Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 8 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Aradeanul Alin Totorean lasa India si se intoarce acasa

Sambata Alin Totoreanu va sosi dintr-o noua expeditieDespre aradeanul Alin Totorean ati avut ocazia sa cititi in ziarul nostru. Alin a plecat in 15 ianuarie in India, in a doua expeditie din cadrul proiectului "Descopera-ti semenii", lansat in anul 2003. Iata ca de cand a plecat s-au adunat deja sase luni, astfel incat aradeanul nostru va reveni acasa in cel mai scurt timp. Sambata dimineata, pe 11 iunie, Alin se va fi in Arad.
"Pe 22 mai dupa-masa, am ajuns la 3042 metri altitudine, in Gangotri. Este locul spiritual, considerat ca origine a Gangelui. Pe drum, in autobuz, aveam mari emotii. Chiar daca nu sunt hindus, Gangele are o rezonanta aparte, cred ca pentru fiecare dintre noi. Mi se zbarlea parul cand ma gandeam ca voi ajunge intr-un asemenea loc. Multi indieni merg in pelerinaj, la Gangotri dar sunt si multi care nu apuca sa ajunga, in cursul vietii, desi sunt bastinasi. 
Eu am ajuns si multumesc celor care au facut posibila aceasta calatorie, in intregul ei. Pe 24 mai, dupa un drum de 18 km, urcand aproape 1000 metri diferenta de nivel, am ajuns si la sursa efectiva a Gangelui. 
Numit aici Ganga, raul izvoreste de la baza unui ghetar, la 3890 metri altitudine. Locul este numit Gaumukh. In jur sunt doar varfuri inzapezite, dificil de escaladat, de 6500 metri. Am avut norocul sa prind si o vreme superba, cu soare si un cer albastru cu doar cativa nori. 
Faptul ca am ajuns in acest loc, izvorul Gangelui, este poate cel mai important lucru pe care l-am realizat in aceasta calatorie, pe plan personal. 
Nu multi au ocazia sa ajunga la Gaumukh si, doar unul este Gangele... 
M-am intors in Delhi, apoi am facut o escala in Ranakpur, la unul dintre cele mai frumoase Temple jaine din India si acum sunt in Bombay. 
Imi pregatesc reintoarcerea" - povesteste Alin in ultima scrisoare virtuala trimisa din India. 
Fiecare tara are ciudateniile ei. 
Cum era de asteptat, India este taramul care nu duce lipsa de asa ceva. 
Un exemplu ni-l da chiar Alin: "In Bombay, in intersectiile mai aglomerate, politistii stau la trecerea de pietoni, cu o franghie in mana. Cand este verde, lumea trece nestingherita. Dar la culoarea rosie pentru pietoni, politistii intind franghia si opreste gloata, sa nu se arunce in fata masinilor...".

