Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 12 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Mii de sindicalisti vor protesta in fata primariei

Sindicatele aradene au hotarat sa protesteze in fata PrimarieiLuni, 14 martie - impotriva modificarilor cu iz sclavagist in Codul Muncii
Guvernul a anuntat - cu putina vreme in urma - intentia Ministerului Muncii de a introduce modificari in Codul Muncii.
Concretizarea ideii a devenit obiectul unor vii manifestatii sindicale, la inceput doar la nivel de patronate - sindicat.
Pentru ca nu s-a ajuns la nici o intelegere, nici dupa pichetarea primariei si prefecturii, filialele diferitelor confederatii sindicale au hotarat ca inceputuI saptamanii viitoare sa debuteze cu un amplu miting de protest sindical, alaturi de toti aceia care vor sa se alinieze acestei miscari.
Ampla discutie avuta cu reprezentantii confederatiilor sindicale ale filialelor aradene a scos la iveala faptul ca lucrurile sunt deosebit de grave: "cei 15 ani care au trecut de la revolutie au fost dezavantajosi doar pentru clasa muncitoare, care, iata, nu merge deloc in paradis!". 
Economia a (de)cazut intr-atat incat somajul a devenit "ocupatia de baza" in Romania. 
Patronii, care inca de la inceput au fost in afara legii - au reusit, pe langa umplerea (i)licita a buzunarelor, sa-si impuna vointa pe litera legii. 
Concret, sindicalistii spun ca oamenii de afaceri importanti ai Romaniei au cotizat puternic inainte de alegeri, tocmai ca rasplata din partea celor alesi sa tinteasca in plin: introducerea de modificari in Codul Muncii, favorabile, pe fata, doar angajatorilor! 
"Oare nu ajunge ca ni s-au inchis fabricile, uzinele, ca se fac mii de disponibilizari, ca jumatate de tara sta pe tusa, fara locuri de munca, discriminari de tot felul, acum se urmareste sa fim total la mana angajatorilor, fara nici un drept, fara nici o protectie sociala!"
- ne spune un sindicalist de la Astra Trinity.
Liderii de sindicat sunt hotarati sa nu mai cedeze! 
Compromisurile s-au terminat ca si grevele! Acum se va sta, atat cat va fi nevoie, la masa tratativelor, a negocierilor. "Democratia nu inseamna exploatarea moderna a omului de catre om, ci, dimpotriva, dreptul la munca, libertate, prosperitate si cultura".
Se fac ultimele pregatiri inainte de mitingul de luni. 
Discutam cu liderul de sindicat de la Astra Trinity, presedintele Uniunii judetene CSDR, Ionel Rusu: 
"Mitingul va fi amplu. Speram sa participe peste 5000 de persoane de la diferite confederatii sindicale: CNSLR Fratia, Cartel Alfa, CSDR Uniunea judeteana, BNS, alaturi de toti cei care stiu ca noile modificari ale Codului Muncii reprezinta clar interesele angajatorilorl.  Marsul protestatarilor va ajunge in fata platoului primariei in jurul orelor 15.00. 
Vor participa muncitori de la Astra Trinity, din invatamant, spitale, Takata, Moda, Sanitas, CET-urile, Termoficare, Feroneria".
Luni, 14 martie, orele 14.00-16.00 pe platoul primariei, mii de sindicalisti vor protesta impotriva acelora care vor sa introduca sclavagismul modern in Romania.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Numarul somerilor este in scadere

