Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 13 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Gheorghe Seculici, presedintele Consiliului Judetean Arad: Hotarat sa respecte promisiunile din campania electorala

Proiecte comune cu judetul CsongradDupa trei ani, Aeroportul functioneaza din nou
- D-le presedinte, a trecut o jumatate de an de cand conduceti Consiliul Judetean Arad. Ce realizari ati avut in acest rastimp la conducerea C.J. Arad?
- Exista cateva lucruri care merita amintite, desi timpul a fost scurt si, trebuie neaparat precizat, am avut in acest rastimp si doua campanii electorale foarte grele, campanii in care, evident, m-am implicat si care mi-au luat destul timp. Amintesc din lucrurile mai importante. Incepand din 31 octombrie, operatorul TAROM a revenit pe Aeroportul International Arad cu curse regulate pentru pasageri. De peste trei ani de zile TAROM n-a mai operat pe aeroportul din Arad. Eu zic ca un astfel de eveniment trebuie trecut la capitolul realizari, mai ales pentru ca multa lume a asteptat sa aiba posibilitatea de a calatori cu avionul din Arad. Apoi, s-au semnat doua contracte extrem de importante pentru Zona Libera Curtici cu o valoare ce depaseste 15 milioane euro, care se adauga la cele 10 milioane euro utilaje performante cumparate in Zona Libera Curtici.
Toate aceste lucruri genereaza peste 1000 de locuri de munca. Aceste contracte au putut fi semnate pentru ca Zona Libera Curtici a trecut in subordinea Consiliului Judetean si modalitatea de negociere pe care am avut-o cu cele doua firme a trecut in alt sistem de negociere, benefic pentru Zona. In alta ordine de idei, este pentru prima oara cand in mai putin de doua luni au fost plombate si reabilitate drumurile din Arad, insumand peste 192 de km.
- Si totusi mai sunt destule drumuri proaste.
- Au mai ramas putine drumuri neplombate si nereabilitate, din cauza ca s-a stricat vremea (e vorba de sfarsitul lunii noiemberie) cand executam aceste lucrari si existau bani pentru lucrari. Colaborarile externe au constituit un obiectiv important pentru Consiliul Judetean. Am intarit relatiile cu judetul Csongrad, cu provincia Flandra de Vest din Belgia si provincia Udine din Italia. Avem si o colaborare profesionala cu Israelul.
- Ce inseamna toate aceste legaturi pentru judetul Arad?
- Sa luam ca exemplu relatia cu judetul Csongrad. Avem proiecte comune in cadrul euroregiunii din care facem parte. Aceste proiecte vor fi sustinute in comun atunci cand va fi vorba de o finantare.
- Ca de exemplu.
- Este vorba in primul rand despre autostrada, care reprezinta un proiect extrem de important pentru noi, dar si pentru judetul Csongrad. Interesul este comun, iar lupta pentru a impune proiectul si a obtine finantare este normal ca e tot comuna. Sa mai reamintesc dezvoltarea potentialului balneo-turistic al statiunii Moneasa prin modernizarea drumului judetean 782 B Moneasa la limita cu judetul Bihor. Este unul dintre proiectele pe care le avem in vedere. Finantarea costa peste 5.900.000 euro si sper ca in urmatoarele doua luni proiectul sa fie finalizat si sa poata fi demarata executia acestor lucrari. Nu in ultimul rand, am pregatit un numar important de proiecte, intrand in parteneriat cu 14 proiecte de modernizare a administratiei publice locale, cu 14 primarii care vor fi dotate cu computere. Aceste lucruri am vrut sa le punctez ca raspuns la intrebarea dvs.
Presedintele CJA - Gheorghe Seculici vorbeste presei despre realizarile de dupa alegeriTrebuie sa facem treaba
- Aveti toata puterea politica in judet. De ce ar mai fi nevoie pentru ca la sfarsitul mandatului sa determinati electorii sa opteze din nou pentru Alianta D.A.?
- Simplu. Trebuie sa facem treaba. Sa realizam ceea ce am promis oamenilor in campania electorala. Sa nu-i dezamagim si atunci in mod sigur ne vor alege din nou. Iar eu sunt foarte hotarat in a afirma ca prin ceea ce vom face ii vom determina pe aradeni sa fie alaturi de noi si la urmatoarele alegeri.
- In privinta institutiilor deconcentrate ale statului se poarta discutii in legatura cu schimbarea directorilor acestor instutii. Care este opinia dvs. in aceasta directie?
- De fiecare data cand s-a schimbat puterea politica au fost schimbati si conducatorii acestor institutii. Pe criterii politice. Mi se pare normal ca fiecare formatiune politica, atunci cand ajunge la putere sa-si numeasca persoanele cu care poate colabora cel mai bine, pe care le cunoaste atat din punct de vedere profesional, cat si din punct de vedere moral si politic. Aceste functii sunt si de natura politica si eu cred ca lumea stie ca exista un program de guvernare care trebuie pus in practica. Or, un program de guvernare nu poate fi realizat cu adversarii politici. Si atunci, mi se pare firesc ca, pentru a realiza programul de guvernare, in orice domeniu, sa avem in fruntea institutiei oamenii nostri care sunt interesati sa implementeze programul. In SUA sau in alte tari occidentale, schimbarea administratiei aduce cu sine schimbarea oamenilor din vechea administratie. Este o practica curenta si nu vad de ce Romania ar face exceptie.
