Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 12 ianuarie 2005

  Stirile TVA aici

  • Ieri, la "extraordinara" CLM: In acest an - biruri impovaratoare pe umerii aradenilor

La sedinta extraordinara de ieri CLM a hotarat majorarea taxelor si impozitelorInvocand cheltuieli suplimentare de 200 de miliarde de lei, "Administratia Falca" a majorat substantial toate impozitele si taxele locale.
Dupa demagogia din campania electorala, cand promitea ca vor scadea taxele si impozitele locale, ieri, noua Putere a Aradului si-a dat arama pe fata, majorand absolut toate birurile pe care aradenii, persoane fizice si juridice, trebuie sa le plateasca la bugetul local. 
Invocand amplele investitii in folosul cetatenilor, primarul Falca (PD) si majoritatea consilierilor care il sustin n-au tinut cont decat de ochii lumii de semnalele trase in presa, de argumentele invocate de opozitie sau macar de realitatile vietii de zi cu zi. 
Fara sa-si puna problema de unde anume vor plati oamenii aceste taxe impovaratoare, actuala conducere a municipiului a avansat si a reusit sa treaca prin Consiliul Local Municipal cresteri substantiale la impozitul pe cladiri, terenuri, umpland paharul nemultumirilor prin majorarea de 10, 15 sau chiar de 20 de ori a unor taxe care vizeaza eliberarea diverselor autorizatii.
Record de amendamente
Lupta din CLM pe proiectul de hotarare privind majorarea taxelor si impozitelor in 2005 a izbucnit inca inainte de inceperea propriu-zisa a sedintei.
Consilierii PSD Coloman Edeleni si Rodica Borza au propus un amendament de retragere a acestui proiect de pe ordinea de zi. 
Argumentatia lor a fost una cu directa referire la primarul Gheorghe Falca: 
"Deoarece initiatorul majorarilor este primarul Gheorghe Falca, care lipseste de la sedinta, fiind plecat in concediu, propunem scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect. Moral ar fi fost ca primarul sa fie aici, sa-si asume raspunderea proiectului initiat si sa argumenteze totodata de unde cresterile aberante pe care le-a supus votului. De altfel, nici in mape nu avem vreo expunere de motive, iar noi nu stim pentru ce ni se propune sa votam astfel de aberatii."
La vot insa, amendamentul PSD a cazut, asa ca alesii Aradului au trecut la discutarea celorlalte 34 de amendamente la proiectul de hotarare privind majorarea taxelor si impozitelor locale.
Reduceri de fatada
Deoarece beneficiau de o majoritate de 13 voturi, toate amendamentele care vizau reduceri ale sumei initiale propuse de primarul Gheorghe Falca, au trecut. 
Reducerile cu pricina, promovate de consilierii din arcul Puterii, au avut menirea de a mai "indulci" din sumele foarte mari propuse de Administratie.
Europenii sunt de vina !
Pentru explicatii, la tribuna a urcat Petru Tamas, director economic al primariei, care a invocat faptul ca reprezentantii BERD, care urmeaza sa imprumute Aradul cu 20 de milioane de euro, s-au aratat contrariati de nivelul scazut al taxelor si impozitelor si ar fi recomandat cresterea acestora, pentru venituri mai mari la bugetul local. 
Consilierii opozitiei au propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi Apoi, Petru Tamas s-a referit la faptul ca trebuie acoperite subventiile la incalzire (101 miliarde), cheltuielile ocazionate cu infiintarea politiei comunitare (20 de miliarde), subventionarea transportului in comun (20 de miliarde) etc. adica un total de peste 135 de miliarde, deocamdata inexistente. 
"Iar cum in anii trecuti, nivelul taxelor si impozitelor locale la Arad era mai mic decat la Oradea si Timisoara, credem ca proiectul de majorare a taxelor si impozitelor nu este exagerat", a conchis directorul economic.
"Aradenii ne vor sanctiona!"
Deoarece explicatia directorului Tamas a fost contestata vehement de Opozitie, viceprimarul Tiberiu Dekany (PNL) s-a vazut nevoit sa intervina si el, pentru a da unele explicatii, chit ca intrebarea initiala il viza pe primarul Gheorghe Falca. 
In primul rand, Tiberiu Dekany l-a contrazis pe directorul economic, recunoscand ca majorarea taxelor si impozitelor locale nu are nici o legatura cu contractul de imprumut cu BERD: 
"Acel contract nu va intra in vigoare pana in 2006, iar cum exista un termen de gratie de 2-3 ani, ratatele se vor rambursa in alt mandat. In schimb, spre deosebire de 2004, in 2005 avem de achitat obligatiile fata de ELBA, Polaris, ASA, la care se adauga cheltuielile cu Politia Comunitara, cu biroul de evidenta a populatiei, politia pietelor, cu asistenta copiilor si ramburasarea creditelor contractate de CLM in mandatul trecut. Trebuie sa intelegeti ca nu putem face fata din punct de vedere bugetar. Este de-a dreptul infernal ritmul in care ni se aloca activitati in plus, pe care trebuie sa le sustine din resurse locale. Suntem constienti de greutatea de pe umerii pensionarilor mai ales si nu avem nici un dubiu ca aradenii ne vor sanctiona pentru aceasta hotarare. Dar, pentru ca in ultimii ani nu s-au operat majorari semnificative, va propun sa ne asumam aceasta raspundere."
