Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 9 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Pentru ele nu a fost 8 Martie...

De 8 martie prostituatele au sarbatorit prin "munca"A fost 8 Martie, zi dedicata in exclusivitate reprezentantelor sexului frumos. 
A fost o zi speciala pentru cele mai multe dintre frumoasele doamne si domnisoare care ne inconjoara si ne bucura viata. 
Majoritatea au primit, daca altceva nu, macar un sarut, o vorba buna sau un zambet amical. 
Spuneam "majoritatea", pentru ca exista undeva, in locuri despre care preferam sa nu vorbim sau de care uitam de fiecare data, femei pentru care toate zilele sunt la fel. 
Fara cadouri, fara soare, fara zambete, fara vorbe bune, fara nimic. 
Recunoasteti, ca si dintre dumneavoastra v-ati gandit ieri la amaratele acelea de fiinte pentru care Gara a devenit o a doua casa sau la cele pentru care soseaua a devenit loc de munca. 
Poate, intamplator sau nu, ieri v-a iesit vreuna din aceste oropsite in fata. 
Sunt convins ca ori nu le-ati bagat in seama, ori le-ati alungat ori, cel mai probabil, ati invocat cateva autoritati care nu-si fac treaba de au apucat ele sa va apara in fata pasilor si sa va... strice ziua. 
Alte vremuri, alte cadouri...
Ziua de 8 Martie a adus, ca in fiecare an, bucurie fiecarei familii in care exista cel putin o femeie, o fata, o doamna sau o domnisoara. 
Indiferent de varsta, magia zilei de ieri a cuprins fiecare barbat. 
Daca pentru cei cu dare de mana a fost un (alt) pretext pentru cadouri scumpe si luxoase, pentru oropsitele sortii marile bucurii au constat in cu - totul si cu totul altceva.
Poate si pentru ca nu a mai fost un an electoral, autoritatile locale ori judetene, partidele ori politicienii, diferitele organizatii, fundatii sau institutii nu s-au mai aratat atat de darnice pe cat erau anul trecut. 
Imi aduc aminte ca in urma cu un an, in plina campanie pentru alegerile locale, mai marii zilei se calcau in picioare numai sa ofere o floare in plus ori un pachet cu alimente. 
Vremurile acelea s-au dus, iar linistea de ieri nu amintea cu nimic de agitata perioada de odinioara.
Nici nu stia ca era ziua ei
Am trecut la pas ieri prin cateva locuri nu tocmai apreciate. 
Primul dintre ele a fost Gara, casa a catorva zeci de indivizi pentru care soarta a fost destul de cruda. 
Printre ei, si cateva femei... Ne-am apropiat de una dintre ele si am incercat sa intram in vorba. 
Pentru multe persoane Gara a devenit adevarata casa Ne spune ca are 23 de ani, ca este de undeva din nordul tarii, dintr-o familie saraca, ca - are un tata care obisnuia s-o bata si care a fost, din pacate, cauza care a determinat-o sa fuga de acasa. 
Se intampla acum sapte ani; cu cateva luni inainte sa vina pe lume Madalina, primul copil, pe care il are "cu unu, nu mai stiu cu cine!" 
Nu stie exact ce insemnatate are ziua de 8 Martie, cu atat mai putin ca este si ziua ei, iar cea mai mare bucurie ar fi sa... faca rost de ceva bani. 
Lipsita de educatie, lipsita de conditii de trai decente, orizontul ei este supravietuirea cu orice pret. 
Nevoile se rezuma, aproape exclusiv, la cele de baza: nevoia de a gasi un loc in care frigul nu ucide, nevoia de a manca orice poate sa tina trupul in viata inca o zi. 
Si o nevoie "spirituala": nevoia de a uita mizeria si nenorocirile cu ajutorul aurolacului. 
Am vrut, sa-i dam cativa bani, dar a da cateva mii de lei unui cersetor nu e suficient. 
Nu numai ca nu e suficient, dar e ceea ce o condamnase pe fata din fata noastra la o viata de cosmar. 
E nevoie de ceva mai mult decat aceasta mila de moment, prin care unii isi cumpara placerea de a se simti marinimosi ori speranta Raiului...
Singura speranta: sa fie tratate omeneste
Am parasit Gara cu un gust amar. 
Pentru fata cu care vorbisem - ca si pentru alte cateva consoarte cu care isi imparte bucuriile si tristetile peroanelor si liniilor tnfundate din triaj - ziua de ieri nu reprezenta nimic.
Nimeni nu-si amintise de ea, nimeni nu i-a oferit o floare. 
De altfel, nici cele cu care am stat de vorba ceva mai tarziu... 
Zgribulite de frig, pe marginea drumului catre Nadlac, stau cateva fete, practicante ale celei mai vechi meserii din lume. 
Pentru un ban in plus, pentru o paine mai alba, accepta sa se culce cu primul barbat care le ofera... un pret bun. 
Nu asteapta prea mult de la viata si nici de la 8 Martie. 
Spera doar ca pana spre seara, cand vor pleca acasa, sa nu inghete de tot. 
"Chiar daca nu fac bine ce fac, macar am din ce trai si din ce sa-mi cresc copilul. Azi am avut noroc, am avut deja un client. Destul de generos... Mi-a lasat si bacsis", ne spune urmasa Evei care a refuzat sa-si decline identitatea. 
Tot ceea ce-si dorea de la ziua de ieri era sa mai castige ceva, sa nu treaca vreo patrula de police care sa-i sperie clientii si sa nu o (mai) loveasca cineva.
Pare trist, dur, dar este realitatea, o realitate de care nu prea tinem seama si de care nu vrem sa auzim. 
Acolo, la marginea Aradului, la marginea societati, traiesc fiinte pe care, in alte conditii si imprejurari le-am considera gingase. 
Asa insa, nu vrem sa stim de ele, nu le bagam in seama. 
Iar de 8 Martie, nu le oferim nimic, nici macar o floare. 
Chiar daca pare putin pentru unii, sau poate prea mult, noi facem primul pas si le uram un sincer "La multi ani!"...

