Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 9 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • In exclusivitate pentru ziarul "Adevarul"-  Am gasit la Arad o spiritualitate unica

Ambasadorul Romaniei in Filipine - Radu Homescu se simte excelent la AradInterviu cu Excelenta Sa, dl. Radu Homescu, Ambasador al Romaniei in Filipine
- Va aflati pentru trei zile la Arad, precum in fiecare vara, in concediu. Veti continua sa ramaneti la Manila pana la incheierea misiunii diplomatice de patru ani.
- Aerul de Arad imi face bine. Regasesc aici o spiritualitate unica, specifica locului. Si ii regasesc pe aradeni, pe fostii mei colegi de liceu, promotia '57, pe care i-am intalnit sub cupola admirabilului Liceu "Moise Nicoara". Si ii regasesc pe multi aradeni de care ma simt in plan afectiv legat pentru totdeauna.
- Si ati regasit si Universitatea "Aurel Vlaicu", pe care ati ctitorit-o la inceputurile ei. Cum gandeati in anul 1990-1991 devenirea prin timp a institutiei noastre de invatamant superior?
- Asa cum arata astazi si cum va arata in viitor, adica atunci cand se va vorbi despre Arad ca despre un Ooxford al invatamantului superior romanesc. L-am intrebat pe un prefect de Arad "Ce intelegi prin Oxford?" si mi-a raspuns prompt "Universitatea engleza", iar eu i-am explicat ca este numele unui oras devenit celebru prin Universitatea Sa.
- Aradul si-a dorit din anul 1850 invatamantul superior, dar aradenii nu s-au dovedit intotdeauna a fi impreuna in sprijinirea acestui demers.
- Poate cea mai importanta izbanda a Aradului postdecembrist este invatamantul superior. Desigur, autoritatile locale trebuie sa-l sprijine. Radu Homescu este unul din ctitorii UAV din AradDar programele, proiectele internationale sunt extrem devine binevenite. Am urmarit o emisiune TV a Universitatii "Aurel Vlaicu", cu invitati din Canada, profesori universitari de la Universitatea York din Toronto, prezenti la Arad pentru o scoala de vara pe inteligenta artificiala.
- A fost a patra editie, prima dintre ele finantata de Ambasada Canadei la Bucuresti, iar de curand Universitatea "Aurel Vlaicu" a gazduit o alta reuniune internationala de anvergura pe logica fuzzy.
- Deschiderile internationale stiintifice dau greutate academica oricarei universitati. NU va ascund faptul ca urmaresc atent ce se intampla in Arad. L-am gasit acum schimbat in bine. A disparut goana, nervozitate, uitatul dupa altul.
- Nu credeti ca "uitatul dupa altul" este, poate, una din marile drame ale romanilor?
- Nicidecum.
- Ati fost si la Filarmonica. Ati propus in calitate de ambasador al Romaniei in Filipine o colaborare cu aceasta institutie aradeana.
-Intalnirea cu maestrul Dorin Frandes a avut in atentie concertul din luna octombrie, de pe scena Filarmonicii aradene, ce va fi sustinut de un mare muzician filipinez, de fapt, fondatorul si directorul Filarmonicii din Manila. Sunt sigur ca va fi o mare reusita prin plan artistic, si nu numai.
- Si totusi, ce v-a impresionat cel mai mult in Arad in aceste trei zile?
- A fost pentru mine o revelatie sa constat, intr-o librarie aradeana, diversitatea cartilor cumparate si ofertate si aplecarea manifestata spre carti de filosofie, arta, istorie, literatura si muzica. Daca librariile sunt pline inseamna ca Aradul a ramas, in continuare, si un oras al asa-numitei intelighentii, mandrie a acestor locuri.

Convorbire consemnata de Lizica Mihut - Adevarul

  • Mare sarbatoare la Manastirea Sfanta Maria Radna

La Manastirea Sfanta Maria Radna a fost sarbatorita si nasterea Maicii DomnuluiIeri, la Manastirea Sfanta Maria Radna, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, s-au adunat mii de credinciosi catolici din tot Ardealul si Banatul si din strainatate (Ungaria si Italia), care au participat la slujbele religioase.
Credinciosii din localitatile invecinate au venit cu o seara inainte, in pelerinaj pe jos, interpretand cantece religioase.
La slujba de ieri, sustinuta in cinci limbi - romana, maghiara, germana, croata, bulgara - au luat parte cardinalul Pasckoia Laszlo din Estergom (Ungaria), cardinalul Martin Roos si un numeros sobor de preoti.
Peste 8000 de credinciosi au asistat la slujba religioasa atat in incinta lacasului de cult cat si in curtea acestuia.
Dupa terminarea slujbei, din manastire a fost adusa afara de catre preoti icoana facatoare de minuni a Sfintei Fecioare Maria.
Ea a fost purtata si urmata de multime in susul dealului din spatele manastirii, pe drumul Golgotei.
La fiecare statueta, simbolizand Sfinti, s-a facut popas, s-a citit din Sfanta Scriptura si s-au spus rugaciuni.

