Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 15 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Parteneriat pentru cheltuirea, cu folos, a fondurilor structurale

La UAV a luat fiinta un incubator de afaceriPrimariile din judet au sansa sa foloseasca banii europeni mai bine
La sfarsitul lunii septembrie, reprezentantii Prefecturii Arad, ai Universitatii "Aurel Vlaicu" si ai Incubatorului Tehnologic si de Afaceri "UAV-IT INCUBATOR" au semnat un Protocol, cu o valabilitate de trei ani, prin care se vor demara mai multe activitati. 
In primul rand, partenerii din proiect doresc sa realizeze, in perioada octombrie 2005 - martie 2006, un curs deschis privind acumularea cunostintelor minime necesare la nivelul administratiei locale cu privire la modul de derulare a Fondurilor Structurale. 
Cursul va avea o forma interactiva si va fi organizat saptamanal. La terminarea cursului participantii vor bencficia de o diploma eliberata de Universitatea "Aurel Vlaicu".
In al doilea rand, in perioada octombrie 2005 - martie 2006, va avea loc cursul deschis "Scoala de manageri" ce are ca tinta identificarea si pregatirea tinerilor dotati din arealul localitatilor judetului pentru construirea unei baze de resurse umane viitoare necesare implementarii si realizarii Strategiilor de Dezvoltare a Localitatilor. 
Cursul va avea o forma interactiva, iar la terminarea sa participant vor beneficia de o diploma eliberata de UAV.
Totodata, prin protect se va asigura sprijin logistic si de consultanta in identificarea oportunitatilor, a problematicilor (Analiza SWOT) si realizarea Strategiilor de Dezvoltare, pentru perioada 2005 - 2008, a localitatilor din judetul Arad. 
Suportul va consta atat in realizarea Strategiei de Dezvoltare cat si in implementarea acesteia si monitorizarea rezultatelor. 
In acest scop, Incubatorul tehnologic si de Afaceri "UAV-IT INCUBATOR" va apela atat la consultanti romani cat si din spatiul UE. in vederea realizarii acestei masuri, primariile vor inainta adrese, pentru a demara Proiectele specifice. 
Fiecare localitate va beneficia de realizarea unui site de promovare.
In fine, se doreste organizarea unei baze de date privind posibilitatile de cooperare intre Incubatorul Tehnologic si de Afaceri "UAV-IT INCUBATOR" si agentii economic din judetul Arad in vederea sustinerii acestora in realizarea si dezvoltarea de proiecte avand ca scop cresterea economica a judetului Arad.
Cursul dedicat fondurilor structurale va avea in prim plan intreaga problematics a acestui tip de fonduri de care va beneficia Romania in perioada ime-diat urmatoare integrarii. Cei care vor lua parte la cursuri vor afla ce sunt fondurile structurale, cate tipuri sunt, care sunt problematicile localitatilor judetului Arad care pot fi finantate, care sunt principiile de implementare, cum se realizeaza managementul si monitorizarea programelor finanate, cum se realizeaza licitatiile, care sunt criteriile de evaluare a unei cereri de finanfare, cum se administreaza un contract de implementare a unui proiect finantat etc. 
Prin raspunsurile date acestor probleme se doreste punerea la dispozitia primariilor din judet a unor cunostinte necesare pentru a evalua corect si profitabil implementarea fondurilor structurale si obtinerea de finantari. 
Se incearca astfel evitarea situaiilor similare cu managementul Fondurilor de Preaderare, situaii in care s-au pierdut finantari si, o data cu acestea, posibilitati reale de dezvoltare. 
Cursul se adreseaza primariilor din judetul Arad precum si specialistilor independenti si va avea ca si suport logistic, realizat in paralel, Cursul "Scoala de Manageri" dedicat identificarii si pregatirii resursei umane existente in judetul Arad. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Let me folk you 

Liga studentilor de la UAV au organizat un prim festival de muzica folkPrima editie a singurului festivalului de muzica folk din Romania organizat in exclusivitate de studenti are loc la Arad! 
