Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 12 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Ample manifestari dedicate implinirii celor 15 ani de la infiintarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis"

Universitatea de Vest "Vasile Goldis" la 15 ani de la infiintare - Virtual Arad News (c)2005Incepand de astazi si pana duminica, Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad se afla in mare sarbatoare, institutia aniversand 15 ani de la infiintare. Pentru a marca asa cum se cuvine acest punct de reper al vietii academice aradene au fost programate o serie de manifestari stiintifice si culturale, cele mai importante dintre ele urmand a avea loc vineri si sambata.
Astfel, vineri dimineata, la ora 8,00, se va oficia un Te-Deum de PSS dr. Timotei Seviciu si de un sobor de preoti la monumentul marelui corifeu al Unirii, Vasile Goldis. 
De la ora 9,00, in sala mare a Teatrului "Ioan Slavici", va avea loc festivitatea de aniversare, precedata de cuvantul aniversar, rostit de rectorul Universitatii "Vasile Goldis". 
In cadrul festivitatii vor fi acordate distinctii jubiliare ale universitatii: Medalia Jubiliara cu Brevet, Diploma de Excelenta, Diploma de onoare. 
Cu aceasta ocazie vor fi decernate si titluri de Doctor Honoris Causa unui numar de trei personaliti culturale si stiintifice: acad. Gheorghe Duca (presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Chisinau), prof. Univ. Dr. Edouard Jagodnik (presedintele Federatiei Europene a Scolilor Superioare, Franta) si prof. Univ. Dr. Markus Buchler (de la Universitatea din Heidelberg, Germania). 
Dupa decernarea acestor titluri, vor fi lansate monografia "Universitatea de Vest Vasile Goldis - 15 ani de invatamant superior" si lucrarea "Universitatea de Vest Vasile Goldis in presa aradeana".
In aceeasi zi de vineri vor fi vernisate si trei expozitii aniversare. 
Doua dintre ele vor fi gazduite de foaierul Teatrului "Ioan Slavici", "Alma Mater Aradensis, 15 ani de existenta" (expozitie de fotografii) si Editura "Vasile Goldis" University Press, Editura Nationala (expozitie de carte). 
Cea de a treia este o expozijie de carte veche - "Valori de patrimoniu"- si va fi vernisata la Biblioteca Centrala Universitara "Tudor Arghezi".
Cu ocazia a 15 ani de la infiintare la Castelul de la Macea va avea loc stagiunea de comunicari - Virtual Arad News (c)2005Invitatii, impreuna cu toti participantii la aceasta sarbatoare vor avea ocazia sa viziteze si Biblioteca Universitara Francofona, sediul Federatiei Europene a Scolilor Superioare - filiala Arad, si sa ia parte la inaugurarea Centrului de Informatica si Comunicare INFOCOM, din Complexul Universitar "Zarandul".
De la ora 11,00 sunt programate dezvelirea si sfintirea Placii Aniversare, vizitarea expozitiei aniversare, din Muzeul Universitatii si punerea pietrei de temelie a Centrului Multimedia de la Facultatea de Stiinte Juridice. 
De la ora 12,00, dupa vizitarea Muzeului Memorial "Vasile Goldis" va fi inaugurat Central de cercetare, istorie si teorie literara "Ioan Slavici", din Palatul "Romanul" - strada V. Goldis, nr. 6. 
Amplul program al zilei de vineri, 13 mai, va mai cuprinde, incepand cu ora 15,00 comunicari stiintifice pe sectiuni si vizite ale delegatiilor straine la facultatile Universitatii. 
Pentru ora 18,00 este programata o deplasare la Complexul Universitar Macea, acolo unde le va fi oferit invitatilor un concert folcloric si un spectacol studentesc de dansuri populare. 
Ziua va fi incheiata de un dineu oficial oferit de Senatul Universitatii cu prilejul aniversarii a 15 ani de existenta a institutiei, dineu ce va avea loc la Castelul Universitar Macea.
Sambata, 14 mai, de la ora 9,00 vor continua la Arad comunicarile stiintifice pe sectiuni si work-shop-urile pe sectiuni. 
De la aceeasi ora, dar la Macea, se va desfasura stagiunea de comunicari si referate a Cercurilor stiintifice studentesti. 
Expozitia de fotografii "Armonii de primavara", realizata de membrii Cercului foto studentesc IKON va fi vernisata la ora 12,30 la Castelul Universitar Macea si va fi urmata de un program artistic sustinut de echipele artistice studentesti ale Universitatii, la acelasi castel. 
Studentilor participanti la sesiunea de comunicari stiintifice, Senatul Universitatii le va oferi, de la ora 14,00, o receptie, tot la Castelul Universitar Macea.
Sirul manifestarilor dedicate aniversarii a 15 ani de la infiintarea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad se va incheia duminica, zi in care vor avea loc in Complexul Sportiv Universitar "Praporgescu" din Arad diverse competitii sportive studentesti. 
Seara va fi dedicata exclusiv studentilor, care vor lua parte la activitati culturale si distractive la Discoteca "Space".

