Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 11 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • 30 de parlamentari vor Coridorul IV

In visele frumoase ale aradenilor autostrada ar putea arata asaParlamentari din opt judete ai Aliantei PNL-PD au semnat un memoriu adresat primului-ministru, in care isi exprima sustinerea pentru proiectul Coridorului IV.
Documentul este semnat de 30 de deputati si senatori ai celor doua formatiuni politice din judetele Alba, Arad, Arges, Dambovita, Hunedoara, Sibiu, Timis si Valcea.
Cei 30 de parlamentari sunt de parere ca demersul lor este necesar dupa ce, in ultima vreme, pe tema autostrazii Transilvania au existat mai multe luari de pozitie ale unor oameni politici, al caror scop ar fi "sa determine presedintia si guvernul sa aiba o alta atitudine referitoare la autostrada Transilvania".
"Semnatarii prezentului memoriu, constituiti intr-un grup de lobby in favoarea Coridorului IV, nu au nimic impotriva lucrarilor la autostrada Transilvania si nici nu doresc ca proiectul Coridorului IV sa afecteze in vreun fel continuarea lucrarilor pe varianta Bucuresti-Brasov-Bors. Dorim doar sa va informam ca sustinem in mod deschis argumentele dumneavoastra si nu putem accepta nici o forma de santaj politic care ar putea fi folosita in a va determina in vreun fel sa renuntati la optiunile si convingerile dumneavoastra", se mai arata in documentul remis premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Mihaela Moraru - Evenimentul -Zilei

  • Pe strada Voinicilor trec cate o suta de camioane pe ora

Circulatie intensa in Pasajul Micalaca si pe strada Voinicilor - Virtual Arad News (c)2005Micalacenii care locuiesc la blocurile de pe strada Voinicilor sunt terorizati zilnic de sutele de TIR-uri care trec pe acolo
O suta intr-o ora!
Atatea masini de tonaj greu fac zile negre oamenilor care au ajuns in pragul disperarii din cauza zgomotului infernal, unul dintre locuitorii din zona informand administratia locala ca "se zgaltaie paturile cu noi!"
Locatarii propun ca traficul care intra in oras dinspre Timisoara sa fie dirijat catre Podul rutier Micalaca, pentru a injumatati macar numarul masinilor de aici. "Nu cerem altceva... Ajutati-ne", suna mesajul disperat al oamenilor care s-au gandit la o pedeapsa ingrozitoare pentru administratia locala: "Sa locuiti la noi in casa timp de 48 de ore!"
In replica, directorul executiv al primariei, Razvan Popa, i-a informat pe oameni ca strada Voinicilor va intra intr-un amplu program de reabilitare.
Lucrarile vor demara in cursul lunii septembrie, in prezent lucrarea fiind in faza de proiectare.
Investitia totala se ridica la aproape 100 de miliarde de lei.
La inceputul acestui an, municipalitatea, desi avea alocata o suma importanta de bani pentru aceasta lucrare, a decis sa ia fondurile respective si sa dispuna altfel de ele.
Municipalitatea a lasat in cursul lunii februarie obiectivul de investitie modenizarea strazii Voinicilor fara finantare.
34 de de miliarde alocate in prealabil pentru pornirea lucrarilor in Micalaca au fost transferate pentru a finanta scoaterea din circuitul agricol a terenurilor din Zona Industriala si de locuinte din Zadareni.

Simona Mazare - Observator

  • Cursuri gratuite de formare profesionala

AJOFM Arad organizeaza cursuri gratuite de formareAgenda Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad organizeaza cursuri gratuite pentru calificare sau recalificare pentru someri.
Astfel, persoanelor care se afla in cautarea unui loc de munca li se ofera posibilitatea dobandirii cunostintelor teoretice si practice specifice unei noi meserii care sa le mareasca sansele ocuparii unui loc de munca.
Gama beneficiarilor cursurilor gratuite de formare profesionala a fost largita astfel ca acum pot beneficia de aceste cursuri si persoanele incadrate in munca la revenirea din concediu de maternitate/paternitate, persoanele care si-au reluat activitatea dupa satisfacerea stagiului militar, persoanele care au reluat activitatea ca urmare a recuperarii capacitatii de munca dupa pensionarea pentru invaliditate si persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate.
Aceste persoane au si o serie de drepturi si anume: beneficiaza de pregatire teoretica si practica pe durata cursurilor, de rechizite si materiale de instruire, de manuale, precum si de abonament gratuit pe mijlocele de transport sau decontarea cheltuielilor de transport, in cazul in care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregatire sau locuiesc la o distanta mai mare de 50 de kilometri, beneficiaza de cazare si de o suma de bani pentru acoperirea mesei.
Angajatorii care doresc sa desfasoare ei insisi cursuri pentru proprii angajati, trebuie ca mai intai sa se autorizeze.
Astfel, pot beneficia de cofinantare pentru derularea unui singur program de formare profesionala in cursul unui an.

