Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 11 ianuarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Membru PNL, instalat de ministru UDMR

Ministrul Iuliu Winkler l-a instalat in functie pe Prefectul Aradului - Cristian StrageaIeri a avut loc instalarea oficiala a noului prefect al Aradului, Cristian Stragea, primul liberal in fruntea judetului dupa 1989. 
Medic de profesie, el a fost desemnat de Guvern desi nu fusese nominalizat de organizatia judeteana a partidului, care a facut alte propuneri. 
Stragea a avut in schimb sustinerea totala a Tineretului PNL, in care a activat timp de patru ani in conducerea centrala. 
Festivitatea a reprezentat o adevarata desfasurare de forte a Aliantei DA
Toti parlamentarii PNL si PD au fost plasati in prezidiu, iar in sala s-au aflat si deputatii UDMR si PUR de Arad. 
Investitura noului prefect a purtat semnatura UDMR, reprezentantul Guvernului fiind ministrul delegat pentru Comert, maghiarul Iuliu Winkler, care a citit documentul de numire. 
Stragea si-a manifestat intentia de a colabora cu presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici, cu primarul Gheorghe Falca, ambii din conducerea judeteana PD. 
Noul prefect s-a abtinut sa lanseze vreo amenintare directa impotriva vreunuia dintre sefii institutiilor descentralizate din judet, declarand doar ca va analiza pe fiecare in parte. 
Desi UDMR s-a implicat in organizarea ceremoniei de ieri, nu a fost desemnat inca oficial viitorul subprefect, functie pentru care a fost nominalizat Levente Horvath.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Doua miliarde doar pentru incalzire!

S-a calculat nivelul cheltuielilor primariei in acest an - Virtual Arad News (c)2005Pret mare platit de Primarie pentru intretinere, gospodarire si modernizare
Municipalitatea trebuie sa scoata din buzunare, in acest an, mai mult de 20 de miliarde de lei pentru intretinerea imobilelor in care domiciliaza si pentru gospodarire. In bugetul pe 2005 la acest capitol au fost alocate 23,3 miliarde de lei, dintre care aproape doua miliarde vor fi cheltuite doar pe incalzirea imobilului. Aici va intra plata cheltuielilor pe energia termica pentru intretinere, apa calda si rece si canalizare. Iluminatul celor doua palate (Palatul Administrativ si Palatul Cenad) va inghiti si el 800 de milioane de lei, iar 100 de milioane vor fi cheltuite pentru apa, canal si salubrizare. 
Peste 3,5 miliarde de lei vor lua drumul Romtelecomului, pentru legaturile telefonice la care Primaria va recurge in acest an, reparatiile curente vor manca si ele din buget cinci miliarde de lei, protectia muncii alte 500 de milioane, "rechizitele" peste 4 miliarde, deplasarile peste un miliard etc. 
Suma totala alocata intretinerii si gospodaririi va trebui sa ajunga si pentru protectia muncii, pentru editarea de publicatii, pentru protocol si pentru altele. Banii rezervati la acest capitol bugetar "cheltuielilor de capital" ajung la 16,6 miliarde.
Modernizare pentru Sala 70
Cu toate ca dotarile Primariei sau, mai degraba, investitiile de gen depasesc 16 miliarde de lei, Executivul local nu are de gand sa strice banii pe vehicule - desi institutia nu se poate mandri nici pe departe cu un parc auto la nivelul impus unei astfel de autoritati publice. Banii vor fi insa cheltuiti pe achizitionarea de calculatoare (5 miliarde) si pentru diferite alte instalatii electrice sau electronice. Primaria vrea sa se doteze cu aparate de aer condijionat, cu imprimante, cu copiator, cu sistem electronic de inchidere a portilor din curtea interioara a institutiei si cu sistem video de supraveghere a cailor de acces in Primarie si a serviciului de relatii cu publicul. 
Sala 70 (cea in care au loc toate sedintele de consiliu si care foloseste pe post de receptie la toate evenimentele importante) va intra si ea in atentia Municipalitatii, aici urmand a fi achizitionat mobilier nou.

Adriana Barbu -  Observator

  • Neprimiti in cadrul Politiei Comunitare: gardienii publici "repetenti" protesteaza