Mihaela Cerna - Observator

  • Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" a primit titlul de "Scoala Europeana"

Interviu cu directorul Liceului Pedagogic - Alexandru Blaga- Domnule director Alexandru Blaga, ati fost recent invitat la Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru a reprezenta scoala la o festivitate. Despre ce este vorba?
- In 10 mai a. c., la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in prezenta d-lui ministru Mircea Miclea, a sefului Delegatiei Comisiei Europene dl. Jonathan Scheele si a altor oficialitati, s-a desfasurat ceremonia de decernare a certificatului "Scoala Europeana 2005". Acest certificat a fost decernat si Liceului Pedagogic "D. Tichindeal" din Arad.
- Ce inseamna acest certificat pentru scoala pe care o conduceti, ce inseamna acest titlu pentru invatamantul aradean?
- Certificatul "Scoala Europeana 2005" este incununarea muncii colectivului didactic al scolii pe directia integrarii invatamantului aradean in spatiul educational al invatamantului european. Concret, un astfel de certificat asigura cunoasterea la cel mai inalt nivel a indeplinirii de catre scoala noastra a criteriului ce se refera la invatamantul european, din cadrul demersului pe care M. Ed. C. il va face pentru promovarea calitatii in invatamantul preuniversitar.
Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" a obtinut titlul de Scoala Europeana - Virtual Arad News (c)2005- Cate scoli din Romania au primit in 2005 certificatul de "Scoala Europeana"?
- In acest an, un numar de aproape 200 de scoli din toata tara si-au depus candidatura pentru obtinerea certificatului de Scoala Europeana. Dintre acestea, doar opt au obtinut acest certificat. Printre acestea, o spunem cu bucurie, se afla si Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" din Arad.
- Care au fost criteriile ce au stat la baza acordarii certificatelor de Scoala Europeana?
- Criteriile care au fost luate in considerare la acordarea titlului de Scoala Europeana au fost: 
* Coerenta activitatilor de cooperare europeana cu politica generala a institutiei scolare 
* integrarea activitatilor de cooperare europeana in programul curent al scolii 
* varietatea grupurilor de varsta (a elevilor) implicate in activitati 
* varietatea disciplinelor de studiu implicate 
*continuitate si constanta in activitati 
* strategie si modalitati de evaluare 
* strategie si modalitati de diseminare 
* calitatea parteneriatelor stabilite
- Asadar, liceul pe care il conduceti se bucura de cele mai alese aprecieri...
- Pe langa bogata traditie a scolii noastre, orientarea spre Europa cred ca poate motiva, la modul superlativ, pe orice elev care va dori sa imbratiseze cariera didactica sau sa se pregateasca intr-o institutie de prestigiu cu radacini in istorie, dar cu larga perspectiva moderna in invatamant.

