Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 8 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Step by step, un succes la Scoala Generala Nr. 22 Arad

Interviu cu directorul Scolii Generale Nr. 22 - Mihai IovanIn acest an scolar, la Scoala Generala Nr. 22 din cartierul Micalaca - Arad, se incheie un ciclu de invatamant alternativ step by step (pas cu pas). Despre aceasta experienta educationala am vorbit cu prof. Mihai Iovan , directorul scolii si invatatoarele Bibiana Codos si Rodica Gornic de la clasele a IV a step by step.
- Ce puteti sa ne spuneti despre alternativa educationala step-by-step?
- Mihai Iovan: Sistemul de invatamant alternativ step-by-step(pas cu pas) a fost introdus la Scoala Generala Nr. 22 Arad acum patru ani, cand consiliul de administratie al scolii a hotarat sa dea o sansa metodelor moderne. Anul acesta, din cei 611 elevi ai scolii, 108 invata in clasele step-by-step.
- Cum se lucreaza intr-o astfel de clasa?
- Bibiana Codos: Prin punerea in practica a acestui sistem, au castigat atat copiii, cat si parintii. O clasa de copii de la step-by-step se bucura de atentia a doua invatatoare, care lucreaza cu elevii individual si pe grupe.
- Rodica Gornic: Toata educatia se axeaza pe elev, descoperindu-i talentele, abilitatile si contribuind la dezvoltarea sa individuala. Un alt aspect important este ca invatarea se face prin descoperire, elevii singuri cauta informatii, gasesc raspunsuri, pun intrebari.
- B.C.: In aceasta clasa copiii nu sunt lasati sa ramana in urma, sunt suprave-gheati tot timpul, sunt corectati si li se cultiva sentimentul de incredere in fortele proprii. Sistemul permite si activitatea de performanta pentru copiii dotati.
Clasa cu invatamant modern step by step la Scoala Generala Nr. 22 - R. G.: In clasele step-by-step copiii invata pe centre de activitate (grupe de lucru) si este stimulata comunicarea intre ei si exprimarea lor libera. Prin acest mod de lucru, copiii sunt obisnuiti sa interrelationeze cu usurinta.
- Mihai Iovan: Relatia invatator-elev, intr-o clasa step-by-step, este una de prietenie, colaborare, in care educatorul sugereaza si intareste motivatia pozitiva de descoperire a copilului. Aceasta se dato-reaza si faptului ca parintii isi lasa copiii la scoala dimineata si ii iau chiar si dupa ora 16, fiecare cadru didactic petrecandu-si 6-7 ore pe zi alaturi de copii.Vreau sa precizez ca un copil din clasa step-by-step este mult mai deschis, mai comunicativ, iar nivelul cunostintelor acumulate este superior.
- De ce si-ar da un parinte copilul in aceasta clasa, la aceasta scoala?
- Mihai Iovan: Invatatoarele au experienta in sistemul educational step-by-step, fiind la a doua promotie. In plus avem: sala de clasa este deja amenajata cu mobilier specific, aparatura audio-video, mocheta; sala de mese este in scoala; cursuri de informatica; limba engleza.
- Unde si cand se fac inscrierile pentru clasa intai?
- Mihai Iovan: Inscrierile se fac din data de 12 XII 2005 la sediul scolii din cartierul Micalaca, strada Nucet, tel. 368888. As dori sa precizez ca va fi doar o clasa care va functiona in aceasta alternativa.

V. Filip - Adevarul

  • Dezinfectie la TIR-uri

Toate TIR-urile ajunse in vamile aradene vor fi dezinfectateAutoritatile sanitar-veterinare au reluat activitatile de dezinfectie la TIR-urile care intra sau ies din tara. 
Filtrele au fost reactivate in urma confirmarii prezentei virusului gripei aviare in mai multe zone din estul tarii. 
Soferii sunt nemultumiti de reluarea dezinfectiei, unii spunand ca substanta folosita ataca vopseaua si cauciucurile. 
Reprezentantii DSV Arad au declarat ca dezinfectia a fost reluata doar in cazul transporturilor de produse de origine animala, care tranziteaza vamile Nadlac, Varsand si Turnu.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primarii "plimbareti" isi vor pierde mandatul