Evident, reprezentantii Opozitiei, formata in exclusivitate din reprezentanti PSD, nu au fost de acord cu aceste argumente, propunand Executivului sa reduca din cele 21 de miliarde pentru dotarea primariei, deoarece anul trecut au fost alocate doar sase si nici acelea nu s-au cheltuit si sa renunte la angajarea a o suta de noi persoane in aparatul CLM, facand astfel economii de zeci si zeci de miliarde.
Coloman Edeleni, dupa ce a afirmat ca unul dintre efectele acestor majorari este falimentarea mai multor intreprinderi mici si mijlocii, care nu vor mai face fata tuturor platilor fata de diversele bugete ale statului, a concluzionat: 
"Am inteles ca prin Legea 494 nu mai exista limite maxime ale taxelor si impozitelor locale, dar atunci eu zic ca exista limita bunului simt, de care intiatorul proiectului de hotarare trebuia sa tina cont."
Consilierul PD, Adrian Nitu a luat apararea colegilor de la putere, invocand faptul ca taxele si impozitele locale nu reprezinta decat 26,4 la suta din veniturile fiscal locale, iar majorarea din acest an e datorata politicii administratiei trecute, care a tinut taxele si impozitele locale cu mult mai mici decat in alte judete.
Evident, discutiile in contradictoriu asupra acestui subiect au continuat doua ore, Consiliul Local ajungand la un consens doar in ceea ce priveste eliminarea taxei de urgenta pentru eliberarea de autorizatii si publicarea cunatumurilor taxelor si impozitelor locale si in "leul greu".
Acest fapt a fost evidentiat inclusiv la votul final asupra proiectului de hotarare, care a trecut cu 13 voturi pentru si sapte impotriva, din partea celor sase consilieri PSD si a consilierului PRM, Ioan Dolha, care - cel putin la acest subiect - a votat alaturi de Opozitie.
Exemple de majorari
Deoarece vom mai reveni asupra acestui subiect, atat de important pentru aradeni, va vom prezenta in continuare cateva dintre majorarile aprobate in sedinta de ieri.
Asadar, fata de anul trecut, in cazul impozitului pe cladiri, indiferent de materialele si utilitatile pe care le au, cresterile sunt de 40 la suta. Suma difera in functie de zona si de suprafata si se determina in urma unui calcul destul de complicat.
Viceprimarul Tiberiu Dekany a condus sedinta CLM intr-o maniera eleganta Cresteri importante au suferit si terenurile amplaste in intravilan si extra-vilan. De asemenea, taxa pentru autoturismele cu capacitatea cilindrica de pana la 2000 de cmc inclusiv a crescut de la 97.500 lei in 2004 la 150 de mii de lei.
Cresterile cele mai substantiale le-au suportat, insa, taxele pentru publicitate, eliberarea certificatelor de urbanism, depozitarea diverselor materiale sau produse pe domeniul public. 
Spre exemplu, in cazul unui certificat de urbanism eliberat pentru suprafete mai mari de 1000 de metri patrati, care in 2004 costa 85.000 de lei, primarul Gheorghe Falca a propus o crestere la un milion de lei, iar consilierii municipali au redus suma avansata de primar la 500 de mii de lei. Evident, aceasta scadere nu inseamna decat o ...majorare de vreo sase ori a valorii de anul trecut. Iar acest algoritm il regasim la zecile de taxe, mai mult sau mai putin speciale, aprobate ieri.
Incepand din data de 17 ianuarie a.c., aradenii vor simti cu adevarat care sunt efectele hotararilor de ieri, pentru ca de la acea data, Primaria Arad va incepe incasarea noilor taxe si impozite.
Consiliu ilegal?!?
Tot in sedinta de ieri, alesii locali au iertat Regia de Apa si CET-ul de la plata impozitului pe cladiri pentru constructii speciale si au completat Consiliul de Administratie al Gospodaririi Comunale, numindu-l pe dl. Bujor Pancan.
La acest subiect, consilierii Coloman Edeleni, Emanoil Voicu si Dorel Popa au solicitat lamuriri Executivului cu privire la constituirea Consiliilor de Administratie ale regiilor din subordinea CLM, deoarece conform unor informatii de data recenta, acestea nu ar fi inregistrate in 15 zile de la constituire la Registrul Comertului si nici nu ar fi depuse pentru ele garantiile de rigoare. Iar fara garantii, sustineau vorbitorii, respectivele Consilii de Administratie sunt demise de drept.
Ultimul punct de pe ordinea de zi a vizat stabilirea indemnizatiei de sedinta pentru consilierii locali. 
Hotararea prevede ca pentru participarea la o sedinta ordinara si cel mult doua sedinte ale comisiei de specialitate, organizate lunar, se stabileste o indemnizatie de sedinta in cuantum de 5 la suta din indemnizatia primarului. 
Indemnizatia de 5 la suta se achita pentru fiecare din cele trei sedinte la care se face referire mai sus.
Nu incheiem inainte de a evidentia inca o data maniera eleganta in care viceprimarul Tiberiu Dekany a abordat aceasta sedinta si disponibilitatea reala spre dialog a presedintelui de sedinta Kalman Czister.

