Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 13 august 2005
Stirile TVA aici
  • Director incompatibil la DSP Arad

Directorul DSP Dr. Dorin Lazar este contestat din functie de cativa colegiDorin Lazar, care a mai fost demis o data din aceasta functie, este contestat de mai multi medici aradeni
Directorul Directiei de Sanatate Publica Arad este contestat de un grup de medici care au facut in ultimii doi ani mai multe demersuri in acest sens catre ministerul de resort, demersuri ramase insa fara nici rezultat. 
Dorin Lazar a mai fost destituit in 1998 si a revenit pe post in 2002, fiind sustinut de fosta putere PSD.
Prezenta sa in fruntea institutiei este considerata incompatibila cu calitatea de functionar public, pe motiv ca incalca doua importante prevederi ale Legii 161 / 2003. 
Si anume faptul ca a mai fost demis din aceasta functie si ca desfasoara activitati private. 
Medicii aradeni au sesizat aceste anomalii atat Ministerului Sanatatii, cat si Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici. 
De fiecare data, Lazar a scapat insa basma curata.
Una dintre acuzele aduse directorului DSP Arad este managementul de slaba calitate pe care l-a desfasurat, dincolo de faptul ca este incompatibil din punct de vedere legal cu postura de functionar public. 
Contestatarii sai afirma ca Lazar este lipsit de capacitatea si interesul de a realiza reforma in cadrul sistemului sanitar din judet. 
De altfel, el a reusit contraperformanta sa disponibilizeze un sfert din toti cei disponibilizati la nivel national, lasand unitatile spitalicesti aradene intr o degringolada fara solutii in acest moment.
Afaceri private
Directorul DSP Arad a prosperat in schimb gratie afacerilor sale care functioneaza in spatiile Spitalului Clinic Judetean. 
Dorin Lazar detine un cabinet privat si contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, se arata in memoriul medicilor aradeni. 
Prof. Dr. Dorin Lazar respinge acuzatiile aduse Ultimii trei ministri ai Sanatatii, fostii Daniela Bartos si Ovidiu Branzan, ca si actualul Mircea Cinteza au avut cunostinta despre acest caz, dar nu au luat nici o masura impotriva contestatului director al DSP Arad. 
"Doctorul Lazar desfasoara activitati cu scop lucrativ in interes personal in cadrul unui cabinet medical, in baza contractului incheiat cu CJAS Arad, cu nr. 175671/2004", se mai spune in documentul inaintat de medicii aradeni catre ANFP.
Motivele care au determinat destituirea lui Lazar acum sapte ani sunt inca de actualitate: nu poate sa exercite cum ar trebui indatoririle de director, fiind ocupat cu alte activitati care nu privesc in mod direct institutia pe care o conduce. 
Dupa patru ani de pauza, el a revenit la data de 14 noiembrie 2002 pe fotoliul pe care il parasise pentru incapacitate manageriala si lipsa de interes in indeplinirea atributiilor de serviciu.
Raspuns: "Maine pot pune pixul jos"
Reinstalat de fosta guvernare PSD, Lazar respinge majoritatea acuzatiilor si declara ca se afla inca in functie pentru ca nimeni nu i-a cerut sa plece. 
"In anul 1998 nu a fost destituire. A fost eliberare din functie pe criteriile de atunci. Contestatarii mei au dreptate atunci cand invoca Legea functionarului public si prevederile sale, numai ca acum sapte ani eu nu eram functionar public. Am dobandit acesta calitate abia in anul 2003, asa ca nu pot intra sub incidenta legii din acest punct de vedere. Legat de faptul ca desfasor activitati private, pot sa va spun ca legislatia actuala permite acest lucru, dupa orele de program, atunci cand lucrez ca medic intr o unitate de interes public. Pentru acest lucru am depus documentele necesare la Ministerul Sanatatii. Problema cu disponibilizarile de personal medical vine din 2003 cand s-a facut reforma sanitara. Nici o unitate medicala din judetul Arad nu a dorit majorarea numarului de paturi, iar reducerea celor care existau s-a facut in baza unor indici de performanta a fiecarei unitati, in functie de profilul de morbiditate si al teritoriului. Eu am spus ca oricand pot pleca din aceasta functie, dar sa mi se ceara. Sunt cadru didactic si medic primar si nu am facut lucruri de care sa-mi fie rusine. Maine pot pune pixul jos, dar sa mi se spuna", ne-a declarat doctorul Dorin Lazar.

Sergiu Miat (Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Pericol pe sosele!

In timpul unui control de circulatie o parte din soferi au fost gasiti conducand sub influenta alcoolululuiUnul din trei soferi nu respecta regulile de circulatie
In ultimele 24 de ore, agentii de politie rutiera au controlat un numar de 785 autovehicule si au aplicat nu mai putin de 258 sanctiuni contraventionale pentru incalcarea regulilor de circulatie, in valoare totala de 11.195 lei RON. 
Din cifrele Politiei reiese ca unul din trei soferi a incalcat cel putin una din regulile de circulate in vigoare, fapt considerat destul de grav daca tinem seama de riscurile la care au fost supusi restul participantilor la trafic. 
Totodata, politistii de la circulatie au retinut cinci certificate de inmatriculare si trei permise de conducere in vederea suspendarii exercitiului dreptului de a conduce.
Trebuie precizat ca printre cei sanctionati s-au aflat si soferi care, beti fiind, au tamponat mai multe autoturisme, dar si ca a fost introdus in arest in baza mandatului de executare a pedepsei un conducator auto din Pecica. 
Acesta are de executat un an si jumatate de inchisoare pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica de 0,80 g/1 alcool in sange.