Evenimentul dureaza 3 zile si a inceput vineri seara la complexul sportiv FAIR PLAY!
Festivalul folk este organizat de Liga studentilor din Universitatea AUREL VLAICU si vine sa compenseze celebrul UNIFEST la care se renunta in acest an. 
Studentii au invitat nume sonore ale muzicii folk romanesti de la Mircea Bodolan, Ilie Stepan, Tatiana Stepa si pana la Mircea Vintila, Mircea Baniciu si Ducu Bertzi. 
Concertele vor avea loc intr-un cort militar cu o capacitate de 3.000 de persoane ce va fi amplasat langa podul Decebal. 
Pentru organizarea festivalului studentii aradeni au investit peste 5.000 de Euro, bani stransi de la mai multi sponsori aradeni. 
Concertele au loc de vineri si pana duminica, incepand cu ora 19, la complexul FAIR PLAY.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Scandal si acuze grave la Directia Publica de Paza!

Directorul Directiei Publice de Paza - Sorin Codos in conflict cu Dorina VerdesScandalul inceput in cadrul Directiei Publice de Paza Arad, intre conducerea institutiei si Sindicatul Independent Solidaritatea, ia amploare.
Vicepresedintele sindicatului, Dorina Verdes acuza conducerea corpului de ilegalitati in timpul transferului angajatilor de la o institutie la alta si, mai mult, de faptul ca directorul nu s-a consultat deloc cu sindicatul in cazul modificarilor efectuate.
Ea spune ca la transferul angajatilor era nevoie de o anexa la contract cu modificarile de rigoare si nu intocmirea de contracte noi.
"Tuturor angajatilor le-a incheiat contracte noi. Asa reiese ca numai acum au fost angajati...", a precizat vicepresedintele Sindicatului Independent Solidaritatea.
Directorul Sorin Codos a replicat, spunand ca liderul de sindicat isi doreste de fapt un loc in conducerea institutiei, desi nu este calificata pentru o astfel de pozitie: 
"ea a fost numita pe functia de agent de paza pentru ca doar pe asta o poate ocupa conform pregatirii pe care o are. Pentru a obtine un loc in conducere trebuie sa ai minim liceul cu diploma de  bacalaureat..."
Dorina Verdes a mai tinut sa adauge ca toate modificarile facute in contractele de munca sau schimbarile de functii trebuiau, dupa cum se arata in articolul 10 din Legea sindicatelor, discutate cu sindicatele. 
"Toate modificarile le-a facut conducerea institutiei de capul ei. Noi ne-am trezit in fata faptului irnplinit. Cand am fost chemata sa mi se incheie contractul individual de munca, spre marea mea uimire mi s-a dat o dispozitie de incadrare in munca, in care mi se aducea la cunostinta ca incepand cu data de 1.10.2005, conform articolului 169 din Codul muncii, am fost incadrata in functia de agent de paza, cu salarul minim pe economic (n.r. tnainte era comandant de grupa). Culmea este ca m-am documentat si tocmai acest articol din codul muncii este incalcat, prin aceasta dispozitie", mai sustine vicepresedinta de sindicat. 
Dorina Verdes intareste cele afirmate spunand ca in articolul 169 din Codul muncii este stipulat clar ca salariatii beneficiaza de protectia drepturilor care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului: 
"Salariile trebuiau transferate integral cesionarului. Prin urmare, mi s-a diminuat salariul, desi nu era legal. Salariul meu nu putea fi schimbat fara acordul sindicatului. De aceea spun ca s-a incalcat si articolul 10 din Codul muncii..."
Vicepresedinta Sindicatului - Dorina Verdes nu este de acord cu modificarile din contractele de muncaConducerea Sindicatului Independent Solidantatea a prezentat ieri toate aceste acuze aduse conducerii Directiei Publice de Paza presedintelui Consiliului Judetean - Iosif Matula. 