Deputatul aradean Mihai Calimente - autorul legii privind "migratia politica"Primarii isi vor pierde mandatul daca vor demisiona din partidul pe listele caruia au fost alesi si vor trece la o alta formatiune. 
Aceasta este formula pe care liderii Coalitiei, au stabilit-o pentru prevenirea si stoparea fenomenului de migratiune politica, practicat de-a lungul tuturor guvernarilor, din 1990 si pana in prezent, formula care ar putea intra mult mai repede in vigoare decat se preconizeaza. 
Deputatul aradean Mihai Calimente, autorul legii privind migratia politica, aplicabila la nivelul consilierilor locali, ne-a declarat ca, din punctul de vedere al domniei sale, dar si al altor colegi cu care a purtat discutii, prevederea aplicata primarilor este susceptibila de neconstitutionalitate. 
"Este nevoie si de punctul de vedere al Curtii Constitutionale, care in mod sigur se va pronunta asupra unei asemenea prevederi", ne-a declarat Mihai Calimente. 
Totusi, problema se pare ca este oarecum nuantata, in ceea ce priveste situatia primarului, astfel incat, avand in vedere ca alegerea se face pe persoana, s-a ajuns la concluzia ca acesta isi va pierde mandatul numai daca isi da demisia din formatiunea politica care l-a sustinut si nu daca este demis. 
Formula adoptata este benefica stoparii santajului politic care ar putea fi practicat asupra alesului din partea formatiunilor aflate la putere. 
Mihai Calimente spune ca legea nu va intra in dezbaterea parlamentarilor decat cel mai devreme la inceputul anului viitor insa, urmand a fi adoptata pana cel tarziu in luna iunie. 
Data fiind necesitatea unei astfel de prevederi, se pare ca si guvernul intentioneaza sa o includa in pachetul de legi privind reforma in administratia publica, pachet pe care acesta isi va asuma raspunderea, in parlament, in cursul acestei luni.
La nivelul Aradului, din informatiile noastre, s-au inregistrat deja cazuri de migratiune politica, exemple in acest sens fiind edilii din Dezna si Sintea Mare, care, in prezent, sunt membri PNL, fiind, la stadiu de zvon si alte posibile transferuri, cum ar fi cel al primarului orasului Ineu sau cel al comunei Silindia. 

M.O. - Observator

  • Autoritatile locale, invatate sa faca fata zapezii

Guvernul va lua masuri ferme pentru cei care nu fac deszapezirea in timp util - Virtual Arad News (c)2005Societatile care se ocupa cu deszapezirea drumurilor risca sa fie aspru sanctionate in cazul in care se vor inregistra probleme deosebite datorate caderilor abundente de zapada. 
In cadrul videoconferintei saptamanale sustinuta de premierul Tariceanu, seful Guvernului a cerut autoritatilor locale sa avertizeze firmele care furnizeaza servicii de deszapezire ca le vor fi anulate contractele in cazul in care acestea nu isi indeplinesc obligatiile.
La sedinta de ieri s-au stabilit prioritatile in vederea desfasurarii in conditii normale a activitatilor economice si sociale, in situatia unor caderi masive de zapada. 
Masurile prevad intretinerea drumurilor publice, controlul functionarii normale a serviciilor de gospodarie comunala si asigurarea conditiilor pentru aprovizionarea continua a populatiei, asigurarea mijloacelor de deszapezire si pregatirea utilajelor de intervenfie pentru deblocarea drumurilor, a cailor de acces spre obiectivele de important deosebita, a spitalelor si maternitatilor, asigurarea asistentei sanitare, functionarea telecomunicatiilor si asigurarea stocurilor de materiale necesare incalzirii scolilor si unitatilor sanitare. 
Toate aceste prioritati vor ajunge in cel mai scurt timp in mainile primarilor din judet care vor trebui sa respecte "ad literam" recomandarile Executivului.

