Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 11 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Greva inedita in vama - Exces de zel

In timpul grevei vamesii controleaza prea constiincios fiecare masinaFunctionarii publici calca pe urmele cadrelor didactice. 
Dupa greva japoneza consumata luni, 1.500 de membri de sindicate afiliate la Alianta Federativa a Sindicatelor Functionarilor Publici "Fed Lex" au declarat, ieri, conflict de lucru deschis pe parcursul a doua ore, de la 8.00 la or a 10.00.
Vamesii au ales o masura de protest activa fata de ceilalti functionari publici, care au oprit lucrul. 
Pentru ca legea nu le permite sa opreasca activitatea, lucratorii vamali au adoptat ca forma de protest excesul de zel, verificand foarte amanuntit toate autoturismele care au tranzitat punctele de frontiera. 
In judetul Arad, in punctele de frontiera Nadlac, Varsand, Turnu si Curtici lucreaza 400 de lucratori vamali. 
Mai bine de jumatate sunt membrii de sindicat si au participat la greva. 
Ei cer marirea salariilor, avansari in grad si conditii de munca mai bune.
In vami insa, greva de avertisment s-a resimtit intr-un mod aparte. 
Paradoxal, lucratorii vamali au avut exces de zel. 
Fiecare masina care s-a prezentat la intrarea sau la iesirea din tara a fost verificata amanuntit. 
"Daca pana acum timpul de control era de la 30 de secunde pana la un minut, acum dureaza pana la 10 - 15 minute si se realizeaza efectiv prin exces de zel", ne-a declarat Simion Palcu, lider in sindicatul vamesilor din vama Nadlac.
Protestul vamesilor a atras nemultumirea turistilor, care au fost nevoiti sa astepte mai mult pana au putut trece frontiera in vamile Nadlac si Varsand, cele mai utilizate pentru intrarea sau iesirea din Romania prin judetul Arad. 
Protestul vamesilor i-au nemultumit si pe soferii de TIR care erau deja in vama de aproape 12 ore. 
Acestia au spus ca vamesii sunt tot timpul in greva pentru ca ei stau la rand si inainteaza extrem de greu. 
Altii erau de acord sa le mareasca salariile, dar sa lucreze.
La vama Nadlac nu s-a facut nici o avansare in grad in ultimii sapte ani. 
Vamesii spun ca revendicarile lor sunt aceleasi cu cele formulate de "Fed Lex", cele mai importante fiind cresterea salariului cu 50 de procente, acordarea unor sporuri si reducerea saptamanii de lucru la cinci zile. 

S. V. & F. M - Agenda zilei

  • Putini profesori declara meditatiile

Se estimeaza ca nu toti profesorii isi declara veniturile din meditatiiDoar 108 din cei peste 6.000 de profesori aradeni isi declara veniturile obtinute din meditatii, potrivit reprezentantilor fiscului.
Acestia estimeaza ca un sfert din numarul total al cadrelor didactice acorda ore particulare de pregatire, obtinand astfel venituri ilicite, care nu sunt impozitate.
Majoritatea celor care recunosc ca dau meditatii opteaza sa fie impozitati pe baza unei norme minime, stabilita de lege la 2.050 de lei noi (20.500.000 lei vechi), a declarat ieri Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad.
Reprezentantii institutiei mai spun ca nu au cum sa-i verifice pe dascali, pentru ca ar avea nevoie de o schema de personal mult largita.
Numarul aradenilor care isi declara veniturile din ore particulare de pregatire a crescut totusi fata de 2004, cand in evidentele fiscului figurau doar 38 de persoane.

Sabin Orcan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Preocupari aradene pentru ecologie