Sorina Ambrus & Nicolae Oprean - Adevarul

  • "Maiorul Badalan voia sa inece in sange Revolutia"

Revolutionarul Valentin Voicila aduce noi dovezi impotriva generalului BadalanLiderul revolutionarilor aradeni ameninta cu iesirea in strada
Valentin Voicila, liderul necontestat al Revolutiei la Arad, scoate la lumina noi informatii privind rolul nefast jucat de fostul maior Eugen Badalan in timpul evenimentelor din decembrie 1989.
Revolutionarul aradean a fost primul care atras atentia, in Eveniumentu Zilei, asupra participarii controversatului ofiter la represiunea demonstratiilor anticomuniste de atunci.
Intre timp, generalul Eugen Badalan a fost numit de Emil Constantinescu in fruntea Trupelor de Uscat, iar apoi de Ion Iliescu in fruntea Marelui Stat Major General.
Revolutionarul aradean Valentin Voicila a facut ieri alte dezvaluiri privind momentele din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989 si din dimineata urmatoare la Arad.
"Vin acum cu trei elemente pe care nu le-am mai spus. Revolutionarii au fost tot timpul in relatii bune cu militarii din fata sediului fostei Judetene PCR. Pentru a tine legatura direct, am primit o statie radio de la fostul maior Liviu Gargari. Cand a auzit, Eugen Badalan i-a ordonat sa o recupereze, rupand astfel puntea de dialog cu Armata, stabilita tocmai pentru a se impiedica aparitia de provocari. Dupa momentul in care m-a amenintat cu impuscarea daca nu schimb drapelele cu stema rupta, in dimineata de 22 decembrie, in fata a zeci de mii de oameni, ofiteri trimisi de Badalan aruncau la gunoi drapelele pentru a incita multimea. Exista totul filmat pe caseta video. Ofiterii care comandau trupele din piata mi-au spus ca printre soldatii lor, inarmati cu pusti fara munitie si baionete, au aparut alti soldati necunoscuti, cu incarcatoare pline si baionete la arme. Este clar ca maiorul Badalan nu a renuntat nici o clipa la planul de a ineca in sange revolutia din Arad si astepta doar un moment de provocare din partea noastra pentru a actiona. Asta se intampla in 22 decembrie, la ora 10, cand in piata erau o suta de mii de oameni si Ceausescu inca nu fugise. Am intrebat cine sunt acei soldati inarmati. Au fost ulterior retrasi, tot asa cum au aparut", a declarat Voicila.
Liderul revolutionarilor aradeni sustine ca despre cazul Badalan a vorbit toamna trecuta la telefon cu presedintele Ion Iliescu, apoi cu fostul senator de Arad, Sergiu Nicolaescu. 
Acesta din urma i-a scris o scrisoare presedintelui de atunci, ramasa insa fara ecou.
"Cu dl. Nicolaescu ma intalnesc frecvent, acum chiar joc intr-un film regizat de domnia sa", a mai precizat Voicila.
"Nu e nevoie de nici o ancheta"
"Despre Badalan am protestat pe vremea presedintelui Constantinescu, apoi a presedintelui Iliescu si acum problema a ajuns la presedintele Basescu. Trei presedinti am avut, toti au aflat despre cazul Badalan si nu au facut nimic. Degeaba spune dl. Basescu ca este nevoie de o ancheta. Anchete s-au facut, dar nici una nu a fost finalizata", a concluzionat Voicila. 
"Daca nu se rezolva nimic si acest om ramane acolo unde a fost pus, iesim in strada. Pe mine nu m-a cumparat nimeni niciodata cu nimic. Daca este nevoie, cu o suta, doua sute de oameni, citi vin cu mine, ies din nou in strada cum am iesit in decembrie 1989", a mai spus Voicila

