Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 9 iulie 2005

Stirile TVA aici

  • Se anunta vremuri grele, la propriu ! - Din nou ploi torentiale...

Sunt anuntate ploi torentiale si in AradDupa ce zilele trecute a avut loc evaluarea Comitetele locale pentru Situatii de Urgenta din cadrul mai multor primarii de pe raza judetului Arad, prognoza meteorologica si avertizarile hidrologice pentru urmatoarele zile anunta startul probei practice. 
Daca, din nefericire, aceste fenomene se vor produce, ele pot confirma sau infirma rezultatele obtinute de administratiile locale, apreciate ca fiind foarte bune de catre inspectorii de protectie civila.
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a transmis avertizari catre nu mai putin de 33 de judete, printre care si Aradul, privind probabilitatea producerii unor evenimente meteorologice periculoase in urmatoarele patru zile. 
Astazi incepand cu ora 18:00, sunt asteptate ploi torentiale cu mari cantitati de apa care vor produce scurgeri importante de pe versanti, torenti, cresterea debitelor paraielor peste cota de atentie si producerea de inundatii locale. 
De asemenea, sunt prognozate depasiri ale cotelor de atentie pe cursul inferior al Muresului si pe Crisul Alb. 
Printre bazinele hidrografice afectate se numara si cel al Crisurilor si al Muresului.
Probabilitatea producerii acestor fenomene meteorologice si a efectelor pe care le implica este "mare" pentru scurgerile importante pe versanti si "medie" pentru atingerea si depasirea cotelor de atentie. 
Fenomenele hidrologice periculoase vor avea o probabilitate mai mare de producere pe raurile din bazinele Crisul Negru, Crisul Alb, Mures (inclusiv afluentii de pe cursul inferior), Bega Veche, Bega, Barzava, Moravita in intervalul 09 iulie 2005 ora 18:00 -10 iulie 2005 ora 10:00, iar in intervalul 11 iulie 2005 ora 18 - 12 iulie 2005 ora 10:00 pe Somes (afluenti curs superior), Mures (afluenti curs superior si mijlociu), Olt (afluenti curs superior si mijlociu), precum si pe afluentii din bazinele superioare ale raurilor Jiu, Arges, Ialomita, Buzau, Rm. Sarat, Trotus, Bistrita.
La nivelul judetului Arad, in urma evaluarii datelor furnizate de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Vasile Goldis" a remis avertizari tuturor Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta din cadrul primariilor pe raza carora sunt asteptate asemenea fenomene.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Comisarul Ioan Rosca - noul sef al Politiei municipiului

Comisarul Ioan Rosca este noul sef al Politiei Municipiului AradDe ieri, noul sef al Politiei municipiului Arad (condusa, pana la momentul pensionarii, de comisarul-sef Gheorghe Tica) este comisarul Ioan Rosca, fostul - de pe acum - sef al Biroului Politiei Rutiere Arad. 
Pentru ocuparea postului de sef al Politiei municipiului au candidat doar doua persoane. 
Contracandidatul comisarului Rosca a fost subcomisarul Pavel Halmagean, din cadrul Serviciului "Management si Resurse Umane" al I.P.J. Arad.
Numirea oficiala a comisarului Ioan Rosca va sosi doar dupa ce se vor scurge cele cateva zile in care subcomisarul Halmagean poate contesta rezultatul concursului si, fireste, doar in situatia in care contestatia sa nu va fi admisa.