A fost deschis Targul Ecomediu la Expo AradJoi, la Expo Arad International a fost inaugurata a treia editie a targului Ecomediu, manifestare expozitionala specializata pe echipamente, utilaje si aparate pentru investigarea, analiza si controlul calitatii apei, solului, aerului, utilaje de salubritate si igiena urbana. 
Targul reuneste 42 de firme din Romania, Franta si Ungaria, care expun o paleta larga de produse si servicii in domeniul protectiei mediului. 
La deschidere au participat si oficialitati locale, care au subliniat importanta ecologizarii si pastrarii unui mediu curat in Romania.
Firmele participante expun produse si servicii de salubritate (europubele, cosuri de gunoi, masini stradale de curatare), deseuri (modalitati de colectare a deseurilor mase plastice, hartie, carton, incinerare ecologica, instalatii de reciclare, baraje absorbante, transport, depozitare si distrugere deseuri), aparatura de laborator, echipamente de analiza apa, aer, gaz, sol, aparatura analitica de laborator pentru controlul produselor calitatii si mediului, masini de brichetat rumegus, tocatoare si uscatoare de rumegus, pompe pentru apa curat, instalatii de tratare a apei, sisteme de dezinfectie a apei, sisteme de drenaj.
In cadrul targului va fi organizata Conferinta Nationala "Practici si Experiente in Protectia Mediului", care va cuprinde prezentarea a unor tematici de interes in perspectiva aderarii la UE, precum: proiecte finantate din Fondul pentru Mediu conform acquis-ului comunitar de mediu privind apa si deseurile; obiective si tinte in managementul deseurilor in perspectivele aderarii la UE, transpunerea in legislatia romana a Directivelor Europene privind deseurile provenite de la echipamentele electrice si electronice si gestionarea vehicolelor din uz. 
La lucrarile conferintei vor participa firme care promoveaza, dezvolta si ofera tehnologii si echipamente specifice sau asigura servicii, organizatii si institutii de renume, ce au inregistrat succese in domeniul proiectelor si managementului de mediu, reprezentanti ai administratiilor locale si a unor importante unitati industriale din Romania.
Daca anul trecut atat targul cat si conferinta au fost finantate de Natiunile Unite, evenimentele din acest an sunt finantate de Banca Mondiala printr-un proiect castigat in parteneriat cu Condor Club. 
La organizarea acestor evenimente si-au adus contributia: Agentia de Protectie a Mediului Arad, Directia Apelor Targu-Mures, Sistemul de Gospodarire a Apelor Arad, CET Arad, Colegiul Tehnic de Constructii si Protectia Mediului Arad, Directia Silvica Arad, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Dascalii incheie saptamana cum au inceput-o: in greva generala

Greva din Invatamant ar putea continua si saptamana viitoareLiderul Sindicatului Liber din invatamantul Aradean, prof. Maria Buruc, ne-a precizat ca si astazi cadrele didactice raman in greva generala.
Astfel, elevii din invatamantul romanesc preuniversitar au beneficiat de o saptamana de vacanta.
In ultimele doua zile, numarul profesorilor care au aderat la protest a crescut cu aproape un procent, in ciuda "spargatorilor de greva" care s-au dezis de colegii lor.
Printre cei care au preferat sa reintre la ore se numara cadrele didactice de la scoala din Cermei.
Acestea nu au mai asteptat rezultatele negocierilor purtate la Bucuresti de reprezentantii sindicalistilor din invatamant, preferand sa ii cheme pe elevi la scoala.
"Un profesor cu vechime maxima si cu toate gradele toate pierde, pentru aceasta saptamana de greva, aproape un milion de lei vechi, - precizeaza prof. Maria Buruc - iar un profesor debutant - in jur de cinci sute de mii de lei. Dar, in momentul in care am decis sa intram in greva generala ne-am asumat cu totii aceasta pierdere, in speranta ca, prin protestul nostru, vom obtine mult mai multe beneficii, atat pentru sistemul de invatamant, cat si pentru noi, ca salariati".
Daca dascalii de la Cermei au ales sa reinceapa scoala, cei de la singura unitate de invatamant preuniversitar din Arad - Scoala Generala Nr. 5 - care nu a fost afectata de greva, au aderat, de miercuri, la miscarea sindicala.
"La ora actuala, cele 27 de cadre didactice membre ale sindicatului nostru din Scoala Generala Nr. 5 Arad sunt, la randul lor, in greva", ne-a declarat ieri liderul SLI Arad.
In cursul zilei de ieri, reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant au avut o noua runda de negocieri cu reprezentantii puterii, in urma discutiilor creionandu-se cateva masuri.
Printre acestea se numara, potrivit celor declarate de liderul prof. Maria Buruc, elaborarea unei Ordonante de Urgenta a Guvernului prin care se va stabili acordarea diferentelor salariale catre cadrele didactice, diferente aparute in urma calcularii gresite a drepturilor salariale, dar acordarea banilor se va face in mod esalonat.
Reprezentantii Executivului au mai propus sindicalistilor si o indexare a salariilor, pentru anul viitor, cu mentiunea ca in sectoral bugetar indexarea nu se va mai face egal pentru toti angajatii, ci in functie de marimea salariilor.
La sfarsitul saptamanii, in functie de rezultatele obtinute in cadrul negocierilor, sindicalistii din invatamantul din intreaga tara vor decide daca vor continua sau nu greva generala.
Acest lucru va fi comunicat in timp util, pentru ca toti elevii - si parintii lor, desigur - sa stie daca de luni merg sau nu la scoala.

