Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 10 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Ziua Europei

Ziua Europei a fost sarbatorita si la AradZiua Europei a fost marcata, printr-o serie de manifestari si la Arad ! 
Un spectacol in parcul Europei, impozioane, intruniri si proiectii- au facut parte dintr-o veritabila campanie de informare a aradenilor despre Ziua Europei si integrarea Romaniei in structurile europene. 
Pe platoul din fata palatului administrativ au fost montate doua corturi unde aradenii s-au putut informa despre integrarea Romaniei in UE. 
Zeci de pliante si brosuri au fost impartite trecatorilor care au scris pe un panou special amenajat, doleantele si asteptarile lor. 
In campania de informare au fost implicati elevi de la mai multe licee si colegii nationale care au realizat mai multe panouri informative, ce au fost amplasate tot  pe platoul din fata palatului administrativ. 
Universitatea Vasile Goldis a organizat o intrunire studenteasca in cadrul careia s-au proiectat imagini filmate in martie la Bruxelles. 
O delegatie a universitatii a fost atunci intr-o excursie de studii in orasele in care functioneaza marile institutii europene.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Conferinta de presa fulger la Arad; Vicepremierul Seculici - suparat pe oficialitatile din Timis

Conferinta de presa fulger a vicepremierului Gheorghe SeculiciDupa o vizita de lucru in judetul Timis, vicepremierul Gheorghe Seculici s-a oprit pentru o ora la Arad, ocazie cu care a organizat si o scurta conferinta de presa pe tema inundatiilor ce au lovit vestul tarii.
Conform vicepremierului, o mare vina pentru modul in care s-a intervenit in Timis o au cei din cadrul Comisiei de interventie in caz de dezastre, care au coordonat necorespunzator actiunile si nu au luat masurile operative impuse.
"Aradul s-a miscat foarte bine, insa la Timis a fost dezastru. In mod normal, responsabilii vor fi sanctionati. De asemenea, am dispus analizarea modului in care au fost cheltuite miile de miliarde alocate anual pentru indiguiri, in localitatile afectate, si nu numai", a precizat Seculici.
In sprijinul sinistratilor, se vor accesa fonduri europene, dupa cum urmeaza: 11 milioane de dolari pentru refacerea retelelor de apa, alte 40 de milioane de euro pentru aceleasi obiective, 20 de milioane de lei pentru construirea de locuinte, 60 de milioane de euro pentru refacerea infrastructurii. Gheorghe Seculici a mai precizat ca pompele aduse zilele trecute din Ungaria pentru evacuarea apei existau pe stoc si la Aversa Bucuresti, dar nimeni nu s-a preocupat de acest aspect. 
De altfel, nici activitatea de dezinfectie nu a constituit o preocupare pentru autoritatile timisene, care au primit, la initiativa Guvernului, zece miliarde pentru o astfel de actiune, avand in vedere ca in urma cu 60 de ani exact in zonele afectate izbucnise un focar de malarie.
In alta ordine de idei, ieri au sosit in Gara Timisoara primele vagoane cu ciment primite ca o donatie din partea firmei franceze Lafarge. 
300 din cele 2500 de tone vor reveni Aradului si vor fi impartite intre municipiu si judet. 
Primarul Gheorghe Falca a precizat ca o parte din cantitatea de ciment va fi folosita si in lucrarile de reparatii la santurile in care vor fi montate pompele de recirculare.
Cat priveste centralizarea pagubelor din judet, subprefectul Levente Horvath a precizat ca inca se lucreaza la centralizarea datelor, ce vor fi trimise la Bucuresti, in vederea obtinerii fondurilor necesare. 
"Pana acum putem vorbi in municipiu despre 304 imobile afectate si 392 de gospodarii, iar in judet despre 29 de case. Anchetele sociale efectuate de catre Directia Muncii si Solidaritatii Sociale sunt in plina desfasurare si in functie de rezultate se vor aloca si bani. La terenuri agricole au fost afectate 14.400 de hectare, ceea ce inseamna o paguba de 26 de miliarde de lei. Drumurile comunale si judetene au suferit deteriorari destul de importante care valoreaza 13,7 miliarde de lei".
Dupa finalizarea si centralizarea tuturor datelor, informatiile vor fi trimise la Bucuresti unde se va stabili cine si cati bani va primi in functie de gradul de afectare al locuintelor si gospodariilor.