A. K. - Agenda zilei

  • Privatizarea Spitalului din Sebis - in chinurile facerii

Spitalul din Sebis a fost propus spre privatizare - Virtual Arad News (c)2005- Trei societati si-au exprimat intentia de a prelua unitatea care deserveste zeci de mii de cetateni
- Medicii sunt impotriva privatizarii
- Prefectura considera decizia CLO ilegala
Spitalul orasenesc Sebis va fi privatizat.
Cel putin aceasta este intentia Consiliului Local care a eloborat si o hotarare in acest sens.
La initiativa primarului Gheorghe Feies, Consiliul Local a aprobat concesionarea prin licitatie publica a cladirii in care functioneaza Spitalul orasenesc din localitate precum si spitalul Boli Cronice Prajesti.
Concesionarea s-a stabilit pentru o perioada de 49 de anj, cu specificatia ca in imobilele cu pricina sa se desfasoare numai activitati medicale.
Cat priveste populatia, in opinia CLO, aceasta nu ar trebui sa fie afectata, serviciile oferite asiguratilor, din punctul de vedere al costurilor, fiind similare cu ale celor tratati in spitate publice.
Desi decizia consilierilor s-a lovit de "barierele" legislatiei in vigoare, autoritatile locale sunt decise sa-si duca demersul pana la capat, mai ales ca - dupa spusele dumnealor - exista deja trei ofertanti care ar dori sa privatizeze spitalul din localitate.
"Privatizarea spitalului public este determinata de necesitatea dezvoltarii in localitate a unor servicii cerute de populatia din zona. E nevoie de sectii de chirurgie, de obstetrica-ginecologie, oftalmologie, ORL. Nu se poate ca aici, intr-un spital cu o importanta atat de mare, sa functioneze doar sectia TBC. Nu este posibil ca femeile sa fie nevoite sa nasca pe marginea santului, pentru ca nu li se poate acorda asistenta decat la Arad. Din pacate insa, in demersul nostru, ne-am lovit de birocratia crasa existenta in actuala legislatie. Trebuie respectate tot felul de formalitati, trebuie intocmite o sumedenie de documente... Speram insa sa ne ducem la bun sfarsit obiectivul", sustine primarul Gheorghe Feies.
"Hotararea este ilegala"
Hotararea Consiliului Local Sebis este considerata ilegala de catre Directia de Sanatate Publica Arad.
"Conform legii, infiintarea sau desfiintarea spitalelor publice se face prin Hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Sanatatii, cu avizul consiliului local, iar reorganizarea se aproba prin Ordin al ministrului sanatatii, la propunerea conducerii spitalelor, cu avizul consiliului local. Orice privatizare presupune o noua persoana juridica si, implicit, in cazul de fata, o desfiintare a persoanei juridice existente, adica a Spitalului Sebis, lucru care nu se poate realiza decat printr-o Hotarare de Guvern. Asadar, sub aceasta forma, decizia Consiliului Local Sebis este ilegala. Dupa cum am spus insa, in cadrul intrunirii pe aceasta tema desfasurata zilele trecute, DSP va ajuta la efectuarea demersurilor necesare intrarii in legalitate a obiectivului propus de autoritatile locale din Sebis privind privatizarea spitalului. Spunem asta in baza O.M.S. 328/2004, care prevede faptul ca reprezentantii comisiei locale de coordonare a activitatii de privatizare constituita la nivelul DSP inainteaza comisiei centrale de coordonare a activitatii de privatizare de la nivelul Ministerului Sanatatii orice propuneri de privatizare venite din partea unitatilor sanitare sau a investitorilor romani sau straini, pe baza evaluarii cererilor si a studiilor de fezabilitate anexate", precizeaza jr. Camelia Stoian, director executiv adjunct al DSP Arad.
Medicii - Impotriva!
Impotriva acestui demers al Consiliului Local s-au exprimat si medicii care lucreza in cadrul unitatii sanitare in cauza:
"Noi nu ne opunem privatizarii. Am inteles ca aceasta este perspectiva sistemului sanitar. Consideram doar ca nu este momentul cel mai potrivit pentru a face acest demers. Daca lucrurile stateau atat de bine in sistem, credeti ca doar patru din cele peste patru sute de spitale din tara se privatizau? Nu exista prevazut nici un termen pana la care spitalele trebuie privatizate. Nu scrie nicaieri ca Sebisul trebuie sa fie cel de-al cincilea spital care urmeaza aceasta cale. Mi-am facut si eu calcule, dar in contextul actual, cu bugetele din 2005, nu te poti hazarda la credite cu dobanda pentru ca nu te bazezi pe nimic concret in ceea ce priveste returnarea lor. Poate, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, lucrurile se vor reglementa si in sistemul sanitar si, atunci, vor interveni schimbari si din acest punct de vedere. In ceea ce priveste demersul Consiliului Local, noi il consideram ilegal. Intentia privatizarii trebuia sa vina de la noi, nicidecum de la Primarie. Nu a existat nici un dialog intre noi pe acesta tema. Intr-o prima faza, am aflat de pe la colturi de intentiile alesilor locali de a privatiza spitalul, de a aduce alti medici in unitate... Nu mi se pare deontologic din partea lor. Repet: Nu suntem impotriva privatizarii. Dar nu cred ca este momentul. Abia am reusit sa ne redresam. Acum, spitalul este pe drumul cel bun. Indicii de eficienta sunt impresionanti fata de anii trecuti, nu avem nci o datorie neachitata, am reusit sa mai achizitionam o masina... Vedeti, daca nu avem probleme, ni le facem sau mai bine-zis ni le fac altii. Nu am nimic personal impotriva autoritatilor locale, dar nici nu pot sa fiu de acord cu un astfel de demers," considera dr. Ioan Bochis, directorul Spitalului Orasenesc Sebis.
***
In ceea ce priveste Hotararea CL Sebis nr 11/02.2005, privind concesionarea spitalului orasesc, semne de intrebare au aparut si din partea Prefecturii care a atras atentia, autoritatilor locale asupra ilegalitatii ei.
Juristii Prefecturii au intocmit, de asemenea, un referat dupa care consilierii trebuie sa se ghideze in demersul de privatizare a unei astfel de unitati.