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Primarul tamaduitor!

Fostul primar Dumitru Branc ii cheama pe aradeni la "Trezirea spirituala..."Pare de domeniul paranormalului, insa doi aradeni, sot si sotie, afirma ca s-au vindecat de doua boli incurabile dupa ce au urmat cursul "Trezirea spirituala in noua energie" sustinut de fostul primar al Aradului, Dumitru Branc.
La sfarsitul anului trecut, Dumitru Branc i-a chemat pe aradeni la trezire spirituala.
Fostul primar a sustinut un curs, cu scopul de a-i ajuta pe oameni sa-si gaseasca echilibrului fizic, moral, emotional si spiritual.
"Fiecare om trebuie sa afle care este rolul si locul sau in univers si sa invete sa functioneze conform principiilor umano-divine dupa care a fost creat. La acest curs, primul lucru pe care il invata participantii este ca doar increderea in sine este singura calea de a ajunge la echilibru", afirma Dumitru Branc, organizatorul cursului.
Doi dintre cursanti sustin ca au scapat de doua boli despre care se stie ca nu au vindecare.
Este vorba de un cuplu de aradeni, ea medic, el inginer.
In urma cu un an de zile, S.C. a fost diagnosticata cu cancer mamar in stadiul IV.
"Trebuie sa treci de la gandirea materialista, logica la cea spirituala"
Au apelat la medicii din Cluj, insa au aflat ca o operatie nu ar rezolva lucrurile.
"Am decis sa fac tot ce presupune medicina alopata, am facut doua tratamente cu citostatice, a fost cumplit. Dupa tot acest chin am aflat ca rezultatul era nul. Am apelat la radioterapie, in cea mai mare doza acceptata de corpul omenesc. Acest tratament a durat 60 de zile. A urmat o perioada de refacere. Nu am putut sa-mi fac atunci o mamografie, fiindca nu trecuse destul timp de la ultima.  Am decis sa incerc si alte metode, asa am ajuns la cursul lui Dumitru. Am simtit ca asta este ceea ce imi trebuie, desi cand ajungeam acasa eram epuizata. Au fost multi colegi care au abandonat fiindca probabil nu credeau cu adevarat ca viata lor se poate schimba in bine. Dupa curs, la sfarsitul anului trecut am facut din nou o mamografie si rezultatele au fost nesperat de bune. E ceva inexplicabil, nu pot sa redau starea aceea in cuvinte. Mi-a fost foarte greu sa trec de la o gandire pur materialista, logica la o gandire spirituala, dar a fost conditia de baza, fara de care nu reuseam sa inteleg despre ce vorbeste Dumitru. Oamenii trebuie sa stie ca lucrurile invatate aici nu tin nici de parapsihologie, nici de ideologia vreunei secte, este ceva cu totul original", afirma S.C.
"Am inceput sa scriu, era ceva de necrezut"
S.C. a fost insotita la curs de sotul ei care suferea de un pseudo-parkinson.
A.C. marturiseste ca nici nu s-a gandit sa participe si el, insa dupa cateva cursuri si-a dat seama ca incepe sa se simta mai bine. Dupa zece ani in care nici macar nu mai putea sa-si puna semnatura pe hartie a inceput sa scrie.
"Pe la al saptelea curs am scris patru pagini, era ceva de necrezut. Cred ca lucrul acesta i-a dat sotiei o si mai mare incredere, astfel ca am reusit amandoi, prin incredere, nu numai sa ne invingem bolile, dar sa ne simtim impacati, linistiti si sa gandim intotdeauna pozitiv orice ar fi. Ma uit acum la sotia mea si vad un alt om. Cand a inceput cursul era intr-o stare de depresie, era cu moralul la pamant, acum ii stralucesc ochii. Am decis sa mergem din nou si la cel de-al doilea curs", ne-a declarat A.C.
Vineri, 14 ianuarie, Dumitru Branc va incepe un nou curs, care se va desfasura, intre orele 17 si 20, in incinta Facultatii de Drept din cadrul Universitatii "Vasile Goldis", costul unei sedinte fiind de 100.000 lei. Durata cursului este de zece saptamani. Cursul se adreseaza tuturor celor care doresc sa-si gaseasca echilibrul din toate punctele de vedere.

