Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 11 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • "Omagiu celor fara de mormant"

In Cimitirul evreiesc au fost comemorate victimele HolocaustuluiIeri, la Cimitirul evreiesc, a avut loc o scurta dar emotionanta festivitate de comemorare a victimelor exterminate in timpul celui de-al doilea razboi mondial pentru "vina de a fi fost evrei".
In prezenta episcopului Aradului, dr. Timotei Seviciu, a prefectului judetului, Cristian Stragea, a viceprimarului municipiului, Tiberiu Dekany - dupa intonarea imnului de stat al Romaniei si cel al Israelului - Ionel Schlesinger, presedintele comunitatii evreiesti din Arad, ne-a reamintit tuturor ca ziua de 9 octombrie a fost decretata de Guvern drept "Ziua Holocaustului in Romania": 
"Sutelor de mii de evrei pieriti in Holocaustul din Romania le aducem azi un omagiu pentru a nu uita ceea ce s-a intamplat. Nu facem aceste rememorari pentru a acuza pe cineva, caci mortii nostri nu cer razbunare si nici nu exista vinovatie colectiva".
Din sase milioane de victime, 237 au fost evrei aradeni, asasinati atunci, repetam, pentru unicul motiv de a fi apartinut acestei etnii si acest fapt trebuie recunoscut caci, dupa cum se stie, "cine isi uita trecutul, risca sa-l repete".
Astazi, cand evreii si-au intemeiat un stat al lor - Israelul, cu o economie si o democratie de invidiat - comunitatea evreiasca din Romania si, deci, implicit, din Arad, poate sa fie de un real folos tarii noastre, in dificila integrare europeana.
Insa, tocmai de aceea, in numele nici unei scuze, gen "political corect", sau "neamestec in treburile interne", nu avem dreptul sa ramanem nepasatori si sa toleram fundamentalismul si terorismul, chiar daca momentan nu ne ameninta in mod direct. 
Caci, dupa cum avertiza Ionel Schlesinger in inchierea comemorarii: "Hitler a inceput prin a prigoni evreii dar a sfarsit prin a incendia intreaga planeta".

Vasile Sarandan - Adevarul

  • Modificari de legi

Primarul Gheorghe Falca vorbeste despre schimbarea unor legiAlianta Dreptate si Adevar vrea sa transfere puterea in mainile administratiei locale. 
Intruniti la Brasov la sfarsitul saptamanii, liderii aliantei, alaturi de primari si presedinti ai Consiliilor Judetene din tara au convenit ca mai multe legi cu implicare in administratia locala trebuie modificate. 
Prima lege este cea a administratiei locale, iar proiectul depus prevede cresterea puterii primarului. 
Dupa ce a fost prezent la intalnirea de la Brasov, primarul Gheorghe Falca sustine ca in acest an vor fi modificate cel putin 8 legi. 
Proiectele de legi, care trebuie modificate au fost elaborate de specialistii aliantei, iar printre acestia s-a numarat si primarului Aradului Gheorghe Falca. 
Acesta considera ca este necesara o noua lege a administratiei locale, o lege a descentralizarii, a patrimoniului sau a finantelor publice. 
Si asta pentru ca, in momentul de fata, primarul nu isi poate duce la indeplinire proiectele propuse in campania electorala. 

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Eutanasierea, "salvarea" vagabonzilor cu patru picioare

