Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 10 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Sindicalistii din invatamant continua greva generala

Clasele inca mai raman goale din cauza grevei generaleIeri au inceput negocierile celor patru federatii reprezentative din invatamant (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Federatia Educatiei Nationale si Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater") cu o comisie a Guvernului, in ideea solutionarii revendicarilor sindicalistilor din invatamant.
In cadrul sedintei din 8 noiembrie 2005, a Birourilor reunite ale celor patru federatii, s-a decis continuarea grevei generale pe perioada negocierilor.
"Pozitia ferma a salariatilor din invatamant, sindicalisti si nesindicalisti, din unitatile apartinatoare Sindicatului Democratic din Invatamant Arad, ca de altfel a tuturor membrilor de sindicat ai celor patru federatii sindicale, ramane aceeasi: GREVA GENERALA CONTINUA PE TERMEN NELIMITAT, pana cand echipa desemnata de Primul Ministru va veni cu o oferta care sa satisfaca revendicarile salariatilor din invatamant. 
Greva generala din invatamant va inceta numai atunci cand membrii de sindicat vor hotari acest lucru"
, se arata in comunicatul remis de Biroul Operativ al Sindicatului Denocratic din Invatamant Arad, lider prof. Danut Ienesescu.
"Cele patru federatii sindicale reprezentative din invatamant isi afirma hotararea de a continua aceasta forma de actiune sindicala pana in momentul in care rezultatele negocierilor cu Guvernul Romaniei vor fi acceptate de membrii celor patru federatii aflati in greva. Pe baza vointei membrilor de sindicat va fi adoptata decizia finala, prin consens, de catre toate cele patru federatii. Consideram ca numai o decizie comuna a celor patru federatii poate avea valabilitate in fata salariatilor din invatamant, orice decizie unilaterala sau partiala fiind neavenita", se afirma in comunicatul Sindicatului Liber din Invatamant Arad, lider prof. Maria Buruc.
Liderii sindicatelor multumesc elevilor, studentilor, parintilor si opiniei publice pentru intelegerea si sprijinul acordat in derularea actiunilor lor, care "au ca unic scop scoaterea invatamantului romanesc din criza cronica in care se afla de peste 15 ani", declara liderii sindicali.

Catalina Latu - Adevarul

  • Aradul are birou in Germania

Consiliul Judetean Arad va avea un birou in GermaniaConsiliul Judetean Arad va avea un birou in Germania, in cadrul Centrului de Dezvoltare pentru Europa Centrala si de Est, situat pe Aeroportul Frankfurt – Hahn.
Reprezentanta a fost deschisa in urma semnarii unui protocol de colaborare cu Ministerul Economiei si Comertului al landului Rheinland Pfalz.
Biroul, cu toate dotarile necesare, a fost acordat cu titlu gratuit autoritatilor aradene, pe o perioada de doi ani.
Principalul scop al initiativei este dorinta ambelor parti de a apropia mediile de afaceri din cele doua regiuni, prin misiuni economice si proiecte comune.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Municipalitatea vrea sa amplaseze "Sfanta Treime" in fata Teatrului "Ioan Slavici"

