Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 10 ianuarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Ioan Alexandru a trait pentru Arad si aradenii ii evoca numele

Interviu cu consilierul Cristian MoisescuPe profesorul Cristian Moisescu l-am gasit in apartamentul sau de pe strada Ineului, unde am purtat discutia de mai jos, pe marginea initiativei dansului (in calitate de consilier municipal) de a modifica denumirea strazii, in Ioan Alexandru. Marele poet nu mai are (credem) nevoie de prezentari. E suficient sa amintim ancheta de Craciun (ziua nasterii poetului) a "Romaniei literare", in care mai multi critici il situeaza pe Ioan Alexandru intre primii 10 poeti romani din toate timpurile.
- Ce v-a determinat sa luati hotararea de a boteza o strada din Arad cu numele poetului Ioan Alexandru? 
- Aceasta hotarare, care a fost initial un proiect si, dupa aceea a devenit o hotarare propriu - zisa a Consiliului Local Municipal, a fost initiata de mine, pentru ca am simtit o datorie morala fata de marele poet, care este Ioan Alexandru. Eu cred ca marele om de cultura reprezinta ceva pentru Arad si aradeni si numai niste ignoranti ii pot ignora meritele. Doar cei care nu stiu ce inseamna cuvantul recunostinta se pot opune, asa cum au si facut -o unii care, din comoditate si ignoranta, au creat un anumit portret, pe care apoi l-au amplificat artificial, uitand ca suntem datori, uneori, si cu putina jertfa, daca dorim sa ne exprimam gratitudinea fata de un om. 
- Unii aradeni s-ar putea intreba: de ce tocmai strada Ineului si nu alta? 
- Ioan Alexandru a "ars" pentru Arad, zbatandu-se neincetat in Parlamentul tarii ca sa ne promoveze interesele. Sa ne aducem aminte ca tragicul poet a suferit un accident vascular cerebral in timpul unei conferinte pe care a tinut -o in fata aradenilor la Sala Sindicatelor, pe data de 13 iunie 1994. 
Or, mereu cand sosea la Arad, el venea pe aceasta strada a Ineului, in acest apartament (unde stam acum de vorba) unde era gazduit cu drag si - dupa cum spunea adesea - aici se simtea el ca acasa. In acest spatiu, alaturi de picturile de inspiratie sacra ale unui Onisim Colta ori a hieratecilor icoane pe sticla, simtindu-se alaturi de Mures si stim, nu-i asa?, ca apa este temelia vietii - in acest mediu i-a fost intotdeauna drag sa se afle. De aceea am considerat ca tocmai aceasta strada si nu alta - chiar daca s-ar fi putut lua in calcul si alte variante - este cea mai nimerita sa-i evoce numele. Fara a jigni pe nimeni, constat doar ca strada aceasta nu duce nici inspre Ineu, ci duce inspre calea ferata, deci nu are nici o semnificatie functionala, cum are "Calea Timisorii" ori "Calea Radnei" sau "Calea Bodrogului". Deci, nici din acest punct de vedere n-ar avea de ce sa deranjeze pe cineva. - - Ca o curiozitate pentru istoria literaturii romane, de unde aceasta legatura, din cate am inteles, destul de stransa, aceasta prietenie dintre dvs. si unul dintre cei mai valorosi poeti contemporani din toate timpurile? 
- Stiti cum se spune: "Cine se aseamana, se aduna"! Si exista mult adevar in acest proverb. Cei care il iubesc pe Dumnezeu, cei care iubesc cosmosul creat de acesta, se intalnesc, mai de-vreme sau mai tarziu. L-am iubit si l-am apreciat pe Ioan Alexandru pentru ca am vazut in el un model. Ca o coincidenta plina de intelesuri, legatura mea cu el s-a intarit si mai mult chiar din anul in care tatal meu, Vasile Moisescu, un om cu totul remarcabil, a plecat in vesnicie. Si, de atunci, Ioan Alexandru a venit tot mai des in Arad. Venea la Filarmonica si prezenta, impreuna cu Corul acesteia, minunate spectacole de poezie si muzica, evenimente indelung asteptate si iubite de multi aradeni. Sigur, dupa aceea ne-am vizitat, am purtat lungi discutii, am avut bucuria sa il invit in 1990 in prima tabara din Elvetia, pe care am organizat-o cu tineri din Arad, la initiativa unei fundatii din Laussane