AJOFM Arad anunta o scadere a somerilorMajoritatea persoanelor care nu au un loc de munca din Arad prefera sa-si caute singure de lucru, decat sa se inregistreze in bazele de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. 
Multe dintre ele locuiesc in comunele limitrofe astfel ca deplasarea pana la Arad ii costa prea mult. 
Ceea ce nu stiu, insa, este faptul ca daca s-ar inscrie ar beneficia mai usor de locurile vacante de munca. 
Asta deoarece institutia deruleaza programe speciale care au ca scop cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.
Aceasta institutie stimuleaza, de asemenea, si angajatorii sa angajeze diferite categorii de persoane care intampina greutati la intrarea sau reintrarea pe piata muncii. 
Angajatorii au dreptul sa isi aleaga personalul de care au nevoie, fiind stimulati la incadrarea diverselor tipuri de persoane (absolventi ai unor institutii invatamant, persoane cu varste peste 45 de ani, unic intretinator de familie, persoane cu handicap, persoane care mai au trei ani pana la pensie) carora le faciliteaza accesul la locurile de munca vacante existente la nivelul judetului nostru. 
Prin masurile intreprinse, AJOFM urmareste cresterea gradului de ocupare a locurile vacante de munca la nivelul judetului, inregistrarea persoanelor in baza de date fiind una extrem de necesara in vederea facilitarii acestora la locul de munca.
Un fapt imbucurator este faptul ca rata somajului este in scadere in luna februarie (3,56%), fata de luna ianuarie (3,69%). 
Avand in vedere faptul ca media pe tara se situeaza undeva la sase procente si ca inaintea Aradului se situeaza doar cateva orase care au rata de somaj mai scazut, municipiul se poate lauda cu o rata de somaj destul de scazuta. 
Problema este insa ca multi dintre cei care sunt someri nu sunt inregistrati in baza de date ale AJOFM, astfel incat rata somajului se asteapta sa fie mult mai mare. 
Din totalul de 7253 de someri, 3451 primesc o indemnizatie iar restul de 3802 sunt neindemnizati. 
In prezent indemnizatia de somaj este in valoare de 2.325.000 de lei.
Pentru toti cei care nu au un loc stabil de munca sau pentru cei care doresc sa-si schimbe locul de munca AJOFM are pregatite in acest an cinci burse a locurilor de munca. 
In 18 martie este bursa speciala pentru femei, in 15 aprilie bursa generala, in 13 mai pentru cei de etnie rroma, in 17 iunie pentru persoanele cu handicap, iar in 23 septembrie este bursa locurilor de munca pentru persoanele care doresc un post in invatamant. 

A.K. - Agenda zilei

  • Traficul feroviar la Arad este dirijat prin computer: Investitiile s-au ridicat la 7,2 milioane de euro

