Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 8 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Invatamantul aradean este paralizat de greva in proportie de aproape 90 la suta

Ca urmare a grevei profesorilor clasele au ramas goaleIn majoritatea scolilor aradene, prima zi a grevei generale din invatamant s-a resimtit din plin. Chiar daca unii profesori au vrut neaparat sa-si tina cursurile, scolile au fost paralizate, iar elevii au ramas acasa sau – in unele cazuri – prin parcuri si pe terenurile de sport.
De dimineata, mijloacele de transport in comun au fost mai putin aglomerate decat de obicei. Iar asta s-a datorat faptului ca majoritatea elevilor a ramas acasa, stiind ca profesorii au intrat in greva generala. Totusi, au fost destui care au mers la scoala, pentru a nu avea neplaceri cu dascalii care nu au aderat la greva.
Şcolarii din clasele I – IV de la Liceul Pedagogic din Arad au fost intampinati la poarta de afise pe care scria "Greva generala" si, dupa ce au vorbit cu femeia de serviciu, au plecat acasa. Totusi, unii invatatori i-au primit pe copii in clasa, preferand sa stea cu ei si sa faca diverse activitati libere, pana cand parintii sau bunicii au putut veni dupa ei sa ii duca acasa. Invatatorii au facut acest lucru benevol, fara sa fie platiti pe ziua respectiva, intrucat au semnat ca adera la greva generala.
Solidaritate unanima la "Ghiba Birta"
In Colegiul National "Elena Ghiba Birta" nu a intrat ieri dimineata nici un elev. 
Aici, cadrele didactice sunt in totalitate solidare cu miscarea de protest sindicala. 
Profesorii au stat in sala profesorala, atat timp cat trebuiau sa stea la ore, conform orarului fiecaruia dintre ei. 
Pe culoare si in salile de curs domnea o liniste deplina, in timp ce pe unele table era scris cu creta "Greva generala"
Profesorilor de aici li se pare normala atitudinea de solidaritate, asumandu-si cu buna stiinta neplata zilelor cat sunt in greva. 
Recomandarea facuta elevilor si parintilor, de cadrele didactice de aici, este aceea de a urmari, pe mai departe, mijloacele de informare in masa, pentru a afla pana cand va dura greva generala.
La Liceul "Ghiba Birta" nu a intrat la ore nici un elevTrei exceptii, la "Moise Nicoara"
Cei care au dorit sa intre ieri in Colegiul National "Moise Nicoara" au fost nevoiti sa sune la soneria cladirii, intrucat poarta era incuiata. Portarul, dupa ce verifica identitatea celui care a sunat, informa conducerea si numai dupa aceea se permitea accesul in incinta. 
Numai ca aici, in afara de jurnalisti, bateau la poarta si elevi care doreau sa intre la ore, intrucat trei dintre profesorii Colegiului "Moise Nicoara" nu au aderat la greva generala si isi continua cursurile. 
In acest caz, elevii au fost instiintati de profesorii respectivi inca de vineri, iar ei au venit numai la aceste cursuri. 
Intre ore, copiii au fost nevoiti sa stea in afara cladirii, terenul de sport fiind plin de elevi care jucau baschet, fotbal sau pur si simplu se plimbau, in asteptarea orei la care trebuiau sa intre in sala de curs. 
Majoritatea cadrelor didactice de aici a fost nemultumita de atitudinea colegilor lor, dar a subliniat ca nimanui nu i se poate impune obligativitatea participarii la greva. 
Nu se stie ce se va intampla cu absentele ce au fost notate elevilor care nu au venit la cursurile celor trei profesori. 
Una dintre doamnele profesoare de la "Moise Nicoara" chiar a glumit, spunand ca si-a dorit sa vina imbracata complet in negru la scoala, dar ca, totusi, si-a luat o bluza in culori mai deschise, "pentru ca, poate, mai exista o luminita la capatul tunelului".
"Atitudine imorala"
Grupul Industrial "Aurel Vlaicu" era ieri, la randul sau, pustiu. 
Ocupata era doar sala profesorala, dar si cea in care isi are sediul Sindicatul Liber Invatamant Arad. 
Liderul acestui sindicat, prof. Maria Buruc, ne-a precizat ca, potrivit centralizarii facute la sediu, aproximativ 80 la suta din scolile din municipiul si judetul Arad sunt in greva generala, cu mentiunea ca aceasta centralizare reflecta doar situatia scolilor ai caror profesori sunt membri ai acestui sindicat. 