si Ioan Alexandru a fost, cum sa va spun, invitatul nostru de onoare. Dupa cum se stie, dupa aceea poetul s-a implicat in politica, devenind in scurt timp, un cunoscut om politic. In 1992, cand eu am fost ales primar al Aradului, Ioan a intrat in Parlament ca si senator de Arad. Va mai marturisesc, cu bucurie ca, ori de cate ori sosea in Arad, direct de la aeroport, venea la mine, la Primarie. Aveam pe atunci un grup intim, de 20- 30 de persoane, care ne intalneam mai des si Ioan ne povestea tuturor pe unde a mai fost si ce a mai facut. Exista, vreau sa spun, si o legatura, asa, de inima, intre el si noi, in definitiv, intre el si Arad. 
Strada Ineului va primi numele poetului Ion Alexandru- Puteti sa ne dezvaluiti ce l-a indemnat pe Ioan Alexandru sa opteze pentru Arad, ca sa-l reprezinte in Parlamentul Romaniei in calitate de senator din partea PNT-CD ? 
- Imi place sa cred ca si datorita prieteniei pe care am avut -o de atatia ani, dar si dragostei fata de aradeni, pe care intotdeauna i-a apreciat. Mi-a marturisit ca a simtit caldura aradenilor si a simtit faptul ca, mai mult decat in alte locuri din tara, aici a fost iubit. Si, stiti cum este: dragostei trebuie sa-i raspunzi cu dragoste. De aceea este trist faptul ca s-au gasit cativa dintre vecinii mei, deci locuitori de pe aceasta strada a Ineului, care s-au opus cu vehementa schimbarii denumirii strazii. Au fost niste contestatii trimise consilierilor locali, dar toate motivatiile au fost considerate ca nefondate. 
- Puteti sa ne exemplificati? 
- Desigur. Au spus ca trebuie sa cheltuim foarte multi bani. Or, hotararea pe care am facut-o specifica: "Toate cheltuielile de schimbare a documentelor vor fi suportate de catre Primarie". Deci, obiectia lor cade, fiind nefondata. De altfel, intreaga "Hotarare", inca din stadiul de proiect, si-a urmat un curs perfect legal, respectand toate etapele: Ea a fost avizata in unanimitate de catre Comisia Prefecturii, comisie formata din renumiti oameni de cultura: Horia Medeleanu, Anton Ilica si altii, care au decis in cunostinta de cauza. A mai fost apoi avizata de doua ori de catre toate comisiile din primarie, chiar dupa citirea contestatiilor (multe dintre ele nesemnate sau scrise intr-o limba romana jalnica) si care vin cu obiectii de genul ca nu au fost consultati, cand nici o lege nu prevede ca, la schimbarea unei denumiri de strada, respectivii cetateni sa fie consultati. Nu de alta, dar e foarte probabil ca in loc de scriitorul Ioan Alexandru, pe care ei din nefericire nu-l cunosc, sa puna numele nu stiu carui fotbalist. Deci, nu pot afirma ca nu au fost informati, deoarece stirea a aparut in mass-media, a fost o initiativa complet transparenta din partea Primariei. Deci, eu cred ca la mijloc este o rea vointa si este pacat de aceasta energie pe care au cheltuit-o alergand pe la ziare si posturi TV. Sigur, majoritatea locuitorilor de pe aceasta strada m-au felicitat pentru initiativa, dar asta este! 
- Credeti ca in spatele acestui protest e posibil sa se ascunda si o motivatie politica sau religioasa? 
- Absolut! Sunt pe deplin convins ca exista si ceva de ordinul acesta. Eu nu vreau sa arat cu degetul spre nimeni, insa, dupa cum stiti si dvs, Ioan Alexandru a fost un politician si un crestin atipic, a fost un crestin CRISTOCENTRIC. 
Si asta de multe ori deranjeaza pe unii. El a fost un ortodox in structura lui, dar un ortodox care, in primul rand, l-a iubit pe Cristos. Inca de pe vremea lui Ceausescu avea la Facultatea de filologie din Bucuresti celebrele cursuri de ebraica, unde, in fapt, el preda "Vechiul Testament". Se spune ca doar lucrurile deosebite starnesc pizma si invidie. S-au schimbat in Arad zeci de strazi si nicaieri nu a fost nici o problema. Inseamna ca, de asta data, ceva racaie. Sau ca in spatele acestui protest exista altceva. Si imi pare rau pentru naivii care au cazut in aceasta capcana.
- Va multumesc!