"Asteptam sa primim un raspuns din partea Consiliului Judetean. Oricum nu ne vom da batuti avem de gand sa mergem pana la capat, pana cand se vor rezolva aceste ilegalitati. Ne vom adresa si Inspectoratului Teritorial de Munca Arad...", a incheiat Dorina Verdes.
Sorin Codos, directorul Directiei Publice de paza Arad, foarte iritat de acuzele care i se aduc, si-a spus parerea fara menajamente: 
"Dorina Verdes este foarte suparata si imi aduce tot felul de acuze pentru simplul fapt ca isi doreste un post in conducerea Directiei Publice de Paza. Daca stia ca doreste sa fie prin conducerea, institutiei, trebuia sa isi dea bacalaureatul ca au fost doua sesiuni in vara asta, nu sa stea prin Italia..."
Directorul Directiei Publice de Paza afirma ca nu a facut altceva decat sa respecte organigrama si statul aprobat de CJA pentru institutia pe care o conduce. 
Sorin Codos mai sustine ca nu stia nimic despre reclamatiile depuse de sindicat catre Consiliul Judetean pentru ca nu i s-a comunicat absolut nimic: "Astept sa vad ce mi se comunica, iar apoi voi vedea ce masuri voi lua..."

Nadia Bodran - Observator

  • Saracii ne lasa lefteri la iarna

CET a renuntat la facturarea liniara a energiei termiceIdeea de facturare liniara a energiei termice a fost abandonata din cauza numarului mare de saraci din municipiul nostru.
Facturarea liniara a incalzirii a fost o idee abandonata din cauza numaralui mare de solicitanti ai ajutorului de la stat.
 S-a luat in calcul faptul ca daca facturile ar fi mai mici iarna, ajutorul de la stat ar fi minim. 
Din aceasta toamna era prognozata trecerea la plata a mai putin decat consumul de energie termica, urmand ca vara urmatoare sa se faca regularizarea (pentru evitarea unor facturi mari).
Inca de la inceputul acestui an, autoritatile locale, asociatiile de proprietari si reprezentantii SC CET Arad SA au initiat discutii despre trecerea la un nou mod de facturare a incalzirii. 
Este vorba de un sistem adoptat deja in multe orase ale Uniunii Europene si chiar si in tara noastra, cum este cazul Timisoarei.
Facturarea liniara implica plata lunara a unor sume relativ egale. 
Vara s-ar fi platit mai mult decat consumul real, iar iarna cu mult mai putin. 
Conducerea CET chiar a anuntat ca se va modifica sistemul de plata incepand cu aceasta iarna. Ideea insa s-a pierdut pe drum. 
De vina este numarul mare de saraci. Circa 14.000 de familii din municipiu vor beneficia in aceasta iarna de ajutoare pentru incalzire. 
Conform spuselor lui Rudolf Munteanu, presedintele ULALA, subventia ar fi foarte mica, tinand cont ca si factura la incalzire este mica. 
Astfel, s-ar ajunge ca ajutorul statului sa fie mic.

Simona Mazare@informmedia.ro

  • "Todestango" (Tangoul mortii)

Interviu cu Ionel Schlesinger - presedintele Comunitatii Evreiesti din Arad"La Lublin, ca si in alte "lagare naziste ale mortii", o parte din condamnati erau pusi sa cante muzica de dor in timp ce ceilalti sapau gropile" (Paul Celan)
Jidovul ratacitor
In mentalul popular crestin evreii erau socotiti vinovati de pacatul suprem: uciderea lui Cristos. Timp de 20 de veacuri aceasta culpa, a sangelui dumnezeiesc varsat atunci, a apasat asupra capetelor lor. Tot in folclorul european gasim si legenda lui Ahasverus, "jidovul ratacitor", un evreu cismar care, cica, nu i-ar fi dat voie lui Isus sa se odihneasca pe banca din fata casei lui, atunci cand Mantuitorul isi ducea crucea spre Dealul Capatanii.