Singura scoala in care activitatea se desfasoara normal, fara ca vreun cadru didactic sa fie in greva, este Scoala Generala Nr. 5 din Arad. 
Dintre scolile in care dascalii sunt membri ai Sindicatului Democratic Invatamant Arad, mai mult de 90 la suta sunt in greva. 
Referindu-se la cadrele care nu au intrat in greva si care isi desfasoara in continuare activitatea, prof. Maria Buruc ne-a declarat: "Consider aceasta atitudine ca fiind imorala. Noi luptam pentru drepturile tuturor cadrelor din sistemul de invatamant, indiferent daca acestea sunt sau nu membri de sindicat. Ca atare, daca in urma acestei lupte vom obtine beneficii, de ele vor avea parte si cei care acum nu sunt de partea noastra.".
Recomandare... cu intarziere
In cursul zilei de ieri, la Inspectoratul Scolar Judetean Arad, inspectorul general adjunct prof. Maria Orodan era in posesia datelor referitoare la participarea la greva a personalului din invatamantul preuniversitar de pe tot cuprinsul judetului Arad. 
Domnia-sa ne-a precizat ca ieri dimineata, la ora 8,00, Inspectoratul Scolar Judetean Arad a transmis o instiintare catre toate unitatile de invatamant aradene, in atentia directorilor. 
Lidera Sindicatului Liber - Maria Buruc considera imorala atitudinea colegilor de la Scoala Generala nr. 5 Prin aceasta instiintare, conducerilor scolilor li s-au facut unele recomandari, pentru evitarea unor situatii nedorite, in contextul declansarii grevei generale. 
Astfel, directorilor li s-a recomandat studierea prevederilor Legii nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, protejarea bazei materiale, a sanatatii si securitatii elevilor. 
Interesant este faptul ca directorilor li s-a cerut "organizarea unui orar special pentru cadrele didactice neparticipante la greva, pentru ca acestea sa poata desfasura activitatea didactica"
Cu toate ca aceasta instiintare poarta un numar de inregistrare din data de vineri, 4 noiembrie, ea a fost transmisa in teritoriu doar ieri dimineata. 
In aceste conditii, conducerile scolilor nu au avut cum sa intocmeasca acest orar special in timp util si nici cum sa-l aduca la cunostinta elevilor, astfel incat elevii care au fost nevoiti sa spuna "Prezent" la ore au trebuit sa astepte aiurea pana la orele cu pricina.
Inspectoratul Scolar Judetean Arad le-a solicitat conducatorilor unitatilor de invatamant transmiterea de rapoarte zilnice, in doua etape. 
Astfel, primul raport trebuia trimis catre centrele bugetare pana la ora 12,00, iar centrele bugetare, la randul lor, trebuiau sa le transmita mai departe catre Inspectoratul Scolar Judetean Arad, prin e-mail sau prin fax, pana la ora 13,00. 
Rapoartele trebuiau sa contina date referitoare la fiecare unitate de invatamant – numarul de personal angajat, numarul participantilor la greva si procentul acestora.
Negocieri sub semnul intrebarii
Greva generala a personalului din invatamantul romanesc continua. 
Şi astazi, majoritatea profesorilor si invatatorilor nu va sustine orele de curs, iar elevilor li se recomanda sa ramana acasa. 
Cand se va incheia aceasta actiune de protest – nu putem sti deocamdata. 
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca invita reprezentantii marilor federatii din invatamant la negocieri, acestea urmand a incepe in ziua de miercuri, 9 noiembrie. 
Numai ca liderii de sindicat se intreaba – cu un zambet amar in coltul gurii – de ce a fost aleasa tocmai aceasta data pentru inceperea negocierilor, stiut fiind faptul ca in aceeasi zi, intregul proiect de buget pentru anul 2006 va intra in dezbaterea Parlamentului Romaniei. 
In acest caz, ce se mai poate negocia cu Executivul? 
Una dintre intrebarile liderilor sindicali suna retoric: "Oare se doreste aruncarea pisicii moarte in curtea Parlamentului?"
Se stie ca in momentul in care sindicatele incep negocierile cu reprezentantii puterii, greva generala se intrerupe, dar nu se suspenda. 
Ea poate fi oricand reluata, suspendarea intervenind doar atunci cand liderii sindicatelor considera ca negocierile au ajuns intr-un punct multumitor pentru ambele parti. 
Cel putin deocamdata, greva continua, astfel incat si astazi majoritatea scolilor va ramane inchisa, elevii beneficiind de o mini-vacanta neprogramata.

