Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 16 martie 2005

Stirile TVA aici

  • De 15 martie, peste 1000 de aradeni au depus coroane la Monumentul Libertatii si Arcul de Triumf

Depuneri de coroane in Parcul Reconcilierii

Maghiarii au sarbatorit, ieri, in Parcul reconcilierii
Oficialitatile aradene au fost prezente la festivitati, depunand, pe rand, jerbe de flori, in culorile drapelului maghiar: rosu, alb, verde. 
S-a remarcat mesajul premierului Calin Popescu Tariceanu, prezentat de subprefectul Levente Horváth, dar si discursurile consulului maghiar la Cluj, precum si al presedintelui UDMR Arad, Király András. 
"Sarbatoarea de astazi este un prilej pentru a privi in viitor. Peste doar doi ani, vom trai cu totii intr-o Europa unita si vom fi cetateni europeni. Indiferent de etnie. Romani, unguri, francezi, italieni sau bulgari, vom face parte cu totii din acelasi spatiu al libertatii, cladit pe valorile noastre comune, un spatiu al tolerantei, al diversitatii si al respectului reciproc. Participarea reprezentantilor UDMR la guvernare reprezinta o garantie suplimentara in ceea ce priveste acest angajament al Executivului", au fost cateva dintre ideile prezente in discursul premierului.
Alaturi de oficialitati, la monument au depus coroane si membrii ai Asociatiei revolutionarilor, intre acestia fiind prezent si fostul primar al Aradului, Dorel Popa.
Conducerea UDMR si-a tinut promisiunea si, intr-un gest de aleasa noblete, care a tinut de reconcilierea mult amintita, a depus jerbe de flori si la Arcul de Triumf romanesc. 
Aradenii prezenti au mai ramas in parc pentru discutii, mult timp dupa ce festivitatile s-au terminat.
Conducerea UDMR Arad a incheiat sarbatorirea zilei de 15 martie aseara, la Teatrul de Stat, unde au fost acordate diplome si medalii unui numar de 120 de personalitati ale organizatiei locale, dar si din conducerea centrala.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • In doi ani, statia CFR Arad va fi schimbata la fata 

Gara CFR Arad va primi o alta infatisareValoarea lucrarilor se ridica la 2 milioane de euro
Compania ICIM este castigatoarea licitatiei desfasurata de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, prin intermediul Bursei Romane de Marfuri, pentru atribuirea contractului de lucrari privind reabilitarea statiei de cale ferata din municipiul Arad. 
"Noi am inceput lucrarile din luna noiembrie. Durata prevazuta in contract pentru terminarea lucrarilor este de doi ani, iar valoarea lor se ridica la circa 70 de miliarde de lei. Nu am primit finantarea conform graficului, insa lucrarile continua ", spune Ioan Faur, director general la ICIM.
Statia de cale ferata din Arad este inclusa in randul celor 16 statii ce urmeaza a fi modernizate in "Strategia de dezvoltare a transportului feroviar din Romania in perioada 2001-2010"
Lucrarile de modernizare a acestor gari (Ploiesti Sud, Drobeta Turnu Severin, Arad, Deva, Oradea, Brasov, Alba Iulia, Sibiu, Sighisoara, Bacau, Suceava, Galati, Buzau, Focsani, Tulcea si Fetesti) vizeaza salile de asteptare, peronul liniei unu, instalatiile interioare si exterioare, precum si reamenajrea spatiilor comerciale. 
Dar care sunt in detaliu, lucrarile care vor schimba aspectul garii aradene? 
Proiectul de modernizare prevede lucrari de executie la cladirea de calatori, peroane, instalatii interioare si exterioare.
Se are in vedere inlocuirea invelitorii, a tamplariei din lemn cu una din aluminiu, consolidarea sarpantei, inlocuirea instalatiilor sanitare, electrice si termice, amenajarea de spatii pentru personalul CFR, redistribuirea spatiilor din cladire pentru a usura circulatia fluxului de calatori. 
De asemenea, se vor amenaja spatii comerciale (fast-food, chioschuri pentru presa, farmacie etc.) si de interes public (sali de asteptare, grupuri sanitare si dusuri pentru calatori). 
Vor fi montate ascensoare hidraulice pentru a usura circulatia persoanelor cu deficiente locomotorii. 
Mai trebuie precizat ca va fi refacut peronul de la linia intai, copertina va intra in reparatii capitale, iar pentru tunelul pietonal sunt prevazute lucrari de reparatii la finisaje si instalatii. 
Se vor reabilita instalatiile sanitare, de canalizare si de alimentare cu apa, se vor inlocui toate obiectele sanitare aferente cladirii de calatori. 
Va fi realizat un nou bransament pentru alimentarea cu apa rece si a unei statii de ridicare a presiunii apei. 
Apele uzate din tunelul pietonal vor fi evacuate prin pompare la retelele de canalizare din zona. 
In proiect sunt prevazute instalatii electrice aferente noii cladiri de calatori, a instalatiei de climatizare si a centralei termice. 
De asemenea, vor fi prevazute instalatii electrice de forta corespondente centralei de ventilatie, precum si retele electrice de joasa tensiune pentru alimentarea cu energie electrica a noilor consumatori.
Daca totul va merge in ritmul programat, la sfarsitul anului viitor, gara Arad va avea o infatisare mai aproape de mileniul trei.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Dezbateri despre coruptie