Directorii de institutii vor fi schimbati
- Si, ca sa punctam, directorii acestor institutii vor fi schimbati?
- In principiu, da! Mi-ar fi placut ca sa nu fim pusi in situatia de a schimba noi directorii, ci sa-si dea ei singuri demisia, pentru ca, asa cum va spuneam, astfel se procedeaza in tarile occidentale si stiu ei bine de ce procedeaza asa. Pentru a-si depune demisia, acesti conducatori de institutii deconcentrate au la dispozitie 30 de zile. Ca sa dau un exemplu: Bill Clinton a reusit in 10 zile sa schimbe 40.000 de posturi in noua administratie. A fost o performanta in privinta schimbarii unei administratii.
- Aradul a fost tot timpul vitregit cu bugetul de la centru. Se va schimba ceva sub administratia dvs. si va primi Aradul mai multi bani de la Bucuresti?
- Sunt ferm convins ca existau sanse pentru ca Aradul sa primeasca fonduri si in mandatul trecut, cand PSD a condus judetul. Din pacate pentru aradeni, nu a existat o coeziune intre factorii de conducere si, in loc sa traga toti pentru Arad, s-au razboit intre ei, luptand pentru puterea politica si uitand de interesele judetului. A fost ca in fabula "Racul, broasca si stiuca". 
Va asigur ca de data aceasta toata lumea va actiona unitar si vom lupta pentru interesele judetului. Liderii pesedisti s-au sapat reciproc si pe plan local si la Bucuresti. De aceea, judetul a fost vitregit de banii pe care trebuia sa-i primeasca. Repet, nu se va intampla asa ceva in timpul administratiei noastre. Paradoxal este ca Alianta D.A., alcatuita din doua partide, functioneaza mai unitar si mai coerent decat a functionat PSD care era o singura formatiune politica. Ei si-au macinat energiile in lupte interne, in loc sa lupte pentru Arad. 
Gheorghe Seculici prezinta increderea totala in presedintele Basescu Exista si in Alianta D.A. o competitie interna, dar totul se rezolva prin discutii, prin dialog. Fiecare isi spune parerea, iar deciziile se iau de comun acord. Felul cum a functionat Alianta D.A. pana acum reprezinta o dovada in acest sens. As mai adauga ca cei mai multi ministri din guvern sunt din provincie si vom gasi mai multa intelegere la acestia pentru ca este normal ca ei sa traga pentru provincie.
PD si PNL doar impreuna reprezinta o forta politica
- Cum vedeti fuziunea PD cu PNL? Si ma refer atat la doctrina, cat si la oameni.
- Primul pas in realizarea acestei fuziuni a fost facut prin crearea Aliantei D.A. Si nu a fost deloc usor. S-a lucrat pentru realizarea unui program comun care vedeti bine ca functioneaza. Evident, se va lucra si pentru realizarea unui program comun in vederea fuziunii si sunt convins ca se va gasi un mod de gandire comun si interese comune care vor duce la structurarea unei doctrine care sa impace si social-democratia si liberalismul. 
Dealtfel, in toate tarile democratice, programele de guvernare au mai mare importanta decat doctrinele, iar acele programe contin atat elemente social-democrate, cat si elemente liberale. Asa ca nu vad ce impedimente majore ar exista in calea fuziunii. Sa adaug ca liderii celor doua partide sunt constienti ca doar impreuna reprezinta o forta care se poate opune cu succes PSD. Ceea ce s-a si demonstrat, de fapt, la alegeri. Probabil, acest partid va fi un partid popular care se va alatura curentului popular european.
- Multi va considera liderul de necontestat al Aliantei D.A. In cazul ca cele doua partide vor fuziona, veti candida pentru sefia partidului?
- Voi candida.
Voi fi alaturi de T. Basescu
- Presedintele Taian Basescu a promis multe si vrea sa se tina de promisiuni. Singur insa nu poate face mare lucru. Il veti ajuta si cum o veti face?
- Il voi ajuta, pentru ca T. Basescu pe mine m-a convins mai mult decat oricine ce inseamna sa realizezi o echipa. Am realizat o asemenea echipa si la nivel local.
- T. Basescu a zis: jos cu hotii, jos su banditii! Dvs. ce ziceti?
- V-am spus ca merg alaturi de el in toate privintele.
- Va trebui sa colaborati bine cu prefectul.
- Nimic nu ne impiedica sa colaboram foarte bine. Cristian Stragea a trecut din slujba oamenilor ca medic in slujba oamenilor ca prefect. Sunt convins ca vom gasi impreuna solutiile care sa duca la rezolvarea problemelor de la nivelul judetului.
- Lucrati pana noaptea tarziu si nu mai aveti, practic, viata personala. Merita?
- Pentru aceasta perioada din viata mea, asta mi-am propus sa fac. A fost alegerea mea. In consecinta, asta fac. Sunt hotarat sa realizez ce am promis cetatenilor judetului. Si, fara sa fiu demagog, daca voi reusi sa-i multumesc pe multi dintre ei - pe toti niciodata nu-i poate multumi nimeni - atunci raspunsul este ca merita sacrificiul.