Mihaela Cerna - Observator

  • Studenti italieni la Arad

Tineri italieni studenti la UAVDoi studenti din Italia vor studia timp de aproape un an la Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. 
Ei se vor specializa in litere si istorie, fiind primii studenti straini care vin aici sa studieze stiinte umaniste. 
Majoritatea studentilor straini care au venit cu burse la Universitatea Aurel Vlaicu au studiat chimia alimentara sau stiintele economice. 
Cei doi studenti italieni vor ramane la Arad 10 luni. 
Ei inteleg limba romana, pe care au studiat-o timp de o luna la universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, asa cum se procedeaza in cadrul burselor internationale. 
Conducerea universitatii Aurel Vlaicu spune ca numarul strainilor care vor veni sa studieze la Arad va fi tot mai mare, datorita conditiilor pe care le ofera institutia.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • De maine, targ de mediu la Expo

De maine se deschide la Expo Arad Targul EcomediuDirectia Targuri si Expozitii a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in perioada 9-11 noiembrie, la Expo Arad International, evenimentul expozitional ECOMEDIU, targ international de echipamente, utilaje, aparate, echipamente pentru investigarea, analiza si controlul calitatii apei, aerului, solului, utilaje de salubritate si igiena urbana.
Editia din acest an, a treia, va reuni 42 firme, dintre care 2 din Ungaria si una din Franta, care vor expune o paleta mai mare de produse si servicii in domeniul protectiei mediului in comparatie cu anul precedent.
Dintre categoriile de produse si servicii expuse de firmele participante amintim: salubritate (europubele si cosuri de gunoi, masini stradale de curatare); deseuri (modalitati de colectare a deseurilor mase plastice, hartie, carton, incinerare ecologica, instalatii de reciclare, baraje absorbante, transport, depozitare si distrugere deseuri); aparatura de laborator si echipamente de analiza apa, aer, gaz, sol; aparatura analitica de laborator pentru controlul produselor calitatii si mediului; masini de brichetat rumegus, tocatoare si uscatoare de rumegus.
In cadrul targului va fi organizata Conferinta Nationala "Practici si Experiente in Protectia Mediului" care va cuprinde la Sectiunea Deseuri - Impact si obiective de mediu prezentarea a unor tematici de interes in perspectiva aderarii, precum: proiecte finantate din Fondul pentru Mediu conform acquis-ului comunitar de mediu privind apa si deseurile; obiective si tinte in managementul deseurilor in perspectivele aderarii la Uniunea Europeana; transpunerea in legislatia romana a Directivelor Europene privind deseurile provenite de la echipamentele electrice si electronice si gestionarea vehicolelor din uz.
La lucrarile Conferintei sunt invitate firme care promoveaza, dezvolta si ofera tehnologii si (sau) echipamente specifice sau asigura servicii, organizatii si institutii de renume, ce au inregistrat succese in domeniul proiectelor si managementului de mediu.
Se are in vedere si participarea reprezentantilor administratiilor locale si a unor importante unitati industriale din Romania.
Biletul de intrare in targ va costa 20 mii lei, transportul vizitatorilor facandu-se gratuit pe traseul Podgoria - Gara CFR - UTA - Fortuna - Expo Arad International.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Tentativa de suicid la Penitenciarul de Maxima siguranta

Tentativa de suicid la Penitenciarul nouPenitenciarul de Maxima Siguranta Arad este din nou in centrul atentiei.
De data aceasta, de vina pentru mediatizare este o detinuta minora care a incercat sa-si puna capat zilelor.
Fata a inghitit un pumn de medicamente, dar pentru ca nu erau suficient de periculoase, a scapat cu viata.
A reusit, in schimb, sa atraga atentia asupra sa si asupra unitatii in care fusese incarcerata.
Detinuta minora a fost adusa la Arad de la Centrul de reeducare din Gataia, in urma cu cateva zile.
Ea urmeaza sa fie judecata intr-un dosar pentru furt.
Nici un angajat al Penitenciarului din Arad nu a putut preciza ce a determinat-o pe adolescenta sa inghita pastilele de Nifedipin si Aspacardin, medicamente prescrise de medic pentru tensiune si reglarea tonusului.
La sfarsitul saptamanii, fata a inceput sa se simta rau.
A fost dusa initial la cabinetul penitenciarului, apoi transportata la Spitalul Judetean din Arad.
"Era cu stare de constienta pastrata, destul de reactiva, in sensul ca a refuzat spalatura gastrica. Nu a ridicat probleme. In cursul zilei de astazi (ieri -n.r.) va fi eliberata din spital. O sa i se faca un consult psihiatric pentru a vedea motivatia acestei tentative de suicid. Fata a spus ca ar fi luat 30 de pastile", ne-a declarat medicul Dorin Lazar, seful Sectiei Pediatrie.
Adolescenta arestata preventiv este acum pe patul de spital, cu doi gardieni la capatai.
In urma acestui incident, conducerea Penitenciarului Arad s-a limitat sa dea un comunicat de presa sec, fara prea multe detalii din care sa reiasa cauza si motivatia tinerei.
Pana la aceasta ora, conducerea penitenciarului nu a anuntat ca intentioneaza sa declanseze o ancheta pentru a afla cum a reusit minora sa obtina medicamentele.
Oricum, faptul in sine este suficient de grav pentru ca in cauza este vorba de o detinuta minora care a avut acces la medicamente.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Peste 70.000 de hectare de padure au fost retrocedate proprietarilor

