Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 10 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Pana in 2013: CET Arad se va alinia normelor Uniunii Europene

Centrala Electro-Termica nu va mai polua Aradul - Virtual Arad News (c)2005Pentru a face fata cerintelor Uniunii Europene, Centrala Electrica de Termoficare Arad are un program bine pus la punct, prin care, pana in 2013, gradul de poluare va ajunge la limitele prevazute de lege. 
"Directiva Uniunii Europene se refera la instalatiile mari de ardere. Pina in 2013, trebuie sa se ia masuri ca acestea sa fie aliniate normelor europene", ne-a declarat Valeriu Felnecan - inginerul responsabil cu mediul din cadrul CET Arad. 
In acest sens, exista un plan de implementare prin care CET Arad are obligatia ca, pe parcursul acestor ani, sa faca in asa fel incat toate instalatiile sa ajunga la limitele prevazute de directiva Uniunii Europene, respectiv bioxidul de sulf emis in gaze prin ardere sa fie de 800 de miligrame pe metru cub, oxizii de azot la 570 de miligrame pe metru cub, iar pulberile la 90 de miligrame pe metru cub. 
"Aceste emisii sunt monitorizate la toate instalatiile de ardere. O hotarare de la Ministerul Mediului ne-a anuntat ca au fost finalizate negocierile cu Uniunea Europeana, iar fata de aceste negocieri noua ne revine responsabilitatea investitiilor in domeniului protectiei mediului", ne-a mai spus Valeriu Felnecan. 
Pentru toate aceste investitii, CET Arad a elaborat un proiect, prin care, in fiecare an, se va investi in instalatiile CET, ca pana in 2013 acestea sa se alinieze normelor europene. 
Realizarea programului a inceput inca de anul trecut. 
In cadrul acestuia, in acest an exista un proiect de investitii in valoare de 132 de miliarde de lei: pentru partea de monitorizare emisii se va investi un miliard de lei, pentru suprainaltarea depozitului de zgura si cenusa - 10 miliarde de lei, pentru montarea de arzatoare cu oxizi de azot redus - 120 de miliarde de lei, iar pentru studii si proiecte un miliard de lei. 
Toate investitiile ce vor fi facute in acest an sunt cuprinse in bugetul CET. 
"Programul se va intinde pana in anul 2013. In fiecare an, vom face investitii in asa fel incat in anul 2013 ne vom alinia la normele Uniunii Europene. Pana in anul 2007, investitiile trebuie sa fie facute din surse proprii, buget local sau de stat, iar din 2007 vom putea accesa fondurile europene, ce pot acoperi pana la 50 la suta din investitiile facute pe linie de mediu", a incheiat inginerul responsabil cu mediul din cadrul CET Arad.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Un proiect cu 300 de beneficiari? - Incepe constructia celor 10 locuinte pentru rromi

A fost lansat proiectul de construire a locuintelor pentru rromiDirectia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara din cadrul Primariei, in parteneriat cu Directia de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, AJOFM si Asociatia Crestina Penticostala "Neemia" au lansat ieri proiectul Phare "Locuinte sociale pentru rromi - municipiul Arad". 
Este vorba de un proiect de peste 243 de mii de euro (unde contributia Uniunii Europene este de 168,3 de mii de euro, diferenta fiind suportata de autoritatile locale) care va duce la construirea a 10 locuinte sociale pentru familiile de rromi aflate in stare de rise social, locuinte de care vor beneficia, conform estimarilor, minim 50 de persoane.
Proiectul lansat ieri vizeaza si incadrarea in munca a 20 de persoane din grupul tinta (care vor lua parte la constructia efectiva a locuintelor), dar va veni, conform declaratiilor celor implicati in program, si in folosul a 250 de locuitori ai Aradului care vor beneficia de infrastructura ce va fi realizata, pe fonduri Phare, in zona Tarafului (acolo unde vor prinde viata cele 10 locuinte sociale). 
Finantarea proiectului se va realiza pe o perioada de 12 luni, urmand ca viitoarele investitii din zona (ridicarea altor locuinte sociale) sa se faca prin autofinantare.
Ar trebui mentionat faptul ca proiectul a avut si are si acum parte de critici, locuitorii zonei manifestandu-si nemultumirea fata de amplasamentul viitoarelor locuinte pentru rromi.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Placa de inmatriculare pentru carute

Carutele din Pecica vor avea numere de inmatriculare - Virtual Arad News (c)2005Pecica – Proprietarii de carute din oras vor fi nevoiti sa treaca in perioada urmatoare la Primarie pentru a se pune in legalitate. Cauza este o idee a autoritatilor locale care s-au gandit sa faca ordine in acest domeniu.
Astfel, dupa modelul existent cu decenii in urma, toate carutele din Pecica vor fi inregistrate si vor primi si un numar de inmatriculare. 
Dupa spusele viceprimarului Petru Antal, de aceasta masura este nevoie pentru identificarea cat mai rapida a proprietarilor in caz de furt sau accident, cat si pentru existenta unei evidente in acest domeniu. 
De aceea, pana la 1 aprilie, data la care intra in vigoare obligativitatea inregistrarii carutelor, pecicanii care poseda asemenea vehicule vor merge la Primarie unde li se vor lua datele si vor primi o placuta de inmatriculare care, cu montarea asigurata de autoritati, va costa 150.000 de lei.
Noul "accesoriu" al carutelor din oras este din material fosforescent si cuprinde numele orasului si al judetului si numarul de inmatriculare, iar in partea stanga si o banda tricolora verticala care contine si inscriptia "Romania"
Se estimeaza ca numarul carutelor existente in oras este in jur de patru sute.