Ca atare, a fost blestemat sa nu-si gaseasca odihna si nici macar moartea p
ana la a doua venire a Mantuitorului:
"Vreme se duce fara-ncetare, / Eu de viata sunt obosit / Dar pentru mine nu e crutare, / Umblu prin lume necontenit"
Dar imaginea evreului n-o
intalnim doar in registrul grav al existentei, ci el este de multe ori personajul predilect in anecdote ori povestiri satirice. Portretul robot al evreului in folclorul romanesc presupunea o seama de vicii care duceau pana la demonizarea lui, fiind acuzat de magie neagra si vrajitorie.
Totusi, p
ana la inceputul secolului XX, antisemitismul s-a limitat doar la nivelul imaginarului, socotindu-se ca pedeapsa ii va fi administrata la Judecata de Apoi, unde va furniza combustibil vesnic flacarilor iadului.
Iata insa ca, in plin secol XX, un v
ant de nebunie s-a abatut asupra Europei si imperiul raului s-a impielitat in sufletul unor oameni, care au inceput sa se creada "mania lui Dumnezeu".
Din pacate, nici conducatorii vremelnici ai tarii noastre nu au scapat de boala de a se crede "Cavalerii Exterminatori ai Apocalipsei", iar cele dint
ai victime au fost minoritarii: evreii si tiganii.
Acum,
in zilele comemorarii a ceea ce s-a intamplat atunci, a Shoah - ului, a Holocaustului, redam in continuare un interviu cu Presedintele Comunitatii Evreiesti din Arad:
- D-le Ionel Schlesinger, puteti sa ne spuneti (aproximativ) cam c
and s-au stabilit primii evrei in municipiul nostru?
- In Arad si in zona, populatia evreiasca s-a stabilit de peste 300 de ani. Inca din primii ani ai secolului al XVIII, intaii doi evrei au primit permisiunea de a se stabili oficial la marginea orasului.
- Erau perceputi ca si "ausländeri" (straini) ?
- Absolut si tocmai de aceea au si avut nevoie de o asa - zisa "scrisoare de protectie", eliberata de prefectul orasului. Sigur ca, odata stabilita o familie de evrei, au venit pe urma altii si altii. Motivatia stabilirii evreilor
in aceasta zona se datora pozitiei Aradului, aflat la confluenta a doua mari imperii, Imperiul Otoman si Imperiul Habsburgic. Si atunci evreii, care erau vorbitori de mai multe limbi si erau obisnuiti sa stabileasca usor contacte, au servit ca un fel de intermediari, ca sa zic asa, ai schimburilor, de mijlocitori intre cerere si oferta. Deci, aici au trait la un moment dat mai multi La comemorarea Holocaustului au luat parte si oficialitatile aradeneasemenea oameni, in masura sa fie oameni de legatura, care sa cunoasca specificul celor doua imperii, limbile si civilizatiile respective. Chiar si strabunicul meu e venit din Germania, din Silezia (de asta si-a luat numele de Schlesinger). Acesti oameni au venit in mai multe valuri, prin similitudine le putem numi "valuri migratoare". Au fost doua valuri principale: au fost evreii asa zis ashkenarzi si evreii sefarzi (sefarzii sunt evreii care provin din Spania) iar ashkenarzii cei care veneau dinspre est, din teritoriile rusesti. In zona noastra s-au stabilit mai mult ashkenarzii.
- Si, totusi, cum au fost intampinati de populatia bastinasa?
- La fel ca si in multe alte parti, evreii nu au fost acceptati sa se stabileasca in oras. Iar atunci cand li s-a permis sa locuiasca in oras, nu li s-a dat voie sa practice meserii. Pe atunci erau breslele de meseriasi, asociatii destul de inchise si care se temeau de concurenta.
- In aceste conditii, din ce traiau?
