lovit de un zid de beton. 
Si stai si astepti. Zece minute. Un sfert de ora. Douazeci de minute. 
Astia lasa bariera cand pleaca trenul din Galati. Regreti ca tramvaiul nu are cuseta si adormi in picioare din lipsa de oxigen, intoxicat cu CO2. 
La urma ajungi in Glogovat. Cobori cu greu printre cetatenii care iti soptesc printre dinti in gura mare: "Ra-ti ai dracu de glogoviceni. Ce, voi nu aveti tramvaie? Numa cu ghiorocu stiti sa umblati?". 
Ajungi in statie, te opresti in fata morii si astepti un taxi. Experienta cu tramvaiul nu o mai repeti. 
Iti pui ambitia la bataie si peste doi ani iti iei un Oltcit.

C. Titca - Saptamana aradeana

  • Sahistii din Parcul Eminescu vor copertina si toalete ecologice

Sahistii pensionari din parc doresc toalete ecologiceIn aceasta vara, spatiul in care pensionarii joaca sah, table, rummy sau carti din parcul Eminescu a fost amenajat de catre Primarie. 
Scaune si mese de joc noi, mocheta de exterior verde, totul pentru un rezultat estetic si confortabil cat mai bun. 
Intr-adevar locul arata cat se poate de bine, chiar si in aceasta perioada, cand este destul de rece, se mai pot gasi pensionari pasionati de sah, stand la doua-trei mese si gandindu-se la urmatoarea mutare a... calului. 
Pe langa acest confort, iubitorii sahului mai doresc si altceva, un altceva care tine de conditiile elementare de igiena. 
Dupa cum spunea un pensionar, Ghenadie Popa, "de un an de zile, tot depunem la Primarie o petitie semnata de mai multi aradeni care isi petrec aici ore bune. Le-am cerut autoritatilor sa mai amenajeze o copertina din fibra de sticla verde (ca sa se asorteze cu ce este pe jos), ca sa putem fi si noi feriti de ploi si, mai ales, de pasari. De asemenea, chiar la sfarsitul lunii septembrie am mai depus o cerere la primarul Gheorghe Falca, prin care dorim sa se instaleze aici in parc o toaleta ecologica, sa se monteze scaune fixe, cate patru la o masa si doua scrumiere. Nu dorim sa stingem tigarile de mocheta cea noua". 
Din partea Primariei am primit informatii de la purtatorul de cuvant al primarului Gheorghe Falca, Valer Marginean: 
"Suntem la curent cu aceste cerinte ale pensionarilor, iar doleantele lor sunt chiar acum in studiu. Va mai dura ceva pentru ca totul trebuie facut conform legii, adica trebuie urmati mai multi pasi: planul urbanistic de detaliu, in privinta copertinei, fiind vorba de o constructie, autorizatii etc. In ceea ce priveste toaleta ecologica, lucrurile sunt mai simple. Se va monta si aceasta intr-un viitor apropiat".

A. R. B.- Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]