Pavel Sinka - Observator

  • La Filarmonica, Concert cu muzica din opere

Muzica din opere pe scena FilarmoniciiManifestarea muzicala de la Filarmonica a stat sub semnul lui Horst Hans Baecker (Germania), originar din Romania, care a studiat pianul, compozitia, dirijatul, actualmente profesor, director de scoala, dirijor la Langenhagen, cu o intensa activitate de sef de orchestra in Europa si America de Sud.
Programul derulat a cuprins uverturi, coruri, arii si duete din opere mai mult sau mai putin cunoscute, ultimele cu partea solistica in transcriptie instrumentala.
Orchestra, sub directia dirijorului german a redat caracterul de drama vesela (drama giocoso) a uverturii operei "Don Giovanni" de W.A. Mozart, in care domina creionarea temperamentului navalnic al eroului principal, apoi, solemnitatea prefacuta, meditatia stoica si ironica din Uvertura operei "Cosi fan tutte" a aceluiasi compozitor clasic. 
Sclipitoarei uverturi la "Ruslan si Ludmila" de Mihail Ivanovici Glinka i-a fost imprimat caracteristicul dinamism, iar celei a operei "Haensel si Gretel" de Engelbert Humperdinck i-au fost reliefate principalele momente ce rezuma pe cele ale spectacolului propriu zis. 
Cat se poate de atragatoare a fost si talmacirea vie a Marsului lui Rakoczi din "Damnatiunea lui Faust"de Hector Berlioz. Publicul a apreciat si interpretarea introducerii instrumentale a operei "Wilhelm Tell", ultima lucrare scenica a lui Gioacchino Rossini, cu cele patru momente ale sale, frumos _i logic conturate.
Corul, instruit de Adrian Stanache, acompaniat de orchestra, a cantat solemnul cor final al operei "Flautul fermecat" de Mozart, apoi corul exilatilor scotieni (Patria, oppressa) din opera "Macbeth" de Giuseppe Verdi, intr-o executie ingrijit si eficient nuantata, pentru a fi adus apoi varietate cu doua coruri din "Traviata" lui Verdi, cel al oaspetilor Violetei care-si iau ramas bun de la gazda lor si Corul matadorilor, precum si interventia din "Thais" si "Carmen".
Flautistul Constantin Talmaciu, alaturi de orchestra condusa de H.H.Baecker a suplinit vocea ce canta in "Carmen" de Georges Bizet: "Amoru-i un copil pribeag", iar cu "Letzte Rose" din "Martha" lui Friederich von Flotow a incantat de-a dreptul auditorii, iar in interiorizata Meditatie din opera "Thais" de Jules Massenet a fost insotit de corul mut. 
Impreuna cu clarinetistul Danut Ioan Chis, cunoscutul flautist a realizat un duo, talmacind "La cidarem la mano" din "Don Giovanni" de Mozart, insoiti fiind de orchestra. 
Danut Chis a apropiat timbrul instrumentului sau de caldura vocii umane si in "Una voce poco fa" si "Largo factotum" din opera "Barbierul din Sevilla" de Rossini.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad  