Diana Rotar - Observator

  • Cum putem pleca in America la facultate

Aradenilor li se ofera posibilitatea obtinerii de burse in SUAIeri, la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad studentilor le-a fost prezentata posibilitatea de a pleca la studii in Statele Unite. 
US Fulbright Commission in Romania, cu sediul in Bucuresti, este institutia care se ocupa de promovarea invatamantului american in Romania. 
Aici puteti afla mai multe detalii, primi sfaturi si va puteti pregati pentru a da testele necesare admiterii in facultatile americane.
Peste 3.000 de studenti romani sunt plecati in acest moment la studii in America, iar numarul celor care pleaca creste in fiecare an cu 12 procente. 
Pe departe, facultatile din America sunt cele mai cautate de absolventii de liceu care vor sa studieze in afara granitelor.
Pentru toate acestea au nevoie de testele Toefl, Gmat, Gre sau Sat, care se pot da in Romania la institutul mai sus mentionat, acestea atestand
cunostintele de limba engleza. 
In functie de aceste teste, studenti pot sau nu pleca sa studieze in State. 
Cei care doresc sa studieze in America pot trimite un mail pe adresa http://www.usembassy.ro/Fulbright/eduadv.htm,  pot suna la telefoanele 021/2319015, 021/ 2307719, sau 021/2315500 sau pot, pur si simplu, sa se deplaseze pana in capitala, la adresa institute, strada Ing. Costinescu, numarul 2.

A. K. - Agenda zilei

  • Senatorul Dan Ungureanu a participat la reuniunea PSD de la Cluj-Napoca

Senatorul Dan Ungureanu a participat la reuniunea PSD de la Cluj-NapocaLa reuniunea organizatiilor PSD din Transilvania, organizatia judeteana Arad a fost reprezentata de catre senatorul Dan Vasile Ungureanu, vicepresedinte al PSD Arad. 
Referitor la continutul documentului semnat de cei 14 reprezentanti ai organizatiilor judetene, intitulat "Reforma profunda a PSD - un program politic pentru modernizarea social democratiei romanesti", Dan Ungureanu s-a abtinut de la comentarii.
"S-au purtat discutii libere, fara nici o tema impusa, si in baza acestor discutii se va intocmi un document , care va fi discutat maine (astazi, N.N.), la intalnirea cu presedintii organizatiilor. A fost redactat un comunicat de presa, pentru a fi clar faptul ca discutarea situatiei din partid tine de normalitate, fara a contrapune personalitati ale vietii politice a PSD una contra alteia, fara a lansa ideea unor confruntari sau scindari. Ideea a fost de unitate a partidului, de unitate nationala, de creare a unui cadru in care sa se poata discuta pe fata problemele ce au dus la acest paradox ca partidul care a luat cele mai multe voturi ca formatiune politica unica sa nu poata forma Guvernul", a declarat Ungureanu. 
In ceea ce priveste acuzele lansate la adresa lui Ion Iliescu, a evitat sa se pronunte: "Nu pot sa ma pronunt asupra vietii de partid de la centru, pe care nu o cunosc cum o cunosc altii. Cunosc doar ce s-a intamplat la Arad de cand am intrat in partid. Cei care cunosc ce s-a intamplat la varf, si-au exprimat opiniile. Important este sa dam semnalul ca trebuie sa ne regasim cat mai repede cadenta, sa lamurim electoratul cu privire la temeinicia programului nostru de guvernare, care este mai bun decat cel al Aliantei. Electoratul se va convinge in curand cine a avut dreptate si cine nu"

Simion Todoca - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]