I. Iercan - Adevarul

  • Funar a lansat un zvon: Universitate maghiara la Arad?!

Senatorul PRM - Gheorghe Funar a lansat un zvon de interes localPrezent la Arad, senatorul PRM Gheorghe Funar a lansat un zvon de interes local: UDMR doreste sa infiinteze, la Arad, universitate de stat maghiara, dupa esecul fragmentarii, la Cluj, a Universitatii Babes-Bolyay. 
Conducerea peremista a luat imediat atitudine, declarand ca nu va permite ca acest lucru sa se intample. 
In schimb, conducerea UDMR a negat informatiile , subliniind ca PRM intentioneaza doar sa faca valva.
"UDMR a incercat scindarea universitatii clujene, dar noul ministru al invatamantului a fost ferm pe pozitie, nu a cedat. Astfel, se pare ca maghiarii si-au indreptat atentia spre Arad, unde se dau mari lupte pentru infiintarea universitatii de stat", a declarat Gheorghe Funar.
Senatorul PRM, Aurel Ardelean, a declarat, la randul sau, ca infiintarea unei astfel de institutii de invatamant nu este oportuna. 
"Invatamantul minoritatilor nationale trebuie sa se deruleze in conformitate cu legea invatamantului si Constitutia Romaniei si ne vom opune atunci cand se doreste incalcarea lor. Universitatea de Vest "Vasile Goldis" poate asigura, la cerere, invatamant in limba maghiara. In prezent, 7% dintre studenti sunt de etnie maghiara, dar participa la cursurile cu predare in limba romana , engleza sau franceza".
UDMR, prin persoana presedintelui organizatiei judetene, deputatul Kiraly Andras, a infirmat declaratiile peremistilor: 
"Este o atitudine de genul hai sa facem taraboi cand lucrurile sunt linistite. Sub nici o forma nu s-a discutat despre proiectul infiintarii unei universitati de stat maghiare la Arad, pentru ca nu exista nici numarul de studenti, nici baza materiala. Exista invatamant in limba maghiara la Cluj si exista si invatamant particular, prin infiintarea unor universitati la Miercurea-Ciuc, Targu-Mures, Oradea".