Cristian Videscu - Agenda zilei 

  • Revelionul in Romania costa cat in Tenerife

Aradenii prefera sa isi petreaca sarbatorile de iarna la MoneasaMulti dintre noi au inceput numaratoarea inversa pentru zilele care ne mai despart de sarbatorile de iarna. 
Unii si-au facut deja planuri pentru petrecerea Craciunului si a Revelionului. 
Alti n-au avut inca timp sa se gandeasca la asta. 
Pentru acestia din urma, ne-am interesat noi, la cateva agentii de turism, care sunt posibilitatile de petrecere a sarbatorilor. 
Am aflat, astfel, informatii despre ofertele turistice pregatite pentru sfarsitul anului. 
Oferta este bogata, cuprinzand atat statiuni din tara, cat si din afara ei. 
Preturile sejururilor sunt, si ele, variate, adresandu-se atat aradenilor cu bani, cat si celor cu o situatie financiara mai modesta.
Craciun la Predeal: trei zile, zece milioane de lei
"Preturile pachetelor turistice pregatite pentru Craciunul din acest an sunt mai bune, comparativ cu cele de anul trecut. Adica sunt aproximativ la fel cu preturile practicate in celelalte perioade ale anului. Avem pachete de servicii avantajoase, in general de trei-patru zile. Fiecare statiune include in oferta proprie ceva specific, pentru a-i atrage pe turisti: program de colinde, slujba la biserica, seara de dans, spectacole cu invitati-surpriza, pomana porcului, cadouri de la Mos Craciun, acces gratuit la piscina, sauna si fitness etc. Masa festiva, traditionala, de Craciun este inclusa in majoritatea ofertelor" - precizeaza Florica Bulzan, director agentie de turism.
In general, sejururile de Craciun incep din 23 decembrie. 
Pachetul include cazarea si, in functie de hotel sau statiune, mic dejun, demipensiune sau pensiune completa. 
Sunt si locuri in care turistilor li se acorda, pentru mese, bonuri valorice - o solutie avantajoasa care ofera posibilitatea de a servi masa la orice ora si in orice cantitate. 
Iata si cateva preturi: 
-  Trei nopti de cazare si mic dejun la o vila de doua stele in Slanic Moldova costa 1.430.000 lei; 
- Trei nopti cazare si mic dejun la hotel de patru stele in Sinaia costa 4.680.000 lei; 
- Cinci nopti de cazare cu patru pensiuni complete la o pensiune de doua stele din Botiza-Maramures costa 5.500.000 de lei; 
- Trei nopti cazare si trei demipensiuni la un hotel de trei stele din Poiana Brasov costa 8.640.000 lei; 
- Trei nopti cazare si bonuri valorice in sistem bufet suedez, la hotel de trei stele in Predeal costa 10.850.000 lei. 
Preturile sunt valabile pentru o persoana.
Cine doreste sa-si petreaca Craciunul la Budapesta are la dispozitie un pachet cu doua nopti de cazare si mic dejun la un hotel de patru stele, pentru doar 3.100.000 lei (pret care nu include transportul). 
In acest pachet este inclusa cina festiva de Craciun, program turistic si asistenta din partea firmei.
Programe speciale de Revelion, pentru clientii fideli
Agentiile de turism se intrec in oferte si in privinta Revelionului 2006. 
Trecerea in Noul An poate fi marcata fie in statiuni din tara, fie in locuri exotice, precum Tenerife sau Dubai.
"Noi ne-am gandit sa le oferim clientilor nostri un program de Revelion in regiunea Sicilia, la Palermo. Pentru comoditatea lor, ne-am straduit ca avionul de Palermo sa faca escala la Timisoara, astfel incat turistii din zona aceasta sa nu fie nevoiti sa mearga la Bucuresti sau Budapesta, pentru plecare. Programul este destul de bine vandut si valoreaza 529 de euro. In acest pret sunt incluse: biletul de avion, transferul de la aeroport la hotel, patru nopti de cazare si demipensiune la hotel de patru stele, turul orasului cu ghid inclus; mai putin taxele de aeroport. Plecarea este in 29 decembrie, iar sejurul se incheie in 3 ianuarie" - spune Liana Tanase, director agentie de turism.
O alta oferta speciala a aceleiasi agentii are ca destinatie o statiune montana din Slovacia (unde se poate schia). 
Daca alegem sa mergem cu masina pana acolo, nu avem de platit decat 319 euro pentru sase nopti de cazare cu mic dejun. 
Pentru transportul cu autocarul, se adauga inca 2.800.000 lei.
Pentru cei cu mai multi bani in buzunare, sunt oferte de 900 de euro pentru o saptamana in Tenerife (cazare si demipensiune la hotel de trei stele) sau de... 1650 de euro pentru o saptamana in Dubai (cazare si demipensiune la hotel de patru stele). 
Evident, preturile sunt pentru o persoana.
O oferta mult mai rezonabila avem la dispozitie langa Straja (cu acces la partia Parang), la vila Melinda, unde patru nopti de cazare, cu pensiune completa, nu ne costa decat sapte milioane de lei. 
Cea mai costisitoare oferta turistica interna, de Revelion, am intalnit-o la Poiana Brasov unde, pentru sase nopti de cazare si demipensiune la hotel de patru stele, avem de platit 32.500.000 de lei. 
Adica aproximativ 900 de euro, cam tot atat cat ne-ar costa sa mergem in Tenerife...
***
De-abia de luna trecuta, aradenii au inceput sa se intereseze de ofertele turistice pentru sarbatorile de iarna. 
Pentru ca nu au facut-o mai din timp, unii chiar au avut surpriza de a nu mai gasi locuri in destinatiile la care visau. 
Invatatura de minte pentru anul viitor!

Diana Dutu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]