Simona Valan - Agenda zilei

  • Arheologii aradeni se pregatesc sa-si petreaca vara pe santiere

Arheologii isi vor petrece vara pe santiereSpecialistii de la Complexul Muzeal Arad (CMA) se pregatesc pentru campaniile arheologice care ii vor tine departe de casa aproape intreaga vara. Pe cuprinsul judetului Arad vor fi deschise sapte santiere, finantarea lucrarilor fiind asigurata atat de Complexul Muzeal Arad, cat si de Ministerul Culturii si din fonduri private.
Primul dintre santiere se va deschide la finele acestei luni pe (celebrul deja) sit de la Frumuseni -Manastirea Bizere. 
Aici va lucra o echipa de arheologi condusa de clujeanul dr. Andrei Adrian Rusu, din ea urmand a mai face parte, din partea Complexului Muzeal Arad, Pascu Hurezan si Florin Margineanu.
Arheologii doresc ca in perioada iunie - august sa reuseasca delimitarea arealului intregului complex monastic Bizere. 
Nu trebuie uitat faptul ca aici se afla, ingropat in pamant pentru a nu se deteriora, faimosul mozaic de la Frumuseni - o descoperire unica ce a adus specialistilor aradeni aprecieri si premii, inclusiv din partea Ministerului Culturii si Cultelor. 
Pentru desfasurarea lucrarilor, Complexul Muzeal Arad a alocat suma de 200 milioane de lei, in timp ce Ministerul Culturii si Cultelor s-a limitat doar la 50 milioane de lei, la fel ca si anul trecut.
Intre 25 iunie si 10 august vor fi demarate lucrarile unui proiect amplu, ce se va intinde pe o perioada de patru ani, proiect castigat de Complexul Muzeal Arad din partea Universitatii Michigan, din Statele Unite ale Americii. 
La situl cunoscut sub numele "Santul Mare" (sau Ziridava) va lucra o echipa romano - americana, din partea partenerilor straini urmand a sosi, intr-o prima etapa, sapte spccialisti. Acestia vor fi condusi de prof. univ. dr. John O'Shea si de prof. univ. dr. Alex Barker, care vor aduce cu ei echipament si tehnica de cercetare de ultima ora. 
La santierul de la Pecica vor mai lucra si arheologii Pascu Hurezan (CMA) si Florin Drasoveanu (Timisoara). 
Intr-o prima faza, se va urmari stabilirea stratigrafiei intregului sit "Santul Mare".
Vor fi efectuate noi cercetari pe santierul arheologic Taut Pentru luna august mai sunt programate lucrari si pe alte santiere aradene. 
Unul dintre ele este cel de la Pancota, echipa condusa de Dana Marcu (Bucuresti) urmand a primi o finantare de 30 milioane de lei din partea CMA si 50 milioane de lei din partea Ministerului Culturii si Cultelor. 
Cu ajutorul unei finantari de 50 de milioane de lei vor fi efectuate si lucrarile plani-ficate pentru lunile august - septembrie de la Taut "Cetatea Turceasca". 
Arheologii Pascu Hurezan, Andrei Adrian Rusu si Florin Marginean vor cerceta arealul fortificat de la Taut, in dorinta de a descoperi ce se afla aici in afara de biserica.
Un obiectiv important, care nu a mai fost cercetat de multi ani, va fi in centrul atentiei arheologilor, tot in luna august. 
Este vorba despre manastirea benedictina de la Bulci, manastire care, dupa cea de la Cenad, este considerata cea mai mare si mai importanta de pe Muresul Inferior. 
La manastirea de la Bulci au fost efectuate cercetari intre anii 1976 -1989 si s-a publicat foarte putin despre rezultatele cercetarilor. 
Lucrarile vor fi efectuate de Complexul Muzeal Arad, in colaborare cu Muzeul Banatului Montan Resita si vor fi conduse de dr. Peter Hugel (directorul CMA) si Dumitru Teicu din Resita. 
Cu acest prilej, specialistii vor incerca sa descopere si fortificatia romana despre care se crede ca ar fi existat in zona.
Cel de-al saselea santier se va deschide in luna septembrie, la Zabrani, in parteneriat cu Universitatea din Lille, Franta. 
Dr. Peter Hugel si Alain Tuffreau vor cerceta asezarea paleolitica de la Zabrani, finantarea fiind comuna, romano -franceza. 
In fine, ultimul santier al campaniei 2005 se va deschide in luna octombrie, la Nadlac, acolo unde vor fi continuate sapaturile de salvare la cimitirul de secol X - XI. 
Lucrarile sunt finantate de Primaria Nadlac iar la ele vor lua parte dr. Peter Hugel, Florin Marginean si dr. Pavel Huszarik din Nadlac.