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Eugen Badalan, la judecata comandantului suprem

Presedintele Traian Basescu va trebui sa lamureasca situatia generalului BadalanMinistrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, a anuntat sambata, la Oradea, ca se va intalni astazi cu presedintele Romaniei si cu seful Statului Major General al armatei, pentru clarificarea implicarii acestuia din urma in evenimentele din decembrie 1989, transmite Mediafax.
Numirea gen. Badalan ca sef al SMG de catre presedintele Ion Iliescu, anul trecut, a fost puternic contestata de revolutionarii aradeni. 
Acestia l-au acuzat pe Badalan ca, in timpul evenimentelor din decembrie 1989, fiind maior in Garnizoana Arad, ar fi dat ordine si ar fi participat la reprimarea celor care protestau pe strazile orasului inainte de 22 decembrie, cand a fugit Nicolae Ceausescu. 
Acuzatii pe aceasta tema au reaparut in presa centrala si dupa desemnarea noului ministru al apararii. 
Teodor Atanasiu nu a precizat daca initiativa intalnirii programate sa se desfasoare azi ii apartine sau daca vine din partea presedintelui Basescu si nici nu a oferit alte amanunte.

Cristian Oprea & Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Parcul Reconcilierii asteapta inca sa fie inaugurat - Sa vina oficialii!

Parcul Reconcilierii asteapta sa fie inaugurat - Virtual Arad News (c)2005Cea mai importanta investitie culturala a ultimilor ani din Arad - Parcul Reconcilierii - nu poate fi declarata ca finalizata, cu toate ca Primaria a pus punct final lucrarilor care i-au revenit ca obligatie inca din data de 17 noiembrie. Mai mult, artistul plastic care a fost desemnat sa realizeze Arcul de Triumf romanesc (destinat sa contrabalanseze Libertatea maghiara), si-a finalizat si el, ce-i drept, cu o intarziere de cateva saptamani, opera, in conditiile in care ultima piesa a monumentului, statuile revolutionarilor pasoptisti plasati sub arc, a sosit in pare pe 9 decembrie.
Cu toate acestea, nici pana la aceasta data nu se poate vorbi de inaugurarea Parcului Reconcilierii, iar vina o poarta, de aceasta data, schimbarile politice care au operat dupa alegerile din toamna. 
Fostul Guvern a fost primul care a amanat inaugurarea, care era programata a avea loc la mijlocul lui noiembrie, pentru decembrie, iar de atunci nimeni nu a mai vorbit de reconcilierea romano-maghiara din Arad. 
Noul Guvern a avut alte probleme pe cap, decat sa taie panglica unui parc din judet, iar autoritatile aradene nu s-au decis sa inaugureze de unele singure parcul (in absenta oficialilor de la Bucuresti), in conditiile in care nici ideea si nici cea mai mare parte din finantare nu le-a apartinut. 
In plus, la inaugurarea Statuii Libertatii, in 2003, in Arad au fost prezente oficialitati romane, maghiare si europene, asa ca la inaugurarea parcului care gazduieste astazi doua statui de gen e de asteptat sa participe cel putin un numar similar de oficialitati.
Executivul local sustine insa ca inaugurarea Parcului Reconcilierii va avea loc (desi data nu a fost inca fixata), in prezenta reprezentantilor Guvernului roman si a celui maghiar, insa decizia nu ii apartine.
Pana cand panglica inaugurala va fi taiata la Arad, cateva interventii ar mai trebui sa aiba loc in parcul reconcilierii. 
Acestea au fost impuse de executivul local firmei ICIM, care s-a ocupat de amenajarea parcului, pana la executarea lor (refacerea lucrarilor) Primaria retinand drept garantie 2 miliarde de lei, din cele 30 care ar fi trebui sa ajunga in buzunarul societatii.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Urmeaza marea imparteala a posturilor din administratia locala