Caini comunitari pot fi adoptatiCentru de adapostire a cainilor fara stapan, stapanul patrupedelor comunitare
Strazile Aradului reprezinta casa cainilor vagabonzi. De ar fi numai atat, insa de cele mai multe ori ei sunt agresivi fapt dovedit prin numarul mare de aradeni cazuti prada coltilor cainilor vagabonzi. Pe Calea Bodrogului functioneaza un centru care are menirea de a scapa orasul de prezenta cainilor nimanui. Aceasta sarcina este dificila cu atat cu cat locuitorii pun piedici centrului, hranind, deci contribuind la inmultirea cainilor fara stapan.
Zilnic cad pe mana hingherilor
Patrapedele fara proprietari, gasite pe strazile Aradului, ajung pe mainile hingherilor de la Centrul de adapostire a cainilor fara stapan, situat pe Calea Bodrogului. 
In momentul de fata, in centru sunt gazduiti aproximativ 140 de exemplare. 
"Cainii sunt ridicati in mod sistematic, adica zilnic. Pe de o parte, raspundem la sesizari, iar pe de alta parte, ne autosesizam si ridicam caini de acolo de unde stim ca sunt o problema. Zilnic sunt adusi de pe strada aproximativ zece caini" -a declarat administratorul Centrului de adapostire a cainilor fara stapan, medicul Dumitru Ailoaie. 
Aradul are zone prolifice care, desi sunt calcate frecvent de hingheri, colcaie de caini ai nimanui. 
Din aceste zone ei se raspandesc in cartierele orasului. 
Zonele cu predilectie vizitate de hingheri sunt Caramidaria Alfa, Rasfartai, Alfa, Confectii, Micalaca zona 300 si altele. 
De la Caramidarie, cainii vin pana in cartierul Alfa. 
Se aduna in haite creeaza neplaceri locuitorilor de acolo, care frecvent fac sesizari la organele in drept. 
Persoanele care vor sa semnaleze prezenja cainilor vagabonzi o pot face personal la Centrul de adapostire a cainilor fara stapan de pe Calea Bodrogului ori telefonic sunand la 0257/ 214211.
Resturile de mancare ii tin in viata
Atat timp cat cainii sunt ridicati, iar ei apar din nou, munca angajatilor de la Centrul de adapostire a cainilor fara stapan este zadamica. 
Solutia ar fi sterilizarea lor. 
Cainii fara stapan sunt adapostiti in adaposturi special amenajate Multi aradeni, in loc sa arunce resturile de mancare la ghena, prefera sa dea ceea ce ramane de la mesele zilnice, cainilor flamanzi care-si duc veacul prin cartiere. 
Atunci cand vin hingherii, "asa-zisii proprietari" nu vor sa-si piarda sufletele cu patru picioare pe care si le-au aciuat pe langa bloc si de cele mai multe ori se opun cu vehementa. 
Problema s-ar rezolva mai simplu daca persoanele care tin neaparat la animalele comunitare le-ar si adopta. 
Astfel ar raspunde pentru ele in cazul in care ar musca vreun trecator. 
Din pacate, "pseudorproprietarii" nu imbratiseaza aceasta idee, astfel ca problema ramane nerezolvata. 
"Langa bisericuta aflata in vecinatatea supermarketului Billa traieste o haita de caini. Ei sunt hraniti de o doamna care locuieste in zona. Sunt multe locuri de acest gen in cartiere din Arad. Singura solutie pentra a evita inmultirea lor este sa-i sterilizam" - a spus doctoral Dumitru Ailoaie.
Adoptii canine contra cost
Odata ce cainii sunt adusi la Centru, ei sunt tinuti doua saptamani, dupa care li se decide soarta. 
"Exista posibilitatea ca patrupedele gasite de noi sa aiba stapan, sa fie pierdute, si din acest motiv avem un termen de asteptare de doua saptamani. Daca in aceasta perioada, proprietarul vine la noi la centra poate sa-si recupereze patrupedul ratacit. Trebuie insa sa plateasca pentra gazduirea lui suma de 20 de lei - taxa de revendicare. Cainii din centru pot fi, de asemenea, adoptati. Contra sumei de 32 de lei, aradenii pot sa-si ia acasa un exemplar canin vaccinat, deparazitat si sterilizat" - a declarat Dumitru Ailoaie. 
Din pacate, legislatia nu prevede nici un fel de masura pecuniara pentra persoana care adopta, insa care, mai tarziu, isi arunca in strada propriul caine fara sa-si asume minima responsabilitate. 
Ar putea macar sa-l transporte pana pe Calea Bodrogului, in loc sa-l lase sa bantuie cine stie pe ce strada. 
Cazarea si hrana unui patruped comunitar costa 17 lei. 
Dupa doua saptamani de la cazarea cainilor, li se decide destinul. 
Cei tineri si sanatosi probabil mai au o sansa, insa ceilalti batrani, bolnavi si agresivi au soarta pecetluita. 
Lunar sunt eutanasiati intre 100-200 de caini ai nimanui. 
"Potrivit legii cainii nerevendicati intr-o perioada de 14 zile trebuie eutanasiati. In urma unei selectii ii mai scap de la eutanasiere pe cei tineri si sanatosi" - a mai declarat Dumitru Ailoaie.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Drumuri de sute de miliarde

Au fost primiti bani pentru reparatiile la drumuriAradenii vor avea drumuri de miliarde. 
Dintr-un imprumut guvernamental a fost alocata suma de 895.000 dolari, din care pana in prezent au fost decontate lucrari la drumuri in valoare de 320.000 dolari. 
Directorul Regiei de drumuri judetene, Gheorghe Campan spune insa ca situatia este alta. 
Mai trebuie sa finalizeze cateva lucrari, iar la sfarsitul acestei saptamani va avea loc receptia finala, dupa care vor fi efectuate platile de catre Consiliul judetean Arad. 
"Oricum, chiar daca nu vom putea cheluti toti banii proveniti din acest fond, datorita vremii, ei nu se vor pierde. Vor ramane in bugetul Consiliului Judetean Arad pentru anul viitor, la capitolul refaceri si modernizari de drumuri", a declarat Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Gripa aviara - intre pompierisme cu substrat si profilaxie justificata