Mihaela Cerna - Observator

  • Aradul exporta apa pentru irigatii in Ungaria

Statia de pompare Micalaca exporta apa pentru irigatiile din Ungaria - Virtual Arad News (c)2005ANIF a incheiat un contract de trei miliarde de lei
Activitatea Administratiei de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pe ultimele cinci luni a fost principala preocupare a autoritatilor in cadrul Comitetului Operativ Consultativ, care a beneficiat de prezenta directorului institutiei, Gheorghe Pele.
Potrivit subprefectului Levente Horvath, pe perioada inundatiilor din aceasta primavara, ANIF a muncit la parametri maximi, cu 150 de angajati si 41 de statii din totalul de 43. 
Statisticile arata ca s-au evacuat 89 de milioane de metri cubi de apa, cu un consum de energie de 22.500 de MW, care a ridicat costurile la 11 miliarde de lei.
"Am solicitat Guvernului alocarea a 5,6 miliarde de lei pentru acoperirea energiei electrice, bani pe care i-am si primit. In 2005, intentionam sa mai solicitam fonduri, pentru cateva proiecte importante, aflate momentan la stadiul de discutii", a precizat subprefectul.
In cele cinci luni, dupa spusele directorului Pele, s-a reusit curatarea Mureselului in zona Confectii, care nu a mai fost decolmatata de ani de zile, iar in mai bine de o saptamana, se vor incheia lucrarile si la canalele din zona Cadas.
"Pe viitor, cu finalizare pana la sfarsitul anului, intentionam sa curatam canalul Arad - Pecica si Cutas - Mures, care nu au mai fost decolmatate de peste 30 de ani. Vrem sa ne ocupam si de Canalul Morilor - de la Buteni la Varsand - pentru a-l putea reintegra in circuitul agroturistic. Mai avem de efectuat lucrari la Buteni, unde Crisul a erodat digul pe 250 de metri, existand pericolul unei rupturi, ce ar duce la inundarea Sebisului si a localitatilor din jur", a informat Gheorghe Pele.
ANIF-ul a incheiat si un contract cu partea maghiara care are nevoie de apa pentru irigatii, in valoare, deocamdata, de trei miliarde de lei. 
Apa este pompata prin statia Muresel, este asigurata prin cadere gravitationala, fiind necesara o singura repompare, ceea ce face procedeul mai ieftin.
Maghiarii din zona Batanya au apelat la aceasta metoda pentru ca este mai putin costisitoare, avand in vedere ca daca si-ar fi asigurat apa de pe plan local ar fi fost necesare 11 repompari.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Concertul tinerelor talente