Lidera Sindicatului Gardienilor - Dorina Verdes anunta miscarea de protestDe la 1 ianuarie 2005, gardienii publici devin politisti comunitari, conform Legii 371 din 27 septembrie 2004, privind infiintarea organizarea si functionarea Politiei Comunitare. 
Tot aceasta lege spune ca gardienii care vor fi preluati de Politia Comuniatra trebuie sa indeplineasca cateva conditii. 
In primul rand este obligatoriu ca acestia sa aiba studii liceale (medii) cu diploma de bacalaureat.
Peste jumatate dintre gardienii publici nu se incadreaza in aceste standarde si prin urmare raman pe drumuri. 
De aceea, Sindicatul "Solidaritatea" si Sindicatul Independent din cadrul Corpului gardienilor Publici organizeaza, joi, la ora 10,00 pe platoul din fata Palatului Administrativ, un miting in semn de protest. 
Dorina Verdes - presedintele Sindicatului "Solidaritatea" ne-a declarat ca sindicatele nu sunt de acord cu noul regulament facut de Guvern si ca ar trebui sa se gaseasca o modalitate de rezolvare a situatiei pana cand acestia vor reusi sa-si termine studiile. 
"Situatia este similara in toata tara. Nu ni se pare corect. Ar trebui sa-i angajeze pe baza unui contract pana cand isi termina studiile. La miting vom fi sprijiniti si de Sindicatul C.N.S.L.R. Fratia", spune Dorina Verdes.

Nadia Bodran - Adevarul

  • Reclamatii cu duiumul in privinta buteliilor!

Sunt primite numeroase reclamatii privind buteliile de aragazButelia cu gaz va fi, probabil pentru foarte multa vreme de acum inainte, obiectul indispensabil din casele multor aradeni. Chiar daca gazul metan a intrat serios "pe piata"- in municipiu si judet - totusi, inca foarte multi consumatori sunt legati de desueta butelie, din ce in ce mai scumpa, mai greu de gasit si mai...usoara.
Ce se intampla cu buteliile?!
Nu stim care este cauza periodica a "crizelor de butelii", dar sunt oameni care se plang ca sunt din ce in ce mai greu de gasit. Acesta ar fi unul dintre aspecte. 
Urmatorul este legat de pretul care creste alarmant de la o saptamana/luna la alta, iar al treilea se leaga de greutatea buteliei care scade simtitor, desi aceasta se vinde sigilata. 
Nemultumirile consumatorilor sunt concretizate si de faptul ca, la unele puncte de distributie, buteliile, de indata ce sunt aduse, se epuizeaza in timp record: o zi sau doua, pentru un cartier intreg, cum ar fi Bujac, de exemplu. 
La punctul de distributie de pe strada Preparandiei "buteliile sunt vandute la particular! Dupa nici doua ore, nu mai ai de unde cumpara o butelie!" -  se plang localnicii cartierului. "Iar la particular, butelia e mai scumpa cu o suta de mii de lei si pe langa asata, mai e si pe jumatate goala!". 
Cu aceeasi problema se confrunta si locuitorii cartierului Bujac. Aici reclamatiile se tin lant.
Din butelie lipsesc kilograme intregi?!
Un cetatean (C. Cornel) de pe strada Marnei ne-a vizitat la redactie cu doua tichete desprinse de pe gulerul unei butelii Shell: 
"Cartierul are un singur punct de distributie a buteliilor cu gaz, pe strada Independentei nr. 2-4. Sunt pensionar, dar nu asta conteaza, ci faptul ca este o lipsa totala de bun simt ceea ce se intampla la noi. Pe langa faptul ca nu exista decat un singur punct de aprovizionare cu butelii intr-un cartier atat de mare, problemele de abia acum incep! Bineinteles ca nu ajunge la toata lumea, pentru ca se epuizeaza intr-un timp extrem de scurt. Nu stim care este cauza; se aduc mai putine butelii, sunt probleme cu gazul, se vand la particulari, fiind mai avantajos... Problema este ca buteliile, pe langa faptul ca pretul lor creste de la o saptamana la alta (ultimul pret, 350.000 lei) – nu stim cum se poate asa ceva, din ordinul cui?! – sunt din ce in mai...goale! Conform normelor, incarcatura goala a unei butelii este de 11,200 kg, iar umpluta ar trebui sa aiba 23,700 kg. Nici vorba de asa ceva! Eu am luat o butelie saptamana trecuta, am cantarit-o acasa si avea cu aproape 3 (trei) kilograme mai putin! Un vecin care sta pe strada alaturata, Sucevei, a cumparat o butelie din care lipseau 5 (cinci) kilograme de butan gaz. Exemplele pot continua in tot cartierul si sunt convins ca toti cei care cumpara butelii, de oriunde, s-au lovit de acest „viciu”. Am intrebat distribuitorii despre acest aspect, dar ni s-a spus ca „buteliile sunt sigilate si asa vin de la furnizori (Compania Shell Timisoara sau Rompetrol, Deva, Hateg). Ar trebui sa platim dupa greutatea reala, nu?!"
Protectia Consumatorului a fost sesizata in legatura cu acest caz al buteliilor...goale, pline fiind. 
Directorul unitatii, Gheorghe Iancu ne-a spus ca "vom analiza situatia la fata locului. De abia am stabilit prioritatile pentru acest trimestru, dar, in mod sigur vom tine seama de aceste sesizari pe care le vom verifica".