Madiana Popescu - Adevarul

  • Se ara, dar nu foarte alert

Araturile de primavara se desfasoara destul de incetAraturile pentru insamantarile de primavara au fost realizate pe jumatate din suprafata programata
Araturile pentru insamantarile din aceasta primavara au fost realizate pe 76 la suta din suprafata programata pe tara, cifrata la 5,61 milioane hectare, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
 La Arad datele sunt mai sumbre.
In judetul Arad, conform datelor de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, lucrarile de primavara sunt intarziate din cauza timpului nefavorabil din ultima perioada.
Insamantarile au demarat saptamanile trecute in zonele optime, pana in prezent, din totalul de 202.000 ha cat are judetul nostru, suprafata insamantata fiind de 4.477 ha.
Araturile pentru insamantarile de sezon au fost realizate pe jumatate din suprafata programata de 209.000 ha.
In ceea ce priveste culturile, se afla in plin proces de lucru insamantarea de legume,realizata pe o suprafata de 1511 ha, din totalul de  9.300 ha; la ovaz, 1.650 ha insamantate din totalul de 15.767 ha; orzul a fost insamantat pe o suprafata, de doar 575 ha din cele 2330 de ha programate; la sfecla de zahar s-au insamantat doar 86 ha din 1058 planificate; iar nutretul s-a realizat pe o suprafatade 235 din totalul de 7.400 ha.
***
In ultimele doua zile, ritmul lucrarilor a crescut chiar de la ora la ora, datorita timpului favorabil.
Volumul de lucru este alert.
Umiditatea solului a scazut permitandu-le oamenilor sa lucreze pamantul in conditii foarte bune, declara recent, Liviu Popa Buta, directorul Directiei Agricole Arad.

Anca Badila - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]