Eugenia Pantea - Adevarul

  • Autostrada Arad – Timisoara, un secret pazit cu strasnicie

Se lucreaza la finalizarea proiectului pentru autostradaJucatorii de pe piata imobiliara asteapta cu nerabdare finalizare proiectului
Cu numai 200 de kilometri de autostrada construiti in ultimii 15 ani, Romania ocupa unul dintre ultimele locuri intr-un clasament al infrastructurii tarilor est-europene. 
Din acest motiv, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa investeasca, in viitorul apropiat, peste zece miliarde de euro pentru dezvoltarea unei retele de noua ori mai intinsa decat in prezent.
Una dintre prioritatile actualilor guvernanti este coridorul IV paneuropean care va lega vestul tarii de litoralul Marii Negre. 
Este vorba de traseul Nadlac – Arad – Timisoara – Lugoj – Deva – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Constanta, din care mai trebuie construiti circa 600 de kilometri, care vor costa in jur de 3,5 miliarde de euro. 
O treime din aceasta suma va fi cheltuita numai pentru portiunea dintre Nadlac si Deva.
In zona vestica, insa, autostrada a ajuns abia la stadiul studiilor de fezabilitate. 
Astfel, pentru tronsoanele Arad – Timisoara si respectiv Timisoara – Lugoj, urmeaza ca pana in luna iulie sa se organizeze o licitatie in acest sens.
Studiile de fezabilitate trebuie sa respecte normele europene in domeniu, mai ales ca finantarea provine de la Banca Europeana de Investitii (BEI). 
O alta licitatie, pentru executia propriu-zisa, va avea loc in cursul anului viitor.
Dublura soselei de centura
In prezent, sunt in plina desfasurare lucrarile la soseaua de centura din jurul Timisoarei, care are termen de finalizare in luna septembrie. 
Este vorba de o legatura intre drumurile nationale 6 si 69, care leaga orasul de pe Bega de Lugoj si respectiv Arad.
Investitia se ridica la circa 12 milioane de euro si a fost finantata de Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala (JBIC). 
Constructorul, o firma greceasca, lucreaza si la reabilitarea actualului drum spre Lugoj, care va costa circa 23 de milioane de euro.
Soseaua de centura, construita pe la sud de Aeroportul International Timisoara, dubleaza practic viitoarea autostrada. 
Aceasta va trece probabil pe la nord, dupa cum reiese din varianta initiala depusa la BEI, desi traseul final nu este cunoscut in amanunt.
Lege impotriva speculantilor
Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) ne-au declarat ca nici nu exista inca un proiect sigur. 
Aceasta incertitudine are mai multe explicatii. 
In primul rand, traseul ar putea fi modificat in functie de diverse probleme de mediu, cum ar fi zonele protejate ecologic. 
In aceste conditii, este curios ca, potrivit planului depus la BEI, autostrada va trece chiar pe langa Covaci, unde se preconizeaza construirea noii gropi de gunoi a Timisoarei.
Un alt motiv pentru pastrarea secretului, pana in ultimul moment, este riscul cresterii preturilor la terenurile din zona. 
Este vorba de pericolul asa-numitilor samsari imobiliari care cumpara deja pamant in localitatile aflate la nord de Timisoara, pe unde se presupune ca va trece viitoarea autostrada. 
Aceleasi surse din cadrul CNADN ne-au asigurat ca, inainte de finalizarea proiectului, Ministerul Transporturilor va promova un act normativ prin care va interzice vanzarea terenurilor aflate pe traseu.
Piata imobiliara in expectativa
Piata imobiliara din Timisoara se afla inca in expectativa, iar agentii sunt deocamdata simpli spectatori. Proprietarii din zonele pe unde va trece soseaua de centura sau prin care se presupune ca va trece autostrada fac deja oferte de vanzare.
