Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 14 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Substitut pentru blocurile ANL

Primaria a initiat un program de construire a locuintelor pentru tineriSe doreste implementarea unui program in urma caruia vor fi ridicate locuinte pentru tineri
Primaria Municipiului Arad a pus la punct un sistem de atragere a constructorilor si bancilor pentru a construi apartamente la preturi cat mai accesibile, ce vor fi destinate tinerilor.
Prima faza a proiectului s-a derulat deja, consilierii municipali fiind chemati saptamana trecuta pentru a vota un proiect de hotarare ce vine in sprijinul initiativei.
Mai exact, consilierii au votat scoaterea la licitatie a terenurilor (situate la iesirea din Micalaca, spre Deva) la prejul de 1 euro pe metru patrat.
Pe acest teren vor fi ridicate sase blocuri.
Pretul de pornire a licitatiei va fi mai mult modic, iar constructorii vor beneficia si de utilitatile trase in zona de autoritati.
Asta pentru ca acestia vor primi cele mai multe puncte in functie de pretul final la care se angajeaza sa livreze un apartament.
Mecanismul proiectului, asa cum a fost prezentat ieri de primarul Gheorghe Falca, este destul de simplu.
Primaria a scos la licitatie terenul la preturi modice.
In cursa se pot inscrie consortii formate din banci si firme de constructii.
Acestea vor licita terenurile care le vor fi oferite in functie de mai multe criterii cum ar fi: pretul cel mai mare dat pe teren, rapiditatea ridicarii constructiei, durata creditului ce va fi acordat tinerilor, costul creditului, conditiile de garantare cerute potentialilor beneficiari sau costul cel mai mic perceput pentru un apartament.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, "o locuinta de 60 mp va costa sub 30.000 de euro, ceea ce va plasa aceste preturi sub cele practicate de piata".
Apartamentele vor putea fi cumparate si cu banii jos, dar tinerii vor avea posibilitatea sa acceseze credite ipotecare de la banci.
De remarcat ca de data acesta nu se vor mai face liste de prioritati, asa cum s-a procedat in cazul blocurilor ANL, ci se va aplica principiul "primul venit, primul servit".
Chiar daca, pe moment acest lucru nu pare a crea probleme, exista probabilitatea ca totul sa se transforme intr-o afacere pentru anumite categorii de tineri. 
In special cei cu bani, care ar putea cumpara tot in dauna celor care asteapta un credit ipotecar. 
Cu atat mai mult cu cat nu exista restrictii la vanzarea ulterioara.
Daca, in schimb, lucrurile vor merge bine, Primaria intentioneaza sa extinda suprafata destinata constructiei de locuinte in acest sistem, pana cand se vor ridica 24 de blocuri. 
Toate vor fi in acelasi cartier, unde s-a format deja o zona comerciala. 
Licitatia pentru primele 6 blocuri va avea loc in urmatoarele doua luni, iar garantia de participare este de 500 de milioane de lei

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Afaceri necurate

O noua incercare de trecere frauduloasa prin Vama NadlacPolitistii de frontiera din Arad au descoperit o afacere dubioasa de transport ilegal de persoane spre Italia si trafic de carne vie.
Un autocar inmatriculat in Italia a oprit intr-o parcare din localitatea Mandruloc, situata la 20 de kilometri de Arad.
La scurt timp au sosit trei microbuze in care au fost transbordati cei 23 pasageri aflati in autocar.
Autocarul a plecat gol spre Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, unde au fost descoperite nereguli la documentele de transport, iar firma a fost sanctionata contraventional cu 3.200.000 lei si masinii nu i s-a mai permis iesirea din tara.
Cei 23 de pasageri erau transportati pana la Szeged, in Ungaria cu microbuzele, urmand sa fie apoi transferati in autocar

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • "Am luat decizia de a ramane in PRM, decizie conforma cu principiile care m-au calauzit o viata intreaga"

Senatorul Aurel Ardelean a preluat conducerea organizatiei PRM AradSenatorul Aurel Ardelean a fost numit presedinte al organizatiei aradene a PRM, fiind insarcinat cu dificila misiune de reconstructie a filialei, cel tarziu pana in luna octombrie.
- Domnule senator, s-a spus despre dumneavoastra ca veti pleca la PSD. A fost, intr-adevar, o oferta primita din partea acestei formatiuni?
- Nu s-a pus problema plecarii mele la un alt partid. Am luat decizia de a ramane in PRM, decizie conforma cu principiile care m-au calauzit o viata intreaga. Am "cochetat" o perioada cu PD, dar am ramas la acest stadiu. Am ales caracterul militant, patriotic al PRM, care mi se potriveste. Am imbratisat doctrina nationala ce caracterizeaza poporul nostru, avand insa deschidere spre normele europene, populare, in care atasamentul si patriotismul fata de tara se  situeaza pe un loc major.
- Cum intentionati sa puneti in practica mandatul de presedinte cu care ati fost investit?
- Trebuie sa precizez ca, la ora actuala sunt numit presedinte interimar. In aceste cateva luni pe care le avem la dispozitie vom lucra la reorganizarea structurilor, pentru ca este nevoie de o revenire la starea de functionare a filialei, acum dupa demisiile care au avut loc.
- Va doreati, la un moment dat, un post de observator in Parlamentul European. Daca ar fi sa alegeti, care dintre cele doua functii ar fi pe primul loc: presedinte sau viitor euro-parlamentar?
- In etapa actuala as alege tot activitatea in cadrul structurilor judetene ale partidului.
- Sunteti presedinte interimar, insarcinat cu reorganizarea partidului. Intentionati la toamna, la alegeri, sa candidati pentru continuarea mandatului?
- As opta pentru a gasi un tanar care sa se familiarizeze cu treaba pentru viata de partid, astfel incat sa pot sa-mi achit obligatiile si activitatea in senat, universitate si structurile europene in care sunt angajat.
- Din cate se vede, nu prea v-a intrebat nimeni daca doriti sau nu aceasta pozitie de presedinte… V-ati trezit cu ea si nu a mai fost cale de intoarcere…
- A fost un moment de mare responsabilitate si nu am putut refuza sa accept intr-un moment de rascruce pentru partid. Vom vedea, mai la sfarsit de mandat, efectele acestei decizii, ma puteti intreba atunci daca am facut bine sau rau acceptand comanda organizatiei judetene a PRM.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • S-a intors acasa