V. Obsitos - Televiziunea Arad

  • Un nou sezon expozitional la Expo International Arad. - Agromalim si SmartPack si-au deschis portile

La Expo Arad firme romanesti si straine prezinta utilaje de ultima ora in agriculturaCamera de Comert, Industrie si Agriculture a judetului Arad a inaugurat ieri doua targuri de mare interes - Agromalim, targ international de agricultura si industie alimentara, aflat la cea de-a XVI-a editie si Smart Pack, targ de ambalaje, papetarie, tiparituri si sisteme de etichetare, aflat la cea de-a VII-e editie.
O data cu deschiderea acestor doua targuri a fost inaugurate si cea de-a doua hala a complexului Expo International Arad.
Prin aceasta noua hala expozitionala se urmareste dezvoltarea unor programe si promovarea unor activitati in colaborare cu tarile vecine, alcatuirea unei baze solide pentru schimbul de experiente si promovarea schimbului de informatii sociale si economice intre institutii de acelasi fel din tarile partenere, precum si sporirea veniturilor realizate in cadrul targurilor organizate.
Editia din acest an a targului Agromalim este o incununare a muncii organizatorilor deoarece este cea mai mare si mai complexa editie.
Agromalim ne intampina cu o suprafata de prezentare mult mai mare, atat in interiorul Halei I, cat si in exteriorul acesteia, unde targul se intinde pe 8000 mp.
La Agromalim produsele sunt prezentate intr-o forma cat mai atractiva Produsele (utilaje si echipamente agricole, piese de schimb pentru tractoare si utilaje, anvelope, motocultoare, ingrasaminte chimice, sisteme de irigat, produse de uz veterinar, hrana pentru animale, produse utilizate in viticulture si legumicultura, vinuri, produse alimentare, produse apicole, echipamente pentru industria alimentara) sunt de cea mai inalta calitate si beneficiaza de o prezentare pe masura.
Anul acesta, in cadrul targului, sunt prezente foarte multe firme din strainatate, in special din Ungaria, Austria, Germania si Italia.
Pe durata targului Agromalim se va organiza o expozitie de animale care va cuprinde 110 exemplare de taurine, cabaline, ovine, animale, pasari de curte si struti.
La aceasta edifie vor fi prezenti 36 de crescatori de vaci, opt crescatori de oi, 40 de crescatori de porumbei, pasari de curte si animale de blana.
De asemenea, vor avea loc diferite manifestari conexe care vor culmina cu premierea taurinelor expuse.
Se asteapta ca targul Agromalim sa aduca un mare numar de vizitatori si aria in care este cunoscut sa se diversifice in zonele mai indepartate ale tarii.
Cu toate ca este doar la a VII-a editie, targul Smart Pack, cunoaste o dezvoltare remarcabila, dat fiind faptul ca anul acesta sunt prezente mult mai multe firme de papetarie si se inregistreaza un interes sporit pentru modalitatile de ambalare, in special pentru ambalajele din carton.
Surpriza pe care ne-o ofera acest targ anul acesta este ca se desfasoara in paralel cu targul Agromalim, dar in Hala II a complexului.
Cele doua targuri reunesc 136 de firme care expun ultimele noutati in domeniu pe o suprafata de 1.050 mp in interior si 8.000 mp in exterior. Expozantii sunt deosebit de incantati de editiile din acest an a acestor targuri.
Cu totii au remarcat buna organizare, imbunatatirea conditiilor de expunere, marirea suprafetei targurilor si au intampinat cu multa bucurie inaugurarea celei de-a doua hale a complexului.
Vizitatorii sunt asteptati zilnic intre orele 10 si 18. exceptie facand ziua de duminica cand targul se va inchide la ora 14.
Transportul vizitatorilor se face gratuit, cu autobuze, de la Podgoria, incepand cu ora 9:30, din ora in ora.
De asemenea, vizitatorii pot castiga doua sejururi a cate doua persoane in statiunea Moneasa.