Sorina Ambrus - Adevarul

  • Scandal la bucataria Spitalului judetean

Nereguli descoperite in bucataria Spitalului Judetean AradDirectia de Sanatate Publica a Judetului Arad a luat, ieri, o decizie radicala in ceea ce private firma care se ocupa cu serviciul de catering la Spitalul Clinic Judetean Arad, in urma persistarii unor probleme in ceea ce priveste igiena in prepararea hranei. 
Directorul executiv adjunct al institutiei, dr. Gabriela Tarle, ne-a declarat ca SC Medical Trust SRL, din Brasov s-a abatut in nenumarate randuri de la normele de igiena, fiind dispusa sistarea activitatii pe o perioada nedeterminata la Biberoneria sectiei de pediatrie a Spitalului Clinic Judetean Arad.
Biberoneria este, intr-un limbaj mai putin de specialitate, bucataria sectiei de pediatrie, aici fiind descoperita, in urma analizelor de laborator, "contaminarea hranei cu germeni peste limitele normale". 
"Cei in cauza au fost sanctionati cu amenzi de mai multe ori si li s-a spus in nenumarate randuri sa ia masuri pentru remedierea situatiei. Nu au facut-o, asa ca am fost nevoiti sa recurgem la acest gest. Ceea ce va pot spune este faptul ca pacientii internati nu s-au imbolnavit din aceasta cauza"
- ne spunea interlocutoarea noastra, dr. Gabriela Tarle, directorului Directiei de Sanatate Publica a Judetului Arad. 
Un comunicat ajuns la redactie in dupa amiaza zilei de ieri pune insa punct acestui scandal: in sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie s-a propus rezilierea contractului cu firma in cauza, "cu respectarea prevederilor legale si pregatirea pentru o noua licitatie" - dupa cum se exprima presedintele Consiliului de Administratie, dr. Gabriela Tarle.

D.D. - Agenda zilei

  • Ruinele Bisericii Prepozitale de la Vladimirescu vor fi puse in valoare

Ruinele bisericii din Vladimirescu vor fi puse in valoareDupa ce intreg terenul va fi curatat si nivelat, monumentul istoric va fi ingradit iar perimetrul va fi marcat printr-o placa. Pe aceasta vor fi inscrise - in limbile romana, engleza si maghiara - date legate de istoria Bazilicii Prepozitale.
In urma cu cateva saptamani, directorul Complexului Muzeal Arad, dr. Peter Hugel, impreuna cu cativa studenti ai Universitatii "Aurel Vlaicu", au efectuat o excursie la sud de Mures, pentru a vedea in ce stare se afla monumentele istorice din aceasta zona. 
Din pacate, imaginea oferita turistului interesat de obiectivele istorice nu este una dintre cele mai bune: lipsa banilor isi spune cuvantul si in acest domeniu, monumentele nefiind puse in valoare asa cum se cuvine.
In aceeasi situatie se afla si Bazilica Prepozitala de la Vladimirescu (Glogovat), ruinele sale stand neputincioase in fata nepasarii oamenilor si a vicisitudinilor timpurilor. 
Dar, se pare ca soarta acestor ruine se va schimba in curand. 
Unul dintre consilierii aradeni s-a aratat foarte interesat de istoria acestor locuri si a facut lobby pentru ca fosta bazilica sa beneficieze de atentie.
Astfel, Consiliul Judetean Arad a decis alocarea de fonduri pentru punerea in valoare a acestui monument istoric, iar lucrarile se vor efectua sub supravegherea specialistilor de la Complexul Muzeal Arad.
Bazilica Prepozitala de la Glogovat este un monument in ridicarea caruia s-a implicat insusi Papa Honoriu al III-lea (1216 -1227), care a co-finantat lucrarile de constructie. 
Desi lucrarile de construire au inceput mult mai devreme, inaugurarea oficiala a bisericii cu hramul Sf. Martin a avut loc in anul 1224, in prezenta reginei Yolantha de Courtenay -(sotia lui Andrei al II-lea) 
Intre secolul al XII-lea si jumatatea secolului al XVI-lea au functionat aici Prepozitura si Capitlul Orod, istoricii descoperind aici nu mai putin de 632 de documente (acte de vanzare -cumparare, acte de imprumut, adeverinte, acte de inzalogire s.a.).
Datorita atentiei ce i se acorda, acest obiectiv istoric are toate sansele de a intra in circuitul turismului cultural. 
Sub indrumarea istoricilor, se va face, in primul rand, curatenie in jurul Bazilicii, trebuind a fi dezafectate iriclusiv niste cotete ridicate pe aripa de nord a monumentului.