Agenda zilei

  • Agentii de circulatie, in alerta

Din cauza numeroaselor accidente, radarul a fost instalat pe principalele drumuriCele zece accidente de circulatie deosebit de grave, inregistrate in ultimele doua week-enduri, a determinat conducerea Serviciului Politiei Rutiere Arad sa ia primele masuri ce au ca scop prevenirea tragediilor din trafic. 
Pe cele mai circulate sosele ale judetului, politistii lucreaza in doua si trei schimburi, "filtrele" lor urmarind in principal avertizarea soferilor aflati in tranzit care de cele mai multe ori apasa peste masura pedala de acceleratie, efectuand depasiri hazardate, ori sunt foarte obositi dupa distantele parcurse. 
De asemenea, controalele agentilor de circulatie mai vizeaza transportatorii de diferite marfuri si substante, dar si pietonii, carutasii si biciclistii, care, in ultima perioada au fost eroi negativi ai evenimentelor rutiere. 
Patrulele care vor incerca sa aduca un plus de siguranta pe soselele aradene vor fi prezente zi si noapte pe urmatoarele rute: Nadlac - Pecica, Pecica - Arad, Arad - Lipova, Lipova - Barzava, Barzava - Zam (pe DN 7), Arad - Simand, Simand - Zerind (DN 79), Arad - Vinga (DN 69). 
Intre aceste echipaje sunt amplasate si aparate de supraveghere electronica si control al vitezei (RADAR). 
Subcomisarul Adrian Lile, purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Arad, spune insa ca eforturile agentilor de circulatie sunt aproape inutile in cazul unor accidente de tipul celui de la Varadia, cand, prin blocarea soselei de remorca unui autotren, traficul nu a putut fi degajat in timp util datorita lipsei utilajelor specifice. 
De aceea, ar fi mult mai simplu ca soferii sa dea dovada de responsabilitate in trafic, evitand pe cat posibil si cea mai mica abatere de la legile circulatiei.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Medicii vor avea mai multi pacienti. - Antibiotice doar pe retete!