Brigitta Saszet - Agenda zilei

  • Florarii din piete se asteapta la vanzari foarte mari

Inceperea anului scolar - prilej de satisfactie pentru florareseDaca pentru parinti inceputul anului scolar este o adevarata piatra de incercare, pentru florari, insa, aceasta perioada este mana cereasca.
In prima zi de scoala, fiecare elev, indiferent in ce clasa este, merge la scoala cu cel putin un buchet de flori, pentru diriginta sau invatatoare.
Nici copiii de gradinita nu merg cu mainile in san, si ei daruindu-le flori educatoarelor.
La aceasta ora, preturile florilor in piete sunt aceleasi ca si saptamanile si lunile trecute.
Astfel, un buchet de trandafiri, format din cinci fire si ambalat cu hartie creponata, costa in jur de 150.000 de lei.
Cu cat numarul firelor creste si ambalajul devine mai pompos, cu atat creste si pretul buchetului.
Pentru cei cu venituri mai modeste, sunt pe piata buchete de flori ce pot fi cumparate cu preturi cuprinse intre 80.000-200.000 de lei.
Dar cei care doresc sa le impresioneze in mod placut pe educatoare, invatatoare sau profesoare, pot opta pentru buchete al caror pret (in functie de florile din care sunt facute) poate ajunge pana la 500.000 de lei, sau chiar mai mult.
Oricum, florarii se asteapta ca, incepand de sambata, vanzarile sa creasca foarte mult, acum fiind una dintre cele mai profitabile perioade pentru afacerile lor.
In fiecare an, cu o zi inainte de inceperea noului an scolar, preturile florilor cresc simtitor.
Asa ca si acum parintii se asteapta ca duminica si luni dimineata sa scoata din buzunare mai multi bani pentru un buchet de flori.
Asta in cazul in care nu sunt prevazatori si nu cumpara florile de vineri, caz in care risca sa le ofere usor ofilite.

M.C. - Observator

  • Taranii romani invata agricultura europeana

Crescatorii de animale si-au prezentat cele mai frumoase exemplare de animaleTaranii din vestul tarii au ocazia sa invete cum sa reziste dupa integrarea in Uniunea Europeana, participand la cel mai tare targ de agricultura din zona, organizat zilele acestea la Arad.
Cei prezenti au aflat aici cum pot sa produca lapte de calitate si cum sa evite falimentul, au vazut masini agricole moderne la care pot visa acum si ei.
La Agromalim, 136 de firme expun ultimele noutati in domeniu, pe o suprafata de aproape 10 000 metri patrati.
Pe langa un numar record de participanti si vizitatori, aici au sosit Andreas Groff, atasatul comercial al Ambasadei Austriei, si reprezentanti ai Camerelor de Comert din Ungaria.
"E un semnal ca agricultura romineasca este un domeniu cu un real potential, care a fost neglijat pana acum, dar care cred ca are sanse de dezvoltare. Sunt convins ca in urmatoarele patru zile aici vor veni multi vizitatori, pentru ca vor avea ce vedea", a declarat Nicolae Bacanu, directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad.
Printre companiile prezente la targ se numara firme din Austria, Germania, Italia, Ungaria, care expun cele mai noi utilaje si echipamente agricole, precum si cele mai noi tehnologii de cultivare si prelucrare a roadelor pamantului.
De asemenea, este organizata o expozitie de animale ce cuprinde 110 exemplare de taurine, cabaline, ovine, pasari de curte si struti.
Sapard si modelul polonez
Zeci de fermieri au luat drumul Aradului ca sa vada cele mai moderne utilaje agricole.
Ajunsi aici, au luat pliante si s-au interesat de preturi, pe care le considera insa uriase.
Au aflat totusi de existenta programelor Uniunii Europene care ii ajuta sa obtina fonduri pentru dezvoltare.
"Sapard? Am auzit la radio, dar de la banca mi-au spus ca banii se dau foarte greu. Am scris si la presedintele Basescu si i-am cerut ajutor pentru ca sa-mi cumpar tractor si o sa scriu si la Uniunea Europeana. Mie nu-mi spune nimeni exact cum sa iau banii", se plangea Gheorghe Ardelean, un taran de peste 70 de ani, care vrea sa faca agricultura europeana.
Taranii veniti la targ au admirat taurinele expuse de diverse firme din Austria, Italia, dar si Romania. Cel mai mare succes l-a avut conferinta in cadrul careia au fost invatati sa creasca vaci la standarde europene.
Romanii au aflat astfel despre modelul polonez, unde multi fermieri s-au tehnologizat si au respectat regulile UE, produc lapte la cote dorite si primesc 0,3 euro pe litru.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]