Specialistii cred ca, in cele mai multe cazuri, este vorba deocamdata doar de tatonarea preturilor. 
Terenurile pentru viitoarea autostrada spre Timisoara vor creste la pret - Virtual Arad News (c)2005 Exista insa si anunturi concrete care promit imobile sau terenuri situate in apropierea viitorului nod rutier care va transforma zona de la nordul orasului intr-un adevarat "paradis economic".
Directorul Agentiei Eficient, Viorel Iliesi, specializat si in studii cadastrale, afirma ca in acest moment este greu de anticipat evolutia preturilor la terenuri in zona autostrazii. 
"In ultima discutie pe care am avut-o cu cei de la urbanism din Consiliul Judetean Timis, era bataie pe doua trasee. Admitand ca s-ar sti pe unde va trece, proiectantul poate muta la 400 de metri intr-o parte sau in alta, deci ne-am afla deja pe o alta parcela. 
Preturile vor sari, dar pana nu se stabileste traseul final, nu putem anticipa"
, ne-a declarat Iliesi.
Oferta mai mare decat cererea
Si alti specialisti sustin ca nu se poate vorbi inca de o batalie pe terenurile din zona autostrazii. 
"Pot sa va spun ca pe zonele de care vorbim, din nord si din apropierea soselei de centura, exista oferta si este chiar foarte mare. Dar cererea este mult mai mica. Acum suntem practic doar la stadiul de prezentare, multi isi fac doar reclama. Daca vorbim numai de centura, cu mentiunea ca depinde cat este de aproape de Timisoara, dar si de alte aspecte, preturile sunt intre 8 si 15 euro pe metrul patrat. Cu un an inainte, se vindeau cu pana la cinci euro", ne-a declarat Gina Arjoca, director la Agentia Clivia.
Investitii
Costurile autostrazii pe zona de vest
Tronsonul   Sursa de finantare  Valoare
Nadlac – Arad  fonduri structurale  147,4 mil. euro
Arad – Timisoara  Guvern + BEI  270 mil. euro
Timisoara – Lugoj  Guvern + BEI  124 mil. Euro
Lugoj – Deva  public-privat  638 mil. euro
Paradis
Anunt de vanzare spatiu comercial
"Pensiune-Motel-Restaurant-Club-Pub, pretabil" pentru sediu de firma de logistica/imobiliara/bancara/telecomunicatii, cladirea fiind dotata cu antena satelit/radio, toate utilitatile etc.
De ce sa investesti in acest imobil? Simplu: se afla intr-o zona linistita la marginea Timisoarei - Zona C, aproape de raul Bega – 300 m, de Soseaua de Centura, intersectand autostrada Timisoara-Lugoj (DN6) – 1 km, toate in constructie si in plina dezvoltare comerciala datorita punctului cheie: Aeroportul International Timisoara - al doilea aeroport al tarii, asigura un trafic regulat pe directiile New York, Chicago, Amsterdam, Londra, Frankfurt, Copenhaga, Moscova, Zurich, Madrid, Teheran, Viena.
Concluzie: aveti descris mai sus un viitor Paradis Economic pe cale sa explodeze cu euro pentru investitorii intreprinzatori cu un ochi pentru viitor! Telefon (24 din 24 live).
Culise
Interese care pot schimba traseul
Intr-o discutie despre un plan de dezvoltare al orasului, arhitectul sef Radu Radoslav explica in ce fel presiunea diferitelor grupuri de interese pot schimba traseul autostrazii. 
"Autostrada, asa cum este ea in conceptia Uniunii Europene, vine din oras mare (Arad – n.n.), merge pe centura, ajunge in oras mare (Timisoara – n.n.), continua pe centura. La noi, exista interese si se doreste sa se construiasca intai centura si apoi sa se faca autostrada langa. E o aberatie", a declarat Radoslav.
Preturi
Bursa terenurilor din jurul Timisoarei
Zone industriale