A consemnat, V. Filip - Adevarul

  • Regal teatral la Arad

Directorul Casei de Cultura a Municipiului Arad - Ovidiu Balint pregateste o noua editie a festivalului de teatru de cameraFestival de Teatru de Camera si Underground, editia a III-a
Luna acesta, viata culturala aradeana este presarata de o serie de evenimente care mai de care mai importante. 
Unul dintre acestea este Festivalul de Teatru de Camera si Underground, eveniment ajuns la a III-a editie. 
Acesta va avea loc intre 16 - 22 mai, initiativa apartinand Casei de Cultura a Municipiului Arad. 
Gandit pentru sustinerea curentului teatral independent, ARAD-FUN promoveaza, in primul rand, spectacole ale dramaturgiei contemporane romanesti si universale, avand invitati impresari din tara si din strainatate. 
Anul acesta, festivalul va aduce pe scenele aradene, pentru publicul aradean si nu numai, companii de teatru din Franta, Italia, Rusia, Ungaria si Polonia. 
Dintre teatrele cu renume din tara vor fi prezente aici, Nottara din Bucuresti, Ariel -Targu Mures, Area -Bucuresti, Teatrul Imposibil - Cluj.
Festivalul va incepe cu un spectacol atelier al marelui actor Ion Caramitru, in cadrul unui program al UNITER. 
Se vor juca piese de Marin Sorescu, Martin Crimp, Yves Reynaud, G. Bruchmaier si altii -"89.89...fierbinte dupa '89", "Sa zbori spre paradis", "David's Boutique", "Shape of Things (Forma lucrurilor)" sau "Shoah. Versiunea Primo Levi" - spectacol eveniment al Teatrului de Stat Oradea. 
Acestea sunt doar cateva dintre piesele care pot fi vazute in cadrul festivalului. 
De asemenea, vor avea loc spectacole in limba maghiara, cu asigurarea traducerii la casca.
Costul unui bilet este de o suta de mii de lei pentru un spectacol, iar abonamentul pentru opt spectacole este de patru sute de mii de lei. 
Acestea se pot achizitiona de la Agentia Teatrului "Ioan Slavici" si de la Casa de Cultura a Municipiului Arad.

Anca Nan - Agenda zilei

  • Bani pentru catedrala

Aradenii pot ajuta la finalizarea lucrarilor la catedrala noua - Virtual Arad News (c)2005Constructia noii catedrale aradene a intrat pe ultima suta de metri!
Dupa mai bine de 12 ani, cea mai mare catedrala ortodoxa din vestul tarii va fi finalizata, anul viitor odata cu aniverarea a 300 de ani de la infiintarea Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului.
Numai ca banii nu sunt suficienti, cei promisi de Guvern intarzie, iar la catedrala mai sunt multe de facut.
In dorinta de a finaliza catedrala pana in august anul viitor, PS dr. Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei, Hunedoarei  si Halmagiului face apel la aradenii, platitori de impozit.
Toti pot contribui cu un procent din impozit.
Trebuie doar completate formularele necesare pana pe 15 mai pentru destinarea procentului de 1 % din impozit pentru fundatia PRO- CATEDRALA.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Iluminat arhitectural de ultima generatie pe Podul Decebal

Feerie luminoasa pe Podul DecebalLucrarile la sistemul de iluminat arhitectural la Podul Decebal, incepute cu aproximativ trei saptamani in urma, au fost finalizate recent si inaugurate marti seara, in prezenta primarului Gheorghe Falca si a reprezentantilor S.C. Elba Timisoara, societatea concesionara a sistemului de iluminat public din municipiu.
Potrivit executantilor lucrarii, iluminatul de pe Podul Decebal este o premiera nationala din punct de vedere al solutiilor alese: corpurile de iluminat au fost inlocuite cu unele produse de Philips Elba, cu o putere de 150 de W, fata de 250 cat aveau cele vechi si au fost utilizate produse Philip's de ultima generatie, echipate cu leduri.
Durata de functionare este de 50.000 de ore, iar produsele nu necesita interventii timp de zece ani.
De asemenea, pentru a contura mai bine linia podului au fost dispuse corpuri de iluminat special concepute pentru exterioare, echipate cu lampi fluorescente, economice si surse de lumina cu trei nuante de culoare.
Investitia a costat 80.000 de euro si va fi achitata in opt ani (aproximativ 6.000 de euro pe an).
Primarul Gheorghe Falca a declarat ca mai are si alte proiecte pentru podul Decebal cum ar fi inlocuirea parapetului dinspre sosea cu unul mai estetic, refcerea trotuarului, refacerea etansarii dintre partea carosabila si bordura trotuarului.

Sorina Ambus - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]