Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 15 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Trei milioane de euro pentru parcarea subterana din Piata Avram Iancu

Imagine a Pietii Avram Iancu care se poate schimba radical in viitor - Virtual Arad News (c)2005Consilierii locali au acceptat ieri un amendament la proiectul de hotarare privind rectificarea de buget, propunere care a dus la alocarea a 200 de mii de lei noi pentru realizarea PUD-ului privind reabilitarea centrului vechi (Piata Avram Iancu, strada Metianu si Piata Catedralei). 
Planul urbanistic vine sa puna in practica ideile arhitectului care a castigat premiul cel mare oferit de Primarie la concursul de idei, viziune care include, printre altele, realizarea unei parcari subterane pe intreaga suprafata a Pietei Avram Iancu. 
In fapt, Gheorghe Falca ne-a destainuit ieri ca, dintre toate propunerile, aceasta amenajare va fi cea mai problematica si cea mai costisitoare financiar.
Intrebat cati bani ar necesita realizarea unui astfel de obiectiv, primarul ne-a destainuit ca un metru patrat de parcare subterana construita costa 900 de euro, iar la dimensiunea parcarii din piata se va ajunge la 3 milioane de euro. 
Edilul a mai precizat faptul ca aceste date le detine dintr-un studiu efectuat deja si care priveste realizarea unei parcari subterane in fata Primariei.
Totusi primarul a tinut sa precizeze ca o parcare subterana in fata Palatului Administrativ (pe trei nivele, cum a fost ea gandita de proiectant) nu intra in calculele Municipalitatii, pentru ca Primaria nu are banii acestia. 
"E bine insa sa avem studii pentru tot, ca sa avem ce prezenta investitorilor. In trecut nu aveam astfel de studii, deci nu aveam baza de pornire. Sunt bine venite toate, chiar daca nu le putem realiza acum", a punctat Gheorghe Falca.
In cazul in care Primaria ar putea realiza si aceasta din urma parcare, ar insemna ca in doi ani Aradul ar beneficia de trei parcari subterane (la Primarie, in Piata Avram Iancu si in Piata Mihai Viteazul).

Adriana Barbu - Observator

  • Azi va fi decisa pacea sociala

Presedintele Sindicatului Democratic din Invatamant - Danut Ienasescu asteapta rezultatul acordului cu GuvernulCadrele didactice din mediul rural au cedat presiunii... financiare
Astazi este posibil sa fie ultima zi de vacanta fortata, pentru ca in Capitala va avea loc intrunirea liderilor celor patru federatii de sindicat, care vor analiza rezultatele referendumului din teritoriu. 
Membrii de sindicat ai celor doua organizatii din judetul Arad nu sunt de acord cu rezultatele negocierilor cu Guvernul.
Din cei 80 la suta care au declansat lunea trecuta conflict de munca, o parte a celor din mediului rural s-au intors ieri la cursuri din cauza sumelor de bani pe care le pierd prin participarea la greva. 
Profesorii din mediul rural au motivat ca nu vor sa ramana fara bani de sarbatori. "Este vorba doar de scoli de la sate, unde profesorii au decis sa renunte la greva pentru ca nu vor sa mai piarda bani la salariul din luna decembrie, cand sunt si sarbatorile de iarna", a declarat Danut Ienesescu, presedintele Sindicatului Democratic din invatamant din Arad. 
Astfel, cadrele didactice din scoli precum Gurahont, Silindia, Siria si Maderat au considerat ca este mai important salariul pentru luna decembrie decat conflictul de munca.
Pentru ceilalti insa, greva generala din educatie va continua si astazi cand Birourile reunite ale celor patru federatii sindicale se vor intalni intr-o sedinta extraordinara, pentru a decide daca semneaza acordul cu Guvernul, in functie de raspunsurile primite de la organizatiile teritoriale. 
Potrivit documentului, Guvernul se angajeaza sa asigure in 2006 finantarea proiectelor si investitiilor din domeniul educatiei, prin resurse suplimentare de 1,1 la suta din produsul intern brut -echivalent a 34.498 miliarde lei vechi -, peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incat cheltuielile pentru invatamant sa reprezinte 5 la suta din PIB. 
Sindicalistii sunt nemultumiti insa asa-zisa majorare a salariilor, care daca este calculata la nivelul inflatiei nu reprezinta aproape nimic.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Pasaport cumparat cu patru oi

O persoana din Ialomita a prezentat la control un pasaport falsUn ialomitean a fost oprit la Nadlac, dupa ce a incercat sa iasa din tara cu pasaportul unui prieten. 
Politistii de frontiera au constatat ca intre el si fotografia din document existau anumite diferente, astfel ca au demarat o ancheta. 
Astfel s-a stabilit ca tanarul este de fapt Marian A., de 20 de ani, din judetul Ialomita. 
Acesta a recunoscut ca fusese returnat din Belgia pentru sedere ilegala si avea suspendat dreptul de folosinta al propriului pasaport pentru o perioada determinata. 
Tanarul a mai spus ca voia sa ajunga pe teritoriul belgian pentru a-si recupera unele bunuri personale si o suma de bani. 
El si-a convins patronul la care lucra ca ingrijitor de animale sa-i vanda pasaportul in schimbul a patru oi. 