Calea Buziasului: 15 – 40 euro/mp
Calea Torontalului: 10 – 30 euro/mp
Calea Sagului: 10 – 40 euro/mp
Zone rezidentiale (nord –sud)
Dumbravita: 20 – 70 euro/mp
Braitim, Calea Urseni: 55 – 70 euro/mp
Lidia, Mures: 70 – 110 euro/mp

Bianca Toma & Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Ziaristii aradeni s-au impuscat intre ei… cu vopsea

Ziaristii aradeni se joaca dea razboiul la Strandul NeptunA doua editie a Cupei Presei la Paint Ball
Cea de-a doua editie a Cupei Presei la Paint Ball a avut loc ieri, pe terenul special amenajat din incinta strandului Neptun.
Au participat echipe de cate trei membri, de la ziarele locale Observator, Agenda zilei, Arad Expres, Adevarul de Arad si echipa televiziunii RCS.
Daca in mass-media aradeana au avut loc vreodata clinciuri sau neintelegeri, acum a fost momentul cand nervii s-au descarcat, fiecare participant avand ocazia sa traga spre dusmanul de moarte cu 15 bile colorate, care-l improscau pe respectivul cu vopsea colorata, pe un teren accidentat.
Cu echipament corespunzator, rosu sau albastru, si casti de protectie, echipajele au pornit la atac, la final multi colegi avand semne evidente pe corp in urma impactului cu gloantele cu vopsea.
Organizatorul evenimentului, Ioan Matiut, a concurat si el, declarand: "Este un bun moment de refulare, cu gloante cu vopsea, nu cu arme adevarate, asa cum s-a intamplat, ieri, la Londra. Aici, pe acest teren, este cel mai indicat sa-si descarci nervii si sa te distrezi".
Echipa RCS a iesit castigatoare, pe locul doi s-a clasat Adevarul de Arad, iar pe trei echipajul cotidianului Observator aradean.