S-a instituit control la unitatile de crestere a pasarilor pentru prevenirea inbolnavirilor cu gripa aviaraInstitutiile aradene insarcinate cu prevenirea si controlul sunt alertate, prin autoritatile nationale, sa verifice la sange "tot ce zboara si are pene". Aradenii "simpli", insa, n-au nici o problema!
A fost de ajuns o stire, eficienta cat scapararea unei brichete pe varful unui fitil, si o armata intreaga de functionari publici insarcinati cu supravegherea si controlul pasarilor, pe linie sanitar-veterinar-comercial sa intre in "alarma de gradul zero"
E bine sau rau ca se intampla asta? 
Pe de-o parte e bine, pentru ca e mult mai usor si mai bine sa previi decat sa vindeci; pe de alta, nu se poate inlatura suspiciunea ca respectiva campanie, abia inceputa, nu e menita sa boicoteze sau chiar sa distruga piata exporturilor de carne de pasare! 
Nu putem sa nu bagam de seama ca, de exemplu, Germania a sistat de multisor orice import de carne, afisand in magazine doar produse autohnone, la preturi, desigur... stabilite intre producatorii nemti. 
In numai doua zile, trei vecine sau apropiate, Grecia, Bulgaria si Ungaria, au trecut la sistarea totala a exportului de carne de pasare din Romania. 
La Nadlac, singurul punct vamal prin care se poate face export de marfa de origine animala prin vestul tarii, soferii de TIR sunt blocati cu marfa perisabila. 
"Am mers pe jos pana in vama maghiara, unde mi s-a confirmat ca nu pot trece cu carnea de pui in Ungaria. Angajatii punctului sanitar din parte romana stiau inca de sambata ca Ungaria nu mai primeste pui din Romania, dar nu ne-au informat despre asta!" -
se plange un sofer de TIR din Dambovita.
Abia astazi Directia de Sanatate Publica (DSP) si cea a sanitar-veterinara (DSV), prin Directia Sanatatea Animalelor au trimis comunicate oficiale presei privind potentialul pericol al gripei aviare - fapt de inteles in lumina ipotezei cu boicotul (imbratisata, intre altii, de patronii finnei "Petra", cel mai mare producator de acest fel din judet), dar contestabil din cealalta, privind profilaxia, intrucat "Nota de serviciu nr. 34767" este datata 26.09.2005! iar actul are marcat in caseta "Obiectiv: controlul drastic al circulatiei animalelor si aplicarca severa a masurilor de supraveghere pentru influenta aviara" (n.red.. in engleza, /a gripa se zice "influenza")
Statii de dezinfectie la punctele vamaleMai in gluma - mai in serios, putem spune ca prin vami "nici pasarea nu trece", cu aplicare la punctul 2 al Notei: "limitarea circulatiei pasarilor si interzicerea categorica a participarii acestora la diferite competitii internationale"! 
Oare ce le face porumbeilor voiajori? Ii impusca vamesul, in zbor?!
Aradenii - sa le zicem - de rand, insa, nu prea au problemc de acest fel: peste tot pe unde am intrat, ieri, prin alimentari sau magazine de profil, vanzatorii nu reclamau o scadere vizibila a cumpararii carnii de pasare sau oualor, iar cumparatorii nici atat!...
In piete, aceeasi situatie: seful Pietei Catedralei, Nicolac Onufriciuc, nu a primit vreo dispozitie si, in consecinta, nici nu a aplicat masuri suplimentare de verificare a produselor dc provenienta avicola. 
"Platoul de pasari vii a fost got astazi, dar asa e lunea - nu e piata buna pentru pui, gaini, rate, gaste"
-ne-a asigurat 
Sefa sa, directoarea SC TOP, Daniela Sabau, este nitel mai retinuta in declaratii: "Daca vom primi cel mai mic avertisment si daca exista potentialul pericol de contaminare cu gripa aviara de macar un procent, vom aplica cele mai severe masuri! Deocamdata, insa, nu am primit nimic in acest sens"
Plan comun de actiune, maghiaro-roman, contra gripei aviare
La punctele dc trecere a fronticrei a fost suplimcntat numarul inspectorilor sanitar-veterinari, iar statiile de dezinfectie din vami au fost dotate cu substante dezinfeclante de o eficacitate mai mare impotriva bolii. 
La nivelul judetului nostru a fost constituit de urgenta un comandament de prevenire a epidemiei de gripa aviara, coordonat de catre Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean. 
Directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare, Viorel Agud, dupa vizita, din Ungaria, de la sfarsitul saptamanii trecute, ne-a informat ca s-a deplasat la Szeged, pentru a discuta cu omologul sau din tara vecina despre evolutia acestei boli in randul pasarilor. 
De asemenea, s-a pus la punct un plan comun de actiune, impreuna cu medicii veterinari maghiari, in scopul pastrarii unei legaturi permanente, ca prin informari reciproce sa creasca sansele de lupta impotriva bolii.

Lucian Valeriu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]