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Aradeanca moarta de trichineloza

Analizele trichineloscopice previn imbolnavirileO aradeanca a murit sambata de trichineloza, dupa ce a mancat carne de porc netestata. 
Potrivit medicilor, s-au inregistrat doua focare in satele Taut si Paiuseni
In prezent, la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Arad sunt internati 20 de bolnavi de trichineloza. 
Femeia decedata, in varsta de 53 de ani, a ajuns prea tarziu la doctor. 
"Victima a ales sa se trateze la domiciliu si abia apoi a venit la noi. Pe fondul altor afectiuni care au scazut rezistenta organismului, pacienta a decedat", a declarat dr. Mihaela Nica. 
Medicii cred ca numarul cazurilor de trichineloza va creste in urmatoarele zile, pentru ca simptomele pot aparea si la trei saptamani dupa ce bolnavii au mancat din porcul infestat. 
Trichineloza este transmisibila la om, parazitul care provoaca boala, trichina, instalandu-se in muschii aparatului cardio-respirator. 
Riscul imbolnavirii se datoreaza consumului de carne netestata. 
Din statisticile anilor trecuti reiese ca in judetul Arad se sacrifica, numai in luna decembrie, peste 3.000 de porci pentru care se fac si examene de laborator. 
Veterinarii considera insa ca numarul real al sacrificarilor din gospodariile aradenilor este de cel putin trei ori mai mare.

S.O.  - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Bilant pe 2004 - Peste 1200 de inculpati, trimisi in judecata de Parchet 

Bilant la Procuroratura AradIn prezenta procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, prof. univ. dr. Petre Dungan, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, Sabin Maris, a prezentat, ieri, un scurt bilant pe 2004 al activitatii institutiei pe care o conduce. Datele expuse presei au fost culese din toate cele sase parchete de pe langa judecatoriile din judetul Arad, fiind comparate cu cele din anul 2003. Cifrele din paranteza sunt pentru anul 2003.
In decursul unui an au fost solutionate 6404 dosare penale (6424), dintre care 260 (264) au privit doar infractiunile de competent exclusiva a procurorului. 
Din acest total, in 1017 cazuri (1092) au fost intocmite rechizitorii si sesizate institutiile de judecata, dintre care 56 (55) pentru infractiuni de competent exclusiva a procurorului si 961 (1039) de competent politiei judiciare. 
Au fost trimisi in judecata 1257 de inculpati. Structura principalelor infractiuni pentru care au fost trimisi in judecata in anul 2004 cei 1257 de inculpati este, de asemenea, un lucru care trebuie mentionat. 
Tinand cont si de gravitatea faptei, cele mai importante sunt: trei cazuri de coruptie sau asimilarea ei (un inculpat pentru dare de mita si doi pentru trafic de influenta); opt cazuri de trafic de droguri si substance toxice; 12 cazuri de omor, din care noua au ramas in forma tentativei; 16 ucideri din culpa; cinci cazuri de vatamare corporala grava; cinci lipsiri de libertate in mod ilegal; sase violuri, 66 de talharii, trei perversiuni sexuale etc. 
Tot aici se spune ca valoarea totala a prejudiciului produs prin infractiune contra patrimoniului este de aproape 22 de miliarde de lei. 