Deputatul aradean PUR - Lia Ardelean anunta ca aradenii vor sprijini aliantaUmanistii raman la guvernare, dar renunta la prefectura
Partidul Umanist Roman a anuntat ca ramane la guvernare, dar renunta la posturile de prefecti. 
Decizia a fost luata, sambata, de Biroul Permanent al partidului, for la care a participat si deputatul aradean Lia Ardelean. 
Potrivit documentului adoptat, intitulat "Apel la stabilitate", PUR considera ca un guvern "de esenta democrata si reformista", investit in urma cu doar cateva zile, "trebuie lasat sa lucreze in liniste". 
Dan Voiculescu afirma ca scopul principal al participarii PUR este "stabilitatea politica a tarii, sprijinirea clasei de mijloc si a capitalului autohton".
"Intelegere politica absolut necesara"
PUR isi justifica decizia de a ramane in guvern prin apropierea datei la care Romania urmeaza sa semneze Tratatul de aderare la UE (in aprilie), umanistii considerand ca acest eveniment trebuie sa uneasca fortele politice.
De asemenea, PUR cheama toate partidele parlamentare la urmarirea "interesului national", apreciind ca, in realizarea coalitiei de guvernare, Alianta PNL-PD, asemeni PUR, "nu a facut un act imoral, ci o intelegere politica absolut necesara, determinata de nevoia de stabilitate". 
In acelasi timp, umanistii au declarat ca, atat timp cat PNL, PD si UDMR au decis deja impartirea posturilor de prefecti, "este bine ca acestea sa-si duca treaba pana la capat". 
PUR a renuntat la orice post de prefect din judetele ramase "disponibile". 
Liderul Dan Voiculescu a motivat aceasta decizie prin faptul ca PNL, PD si UDMR au hotarat repartizarea prefecturilor fara sa consulte PUR.
La Arad, PUR merge cu Alianta
Dan Voiculescu s-a pronuntat si asupra posibilitatii ca PUR sa detina alte posturi in administratia locala, subliniind ca va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Calin Popescu-Tariceanu in cursul zilei de astazi. 
Acesta a subliniat ca acolo unde au existat intelegeri clare la alegerile locale pentru sprijinirea administratiei PSD se va merge pe aceeasi linie, o eventuala schimbare de linie fiind posibila doar in conditiile aparitiei unor probleme grave, de coruptie. 
La nivel de Arad, deputatul Lia Ardelean a precizat ca, in lipsa unui astfel de document, PUR va sustine actuala administratie.
"Tot ce se va hotari pentru interesul judetului va avea sprijinul partidului umanist. Firesc ar fi sa fim consultati atunci cand se iau niste hotarari si sa ne putem pronunta inainte de luarea lor. Pe plan local, automat sprijinim conducerea judetului. La alegerile locale PUR Arad nu a avut un acord scris si semnat cu PSD, prin urmare nu suntem obligati sa mergem in continuare cu ei."
In legatura cu ocuparea unor posturi in institutiile descentralizate, Lia Ardelean a declarat ca, deocamdata, nu s-a luat nici o decizie in acest sens, lucrurile fiind discutate la nivel national. 
"Biroul Permanent l-a mandatat pe presedintele Dan Voiculescu sa asigure de comun acord cu premierul Calin Popescu Tariceanu o formula de guvernare stabila si eficienta. In situatia in care la nivel national se va ajunge la concluzia promovarii specialistilor PUR in functii de conducere si filiala Arad va dori sa-si promoveze si sustina oamenii " .

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Traditii la Almas

Sfintirea apei de la "Fantana Iordanului" din AlmasSute de credinciosi din comuna aradeana Almas si satele apartinatoare au participat, de Boboteaza, la slujba de sfintire a apei. 
Slujba s-a desfasurat la "Fantana Iordanului" care se afla chiar langa biserica. 
Fantana a fost proiectata si construita de preotul comunei Ion Dascau si apoi a fost sfintita cu apa adusa din raul Iordanului.
Fantana, care este impodobita cu blazoane realizate de preotul paroh, isi are izvorul sub altarul bisericii si nu ingheata niciodata. 
Apa este foarte limpede si este cunoscuta in zona pentru efectele sale binefacatoare. 
Oamenii vin si peste an sa ia apa de la Almas, nu numai de marile sarbatori religioase.
Langa fantana preotul a constuit un bazin de inot. 
Acesta este destinat copiilor care, in anotimpul calduros, se pot racori de arsita verii. 
Preotul care a construit fantana este cunoscut in intreaga vale a Crisului Alb si pentru troitele pe care le-a amplasat in fiecare intersectie. Fiecare torita are o semnificatie aparte. 
De Boboteaza preotul a pregatit un mic altar unde a avut loc slujba religioasa de sfintire a apei. 
De Sf. Ioan Botezatorul, credinciosii au mers cu apa sfintita luata de la Almas in gradini, livezi, pasuni si pe terenurile agricole, pentru ca Dumnezeu sa ii ajute si sa le binecuvanteze roadele pamantului. 
Fantana de la Almas este unicat, fiind singura de acest fel din Ardeal.

Vasile Obsitos - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]