  • Secretara de partid, Stie-Tot-ul vietii politice locale

Baza de date, numar de membri, pretentiile sefului…
Se spune ca partidele politice depind, in mare masura, de politica practicata de presedinte. 
Ca daca acesta este o persoana capabila, descurcareata, cu pregatire polivalenta si mai ales cu "lipici" la membri, lucrurile nu pot sa mearga decat inspre bine, adica spre o guvernare sigura. 
Putini sunt insa aceia care se gandesc ca, in spatele oricarui lider se afla, veghind in taina si avand grija ca orice problema sa fie rezolvata, secretara partidului. 
Persoana care ii aduce la cunostinta toate problemele pe care membrii le supun atentiei, cea care reprezinta de fapt mana dreapta a oricarui lider ce se respecta. 
Asa se face ca presedintii mai vin, mai pleaca, dar secretarele raman la post, fiind, se vede treaba, adevarata zicala ca "secretarele sunt inima partidului".
Organizatiile partidelor politice din judet se pot lauda cu persoane care sunt in functii de multi ani si care cunosc, deja, toate dedesubturile filialelor: cati membri sunt, cati bani se strang din cotizatii, care persoana pe unde mai activeaza si alte asemenea detalii, tinute minte doar de aceste doamne.
Steliana Maneran - PRMSteliana Maneran, noua ani in randul PRM
Decanul de varsta, dar si de activitate al secretarelor, este Steliana Maneran. 
Aceasta activeaza in cadrul PRM din anul 1996 si a lucrat pe parcursul timpului cu patru presedinti: Teodor Sarac, Lucian Stana, Nicoara Cret si Gheorghe Feies. 
Despre fiecare dintre ei are numai cuvinte bune si amintiri legate de activitatea politica. "Fiecare din ei era cumsecade, in felul lui. Trebuie sa te obisnuiesti, dar perioada de acomodare nu dureaza mult. Nu pot spune ca vreunul dintre presedinti a avut pretentii exagerate. S-a muncit insa mult la noi in partid, pentru ca am vazut cum numarul membrilor creste sub ochii mei. Ii stiu aproape pe fiecare, vin de multe ori la sedinte sau trec asa, pe la sediu, pentru a se informa cum mai stau lucrurile", spune doamna Maneran. 
Florentina Iordache - PD Colaborarea domniei sale nu s-a limitat insa la filialele din judet. 
Aceasta se intelege foarte bine cu membri din conducerea centrala a PRM, dintre care Mircea Purcel, Corneliu Ciontu sau Lucian Bolcas.
Experienta din 1997 Florentina Iordache este, in prezent, secretara Partidului Democrat. 
Experienta ei in aceasta formatiune a inceput in anul 1997, dar  a functionat pe acest post cu cateva intreruperi. 
A trecut greul mai multor campanii electorale, dar este de parere ca a reusit sa pastreze relatii bune cu toti membrii. 
"Am ajuns la PD intamplator. Se cerea un operator calculator, inaintea mea a fost un baiat care a plecat si asa am venit si am fost angajata". 
Principalele responsabilitati ale Tinei sunt intretinerea bazei de date, completarea ei si actualizarea permanenta.
Iiliana Paul - PNLPlina de intelegere Organizatia judeteana a PNL se poate lauda cu una dintre cele mai tinere secretare: Liliana Paul. 
Absolventa a facultatii de chimie alimentara, Lili a venit la partid in urma cu trei ani, cand fosta secretara, Sanda, a intrat in concediu de maternitate. 
"M-am acomodat foarte repede, insa a durat putin timp pana ce am reusit sa-i retin pe toti membrii, care la ce organizatii sunt si cum se numesc”. In prezent, toata munca de secretariat trece prin mainile sale: arhiveaza dosare, primeste noi membri, completeaza cereri de adeziune si multe altele. „Programul unei zile de lucru este foarte variat. Ajung la serviciu dimineata in jur de noua, dar seara nu pot spune exact cand plec. Uneori la opt, la noua, cand se termina sedintele"
Lili considera ca in aceasta profesie este absolut necesar "sa faci ca lumea sa te inteleaga, dar sa intelegi e toata lumea, avand in vedere ca pe la sediu vin tot felul de categorii sociale de oameni pe care trebuie sa ii asculti si sa-i ajuti pe cat se poate".
Koppandi Teofilia - PNTCDSimpatii pentru PNTCD Koppandi Teofilia a venit la PNTCD in anul 2000. 
De cand se stie a avut simpatii pentru miscarea politica de dreapta asa ca, atunci cand i s-a ivit ocazia de a munci intr-o formatiune politica in care credea, nu a irosit-o. 
Timp de cinci ani de zile a trait din plin viata spectaculoasa a partidului, la conducerea caruia s-au perindat patru presedinti: Vasile Ciobancan,  Claudiu Cristea, Ovidiu Marian si mai nou, Alin Gherga. 
"Fiecaruia dintre ei i-am fost fidela si cred ca aceasta este si principala asteptare a presedintilor. Au fost momente cand functionau mai multe tabere in organizatie iar eu, ca secretara, eram pusa in dificultate. Sa vorbesti cu fiecare, sa fii draguta. Nu mi-am tradat niciodata presedintele, indiferent care a fost el", spune secretara PNTCD,  cunoscuta de toti membrii sub numele de alint Pusa. 
Profitand de faptul ca se afla zilnic la partid, aceasta a inceput sa-si construiasca si o cariera politica, activand in cadrul organizatiei de femei si in cea municipala.
Lucia Suciu - PSDCalmul, esential la PSD Activele organizatiei judetene a PSD sunt intocmite si cunoscute de la cap la coada de Lucia Suciu. "Doamna Luci" a venit in partid in anul 2000, dar a lucrat anterior, tot cu un social-democrat, senatorul Bold. 
Si domnia sa are experienta succederii la conducerea filialei a mai multi presedinti: Avram Craciun, Dorel Popa si Dimitrie Musca. "Consider ca cel mai important intr-o astfel de munca este sa stii sa-ti pastrezi calmul, sa nu-ti iesi din fire. La sediu vin oameni mai agitati, mai blanzi, asa ca, la modul general, trebuie sa ma adaptez la fiecare dintre ei"
Aceasta spune ca de fiecare data cand a venit un presedinte nou a fost nevoie de o perioada de acomodare. "Trebuie sa te obisnuiesti cu felul fiecaruia de a fi, cu pretentiile si solicitarile exprimate. Eu tot timpul mi-am vazut de treaba mea, pentru ca asa vad eu munca eficienta".

Mihaela Ozarchevici - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]