Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 15 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Miting sindical de proportii Peste 4000 de aradeni au scandat "Jos Guvernul!"

Un important miting sindical s-a desfasurat in fata Palatului AdministrativPeste 4000 de aradeni au fost prezenti ieri pe platoul din fata Palatului Administrativ, actiunea fiind poate cea mai mare manifestare sociala civilizata de dupa '89. 
Filialele aradene ale cinci confederatii sindicale au protestat între orele 14 si 16 împotriva modificarilor actualului Cod al Muncii. 
Mitingul de ieri a fost o continuare a actiunilor de pichetare a prefecturii, care au avut loc timp de doua saptamani, sub sloganul "Salvati Codul Muncii!".
Sindicalistii de la CNSLR Fratia, Cartel Alfa, BNS, CSDR si Meridian s-au întalnit în mai multe puncte din oras, de unde au venit spre centru. 
În Piata Revolutiei s-au adunat membrii sindicatelor de la zeci de societati aradene, care - dupa cum spuneau liderii lor - au dorit sa dea astfel un raspuns ferm Guvernului: sindicatele nu sunt de acord cu modificarea Codului Muncii. 
"Inarmati" cu pancarte pe care erau scrise diferite lozinci, cu fluiere si megafoane, sindicalistii au manifestat împotriva modificarii actului ce reglementeaza relatiile de munca între patroni si salariati. 
Celor prezenti le-au vorbit liderii lor, acestia fiind des întrerupti de huiduieli la adresa Guvernului. 
Intre discursurile conducatorilor lor, sindicalistii aradeni au strigat "Hotii!", "Jos Guvernul!", "Rusine!","Nu suntem slugile nimanui, vrem sa ni se respecte drepturile" (Petre Toma - CNSLR Fratia), "Prezenta noastra aici este dovada fermitatii cu care ne sustinem cauza. Suntem nemultumiti, nu putem accepta sa fim introdusi într-o forma de neosclavagism" (Daniel Toda - CNSLR Fratia), "Nu putem fi de acord cu legalizarea muncii obligatorie" (Traian Deliman - BNS), "Nu vom abandona lupta sindicala. Daca va fi cazul, vom recurge la greva generala" (Ilie Don - Cartel Alfa). 
Liderul Ionel Rusu a inmanat prefectului un manifest de protest Ionel Rusu, liderul CSDR Arad, a citit manifestul de protest înaintat prefectului, reprezentantul în teritoriu al Guvernului. 
Desi sindicalistii au cerut prezenta prefectului si a primarului, acestia nu si-au facut aparitia. 
Actiunea de ieri s-a derulat fara incidente. 
La ora patru fara zece minute mitingul a luat sfarsit, sindicalistii parasind pasnic platoul din fata Palatului Administrativ.
Protestul sindicalistilor aradeni se înscrie în cadrul programului de actiuni "în cascada" organizate la nivel national în aceasta perioada, actiuni menite sa determine Guvernul sa aiba o alta atitudine fata de Codul Muncii, "Biblia" relatiilor de munca. 
Principalele nemultumiri ale sindicalistilor fata de intentia de modificare a acestuia se refera la abrogarea articolului cu privire la aplicarea contractului colectiv de munca la nivel national pentru toate societatile comerciale din Romania, introducerea contractelor individuale de munca pe perioada determinata ca regula si nu ca exceptie la încheierea contractelor pe perioada nedeterminata, introducerea practicii prin care angajatorul poate obliga salariatul sa efectueze ore suplimentare, fara acordul acestuia, eliminarea participarii sindicatelor la stabilirea unor norme de munca adecvate, eliminarea masurilor de protectie a salariatilor în cazul în care societatea intra în faliment, introducerea unor masuri care dau posibilitatea angajatorului sa efectueze concedieri colective si individuale în mod discretionar.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Autostop la negru