Numarul de pacienti pentru medicii de familie va cresteNoul ministru al sanatatii a dat un ordin care prevede eliberarea antibioticelor doar pe baza de reteta. Acest lucru a fost valabil si inainte, insa multe dintre farmacii nu mai tineau cont de respectiva reglementare. Se pare ca acum vor fi nevoite sa respecte legea.
Cei care vor sa cumpere de la farmacii antibiotice afla ca, mai nou, aceste medicamente nu se mai elibereaza decat pe baza de reteta. 
Masura a fost luata in urma unui ordin dat de ministrul sanatatii. 
Acesta spune ca utilizarea in mod excesiv sau necorespunzator a antibioticelor poate duce la aparitia unor reactii adverse. 
Desi reglementarea cu privire la antibiotice era una veche, pana acum, in majoritatea farmaciilor acestea se eliberau fara retete. 
Atat medicii cat si farmacistii sunt de parere ca ordinul dat de ministru este unul bun fiindca, spun ei, riscul aparitiei unor alergii in cazul utilizarii antibioticelor este destul de mare. 
"Este bine ca oamenii sa nu se mai trateze dupa ureche, ci sa apeleze la sfaturile unor specialisti, care le pot recomanda cu exactitate tratamentul de care au nevoie. Medicii prescriu antibiotice pe anumite spectre de germeni, care fiecare actioneaza tintit", ne-a declarat Ema Cavasdan, farmacist. 
Am stat de vorba si cu presedintele Colegiului Medicilor, doctorul Titus Ududec care ne-a spus ca este ceva normal ca aceste medicamente sa fie eliberate doar in baza unei retete. 
"Peste tot in lume se intampla asa. Daca vrem sa intram in Uniunea Europeana trebuie sa ne conformam si noi", afirma presedintele Colegiului.
Pacientii sunt nemultumiti
Singurii care nu sunt prea incantati de masura luata de ministru sunt pacientii. 
Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca de acum inainte vor fi obligati sa mearga la medic chiar si pentru o banala durere de masea. 
Acestia vor fi pusi in situatia de a cheltui bani in plus pentru un consult la un cabinet stomatologic pentru a obtine niste antibiotice. 
Si cum multi nu au de unde sa scoata acesti bani nu se vor trata de loc, riscand astfel sa ajunga sa se infecteze sau chiar sa faca septicemie. 
Cei de la Minister sustin ca au luat aceasta decizie pentru prevenirea unor eventuale alergii ce pot fi provocate de antibiotice. 
Au uitat insa ca atunci cand un medic de familie prescrie un asemenea medicament, nu-i face pacientului nici un test antialergic, iar unii nici macar nu se mai obosesc sa consulte fisele acestora. 
Cei care au cel mai mult de castigat sunt medicii, care in urma acestei masuri vor avea mai multi pacienti. 
Reprezentantii Ministerului vor trebui sa supravegheze mai atent decat pana acum vanzarea antibioticelor. 
"Cu siguranta  s-au gandit la un nou sistem. Probabil retetele vor avea serii si vor fi inregistrate", ne-a mai declarat Titus Ududec.

Observator

  • "Lapte si corn", in varianta aradeana

Si prefectul a verificat organoleptic calitatea laptelui si cornului pentru eleviElevii sunt tratati cu pesmeti si branza mucegaita
Noile autoritati ale judetului Arad s-au implicat recent in monitorizarea faimosului program guvernamental "lapte si corn", lasat mostenire de fosta guvernare. 
Recent, firmele producatoare au solicitat o derogare pentru a putea inlocui produsele furnizate cu biscuiti sau magdalene si respectiv branza topita.
Pentru a demonstra transparenta decizionala, prefectul Cristian Stragea a organizat chiar o sedinta publica de degustare, la care a invitat si reprezentantii presei. 
Ieri, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Popescu, a demonstrat insa ca intre mostrele prezentate autoritatilor si produsele distribuite efectiv in scoli este o mare diferenta. 
Pentru a fi mai convingator, el a convocat primarii din Zadareni, comuna aflata la doar sase kilometri de Arad, si din Simand, localitate situata la circa 20 de kilometri pe drumul spre Oradea.
Copiii arunca mancarea la gunoi
Potrivit declaratiilor celor doi alesi locali, produsele distribuite in cadrul programului "lapte si corn" sunt refuzate de copii si, in loc sa le suplimenteze alimentatia, ajung de cele mai multe ori la cosul de gunoi. 
Doina Petri din Zadareni sustine ca biscuitii impartiti in scoli nu au nici un gust, fiind mai mult "un soi de pesmeti de razboi", tari si necomestibili. 
Iar branza, adusa din Ungaria, are un gust prea piperat pentru cei mici, fiind posibil sa fie cu termenul de valabilitate expirat. 
Mult mai vehement a fost primarul Constantin Morostes din Simand care spune ca, desi a sesizat de doua ori aceste nereguli la firma distribuitoare, nu a primit nici un raspuns. 
"La Protectia Consumatorilor, unde am adus o bucata de branza mucegaita, mi s-a spus ca de vina suntem noi, ca nu avem conditii de depozitare, cind afara erau minus 18 grade Celsius", a spus primarul din Simand.
Vicepresedintele CJA - Gavril Popescu a primit sesizari din judet privind calitatea alimentelorDiferenta intre mostre si produse
"Nu cu demonstratii de degustari organoleptice se rezolva problemele. Voi urmari atent aceasta situatie", a declarat ieri vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, Gavril Popescu. 
Spre exemplificare, el a prezentat mostrele care aratau ca la expozitie: corn in tipla, biscuiti frumos ambalati si branza topita de calitate. 
Singura problema este ca aceste produse ajung eventual in frigiderele sefilor administratiei, in timp ce copiii primesc in loc alte produse, cu alt gust.
Gavril Popescu a promis ca va supune situatia in sedinta Comitetului Operativ Consultativ si, in caz extrem, va sugera rezilierea contractelor pe bani publici cu societatile implicate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Dana Dodean, speranta Aradului la Beijing