Filarmonica a gazduit un concert de muzica ecleziasticaPe parcursul anilor, s-a pierdut numerotarea concertelor Filarmonicii aradene rezervate tinerilor ce pasesc pe podiumul vietii concertistice. 
In primele zile ale lui iunie, scena muzicala aradeana a avut ca protagonisti trei instrumentisti ce bat la portile maiestriei.
Marciana Buta, fosta eleva a Liceului de Arta "Sabin Dragoi", ce se afla din 2001 la studii in Anglia la Wells Cathedral Scool, tara in care a si concertat in Wells, Londra, Bath, Cardiff si Glasgow, obtinand si un loc I la concursul de vioara "Mid Somerset Competitive Festival", a cantat alaturi de orchestra aradeana. 
Formatia condusa de Cristian George Neagu, a acompaniat-o in Concertul pentru vioara si orchestra nr. 2 in re minor , lucrare reprezentativa, dedicata in 1870 de Henry Wieniawsky marelui violonist Pablo Sarasate.
Solista a a integrat discursul sau celui orchestral, imbinand virtuozitatea cu fluxul melodic, ceea ce reprezinta o trasatura esentiala in creatia violonistului concertist care a fost romanticul Wieniwsky. 
In Romanta, cea de-a doua miscare a concertului, violonista a dat glas cu gratie nostalgiei, in dialogul plin de caldura cu melodia leganata a orchestrei, ca apoi sa sugereze dramatism, revenind la expresia linistita. 
In final, a relevat vioiciunea melodiei de dans infocat, cu cantabilitatea, incheind concertul intr-o atmosfera insufletitoare. 
De notat ar mai fi calitatea sonoritatii orchestrei, care trebuie sa fie mereu un tot expresiv, controlabil, partener de dialog (muzical). 
Masivul aparat orchestral nu trebuie sa domine, fie si momentan, vioara solista, iar iesirea din randuri a unor componenti nu trebuie sa fie "solistica"
Am notat de acesta data: trompeta trebuie sa cante, nu sa trambiteze! 
Cum nu demult am mai facut o observatie asemanatoare, n-am vrea sa se creada ca facem pe atotstiutorii. 
Asa ceva sesizeaza si simplii melomani, iar buna noastra credinta este dovedita de modestele randuri asternute timp de trei decenii (cu intreruperi).
Ots Beasley, de la aceeasi institutie de invatamant engleza, castigator al unor burse de studii, finalist al concursului BBC Young Musician of the Year de anul trecut, obtinand si un turneu de concerte in Orientul Mijlociu, s-a prezentat cu celebrul Concert nr. 2 in do minor pentru pian si orchestra de Serghei Rahmaninov.
Aparenta raceala a sirului de acorduri introductive de la inceputul primei parti ale solistului, corect intonat, ne-a descumpanit pe moment. 
Curand insa am constatat cu satisfactie trecerea cu siguranta si sensibilitate de la arpegiile unduitoare si de la solemnitate la elanuri pasionate, cu accente eroice ale solistului, in fratietate cu orchestra lui C.G.Neagu, pentru ca apoi protagonistul si parteneri sai sa redea cu multa simtire atmosfera meditativa, cu accente patetice a partii a II-a. 
Sprinteneala si energia primei teme a finalului, figuratiile sclipitoare ale instrmentului solist, tensiunea dramatica a celei de-a doua teme, in amploarea si frumusetea ei, au dus la o incheiere plina de lumina.
Ciprian Balint de la Universitatea de Muzica din Bucuresti, de asemenea fost elev al Liceului de Arta aradean si a celui din Cluj, a interpretat Simfonia spaniola pentru vioara si orchestra de Eduard Lalo, lansata tot de Pablo Sarasate in 1875. 
Simplul fapt de a fi abordat o lucrare dificila si plina de traire emotionala este de apreciat. 
Solistul si orchestra au redat vigoare, expresie pasionata, duiosie si nostalgie, in prima miscare, apoi "hispanismul" ce oscileaza intre gratie si fandarile ritmice de mare rafinament al Scherzando-ului, patetismul melodiilor strabatute de intonatiile stilului lautaresc din partea a IV-a, ca si stralucirea Finalului, ce sugereaza tabloul plin de culoare a unei tumultoase serbari populare.
Auditorii, care rasplatit cu generozitate prestatia tinerilor solisti, au ramas cu impresia ca viitorul artei interpretative este asigurat.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad  

  • Ionut Popa sovaie sa vina la Arad

Ionut Popa inca nu e hotarat sa se intoarca la UTATratativele pentru aducerea lui Ionut Popa in functia de antrenor la UTA au intrat intr-un punct mort. 
Printre motive se numara situatia sa contractuala de la Iasi, dar si imaginea actualului finantator al clubului aradean. 
Ionut Popa este constient de modul in care patronul de la UTA s-a comportat in actuala stagiune cu Cigan, Cuedan si Iorgulescu, pe umerii carora a stat presiunea unui campionat fara obiectiv. 
"Am avut doar o discutie de principiu. Despre planurile pe care le are presedintele, despre ce jucatori si oameni de fotbal ar fi nevoie la echipa. Lotul de acum este unul foarte subtire si este clar ca nu voi veni la UTA daca situatia nu va fi stabila, propice promovarii. Pana la 1 iulie am contract cu Poli Iasi. Acesti oameni au fost extrem de corecti cu mine si reprezinta prima optiune de a continua in Divizia A. Venirea mea la Arad sau mai aproape de casa depinde si de ceea ce doreste familia mea. Nu este o decizie atat de usoara", ne-a declarat Ionut Popa.

Bogdan Cioara - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]