A. R. B.- Observator
  • Un mileniu de istorie la Manastirea Hodos-Bodrog

Manastirea de la Bodrog adaposteste cam 40 de calugari - Virtual Arad News (c)2005Manastirea este un asezamant de rugaciune, invatatura, in care vietuieste o obste de calugari sau calugarite, care s-au fagaduit lui Dumnezeu in cadrul unei slujbe speciale sa-si petreaca viata in infranare, saracie si ascultare (conf. Regulamentului pentru organizarea vietii monahale, art. 2).
Din sirul manastirilor care impanzesc teritoriul tarii noastre face parte si Manastirea Hodos-Bodrog, care in istoria ei milenara si-a adus o contributie deosebita in pastrarea credintei stramosesti si a fiintei noastre nationale.
Inceputurile ei sunt ascunse in negura vremii.
Dupa o traditie veche manastirea a luat fiinta in urma descoperirii unei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus.
Spune traditia ca un taur din turma unui pastor a scos cu coarnele dintr-o movila de pamant icoana "Facatoare de minuni" a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, iar pe locul unde s-a descoperit icoana, credinciosii au construit o bisericuta, unde a fost pusa icoana, aceasta fiind doar inceputul manastirii.
Din punct de vedere geografic Manastirea se afla la vest de Arad, pe cursul inferior al Muresului, la o distanta de aproximativ 12 km, pe drumul ce duce de la Arad la Periam, invecinandu-se la rasarit, la 1,5 km cu satul Bodrogul Nou, la sud cu satul Calugareni, iar la apus peste Mures cu satul Bodrogul Vechi.
Pana in anul 1839, Manastirea Bodrog era situata pe malul drept al Muresului, apartinand de satul Bodrogul Vechi si de comuna Pecica.
Deoarece Manastirea era periclitata de cursul Muresului, care isi apropiase malul pana langa zidurile ei, prin investitiile staretului Grigore Chirilovici si cu ajutorul autoritatilor teritorale din Arad, in anul 1839, Muresul a fost dirijat pe la nord-vest de manastire.
Cercetarile arheologice facute in anul 1976 au descoperit in incinta manastirii mai multe vestigii care dovedesc existenta unei asezari monahale pe acest loc inca de la inceputul mileniului 2.
Denumirea de Hodos vine de la cuvantul slav "hudus" care inseamna: sarbatoresc, maiestos, iar traditia spune ca Hodos ar fi numele taurului care a descoperit icoana Maicii Domnului, iar denumirea de Bodrog, vrea sa desemneze locul ei printre ape, denumiri pe care le au si cele doua sate: Bodrogul Vechi si Bodrogul Nou.
Prima atestare documentara cunoscuta o avem din 1177, intr-o diploma data de regele Bela al 3-lea, prin care Manastirea era mentionata ca avand proprietate, fiind nominalizati si vecinii pe care-i avea, dar vechimea ei este cu mult mai mare, dupa cum afirma si unii istorici locali, cum ar fi Ladislau Naghy de Peretsenyi, prietenul lui Gheorghe Sincai, care spune ca in Manastirea Hodosului a locuit pe vremea ducelui Ahtum la inceputul secolului 9, calugari "greci" de rit rasaritean (conf. Eugen Gliuc, Manastirea Hodos-Bodrog, pag. 20).
Intr-un alt document din 1216 Manastirea Hodos-Bodrog, sub numele de Manastirea "Ciala" este mentionata in randul altor manastiri de rit rasaritean apartinand de sistemul monastic teodosian cu centrul la Ierusalim.
Manastirea de la Bodrog este una din cele mai vechi din tara - Virtual Arad News (c)2005Numele de "Ciala" i s-a dat ca sa poata fi identificat mai usor din punct de vedere teritorial, aflandu-se la marginea padurii de "Ciala".
O precizare noua ne ofera un document provenit din anul 1233, prin care Manastirii Hodos i s-a repartizat o cantitate anuala de 1000 de bulgari de sare care erau transportati din Transilvania pe Mures.
Invazia tatara de la 1241 a dat o lovitura puternica sistemului monastic din campia Aradului in urma careia multe manastiri existente inainte dispar din izvoarele istorice, dar Manastirea Hodos-Bodrog a trecut si peste aceasta situatie dificila.
Se pare ca a fost distrusa numai bisericuta Manastirii, iar viata monahala s-a continuat, deoarece apare intr-un document din anul 1278.
Manastirea si terenurile din jurul ei au fost obiectivul unor schimbari de proprietari care aveau unele drepturi asupra manastirii, asa ca in anul 1293 o diploma ii mentioneaza ca proprietari ai pamantului numit "Terra Hudus monastura aflat langa fluviul Morus", pe comitele Itemus si a fratilor sai Kawsa si Demetrius, improprietariti de regele Ladislau Cumanu.
Manastirea Hodos-Bodrog isi va continua activitatea sa dar fara a mai avea o biserica reprezentativa, deoarece sinodul latin din anul 1279 interzicea construirea de biserici ortodoxe in locul celor distruse de tatari, situatie ce s-a mentinut pana in a doua jumatate a secolului al 14-lea.
Tinand cont de cercetarile arheologice si de parerile unor istorici, actuala biserica a manastirii construita in stilul triconcul bizantin, dateaza din a doua jumatate a secolului al 14-lea, contemporana cu unele manastiri din Tara Romaneasca ca: Vodita, Tismana, Cozia, precum si cu cea de la Prislopul de Hateg, cu care se aseamana din punct de vedere arhitectonic.