- Li s-a permis sa faca comert. At
ata tot. De aici a si inceput sa li se duca faima de comercianti. Insa, la inceput nu au avut voie sa faca decat comert cu pene si alcool. Incet, incet comunitatea s-a dezvoltat, au prins putere economica, in timp li s-a permis si stabilirea in oras dar, desi copiii evrei nu au fost acceptati ca si calfe, incetul cu incetul au invatat si meserii.
- Scoli?
- Nici pomeneala. Doar scoli proprii.
- De unde aceasta respingere?
- Peste tot cam pe unde au fost si s-au dezvoltat, in final evreii au creat acest fenomen de respingere. Pe de o parte, deoarece, desigur, constituiau elementul strain, iar, pe de alta parte, peste tot au reusit sa se afirme si sa aibe o putere economica.
- Si asta intotdeauna st
arneste invidie...
- Sigur, nu poti sa spui ca evreii sunt mai destepti ca altii, nu se poate sustine rational o asemenea teza dar, prin forta imprejurarilor, ei erau obligati sa fie mai buni, pentru ca altfel n-ar fi putut sa existe. Era, pur si simplu, o adaptare la natura. Si mai este o lege la evrei: un evreu trebuie sa invete toata viata. Intotdeauna in colectivitatile evreiesti s-a pus mare baza pe educatie, atat religioasa, cat si laica.
- C
and a fost cel mai dezvoltata comunitatea din Arad?
Nesfarsite sunt listele celor care au pierit in timpul Holocaustului- Dupa cel de-al doilea razboi mondial au fost peste 12 mii de evrei, adica in jur de 13% din populatia municipiului. Stiu asta sigur si va spun si de ce. In 1942, cand era in plina desfasurare actiunea legilor antievreiesti, rasiale, comunitatea din Arad (presupun ca, de fapt, in toata tara), a fost obligata sa faca un recensamant al populatiei "de sange evreiesc". Acum, acest registru ne ajuta foarte mult atunci cand trebuie sa gasim pe cineva.
- Ce personalitati a dat aceasta comunitate?
- Cresc
and populatia numeric si intarindu-se economic, o mare parte avea cel putin studii medii si multi aveau studii superioare: medici, avocati, ingineri, arhitecti. Desigur, s-au afirmat foarte multi si in literatura, in arta, in muzica, in sport, adica nu numai in domenii legate strict de activitatea lucrativa, ci in toate domeniile vietii sociale au excelat si evreii.
- Familia Neuman?
- E notoriu cazul familiei Neuman, dar foarte multe alte familii au avut mori, fabrici de produse chimice, de pielarie, de incaltaminte...
- Casa Hirschl...
- Desigur, primul teatru construit in Rom
ania. Pana atunci nu existasera decat trupe ambulante, cu carute si corturi... Foarte multi donatori au sprijinit constructia Filarmonicii, a Primariei chiar.
- Comunitatea a putut sa-si practice liber religia?
- Religia mozaica are specificul ei,
in sensul ca toti evreii sunt de religie mozaica. Insa si in cadrul religiei noastre exista mai multe curente. In zona noastra au fost doua, mai semnificative: ortodocsii si neologii. Ortodocsii sunt cei care tin nestramutat si nu admit nici un fel de modificare de ritual iar neologii, reformatorii, au introdus unele modificari in rit. De exemplu, s-a admis sa se tina rugaciunile in limba cunoscuta de catre auditori, pentru ca pana atunci rugaciunile se spuneau numai in ebraica. (Disputa, de fapt, nu s-a incheiat inca. Argumentul ortodocsilor este ca, daca incepem sa schimbam, azi un pic, maine un pic, pana la urma nu mai ramane nimic, iar pe de alta parte, ca ebraica este limba Bibliei.) Pe urma, s-a introdus muzica instrumentala. Asa ca o sa gasiti la noi in sinagoga neologa si o orga. Aici merita sa-l amintim pe rabinul reformator Aaron Chorin, care a avut de dus adevarate lupte ideologice cu rabinii ortodocsi. ( A fost pus in discutia tribunalului rabinic la Budapesta si au vrut chiar sa-i taie barba).