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Mult elan, in noul an, la Filarmonica

Directorul Filarmonicii - Dorin Frandes a organizat la inceput de an un concert de exceptieOferta Filarmonicii aradene pentru acest an este bogata si variata, incercand sa satisfaca gusturi diferite. 
Va ramane doar sa luptati cu asa zisa lipsa de timp, sa invingeti eventualele intemperii si mai ales comoditatea, castigand de fiecare data fie si numai o poleiala luminoasa sub vraja celei mai accesibile arte care este muzica. Muzica buna, oferita de o institutie profesionista, muzica ce reprezinta un inestimabil tezaur, mereu imbogatit prin creatii noi, la indemana tuturor.
In ianuarie, valsuri, jazz si un concert vocal-simfonic
In 13 ianuarie, dirijorul si totodata directorul Filarmonicii, Dorin Frandes, ii va bucura pe multi melomani cu un program Johann si Josef Strauss. 
Valsuri celebre, polci incitante, un galop al lui J. Strauss-tatal, vor rasuna in minunata sala a Palatului Cultural aradean. Cunoscutele Frumoasa Dunare albastra si Vin, femei si cantec vor beneficia de colaborarea corului.
In 20 ianuarie Ratko Delorko, in fruntea orchestrei si Chrisoph Spendel la pian, vor sustine un "Jazz meets Classic" care va cuprinde lucrari variate de la Contrapunctus I din Arta fugii de Johann Sebastian Bach la Variatiunile pe cunoscuta tema "Ah, vous dirai-je, maman" de W.A. Mozart, o romanta de Robert Schumann, un vals de Fr. Chopin "Gradus ad Parnassum" de Claude Debussy la selectiuni din "Porgy and Bess" de George Gershwin. 
La acestea se vor adauga opusuri ale celor doi protagonisti s.a.
Timisoreanul Damian Vulpe va conduce, in 27 ianuarie, un concert vocal-simfonic cu "Stabat Mater" de A. Bononcini si Missa in Do "Krönungsmesse" de Mozart, avandu-i ca solisti pe: Teodora Ciucur, Mihaela Ispan Mladin, Zsolt Barabasi, Cristian Ardelean.
Februarie aduce oaspeti din Malaezia, Ungaria si Elvetia
In 3 februarie, Dorin Frandes ofera un Medalion Mozart, avadu-le ca soliste pe Iunia Frandes si Judit Kelemen (Malaezia), cand vor putea fi ascultate: Uvertura "Rapirea din Serai", Simfonia concertanta in Mi bemol major pentru vioara, viola si orchestra, Simfonia 41 "Jupiter".
Donimika Falger ne va prezenta in 10 februarie primele doua concerte pentru vioara de Mozart, iar orchestra insotitoare, in frunte cu Christian Schulz, ne va mai oferi Simfonia a V-a de Ceaikovski.
Un program atragator va fi si cel din 17 februarie: Dans macabru pentru pian si orchestra, Concertul nr. 2 pentru pian de Franz Liszt si mereu asteptata Simfonie a IX-a de Dvorak. Solista va fi Marouan Benabdallah (Ungaria), dirijor, Claude Villaret (Elvetia).
In 24 februarie vom putea reasculta Recviemul lui Mozart sub conducerea lui Cristian George Neagu (dirijorul corului: Adrian Stanache), solisti fiind Irina Sandulescu Balan, Aura Twarowska, Marius Budoiu si Cristian Hodrea.
Transcriptii pentru vioara
In martie ne va vizita Horst Hans Bäcker, ce va sustine un program cu transcriptii pentru vioara, clarinet (B. Dragus, D.I.Chis) si orchestra din celebre arii si duete din opere, la care isi va da concursul si corul dirijat de Adrian Stanache, cand veti avea prilejul de a medita asupra raportului dintre timbrul instrumentelor si cel al vocii umane, care reprezinta totdeauna un model pentru instrumentisti.
Cristian G.Neagu va conduse un program Haendel, Bach, Haydn (solisti: Adriana si Sorin Dogariu), urmat dupa o saptamana de un Medalion Beethoven, avandu-l ca solist pe Gabriel Croitoru.
Angela Gehann Dernbach va dirija Missa in do minor de Mozart, avandu-i ca solisti pe: T.Ciucur, I. Sandulescu Balan, M. Budoiu, Geani Brad.
Rinaldo Muratori, din Italia, va reinsufleti Simfonia a II-a de J.Brahms si Tablourile dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel.
In continuare, la Filarmonica vor dirija: Neil Ferris, Sabin Pautza si Ethan Sperry (SUA), Robert Max (Anglia), din nou H.H.Bäcker (Germania) cu jazz simfonic, Anne Randine Overby din Norvegia cu Stabat Mater de Dvorak, dar si A.Dumbraveanu, Ludovic Bacs, Ovidiu Balan (care nu a mai fost tare de mult pe la Arad).
Intre solisti ii amintim pe pianistul James Kirby si pe violonista Emanuela Buta, ambii din Anglia.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]