Romanilor li s-a refuzat intrarea in SpaniaRomanii intorsi din Spania au fost luati de pe traseu
Recentul scandal declansat de refuzul autoritatilor spaniole de a permite intrarea catorva sute de romani era de anticipat. 
Pe 9 martie, sase autocare romanesti de linie, cu 300 de pasageri, au fost oprite la frontiera cu Franta. 
A urmat calvarul asteptarii si, dupa un nou refuz, intoarcerea spre tara. 
Motivul invocat era ca turistii respectivi nu indeplineau conditiile de intrare si sedere, desi la iesirea din Romania totul parea in ordine. 
Daca ar fi fost asa, atunci cum se explica faptul ca Spania este tara europeana unde se afla cel mai mare numar de romani, multi dintre ei fiind plecati ca turisti?
Trei din cele sase autocare au iesit miercurea trecuta din Romania, pe la Cenad. 
In vama se aflau in acel moment doua echipe de supracontrol, de la Politia de Frontiera si ARR. 
In urma verificarii documentelor de calatorie, s-a stabilit ca un numar de 23 de persoane nu indeplineau conditiile pentru ca calatori in spatiul Schengen. 
Acestia au fost coborati din masinile apartinind firmei Touring Europa Bus Romania din Bucuresti si au facut cale intoarsa. 
De asemenea, doi dintre seferii autocarelor au fost amendati de inspectorii ARR cu cate 3,2 milioane lei, pentru ca nu s-au incadrat in orarul stabilit in baza licentei de transport personale, emisa pe firma Euroline. 
Pasagerii ramasi aveau ca destinatii finale Germania, Franta si Spania, conform biletelor de calatorie dus-intors, prezentate la control, si invitatiilor de la persoanele care urmau sa-i gazduiasca. 
Din cele trei autocare ce au tranzitat Cenadul, nici unul nu s-a intors in tara. 
Ceea ce nu inseamna ca, la intrarea in Spania, inauntru se aflau aceiasi turisti care plecasera din Romania!
Turisti la risc
Surse credibile din Politia de Frontiera ne-au declarat ca soferii autocarelor iau romani de pe drum, din Germania si Franta, pe care ii transporta apoi spre Spania. 
Este greu de crezut ca acestia bilete de calatorie, asigurare de sanatate sau invitatie. 
Ei merg la risc, pentru ca la granita franco-spaniola pot fi depistati si intorsi din drum. 
Celor returnati din Spania le-a fost servita cafea, sucuri si mancareCei care scapa de controale, ingroasa numarul romanilor aflati ilegal in tara lui Don Quijote. 
Cei mai castigati din aceasta afacere sunt soferii autocarelor sau conducatorii de grup, pentru ca, de cele mai multe ori, pasagerii luati pe traseu nu primesc bilete. 
Pe langa aceste castiguri la negru, organizatorii excursiilor au fost prinsi rotunjindu-si veniturile prin camata. 
Politisti aflati in misiune sub acoperire au descoperit ca multi soferi completeaza sume in valuta in numele turistilor. 
Mai exista si diverse aranjamente in punctele de frontiera, unde pasagerii care nu au acte in regula trateaza direct cu lucratorii ce verifica pasapoartele si documentele. 
Un audit la Vama Turnu, de exemplu, ar putea scoate in evidenta cati cetateni din judetele Calarasi si Teleorman au iesit din tara fara sa se mai intoarca, desi scopul calatoriei era turistic.
Conducerea Politiei de Frontiera Arad a fost demisa
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a decis ieri demiterea din functie a conducerii IJPF Arad, dupa scandalul autocarelor intoarse de la granita spaniola.
Decizia a fost luata dupa o ancheta care a scos la iveala faptul ca turistii care au iesit din tara prin Vama Nadlac nu intruneau conditiile impuse de lege pentru a calatori in Spatiul Schengen. 
Ocupantii celor doua autocare, intorsi duminica din Spania, aveau asigurari medicale pe cate 5-7 zile, perioada insuficienta pentru un sejur turistic intr-o tara situata la peste 2.000 de kilometri de Romania. 
Alti turisti aveau contracte expirate de munca in strainatate, iar un alt grup de persoane nu avea destui bani sa se poata intretine. 
Ministrul de Interne a declarat ca exista politisti de frontiera care lucreaza in folosul unor firme de transport si ca locul lor de munca va fi luat de lucratori adusi din alte judete. 
Alaturi de comisarul sef Duta, a mai fost demis adjunctul sau, precum si seful de cadre de la IJPF Arad.

Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Din aceasta luna, peste 2200 de aradeni vor primi pensii mai mari

O parte dintre pensionari vor avea pensii mariteIncepand din aceasta luna, 2.224 de aradeni vor primi pensii mai mari, ca urmare a finalizarii primei etape de recalculare a pensiilor, in care au intrat 4.896 de dosare.
Procesul de recalculare a pensiilor va aduce pentru aradenii iesiti la pensie pana in anul 1980, inclusiv, castiguri intre 89 de lei si 3,4 milioane de lei. 
In prima etapa de recalculare au fost cuprinse 4.896 de dosare. 
Urmatoarele dosare care vor fi evaluate si verificate sunt ale aradenilor pensionati in perioada 1981 - 1990 (inclusiv). 
Conform celor declarate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii, primele, pensii recalculate vor fi distribuite incepand din aceasta luna. 
Din cele 4.896 de dosare, doar 2.224 au obtinut un punctaj mai mare, deci vesti destul de proaste pentru mai bine de jumatate din cei pensionati pana in 1980 si asta pentru ca in urma reanalizarii dosarelor de pensionare a reiesit un cuantum mai mic al drepturilor, lucru care nu va duce insa la diminuarea pensiei.
Cele mai multe pensii cresc cu cel mult 500.000 lei
Potrivit conducerii Casei Judetene de Pensii, 320 de aradeni vor primi cu pana la 100.000 lei mai mult,- 957 de persoane vor lua intre 100.000 si 500.000 lei, 679 intre 500.000 si 1 milion lei si 268 peste 1 milion. 
Cei mai avantajati de recalculare sunt pensionarii cu vechime incompleta si pensionarii de invaliditate gradele 2 si 3. 
Efortul suplimentar suportat de la bugetul asigurarilor sociale de statcea de-a doua etapa, in aceasta luna este de un miliard 138 de milioane de lei. 
De ceva vreme a inceput si  ceade-a doua etapa, in care vor fi verificate si recalculate dosarele celor iesiti la pensie in perioada 1981 - 1990.

Diana Rotar - Observator

  • Bolnavii de diabet se lupta pe medicamente. Asediu la farmacia Spitalului Judetean

Diabeticiii sunt nevoiti sa stea la cozi pentru medicamenteMai bine de 200 de bolnavi de diabet din Arad au asaltat ieri dis-de-dimineata farmacia Spitalului Judetean, dupa ce au aflat ca au sosit o parte din medicamentele pentru care aveau eliberate retete compensate inca de la inceputul lunii. Acestia au asteptat de la 4 dimineata sa intre in posesia antidiabeticelor, care ajung constant la unitatea medicala in cantitati insuficiente (in genere, doar jumatate din cantitatea necesara pentru tratamentul bolnavilor).
Stamoran Milivoi, seful sectiei Diabet Zaharat si Boli de Nutritie din cadrul spitalului, sustine ca situatia de ieri este una obisnuita la mijlocul fiecarei luni, cand farmacia spitalului se aglomereaza, pentru ca atunci sosesc toate tipurile de antidiabetice. 
Problemele de acest gen dureaza de cateva luni in Arad, iar medicii sustin ca vina o poarta Ministerul Sanatatii, care ii obliga, prin aceasta abordare, pe bolnavii de diabet sa-si cumpere medicamentele. 
Cei care nu dispun insa de sumele necesare raman fara tratament si risca sa ajunga in coma diabetica. 
Iar toate acestea, in conditiile in care in judet se afla in evidentele medicilor peste zece mii de suferinzi de diabet, dintre care aproximativ o mie sunt dependenti de insulina.
Chiar si sindicalistii din sanatatea aradeana considera ca principalul vinovat al situaiei create este ministerul de resort, care nu a organizat cum trebuie licitatia pentru distribuitorii medicamentelor cu regim special. 
Modul in care se deruleaza acum activitatile legate de comandarea medicamentelor, de eliberarea retetelor compensate si de distribuirea lor, fac ca bolnavii de diabet sa stea ore in sir la cozi sau sa scoata bani din buzunar pentru medicamente.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Program european pentru alimentarea cu apa

Noi localitati vor beneficia de sisteme de alimentare cu apaUn operator regional unic si sase centre de distributie si exploatare a unor sisteme de alimentare cu apa vor fi infiintate in judetul Arad. 
Acest lucru este posibil prin intermediul unui program coordonat de Ministerul Integrarii Europene. 
In mai putin de 2 ani, cu aproape 7 milioane de Euro va fi reorganizat serviciul de alimentare cu apa potabila. 
Santana si Pecica sunt orasele acceptate de ministerul Integrarii europene in cadrul programului Samtid, care se deruleaza, deja in Curtici, Lipova, Nadlac si Pancota.  
Documentatia va fi aprobata, insa printr-o hotarare de Guvern. 
Proiectul vizeaza modernizarea si retehnologizarea sistemelor de alimentare cu apa si transformarea oraselor in centre de distributie si exploatare. 
In finalul proiectului in judetul Arad alimentarea cu apa potabila va fi coordonata de Regia de apa-canal, in calitate de operator unic.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]