Dacian Don - Agenda zilei

  • Arta pentru suflete in suferinta

Artista Aurelia Bobocel cu tabloul intrat in Cartea RecordurilorDialog cu artistul plastic Aurelia Bobocel
- Sunteti in fata unei expozitii inedite pentru cariera dvs. Despre ce este vorba?
- Ineditul consta in faptul ca aceasta expozitie cuprinde, pe langa exponatele obisnuite si icoana intitulata "Cina cea de taina" intrata in anul 2004 in Cartea Recordurilor - fiind cel mai mare tablou pe sticla din lume. Acest tablou este nominalizat pentru Guiness Ghinis World Records si sunt bucuroasa ca am putut face acest lucru pentru Romania. Expozitia - care va fi vernisata astazi, orele 17, la sala Clio - va veni in sprijinul sinistratilor din Asia si infiintarii unei scoli de pictura pentru categoriile defavorizate din judetul Arad.
- Ce ne puteti spune despre lucrarile care vor fi expuse?
- Ca tehnica de lucru, m-am oprit la trei structuri de baza, in functie de ceea ce doresc sa exprim: 
* incalzirea sticlei cu abur pentru evidentierea unui peisaj de tensiune: "Isus cu coroana de spini", "Caprioara cea mica"; 
* incalzirea sticlei cu benzina - atunci cand vreau sa ies din orice baremuri: flori in Ykebana, pictura orientala, sau chiar icoane: Sf. Gheorghe; 
* incalzirea cu foc (- cea mai complicata tehnica) atunci cand arat sublimul divinitatii (ex.: "Isus cu fecioara Maria", "Cina cea de taina") sau in tablourile abstracte.
Prefer icoana, deoarece include pictura artistica, abstracta si canoanele tonice din pictura religioasa. Intotdeauna m-a atras ce e greu. Tehnicile enumerate solicita concentrare puternica, deoarece lucrez fara nici un fel de vizibilitate, sticla fiind calda. E o mare durere atunci cand in faza finala de incalzire, sticla se sparge. Astfel, conteaza fiecare centimetru patrat, caci tablourile mai mari, se lucreaza cel mai greu.
- Vorbeati de o scoala de pictura, pentru categoriile defavorizate. Cum o vedeti functionand? Cum va veti implica?
Dialog cu artista Aurelia Bobocel- In decurs de un deceniu si jumatate, am lucrat peste 700 tablouri, din care 523 in anul 2004 au fost numarate de Comisia de Metrologie a Cartii Recordurilor, in vederea nominalizarii unui alt record mondial, pentru Romania, dar, niciodata nu am muncit numai "pentru recorduri"
Consider ca sunt multe persoane defavorizate, cu oarecare indemanare, care pot picta tablouri, pe care, avand conditii de vanzare, le pot valorifica si sa traiasca din munca lor. De aceea, ma straduiesc sa infiintez o scoala de pictura gratuita, cu fonduri realizate din vanzarea tuturor tablourilor mele. Peste cativa ani, vor veni sa invete tehnicile descoperite de mine, de-a lungul intregii vieti, si elevi din alte orase, si chiar din alte tari. Am dedus din expozitiile colective avute in tari ca Olanda, Franta, Cehia, America, Germania si, chiar India, ca in strainatate, pictura pe sticla incalzita e foarte apreciata, iar tablourile mele sunt considerate foarte valoroase.
- Cum va protejati picturile?
- La locul de depozitare, am un sistem de alarma foarte performant, care nu permite apropierea nici unui intrus. Acest sistem, ma protejeaza si pe mine.
- Dupa expozitia de asta-vara, ce proiecte culturale aveti?
- Ma distreaza faptul ca portretele pictate pe sticla incalzita, pe langa o identitate fotografica, au si "viata", in sensul ca se detaseaza in spatii si te urmaresc cu privirea, schimbandu-si oarecum expresia. De aceea, dupa modelul Prefecturii Bucuresti, voi propune institutiilor aradene sa-si etaleze portretele predecesorilor "ca amintire", bust, marime naturala.
Se pot imagina diferite alte grupari de portrete. 
Voi organiza la sfarsitul anului 2003 o alta expozitie - numai de portrete, in majoritate pictate in sistem japonez. 
Ca prioritate absoluta, ramane infiintarea Scolii de pictura gratuita.

V. Filip - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]