- La 9 octombrie in Rom
ania s-a comemorat Holocaustul...
Familia Neuman a avut un rol important in dezvoltarea culturala si industriala a Aradului- In perioada ascensiunii miscarii legionare si a legislatiei antonesciene copiii evrei au fost dati afara din scoli, maturii au fost dati afara din serviciu, intr-o faza ulterioara li s-au confiscat averile, le-au fost inchise magazinele... Insa intamplarea a facut ca sa nu fie deportati, desi la un moment dat s-au tras chiar si vagoane in gara la Arad. Se pare ca baronul Neuman a dat foarte multi bani pentru salvarea evreilor, a intervenit si episcopul crestin-ortodox Balan, se pare ca a intervenit si regina-mama Elena pe langa Antonescu, convingandu-l sa nu porneasca aceste deportari. Pe urma, soarta razboiului s-a inclinat in favoarea Uniunii Sovietice, insa era clar ca se intentionase trimiterea evreilor in lagare. In actiunea aceea, de trimitere a evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, au pierit sute de mii. O parte in acele faimoase "trenuri ale mortii" cand, in plina canicula, erau oamenii inchisi in vagoane de vite, fara apa, fara aer si plimbati zile intregi si nu li se permitea sa coboare nici cand oprea trenul in statii. Erau multi romani care au vrut sa le dea apa si mancare acestor nenorociti, dar nu li s-a dat voie. In fiecare statie se deschideau usile doar pentru a se descarca cadavrele. Sa nu uitam nici acel masacru de la Iasi...
- Pogromul de la Iasi...
- ... practic un masacru organizat de autoritati. Au fost adunati evreii in curtea Prefecturii si au fost mitraliati de-a dreptul. Si au mai fost o serie de lagare dincolo de... in Transnistria. De aceea se speculeaza aceasta situatie, cum ca pe teritoriul Rom
aniei nu au fost lagare, insa si aceasta zona era ocupata tot de armata romana.
- Care este pozita dvs. fata de aceste evenimente?
- Pozitia noastra este
intotdeauna, speram noi, aproape de realitate. Adica, atunci cand vorbim despre persecutia evreilor in Romania, intotdeauna, in paralel, ii amintim si pe acei romani care in acea perioada, punandu-si in pericol siguranta si chiar viata, au salvat familii intregi de evrei.
Adica nu a fost poporul rom
an antisemit ci, ceea ce s-a intamplat, s-a datorat conducatorilor de atunci. Antonescu poate fi pentru unii romani un erou national, dar pentru populatia evreiasca, el este in mod sigur vinovat de ceea ce s-a intamplat.
- Va multumesc!
Im Henkersprache (
In limba calailor)
O sinistra personalitate a secolului XX, I. V. Stalin obisnuia sa spuna ca, daca moartea unui om e o tragedie, moartea unui milion de oameni e o data statistica. Adica, voia sa spuna ca mintii omenesti ii este imposibil sa imagineze o asemenea tragedie. Dar atunci moartea a sase milioane?
Imaginati-va un adolescent (Marcel Reich Ranitzki - considerat azi Papa literaturii germane) obligat sa caligrafieze cu m
ana lui fisele prin care tatal, mama si cele doua surori ale lui erau timise la camera de gazare. Sau imaginati-va un alt tanar (Paul Celan - cel mai valoros poet de limba germana a secolului XX), care supravietuieste lagarului de exterminare in care i-au fost asasinati parintii si care isi scrie opera "in limba calailor". Sau imaginati-va un scriitor (Benjamin Fundoianu), care refuza sa evadeze din lagar, doar pentru a ramane alaturi de sora lui.
Simple exercitii de imaginatie, tov. I. V. Stalin!

Vasile Sarandan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]