Alin Totoreanu s-a reintors din India35 de localitati vizitate, 55 de filme foto realizate, 60 de ore de filmari.
Acesta este bilantul calatoriei lui Alin Totrean in India.
El a plecat din Arad cu destinatia India pe data de 15 ianuarie.
Avea de gand sa exploreze zone mai putin mediatizate din aceasta tara, sa vada cum traiesc oamenii de rand, dar si cei mai instariti.
Alin nu era la prima calatorie de acest fel, in urma cu doi ani el fiind plecat in Mongolia.
El spune ca India este o tara a contrastelor si ca cel mai tare l-au impresionat oamenii care sunt extrem de ospitalieri si binevoitori cu strainii.
In India, Alin a filmat 40 de ore de pelicula, din care se va realiza un documentar.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • COMORI MUZICALE CU "COLEGIUM"

Ansamblul "Colegium" a concertat la Biserica evanghelica - Virtual Arad News (c)2005Ansamblul COLEGIUM format din: Endre Deak (conducere artistica), Ildiko Cherestesiu, Tunde Lorincz, Alfonz Ionutz, Szilveszter Lorincz, Johann Wezer, formatie ce a luat fiinta in 1977 la Casa de Cultura din Carei, a concertat a doua oara la Arad.
De data aceasta la Biserica evanghelica.
Ocazia a fost prilejuita de a doua editie a Festivalului de muzica veche prin cetatile Aradului, initiat de Filarmonica de Stat si Complexul Muzeal Local.
La acesta editie ne-a fost concentrata atentia asupra unui lacas de cult ce se impune prin insesi calitatile lui arhitectonice, desi nu este o cladire mare, construita in 1905-1906.
Din punct de vedere muzical, aici au avut loc de-a lungul anilor multe manifestari ce pot fi greu uitate.
Formatia COLEGIUM ne-a facut cunoscute genuri muzicale caracteristice veacurilor al XV-lea si al XVI-lea : diverse melodii si cantece de dans, vilanele la patru voci (initial canzone villanesca = cantec taranesc, nascut la Neapole si raspandit apoi in Franta, Germania, Anglia), motete (cantece pe text religios).
Toate acestea interpretate solistic (cu acompaniament), in cvartet vocal sau ansamblu instrumental.
In componenta acestestuia din urma au fost folosite: flaute drepte (Blockflote) de la sopranino la bas, cromone (Krummhorn) cu ancie dubla, de asemenea de diferite marimi (cu un timbru mai inchis, nazal), instrumente cu coarde ciupite: vihuela (spaniol), lauta (de origine persano-araba), apoi cu arcus, viole da gamba si instrumente de percutie ale vremii.
Autorii lucrarilor au fost anonimi, dar si figuri cunoscute, reprezentative ale Renasterii precum Henry Purcell (o arie), Erasmus Widmann, Heinrich Isaac sau altii mai putin cunoscuti noua ca: englezii Philipp Rosseter, Th. Campian ori germanii Gregor Aichinger, Hans Judenkunig.
Mai interesant este Valentin Hausmann, dintr-o dinastie de muzicieni care a servit arta sunetelor timp de 200 de ani (informatia data de dl. Endre Deak ne duce cu gandul la celebra familie Bach) din creatia caruia ansamblul de voci si instrumente a cantat vilanela "Iubita mea".
Auditorii prezenti in Biserica evanghelica (Biserica Rosie) au rasplatit cu vii aplauze daruirea cu care s-au prezentat in fata lor muzicienii din Carei, muzicieni care nu se pretind a fi profesionisti, domnele Ildiko Cherestesiu si Tunde Loricz fiind profesoare de engleza si respectiv germana, noi percepandu-le ca vertabile soliste, membre ale ansamblului vocal si ca instrumentiste).
Ceilalti sunt profesori de muzica, iar ca vocalisti si instrumentisti considerandu-se autodidacti, desi au manuit cu o dexteritate demna de admiratie: vocea (in structuri sonore bine echilibrate si expresive), trecand apoi la Blockflote, sau Krummhorn, ori la cele cu coarde.
Cum Festivalul de muzica veche prin cetatile Aradului a ajuns la a doua editie si pare tot mai interesant, le dorim organizatorilor si muzicienilor participanti succes pe mai departe in imbogatirea si diversificarea vietii muzicale locale.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]