Statia CFR Arad a intrat in proces de centralizare electronicaStatia CFR Arad a intrat de cativa ani intr-un program de modernizare.
Una dintre aceste directii este si centraliazarea electronica a patru statii CFR si anume: Timisoara, Brasov, Bucuresti si Arad.
Investitia totala se cifreaza la 30 milioane de euro, fondurile fiind asigurate prin Programul PHARE dar si guvernamentale.
Una dintre componentele de mare importanta in modernizarea sistemului de transport feroviar din Romania este achizitia si instalarea unor echipamente moderne de control centralizat a macazelor si a instalatiilor de semnalizare pentru conducerea traficului.
Acestea constituie elemente sensibile de care depinde in mare masura cresterea sigurantei in circulatia trenurilor.
In strategia de dezvoltare a sistemului feroviar din Romania in perioada 2001-2010, un obiectiv principal il constituie modernizarea instalatiilor de centralizare cu relee din statiile mari de cale ferata, prin inlocuirea acestora cu instalatii de centralizare electronica bazate pe tehnica de calcul.
Sistemul informatizat este mai adaptabil
Actualele instalatii de dirijare a circulatiei feroviare din Romania folosesc o tehnica bazata pe relee.
Releele folosite, in prezent, sunt de tip gravitational, deosebit de sigure in exploatare avand insa mai multe dezavantaje, care in ziua de astazi reprezinta adevarate handicapuri tehnice: au un gabarit mare, inglobeaza o cantitate foarte mare de materiale deficitare (cupru, siluminiu, argint etc), sunt depasite tehnologic si necesita costuri ridicate de intretinere din cauza reducerii numarului de furnizori de componente.
Din aceasta cauza, s-a ajuns in momentul de fata ca pretul a 20 de relee neutrale sa fie acelasi cu pretul unui calculator performant de ultima generatie.
Deoarece instalatiile electronice de semnalizare functioneaza pe baza de comenzi controlate prin computer, o mare parte din costuri este legata de dezvoltarea de software adecvat fiecarei statii sau sectii de cale ferata.
In Europa nu s-a agreat inca un set unic de reguli privind conducerea traficului feroviar; fiecare administratie feroviara a dezvoltat reguli proprii de semnalizare si conducere a circulatiei.
Aceasta face ca trecerea la noul sistem electronic sa induca la fiecare cale ferata costuri importante pentru adaptarea programelor software conform normelor proprii de conducere.
Solutia Alcatel - castigatoare si la Arad
In urma unei licitatii internationale pentru proiectul PHARE RO 9604-01-02 privind centralizarea electronica a patru statii si complexe mari de cale ferata: Brasov, Arad, Timisoara si Complexul Bucuresti Nord a fost declarata castigatoare firma ALCATEL.
La Arad, o mare parte din liniile de circulatie CFR sunt electrificate S-a realizat pentru toate statiile din proiect adaptarea software-lui instalatiei germane la conditiile instalatiilor de semnalizare din Romania.
Avantajele cele mai importante, pentru calea ferata, determinate de introducerea instalatiilor de centralizare electronica sunt: sporirea capacitatii de conducere a traficului; sporirea capacitatii de executare a miscarilor de manevra, imbunatatirea sistemului de informatii referitoare la trafic; cresterea sigurantei circulatiei; marirea fiabilitatii si disponibilitatii instalatiei, posibilitatea de a efectua modificari ale configuratiei statiei in timpul operarii fara perioade de intrerupere semnificative.
Instalatia de centralizare din Arad supravegheaza 31 de linii de circulatie
In statia CF Arad, a fost pusa in functiune la finele anului trecut, o instalatie de centralizare electronica bazata pe tehnica de calcul, valoarea proiectului fiind de 7,2 mil. euro.
Statia CF Arad are 31 linii de circulatie dintre care 12 sunt electrificate.
Principalele elemente care definesc marimea statiei sunt: 172 de macazuri si saboti centralizati dintre care 126 cu electromecanisme de macaz talonabile si 46 cu electromecanisme de macaz netalonabile, 89 de semnale de circulatie; 121 de semnale de manevra.
Instalatia de centralizare electronica din statia Arad are urmatoarele facilitati: s-a introdus semnalizarea cu trepte multiple de viteza, care are indicatoare luminoase de viteza si indicatoare de presemnalizare a vitezei la semnalul urmator, biroul impiegatilor de miscare este dotat cu doua posturi de lucru IDM operative si un post de lucru de rezerva, postul de lucru al IDM este prevazut cu patru monitoare pe care se pot afisa atat imaginile de ansamblu cat si imaginile-lupa ale statiei si un monitor de dialog.
La fiecare statie de lucru este afisata pe trei monitoare neoperabile imaginea de ansamblu a statiei, pe care impiegatul de miscare poate sa urmareasca, fara a interveni, circulatia si manevra din intreaga statie, se inregistreaza toate modificarile de stare care sunt afisate pe monitor.
Instalatiile de electroalimentare si de rezervare a electroalimentarii,toate cablurile, dulapurile de exterior, distribuitoarele de cabluri si pichetii din statie sunt noi.
In esenta, dirijarea traficului prin statie se face de la un pupitru cu monitoare. La un schimb de experienta, oficiali ai cailor ferate din Ungaria au fost de parere ca "nici la Budapesta nu avem asa tehnica ca aici (Arad- n.n.)"