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Astra Trinity - Daca situatia nu se imbunatateste: Din ianuarie, 160 de angajati vor fi disponibilizati

Liderul de sindicat de la Astra Trinity - Ionel Rusu anunta iminenta unor concedieriLa sfarsitul lunii septembrie, Christian Schmalbruch - presedinte pe Europa al Trinity Rail Gmbh, din care face parte si societatea aradeana Astra-Trinity, declara ziarului Adevarul ca exista o mare probabilitate ca in urmatoarele sase saptamani conducerea sa fie nevoita sa concedieze circa 300 de angajati ai fabricii aradene.
"Cererea foarte slaba nu ne permite sa mentinem numarul de salariati. In planul de afaceri pe acest an am prevazut undeva intre 900-1000 de vagoane, dar aceste comenzi nu au fost inca plasate de beneficiari. Daca vom primi comenzile asteptate am putea elimina total sau partial concedierile", motiva Schmalbruch.
Angajatilor li s-a spus atunci de posibila disponibilizare.
Se poate spune ca si la aceasta ora subiectul concedierilor la fabrica de vagoane marfa e incert.
La inceputul lunii octombrie, sindicatul din societate a primit o lista care cuprindea 300 de persoane (din cei aproape 1650 de persoane, cate sunt la ora actuala in societate): 250 direct productivi, 50 indirect productivi.
"Dupa 2-3 saptamani s-a legat ceva de lucru in fabrica, niste contracte mici, asa ca lista s-a redus la 160 de persoane. La ora actuala exista inca sanse mari ca si numarul de 160 sa se reduca substantial pentru ca exista niste contracte foarte aproape de semnat", spune liderul de sindicat, Ionel Rusu.
Daca, totusi, la Astra Trinity situatia nu se imbunatateste, cei 160 de angajati urmeaza sa plece din ianuarie 2006.
"Am ajuns s-o traiesc si pe asta! Patronatul nu vrea sa dea afara angajati. Ne-a solicitat si noua, sindicatului, solutii ca sa evitam concedierea. Am gasit o solutie comuna: cei de pe lista sa-si ia doua saptamani concediu fara plata, in perioada urmatoare, apoi, pana la sfarsitul anului, cei care mai au diferente din concediul legal sa-si ia acea diferenta si apoi sa primeasca preavizul. Asta inseamna ca disponibilizarea se va face din ianuarie", adauga Rusu.
Cei care vor fi disponibilizati vor primi salarii compensatorii conform contractului de munca incheiat, in functie de vechimea in munca a fiecaruia.
Rusu mai precizeaza ca toate fabricile de profil din Europa de Vest si cea Centrala - cu care fabrica aradeana e in concurenta directa - se confrunta cu aceeasi problema, adica lipsa unor comenzi pentru vagoane marfa.
"Din estimarile specialistilor, in a doua parte a anului viitor acest domeniu se va redresa", mai spune liderul de sindicat.

Gerlinde Knap - Adevarul

  • Neoclasicism si romantism

Dr. Dorin Frandes dirijand orchestra FilarmoniciiApelul la una dintre putinele lucrari enesciene cantate de conationalii marelui muzician, Suita I pentru orchestra, prima creatie a veacului al XX-lea ce se inscrie in fenomenul numit neoclasicism, poate bucura auditorii.
E drept ca orchestra Filarmonicii aradene ne-a prezentat doar prima parte, Preludiul la unison, ce nu-si afla egalul in toata literatura muzicala universala. 
Orchestra dirijata de dr. Dorin Frandes a servit un discurs mereu energic, mereu tensionat, desi noi asteptam unul mai nuantat, mai expresiv, interiorizat.
Nu putem sa nu ne gandim, cate frumuseti ne-ar fi oferit si celelalte parti ale suitei, care nu au incaput in timpul afectat concertului.
Oricum, ne mai aflam intr-un an Enescu si asteptam si alte lucrari decat cele cateva, care sunt pe post de slagare.
Concertul pentru vioara şi orchestra in mi minor de Felix Mendelssohn-Bartholdy in interpretarea lui Alexandru Tomescu, a avut parte de o dinamica expresiva, de la delicatete si visare la efecte dramatice.
Discursul solistului s-a impletit eficient cu cel al orchestrei lui Dorin Frandes, rezultand unul complex, sensibil, captivant, care i-a cucerit pe auditori.
Simfonia a IV-a Italiana, in La major, a aceluiasi Mendelssohn, a sugerat seninatate, bucurie debordanta, in prima miscare, melancolie, in partea lenta, seninatate in a III-a miscare si insufletire in dansul apotetic al finalului.
Si acest concert s-a inscris in randul celor socotite intruniri intru frumusete si bucurie, ce dau un sens superior existentei nostre, altfel impanata de mai mici sau mai mari griji si necazuri, asadar, si aceasta manifestare a Filarmonicii ramane pentru aradeni ca o noua raza de lumina.
Bineinteles, pentru cei prezenti in sala Palatului.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]