Maine se va dezbate reamplasarea Monumentului "Sfanta Treime" in fata TeatruluiAradenii sunt chemati la o noua dezbatere publica
Povestea Statuii Libertatii, reamplasata nu demult in Arad, s-ar putea repeta pentru ca Municipalitatea a luat decizia de a muta, in plin centrul orasului, un nou monument. 
Este vorba de Grupul Statuar "Sfanta Treime", aflat in clipa de fata in incinta Catedralei Catolice. 
Locul dorit pentru reamplasare este in fata teatrului "Ioan Slavici". 
Numai ca nu este - sau nu pare a fi - asa de simplu. 
De numele statuii se leaga o serie de controverse. 
Unii istorici si specialisti in arata sunt de parere ca acesta a fost ridicata prin subscriptie publica pentru a comemora nenumaratele victime ale ciumei care s-a abatut peste Arad in secolul al XVIII-lea. 
In schimb, exista si pareri contrare acestei idei care sustin ca in fata Teatrului ar trebui amplasat bustul marelui scriitor Ioan Slavici, cel care a dat numele institutiei de cultura.
Pentru a se trece la fapte, municipalitatea a propus un proiect de hotarare ce va fi inaintat consilierilor locali spre analiza si vot. 
Pentru inceput, acesta a fost expus la avizierul si pe site-ul Primariei si asteapta criticile aradenilor. 
Trebuie spus ca edilii orasului au fost de acord cu reamplasarea si-si sustin ideea prin faptul ca Monumentul "Sfanta Treime" are "valoare istorica si artistica care ar putea ridica potentialul arhitectural al zonei"
Totodata, in expunerea de motive se arata ca prin reamplasarea pe vechiul amplasament se doreste crearea unui punct de atractie turistica. 
Cei care au o parere pro sau contra vis-a-vis de subiectul reamplasarii Grupului Statuar "Sfanta Treime" pot veni maine, la ora 14.00, in Sala de Casatorii din Palatul Cenad, unde Primaria Municipiului Arad organizeaza o dezbatere public pe aceasta tema. 
Toate recomandarile formulate de catre cei prezenji vor fi inaintate CLM Arad.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Adapostul de noapte pregatit de iarna

Adapostul de noapte este pregatit pentru anotimpul receAdapostul de noapte din Arad este pregatit sa faca fata tuturor cererilor din perioada rece. 
La ora actuala aici locuiesc 40 de persoane, toate din Arad. 
Majoritatea si-au pierdut locuintele dupa ce au fost evacuati ori si-au ipotecat casele sau pur si simplu nu au mai avut bani pentru plata intretinerii.
Conducerea centrului spune ca intotdeauna cand se face foarte frig cererile depasesc capacitatea. 
Persoanele care sunt din Arad pot ramane la adapostul de noapte pana la 6 luni, iar cele din alte judete doar 7 zile. 
Dintre cei care stau acum la centru 7 sunt copii, cu varste intre 1 si 16 ani. 
Conducerea centrului spune ca adapostul se va aglomera odata cu racirea vremii si apropierea sarbatorilor de iarna. 
In anii trecuti, pentru ca nu au fost suficiente paturi, s-au improvizat cateva si nici o persoana nu a ramas pe strada. 
Toti solicitantii insa trebuie sa respecte regulamentul de ordine interioara.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Cimitirul de secol X de la Nadlac – in atentia autoritatilor din Nagylak

Arheologi romani si maghiari vor colabora la santierul arheologic de la NadlacIn cursul zilei de ieri, la Nadlac a sosit o delegatie a orasului ungar Nagylak, condusa chiar de primarul Kocsis Istvan, din ea facand parte, pe langa oficialitati, si elevi din orasul vecin. 
Ei au sosit in localitatea aradeana la invitatia primarului orasului Nadlac, care a dorit sa le prezinte descoperirile arheologice facute la cimitirul de secol X – XI din apropierea acestei localitati.
Sapaturile arheologice au fost facute aici de un colectiv condus de prof. Pavel Huszarik (din Nadlac) si Florin Marginean (Complexul Muzeal Arad). 
In acest cimitir au fost descoperite, pana acum, peste 15 morminte, aici fiind inhumati femei si barbati. 
Cateva dintre aceste morminte sunt ale unor razboinici iar in campania din acest an au fost gasite, in cateva dintre ele, si cranii de cal. 
Cimitirul nu este unic pe Valea Muresului, astfel de necropole fiind descoperite si la Seitin, la Pecica (Santu’ Mare), Siclau etc. 
Inventarul material descoperit aici va fi adus la muzeul aradean, unde va fi evaluat si restaurat, pentru ca apoi sa fie readus la Nadlac, unde va fi expus intr-un punct muzeal.
Primarul orasului Nagylak din Ungaria a promis un sprijin financiar pentru anul viitor, in valoare de o suta de mii de forinti, pentru continuarea cercetarilor.
Mai mult, cu ocazia vizitei oaspetilor ungari s-a propus si organizarea unei tabere internationale la Nadlac, in cadrul careia sa participe la sapaturile arheologice elevi si studenti din Romania si Ungaria.

M.C.- Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]