G. Constantinescu - Adevarul

  •  Negocieri cu cartile pe masa

Lia Ardelean acuza colegii din alianta ca nu respecta procentajul obtinut la alegeriUDMR merge pe cinci functii de director, iar PUR iese la rampa cu declaratii inedite
Conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), filiala Arad, si-a prezentat, ieri, pozitia oficiala fata de impartirea functiilor de directori de institutii deconcentrate careia ii revine conform protocolului aliantei din care face parte.
Deputatul Andras Kiraly preciza ca se mai poarta discutii in interiorul coalitiei de guvernamant (la nivel judetean) pentru gasirea de posibilitati pentru promovarea unor specialisti conform ponderii voturilor de la alegeri.
Momentan, negociem. Nu dorim mai multe posturi decat ni se cuvin. Nici macar nu am zis ca exista 50 de astfel de institutii, ci doar 32.
Conform protocolului,- ne-ar reveni in jur de 3-5 directori. Sa nu uitam ca aceasta impartire s-a facut tinandu-se cont de doar doua partide - PD si PNL -, fara sa se tina cont ca, in realitate, sunt patru, adica, in plus, UDMR si PUR.
Ieri a fost, se pare, ziua declaratiilor, pentru ca si Lia Ardelean, presedintele PUR Arad, a tinut sa vorbeasca de felul in care decurg negocierile la nivel local in coalitia guvernamentala.
Spre deosebire, insa de colegul maghiar, Lia Ardelean a fost mai acida si a acuzat ca reprezentantii Aliantei D.A. nu vor sa respecte procentele obtinute la locale:
"Nu dorim decat punerea in aplicare a protocolului. Vrem sa impunem oameni doar acolo unde se schimba.
PUR ar trebui sa,obtina 11% din acestea locuri."

Intrebata de ce merg asa de greu negocierile, deputatul umanist a replicat: "Din cauza supararii lor ca nu am contribuit direct la formarea Consiliului Judetean. Ni s-a reprosat asta!"
Dar, adauga Lia Ardelean, 22% dintre primarii si viceprimarii din judet sunt ai nostri. Mi se parea normal sa fi avut un vicepresedinte al CJA.
Asa stand lucrurile, cu iesiri la rampa ale cele doua formatiuni nemultumite, negocierile de la acest final de saptamana se anunta a fi tensionate.
Este greu de crezut insa ca se va ajunge la un compromis.

Calin Ghinaciu & Dacian Don - Agenda zilei

  • Paste negru pentru ASTRA VAGOANE: Se asteapta o minune dumnezeiasca

Muncitorii de la Astra Trinity traiesc cu emotie din cauza disponibilizarilor anuntate600 de disponibilizati!
Tristete de moarte la ASTRA VAGOANE TRINITY; vestea care a cazut ca un trasnet a indoliat uriasa fabrica de vagoane aradeana: conducerea a anuntat concedierea, in prima transa, a 400 de muncitori.
Liderul sindical Ionel Rusu a incercat o explicatie obiectiva: "A crescut mult pretul otelului, ori, se stie, un vagon are in compozitie aproape 90 la suta acest metal. Comenzile sunt foarte putine si nu acopera numarul personalului existent. Am incercat, inca din ianuarie - de cand s-a hotarat acest lucru - sa rezistam, in sensul ca s-au luat concedii neplatite, s-au prelungit diferite contracte. Totusi, problema ramane in continuare grava, din lipsa comenzilor. Oamenii au primit deja preavizul care expira la data de 10 aprilie! Poate, cine stie, se va intampla pana atunci o minune. Daca nu, urmeaza o alta transa de 100 de persoane, si inca una, tot de o suta, referitoare  la personalul Tesa".
Conducerea companiei a confirmat spusele liderului sindical:
"Daca pana la data de 8 aprilie vom primi comenzi, avand in vedere ca oamenii nostri bantuie, cum s-ar spune, Europa in cautare de comenzi, vom rupe acele hartii de disponibilizare! Daca nu…".

F.R. Gh. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]