Interviu cu Stefan Mircea Meches directorul DSAIn baza Legii 547/2005, In cursul acestui an mai pot fi revendicate insemnate suprafete de terenuri, pe care, pe baza legilor anterioare, proprietarii lor de drept nu le puteau redobandi.
Pentru a afla, cu aproximatie ce suprafete de terenuri silvice vor fi revendicate de vechii proprietari ai padurilor din judet, om luat legatura cu Stefan Mircea Meches, directorul Directiei Silvice Arad.
Am aflat ca, in urma restituirilor anterioare, din cele 214.000 ha de padure existente pe raza judetului nostru, 138.000 ha au mai ramas in proprietatea statului, deci aproape 36%, adica 76.000 ha, au fost redobandite de proprietarii lor de drept.
Insa, deocamdata nu se poate sti ce cantitate va fi revendicata pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Cert este ca deja exista depuse un numar de 964 de cereri prin care sunt revendicate aproximativ 32.000 ha de padure.
Actele se depun la primarii
Termenul initial al depunerii actelor a fost pana in 28 septembrie.
Insa, avand in vedere intervalul de timp extrem de scurt in care cei in cauza nu au reusit sa-si procure toate actele necesare, termenul s-a prelungit pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Actele trebuie inaintate primariilor pe raza carora se afla terenul.
Directia Silvica Arad nu-si va pierde obiectul muncii
Chiar daca nu stie exact ce suprafata de padure va fi revendicata, in judetul Arad exista atata padure, cata va fi solicitata.
In tara sunt numeroase judete, unde revendicarile vor depasi de mai multe ori suprafata padurilor existente, sau poate chiar suprafata intregului judet, insa, dupa cum afirma interlocutorul nostru, pe baza experientelor anterioare la noi nu va fi cazul.
Directia Silvica Arad nu-si va pierde obiectul muncii si va ramane cu aproximativ 105.000 de hectare fond forestier.
In judet, exista 5 ocoale silvice private
Din cele 76.000 ha de padure puse in posesie, circa 18.000 ha si la ora actuala sunt administrate de catre Directia Silvica, pe baza de contracte de prestari servicii cu proprietarii.
Multe paduri au fost retrocedate si in judetul Arad Fiecare proprietor este obligat sa asigure paza padurii sale, precum si serviciile silvice de specialitate infiintand ocoale silvice private sau prin contract cu ocoalele silvice de stat care functioneaza in zona, indiferent de forma de proprietate.
Recent, ministerul de resort a stabilit conditiile de infiintare a ocoalelor private, care, la fel ca cele de stat sunt obligate la respectarea regimului silvic.
In judetul Arad, s-au infiintat si functioneaza cinci ocoale silvice private - la Beliu, Sebis, Tarnova, Barzava si Halmagiu.
Privatii nu au inca experienta in managementul padurilor
Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de paduri se pot afilia si la aceste ocoale private.
Insa, spunem noi in cunostinta de cauza, cel putin deocamdata, nu este recomandabil din mai multe motive.
Un prim aspect, in acest sens, dar de mare importanta, este lipsa de experienta si rutina in managementul (administrarea) padurilor, deprinderi ce nu se formeaza cu o zi cu doua.
Si nici nu am vorbit de pregatirea profesionala indoielnica a personalului care se ingrijeste de fondurile forestiere ce apartin de ocoalele private.
Putini proprietari de padure ies in pierdere
Majoritatea proprietarilor care au incheiat contracte cu Directia Silvica platesc contravaloarea serviciilor prin material lemnos exploatabil, costurile fiind retinute din incasarile de pe urma licitatiilor, dar se poate achita si in bani ches.
In judetul Arad putini proprietari de padure ies in pierdere, dar totusi sunt paduri, care deocamdata nu acopera propriile cheltuieli.
Insa, dupa cum spune directorul, padurea este o investitie pe termen lung, care la inceput e destul de costisitoare, abia cand ajunge in faza exploatabila incepe sa aduca venituri, dar nici atunci nu poate fi exploatata in intregime.
Reimpadurirea trebuie facuta permanent, abia in asa fel se poate asigura rentabilitatea continua a activitatii silvice.

Stefan Vaida - Saptamana aradeana


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]