Mihaela Cerna - Observator

  • Un nou concert de muzica americana

Un nou concert de muzica noua americana la FilarmonicaPrima lucrare oferita joia trecuta de catre orchestra dirijata de Dorin Frandes a fost o selectie pentru orchestra realizata de Robert Russel Bennett din "Oklahoma" a compozitorului Richard Rogers. 
"Oklahoma" (1943) a fost prima opereta ce a intrunit caracteristicile noului gen muzical scenic denumit "musical"
Inspirata de cantecele si dansurile Vestului american, lucrarea creata pe libretul lui Oscar Hammerstein, a avut 2248 de reprezentatii, timp de 5 ani si 9 luni, cu turnee in 250 de orase ale lumii (fapt nemaiintalnit pana atunci), primind şi premiul Pulitzer, fiind prima lucrare imprimata integral pe discuri şi facuta film.
Noi am avut parte doar de o "fotografie" orchestrala a complexului spectacol scenic, vocal-instrumental, prin apelul la o prelucrare pur instrumentala. 
O astfel de manifestare poate trezi interesul pentru originalul scenic, asa cum a fost conceput de autorii lui sau, pentru cei ce ai luat deja contact cu el, sa si-l reaminteasca. 
Interesanta a fost conceptia dirijorului de a incheia concertul tot cu un succes al cuplului Rogers-Hammerstein, "Sunetul muzicii" (1959) in aranjamentul orchestral al aceluiasi R. Russel Bennet. 
Succes care a razbatut pana la noi printr-un reusit film si chiar prin prezenta unui fragment intr-un manual scolar de muzica. 
Cu atat mai mult cu cat unele lucrari interpretate in acest concert sunt deja cunoscute unui public larg, trebuiau evitate tempo-urile neadecvate ( sa zicem doar "Edelweiss"), crescendo-uri manieriste ("Over The Rainbow" de Harold Arlen sau "Memory" de Andrew Lloyd Webber), fortissimo-uri stridente, cu planuri sonore dispersate (Leonard Bernstein:"West Side Story"). 
Asta, bineinţeles, pentru a fi mai aproape de ideal. Publicul a fost inviorat de cunoscuta lucrare "Masina de scris" de Leroy Anderson, a aderat la rimul trepidant al fragmentului din "Rodeo" (1942), unul dintre cele trei balete mari ale lui Aaron Copland şi nu a ramas indiferent la trairile din musicalul "Evita" de A.L.Webber, sau la caracterul liric al versiunii simfonice semnata Hermann Nikolaus din "Love Story" de Francis Lai, aplaudand frenetic efortul artistilor de a oferi un program interesant si atragator.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]