Asociatia Ardor a organizat o discutie libera pe tema coruptieiZeci de adolescenti din Arad au participat la sfarsitul saptamanii trecute la o discutie libera pe marginea coruptiei din Romania.
Intalnirea a fost organizata de asociatia romana de dezbateri, oratorie si retorica ARDOR .  
Astfel de manifestari au loc in toata tara,  si au ca scop dezvoltarea unei culturi si atitudini ofensive anticoruptie a tinerei generatii.
Intalnirea tinerilor liceeni cu reprezentantii ARDOR si colaboratorii lor a avut loc in cladirea palatului administrativ. 
Tema mesei rotunde a fost "Ce este coruptia mica si cum poate fi combatuta". Scopul discutiilor de acest gen este de a oferi posibilitatea tinerilor sa-si exprime opiniile si sa se  implice in luarea deciziilor. 
Dupa incheierea proiectului elevii si profesorii vor continua sa lucreze cu generatiile urmatoare pentru a promova rezultatele acestuia la nivel regional si national.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Scapati de "rabla" din fata blocului trecand prin mai multe etape

Masinile vechi vor putea fi folosite ca avans pentru o masina nouaMinisterul Mediului si Gospodaririi Apelor a facut publica procedura de inscriere in Programul de Innoire a Parcului Auto. Primele demersuri se pot face, de catre cei interesati, abia dupa data de 25 aprilie, cand, pe pagina de internet www.afm.ro va fi publicata lista producatorilor agreati. Per ansamblu, intreaga operatiune presupune mai multe etape.
Prima etapa consta chiar in publicarea listei. Abia dupa asta, persoana fizica trebuie sa aleaga un singur producator la care se va prezenta pentru a solicita o Nota de Acceptare, care reprezinta practic inscrierea in program. 
Nota contine o declaratie pe proprie raspundere, are o valabilitate de 30 de zile calendaristice si va fi eliberata in limita numarului de autoturisme aprobat.
In a doua etapa, proprietarul de rabla se va prezenta cu autoturismul uzat la un agent economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare si tratare a vehiculelor scoase din uz. 
Acesta ii va elibera un certificat de predare in vederea distrugerii autoturismului uzat. 
Documentele necesare pentru obtinerea certificatului de predare in vederea distrugerii: actul de identitate sau certificatul de mostenitor, certificatul de inmatriculare al autoturismului, nota de acceptare - original. 
Ceea ce trebuie sa stie persoana in cauza este ca trebuie sa recupereze placutele de inmatriculare si Nota de Acceptare in original, dar si sa primeasca suma platita in mod obisnuit pentru achizitionarea ca deseu a tipului de autoturism respectiv.
In cea de-a treia etapa, persoana fizica trebuie sa obtina cate o copie legalizata dupa certificatul de inmatriculare si dupa certificatul de predare in vederea distrugerii intrucat in etapa urmatoare originalele vor ramane definitiv la serviciul de inmatriculari. 
Asadar, in cea de-a patra etapa, persoana fizica va trebui sa se prezinte la serviciul de inmatriculari pe raza caruia este inscris in circulate autoturismul uzat, in vederea radierii, prezentand toate documentele.
In fine, in etapa a cincia persoana fizica se prezinta la producatorul validat, cel care i-a eliberat Nota de Acceptare, cu actul de identitate, certificatul de inmatriculare al autoturismului uzat - copie legalizata, certificatul de predare in vederea distrugerii a autoturismului uzat - copie legalizata, certificatul de radiere al autoturismului uzat - in original, actul de succesiune - copie legalizata (daca este cazul -n.r.) si nota de acceptare eliberata initial de producatorul validat, in original. 
In continuare, procedura se desfasoara identic unei operatiuni de vanzare - cumparare in conditii normale.
Conditii de participare:
Persoana fizica trebuie sa fie proprietar al unui autoturism inmatriculat in Romania si mai trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania. 
Au acces la acest program numai persoanele fizice, nu si persoanele juridice.
Autoturismul uzat trebuie sa fie inmatriculat in Romania si sa contina, cumulativ, urmatoarele componente esentiale: grup motopropulsor, tren de rulare, caroserie, sasiu, precum si catalizator sau echipamente electronice de gestionare a functiilor vehiculului, sa fie functional; sa aiba o vechime mai mare sau egala cu 12 ani.
Autoturismul nou poate fi platit integral sau in rate; nu este permis leasingul. 
Inscrierea se va face, la un singur producator validat, iar la program se poate participa o singura data si cu un singur autoturism. 
Persoanele care au achizitionat inainte de data demararii programului un autoturism nou nu vor putea beneficia de prima de 30 de milioane. 
Plata impozitului auto este obligatorie pana la momentul radierii din circulate. 
Suma de 30.000.000 de lei nu va fi incasata direct de persoana care achizitioneaza autoturismul.