Mihaela Cerna - Observator

  • Pentru oameni, la Dorobanti

Centrul Social de la Dorobanti este sprijinit financiar de Serviciul de Ajutor Maltez"Viata traita in credinta si ajutorarea nevoiasilor" - acesta este principiul dupa care traiesc administratorii Centrului Social Dorobanti.
O unitate in care omenia sta la masa cu generozitatea si pocainta.
Serviciul de Ajutor Maltez a deschis in Dorobanti o unitate despre care nu ar trebui sa avem decat cuvinte de lauda.
Am nimerit la Dorobanti, neanuntati, in jurul orei 13.00.
Asa am avut norocul sa vedem cum se lucreaza la Centrul Social.
In primul rand, trebuie sa spunem ca de serviciile acestui centru beneficiaza batranii, nevoiasii, persoanele, cu handicap locomotor sau orfanii.
In sala de mese a centrului era o atmosfera linistita.
Dupa cum ne-a informat Almasi Adalbert, cel care duce in spate Centrul Social Dorobanti, zilnic se prepara in cantina peste 200 de portii de mancare.
De asemenea, 46 de persoane cu probleme locomotorii sunt internate aici definitiv.
Acestea beneficiaza de conditii bune de cazare si, din cate am discutat cu cei in cauza, nu au nimic de reprosat.
In vestul tarii
In alta ordine de idei, activitatea centrului nu se desfasoara doar la nivel local.
In fapt, dintre cei 46 de internati, doar doi sunt localnici.
Actiuni umanitare mai sunt desfasurate in judetele Sibiu, Caras-Severin, Timis si Cluj.
In Timisoara mai exista un centru oarecum similar, destinat persoanelor in varsta.
Pentru viitor, Almasi Adalbert are ganduri mari.
Doreste sa deschida o noua aripa a cladirii, unde sa existe toate conditiile necesare chinetoterapiei si hidroterapiei.
Pentru viitor Almasi Adalbert are planuri mari la Centrul de la Dorobanti Mai pe intelesul tuturor, Almasi crede ca resursele de apa termala ale localitatii Dorobanti pot fi folosite si in scopuri medicale.
"Din pacate-sustine el - suntem doar la inceput de drum. Sincer sa va spun, habar nu am cand lucrarea va fi gata".
Cum ii putem ajuta
Si ca tot veni vorba de bani, sa-i amintim pe cei care sustin financiar activitatile Centrului Social Dorobanti.
Este vorba, in primul rand, de Serviciul de Ajutor Maltez, de Rotary Club, Germania Malteser Hilfsdienst, Germania Programul PHARE-Sesam.
Banii oferiti de aceste institutii cu inima larga sunt folositi pentru programe ca:
ingrijirea persoanelor varstnice la domiciliu, functionarea caminului pentru persoanele cu handicap locomotor, a centrului de zi pentru persoanele varstnice si a cantinei sociale.
De asemenea, ca activitati periodice, centrul se implica in ajutorarea familiilor sarace/ persoane fizice nevoiase, spitale si sanatorii precum si institutii de invatamant din judet.
Centrul mai organizeaza tabere de munca pentru tineretul maltez si tabere de creatie pentru copii orfani.
In perspectiva se doreste infiintarea unei case de tip familial pentru copiii orfani, realizarea unui centru multifunctional pentru copii dezavantajati si infiintarea centrului de reabilitare pe baza de apa termala.
Daca doriti sa ii ajutati pe acesti - oameni inimosi in munca lor, puteti face donatii la BCR Curtici in contul RO49RNCB1240000010470001 in Lei, RO92RNCB1240000010470003 in USD si RO65RNCB1240000010470004 in EUR.

C. Titca - Saptamana aradeana


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]