Dana Dodean a fost felicitata de numeroase ori pentru victoriile obtinuteDaniela Dodean este cea mai mare speranta a Aradului la tenis de masa. Sportiva, legitimata la CSM Arad-PAB Romania, ar putea deveni chiar cea mai buna tenismena a lumii, daca va munci cu seriozitate ca pana acum.
Dana a inceput sa practice tenisul de masa la sase ani, fiind descoperita de Arpad Kakas, acesta dandu-si seama imediat de talentul sportivei. Rezultatele nu s-au lasat prea mult asteptate, deoarece in chiar primul an de pregatire a obtinut titlul national la respectiva categorie de varsta. 
Debutul era unul mai mult decat promitator, talentul sportivei iesind clar in evidenta la primul ei concurs de anvergura. 
Totusi, sportiva era constienta ca fara multa munca si perseverenta nu poate atinge cele mai mari performante. 
Si, pentru a ajunge la nivelul de astazi, Dana a renuntat la multe placeri caracteristice varstei, impartindu-si timpul doar intre sala de antrenamente si scoala. 
Un rol important l-a avut familia, dar si antrenorul Arpad Kakas, care a incurajat-o in permanenta, chiar si atunci cand de pregatirea Danei s-au ocupat altii. 
Astfel, an de an, aradeanca a inceput sa adune medalii si sa urce in clasamentul mondial publicat luna de luna de ITTF (federatia mondiala de tenis de masa). 
Promovata in lotul reprezentativ de junioare, Dana Dodean avea sa ocupe locul secund, cu echipa Romaniei, la Campionatele Europene din Slovacia, in anul 2000. 
Prima ei reusita importanta de la inceputul activitatii competitionale s-a produs cand abia implinise 12 ani. 
O reusita care a insemnat mult in parcursul ei catre consacrare. 
Peste doar un an, la CE de junioare din Italia, aradeanca a intrat in posesia a trei medalii. 
Dana Dodean avea sa ajunga cea mai buna cadeta a continentului, iar titlul continental din 2002 de la Moscova avea sa confirme acest fapt. 
Dana Dodean nu s-a imbatat cu aceste medalii si succese internationale si a ramas cu picioarele pe pamant. 
Pentru a avea sanse mai mari de a progresa, Dana a fost transferata la Stirom Bucuresti, desi are dubla legitimare, acolo avand parteneri mult mai valorosi de antrenament. 
"Dana ne reprezinta si pe noi. Cu multa munca si daruire, sportiva poate ajunge foarte sus. Talentul o recomanda ca fiind printre cele mai valoroase junioare a lumii", a declarat Eugen Roman, directorul clubului aradean.
Modelul Danei Dodean este Otilia Badescu, sportiva care a ajutat-o mult in cariera. 
Dana Dodean a castigat numeroase medaliiDe altfel, Otilia Badescu, campioana Europei la senioare din 2003 i-a si facut o caracterizare: 
"Dana este o jucatoare foarte buna, ambitioasa si inteligenta. Nu are cum sa nu reuseasca. Imi aminteste de cum eram eu, la aceeasi varsta". 
In anul in care Otilia Badescu era incununata cu titlul de campioana a Europei, Dana traia si ea o satisfactie asemanatoare la "europenele" din Serbia, cucerind iarasi locul 1 cu echipa Romaniei si clasandu-se pe locul 2 in concursul individual. 
Se va afla in continuare pe podium, atat la Campionatele Mondiale de juniori din Chile, tot in 2003, cat si la Campionatele Europene din Ungaria din 2004, in ambele competitii pe pozitia a treia cu echipa tarii noastre. 
Cel mai mare succes pe plan national a venit insa anul trecut, cand Dana Dodean a devenit campioana nationala de senioare, la doar 16 ani.
Presedintele federatiei de specialitate din Romania, Cristian Romanescu, are doar cuvinte de lauda la adresa sportivei aradence: "Daniela reprezinta o jucatoare de o rara valoare, cu mari perspective. Practica un tenis de masa modern, cauta sa invete continuu, crescand de la un concurs la altul. La nivelul generatiei din care face parte pot afirma ca reprezinta o exceptie. Sigur, prin munca si seriozitate ii intrevad un mare viitor, o prezenta in elita mondiala a acestui sport. Si oricum, la Beijing peste 4 ani...!"
La finalul anului trecut, Dana Dodean a mai obtinut un succes de rasunet, in Portugalia, la Funchal, acolo unde a fost programat turneul World Junior Circuit-WJC. 
Un turneu-circuit alcatuit din nu mai putin de sapte concursuri, in finala calificandu-se primele 12 jucatoare. 
Aradeanca a avut o prestatie pe masura valorii ei, reusind victorii clare in meciurile din tururile preliminarii, asigurandu-si astfel, nu numai prezenta in careul de asi la World Junior Circuit, ci si castigand competitia, dupa ce a invins in finala o sportiva din Cehia. 
O performanta cu totul deosebita, care confirma spusele presedintelui federatiei si ofera sperante pentru sportul romanesc, in perspectiva Olimpiadei din 2008.

Daniel Berar - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]