Marele istoric Nicolae Iorga in cartea sa "Neamul Romanesc din Ardeal si Tara Romaneasca", vol. 2, pag. 653-655 spune ca biserica Manastirii Hodos-Bodrog a fost inaltata in aceleasi conditii istorice ca si Vodita si Tismana, iar Silviu Dragomir invoca in acest sens un document din anul 1426 care vorbeste despre Manastirea Hodos-Bodrog.
La Manastirea Bodrog episcopul Timotei binecuvinteaza credinciosii de Sfanta Maria - Virtual Arad News (c)2005Biserica Manastirii cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" dateaza din a doua jumatate a secolului al 14-lea, din jurul anului 1370, fiind construita in stilul bizantin, triconc.
Acest stil era foarte raspandit in intreg orientul crestin, iar in Tarile Romane apare mai frecvent dupa anul 1370.
Existenta acestui stil in partile acestea arata influenta puternica ce a avut-o Orientul, cu arta bizantina, asupra acestei zone geografice.
In decursul timpului biserica a trebuit sa fie de mai multe ori restaurata, pastrandu-se in forma initiala.
In 1750 o stampa arata Manastirea inconjurata de cladiri cu etaj pe trei laturi, la rasarit, la nord si apus, iar la sud Manastirea este strajuita de Mures.
Latura de sud a Manastirii este imprejmuita de un grad format de stalpi din caramida cu grilaje de fier, doua turnulete de colt si doua porti simetrice, datate din anul 1803.
Sub pastorirea Episcopului Grigore Cosma si a staretului Morusca, in anul 1935 in partea de rasarit a curtii s-a construit un paraclis de vara cu Hramul "Adormirii Maicii Domnului", unde se ofciaza slujbele divine la Hram, la praznice, in duminici si in sarbatori.
Sub paraclisul de vara, la demisol a fost amenajata Cripta Episcopala, unde-si dorm somnul de veci episcopii Aradului.
Cu binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop Timotei Seviciu s-au facut unele reparatii si lucrari de inlaturare a igrasiei, din cripta episcopala impodobindu-se pictura in fresco si tempera grasa in anului 1977.
Tot in ultima vreme Manastirea a fost inzestrata cu noi chilii si edificii gospodaresti, precum si cu o casa si o gospodarie anexa in satul Bodrogul Nou, ca loc de refugiu in cazurile in care apele Muresului se revarsa pana in incinta Manastirii, casa care va servi si ca arhondaric (casa de oaspeti).
Tinand cont de unele insemnari sau inscriptii, putem nominaliza pe unii dintre staretii care s-au succedat la conducerea Manastirii in decursul a cinci veacuri.
Stampa cu inceputurile Manastirii Hodos BodrogAcestia au fost urmatorii: Mihail, anul 1523; Gherasim, 1530-1550; Arsenie, 1708; Sofronie Ioanovici, 1722; Simeon Popovici, 1835-1837; Ioan Metianu, 1887-1891; Policarp Morusca, 1925-1935; Ieronim Balintoni, 1939-1943; Timotei Iftimie, 1965-1991; Nestor Iovan, 1991.
Pe langa staretii si loctiitorii de stareti, o contributie deosebita au avut-o si alti ieromonarhi si monahi care si-au desfasurat activitatea in aceasta Sfanta Manastire.
Manastirea Hodos-Bodrog isi desfasoara activitatea sa in conformitate cu randuielile vetii monahale, a statutului pentru organizarea si functionarea manastirilor, conform principiului ora et labora (roaga-te si munceste).
Randuiala este cea a vietii de obste, din care fac parte aproximativ 30 de vietuitori ca: ieromonahi, ierodiaconi, monahi, rasofori si frati.
Pentru pregatirea cultural religioasa a personalului calugaresc, conducerea manastirii se ingrijeste anual sa trimita pentru scolarizare frati care sa poata la randul lor sa duca mai departe interesele manastirii.
Programul zilnic al slujbelor este cel randuit vietii manastiresti: cele 7 laude, Acatiste, Paraclise, Sfanta Liturghie precum si Sfantul Maslu de obste in fiecare vineri, sau la cerere de cate ori este nevoie.
Zilnic ieromonahii manastirii sunt la dispozitia credinciosilor care vin si solicita asistenta religioasa.
Dupa Sfantul Maslu de obste din fiecare vineri; dupa Sfanta Liturghie din duminici si sarbatori precum si dupa slujba Utreniei de vineri noaptea, se fac rugaciuni speciale si dezlegari de obste pentru toti credinciosii care vin la Manastire.
Cu ocazia Hramului, la 14 august si in Vinerea Mare se face procesiunea "Drumul Crucii".
Dupa programul slujbelor calugarii se ocupa cu unele indeletniciri gospodaresti ca: bucataria, agricultura, stuparit, animale, curatenie, croitorie, tamplarie, biblioteca.
Tinand cont de dovezile care atesta vechimea acestui sfant asezamant, de rolul important pe care l-a avut pentru intarirea credintei ortodoxe, a inviorarii vietii morale a credinciosilor, precum si de a tine treaza constiinta noastra nationala, Manastirea Hodos-Bodrog poate fi considerata providential, lasata de Dumenzeu, aici la marginea de vest a tarii noastre romanesti.

A. Nedescu - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]