Agenda zilei

  • Actualitatea muzicii clasice

Concert de muzica clasica pe scena filarmoniciiFrumusetea si echilibrul muzicii preclasice si clasice sunt mereu binevenite, asa cum s-a intamplat la concertul saptamanii trecute la Filarmonica, cand Cristian George Neagu a programat muzica de Haendel, Bach si Haydn.
Prima lucrare interpretata a fost Concerto grosso op. 6 nr. 1 de Georg Friedrich Haendel, compozitor care a reusit sa duca genul acesta, preluat de la antecesori, pe culmile perfectiunii, dupa care a trebuit sa urmeze altceva si evolutia genurilor a adus intr-adevar forme noi dupa aceste momente culminante, fara ca aceste cicluri de conccerti grossi sa fie uitate vreodata, cum s-a intamplat cu altele. 
Interpretii, orchestra in dialog cu cei trei soli, doua viori si un violoncel, au fost la inaltimea maiestriei tesaturii complexe, variate, vii, tonefiante a muzicii haendeliene.
Sorin Dogariu, solistul Filarmonicii aradene si totodata conferentiar la Universitatea de Vest din Timisoara, impreuna cu sotia sa Adriana Dogariu, la randul ei asistenta la aceeasi institutie, au fost protagonistii Concertului pentru doua piane si orchesra in do minor de Johann Sebastian Bach, transcriptie creativa a unui concert propriu pentru vioara si oboi. 
Cei doi solisti, alaturi de C.G.Neagu aflat in fruntea orchestrei, au fructificat complexul limbaj polifonic, sustinand cu inteligenta si sensibilitate liniile tensionale ale partii secunde a concertului, realizand un flux plin de viata in Final.
Simfonia nr. 100, in Sol major, "Militara", una dintre "londonezele" lui Joseph Haydn, a prilejuit orchestrei lui G.C.Neagu relevarea maiestriei autorului in a imbina structura de sonata cu stilul divertimento, efectele deosebite ale partii secunde (care au determinat si denumirea lucrarii), eleganta _i supletea Menuetului (in contrast cu incisivitatea Trio-ului), verva si frumusetea muzicii Finalului.
Astfel, am consemnat pe scurt inca un program bine gandit si bine pus la punct, cum ne-a obisnuit de ani de zile Cristian George Neagu. 
Ne amintim cu nostalgie la vremurile cand un asemena program umplea la Arad doua sali! 
Pe atunci poate era lumea mai scolita din acest punct de vedere (ramasita burgheza?) si avea mai putine "conserve muzicale", cum le zice maestrul Dorin Frandes inregistrarilor de tot felul si nivelul. 
Acestea din urma sunt minunate mijloace de comunicare a muzicii, dar nu pot suplini nicidecum muzica vie. 
Deseori, moderna aparatura cu tot "arsenalul" insotitor ramane doar cu rolul de decor si o dovada a bunastarii materiale.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]