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Modernizarea Primariei este in toi !

Dupa 20 de ani cladirea Primariei este modernizata din nouZeci de zugravi, electricieni si instalatori si lucreaza de mai bine de 8 luni la repararea si refacerea cladirii in care functioneaza Primaria. 
Este prima oara in ultimii 20 de ani cand cladirea este modernizata. 
Mai multe firme au lucrat incepand din iarna, insa lucrarile vor fi incheiate de societatea Recons. 
Desi lucrarile trebuiau, deja finalizate in cursul lunii, acestea se vor incheia la sfarsitul anului. 
Atunci toate departamentele Primariei se vor muta in spatii renovate. 
La parter va fi mutat departamentul informatic si cel de relatii cu publicul. 
Aici au fost amenajate sali pentru casierie, registratura si cea de sedinte. 
Departamentele de urbanism, juridic, logistic vor functiona la etaj. 
Birourile primarului si a celor doi viceprimari au fost amenajate in portiunea de cladire ce a fost preluata de primarie de la CJA. 
In casa noua, in cladirea Palatului cultural se muta si Casa de casatorii. 
Lucrarile incep peste 2 saptamani. 
Prima nunta, in noua locatie va fi oficiata in ianuarie. 

Izabela Vekas -Televiziunea Arad

  • Liste de asteptare la Biblioteca Judeteana Arad

La Biblioteca A. D. Xenopol au fost intocmite liste de asteptareRomanii s-au invatat, decenii la rand, sa stea la cozi. 
La coada pentru lapte, pentru paine, pentru mezeluri... 
Iar atunci cand era vorba de cumparat televizoare color, spre exemplu, se intocmeau liste de asteptare, ele fiind singurele sanse prin care omul de rand putea obtine un astfel de aparat. 
In ultimii ani am cam renuntat la acest obicei, cu unele exceptii, cum ar fi platitul darilor catre stat. 
Iata ca, de curand, fenomenul statului la coada si a intocmirii listelor de asteptare a revenit in Arad, dar intr-o institutie la care nimeni nu s-ar gandi: la Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol".
Aici, bibliotecarele de la Sectia Imprumut au fost nevoite sa intocmeasca liste de asteptare, datorita faptului ca foarte multi aradeni, in special tineri, doresc sa citeasca doua carti: "Codul lui Da Vinci" si "Inger si demon", ambele de Dan Brown. 
Titlul care a fost declarat anul trecut Cartea anului, "Codul..." se afla la Biblioteca Judeteana in doar doua exemplare, la fel ca si celalalt volum al lui Dan Brown, "Inger si demon"
In aceste conditii, pentru ca nimeni sa nu fie nedreptatit, bibliotecarele au intocmit listele de asteptare, iar atunci cand un cititor uita sa aduca la timp cartea, ele il suna, amintindu-i cat de mult si-a dorit si el sa citeasca volumul cu pricina.
Dar, nu doar Dan Brown este foarte solicitat la Biblioteca Judeteana. 
In topul preferintelor cititorilor aradeni se mai afla si cartile lui Mircea Cartarescu, 
"De ce iubim femeile" fiind cartea cea mai solicitata, dupa care urmeaza "Orbitor"
Nici Mircea Nedelciu nu este un autor necunoscut, cartile sale - la capitolul solicitari - fiind urmate indeaproape, la Biblioteca Judeteana "A. D. Xenopol" Arad, de cele semnate Coelho. 

M.C. - Observator

  • Atentie la ciupercile otravitoare!

Consumarea ciupercilor de padure pot produce intoxicari graveDatorita faptului ca in ultima vreme ciupercile din flora spontana s-au inmultit in mod considerabil, a crescut si consumul acestora. 
Ca urmare, s-au inregistrat cazuri de intoxicatie, unele grave, cu evolutie dramatica, in special la copii.
Atragem atentia populatiei municipiului si judetului Arad ca riscul aparitiei unor imbolnaviri datorita consumului de ciuperci, culese din paduri, poieni, lunci etc. este foarte mare, ciupercile otravitoare inmultindu-se in aceleasi locuri cu cele comestibile, ceea ce poate duce lesne la confuzii regretabile.
Increderea in experienta unor asa-zisi cunoscatori sau aplicarea diferitelor metode de identitficare a ciupercilor otravitoare - cum ar fi aceea a linguritelor de argint care se innegresc in prezenta unor substante toxice, nu constituie garantii pentru eliminarea riscurilor de imbolnavire.
In consecinta, recomandam populatiei sa nu consume nici un fel de ciuperci culese ocazional si puse in vanzare, prin piete, pe la colturi de strada sau in alte locuri alese intamplator.
Mentionam ca si in alte judete din tara s-au semnalat intoxicatii foarte grave, unele cu sfarsit letal, fapt ce ne face sa accentuam gravitatea pericolul pe care-l prezinta ciupercile denumtie "de padure" (salbatice).
Amatorilor de ciuperci le recomandam sa consume doar ciuperci provenite din serele autorizate pentru cultivarea lor, oferite in conditii civilizate (sub forma de conserve sau in pungi de plastic ermetic inchise) insotite de certificate care le atesta provenienta si calitatea.
"Totodata, rugam Primariile sa ia masuri corespunzatoare pentru intarzierea punerii in vanzare, in piete sau prin comertul stradal, a ciuperilor provenite din flora spontana si facem un apel catre toate institutiile de inspectie abilitate sa ne sprijine in aceasta actiune de prevenire a intoxicatiilor cu ciuperci", a tinut sa mai precizeze dl. prof. univ. dr. Dorin Lazar, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Arad.

Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]