Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 16 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Greva continua

Profesorii continua greva generalaProfesorii continua greva generala. Liderii din teritoriu ai sindicatelor din educatie au decis, cu putin timp in urma intr-o sedinta comuna a celor patru federatii sindicale, sa continue protestul considerand ca oferta facuta de Guvern nu rezolva cererile lor. 
Guvernul a anuntat ca aloca in plus 1,1 procente din PIB, dar acesti bani nu sunt pentru salarii, ci pentru investitii in domeniul educatiei, realizate exclusiv pe baza de proiecte. 
In plus, Guvernul a propus o majorare a salariilor cu opt la suta, in doua transe, precum si plata unor drepturi salariale restante.
Oferta nu i-a multumit pe profesori. 
Sindicalistii cer, pe langa alocarea celor cinci la suta, acordarea premiului lunar de doi la suta, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca. 
Mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa si a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet sunt alte cereri ale cadrelor didactice.

Carmen Ispas - Televiziunea Arad

  • "Trebuie sa gasim proiecte concrete"

Interviu cu prof. univ. dr. Georg WincklerLa inceputul acestei saptamani, Aradul a primit vizita unui oaspete de prim rang din mediul academic european. Este vorba despre prof. univ. dr. GEORG WINCKLER, rector al Universitatii din Viena, presedinte al Consiliului Rectorilor din Austria si presedinte al Asociatiei Universitatilor Europene (EUA). Universitatea de Vest "Vasile Goldis" i-a conferit rectorului de la Viena titlul de Doctor Honoris Causa, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Teatrul "Ioan Slavici". Cu acest prilej, prof. univ. dr. Georg Winckler ne-a acordat un interviu in exclusivitate.
- Ati primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii de Vest "Vasile Goldis". Ce inseamna aceasta si ce va implica pe viitor in relatiile dintre cele doua universitati?
- In Viena redescoperim cat de aproape de noi sunt Romania, Ungaria, Serbia. Asa incat a calatori de la Viena la Arad inseamna acelasi lucru cu a calatori de la Viena la Innsbruck. Daca privim din perspectiva Aradului, Bucurestiul e la aceeasi distanta ca Viena. Ceea ce facem noi, este sa redescoperim geografia. Cu alte cuvinte, privesc universitatea din Arad ca o universitate vecina. Si e important sa ai relatii bune cu vecinii. Cand umbli pe strazile orasului, se vad inca reminiscente austro-ungare. Din aceasta perspectiva, avem un trecut comun, asa incat nu ar trebui sa avem dificultati in a ne intelege. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, ar trebui sa gasim domenii in care putem coopera, prin proiecte concrete. De exemplu, biologia mediului, ar fi unul dintre ele. Ar putea fi interesant sa colaboram in domeniul dreptului, pentru ca sistemul vostru legislativ a fost puternic influentat de vechiul imperiu austro-ungar. Dar de atunci a evoluat in mod diferit. Astfel, ar fi interesant sa vedem ce diferente sunt acum, cu toate ca avem aceeasi sursa. Cred ca si in management si economie am putea coopera. Ceea ce trebuie sa facem e sa gasim proiecte concrete. In privinta biologiei mediului, acesta ar putea fi unul din subiectele arzatoare pentru voi, pentru noi si putem fi puternici impreuna.
- Din perspectiva Procesului de la Bologna, care sunt primele si cele mai vizibile consecinte pentru mediul academic?
- Prima ar fi existenta unei baze comune de studiu. Daca va intreb acuma care e sistemul italian, sau cel scandinav, ne dam seama ca de fapt nu stim ceea ce fac ceilalti. Asa incat ceea ce vom avea va fi o platforma comuna de studiu, intelegere reciproca. Aceasta va facilita de asemenea mobilitatea studentilor, ma refer la mobilitatea reala a studentilor. Pentru ca pana acuma am avut multa mobilitate orizontala, dar din cauza faptului ca sistemele erau prea diferite, adesea era mai degraba o mobilitate turistica. Avand o platforma comuna de studiu, cred ca vom deveni mai atractivi pe plan global. Atunci asiaticii si americanii vor intelege in fine sistemul european. Pe de alta parte, acum lucram la asigurarea calitatii, pentru ca mobilitatea are sens doar daca avem aceleasi standarde in privinta calitatii. Asigurarea calitatii e unul din primele puncte pe agenda, pentru ca acesta creeaza incredere reciproca. Tarile care nu pot veni cu un sistem adecvat de asigurare a calitatii ar putea avea dificultati in a participa la schimburile de studenti si de cercetatori.
- Ati ajuns in Romania in plina greva generala a invatamantului...
- In ceea ce ne priveste si eu am subliniat faptul ca universitatile europene ar trebui sa fie mai bine finantate. Dar finantarea ar trebui sa se traduca si intr-o mai buna peformanta din partea studentilor. Trebuie sa ne pese de studenti. Ei sunt cei care trebuie sa beneficieze de banii pe care ii primim.
- Dar pentru ca studentii sa fie bine instruiti e nevoie de profesori buni si bine platiti. Este unul din subiectele grevei din invatamant. Ce parere aveti?
- Poti avea profesori bine platiti carora nu le pasa de studenti. Si asta trebuie evitat.

Catalina Latu - Adevarul

  • Modernizarea sistemului de termoficare costa peste doua mii de miliarde lei!

In Cartierul Vlaicu se lucreaza la modificarea sistemului de termoficareAproape trei mii de miliarde de lei vechi: de atat ar avea nevoie municipiul pentru a modernizat in intregime sistemul de termoficare din Arad, suma imposibila indiferent de veniturile bugetului local. 
Primii bani au fost alocati deja pentru reabilitarea celui mai problematic punct termic din Arad, cel din Fortuna, pentru modernizarea acestuia urmand a fi cheltuite 60 de miliarde de lei vechi. 
Cum Aradul are 45 de astfel de puncte termice, un calcul simplu indica faptul ca pentru modernizarea intregului sistem ar fi nevoie de cu mult peste doua mii de miliarde lei.
Ritmul in care se va realiza aceasta investitie a CET este unul care tine intru totul de banii primiti de la bugetul local si de cei stransi pe seama profitului centralei. 
De pilda, anul viitor, potrivit declaratiilor managerului general CET, Lucian Barniciu, nu se vor repara si moderniza decat punctele termice din Vlaicu (Vlaicu 1), interventia presupunand faptul ca la finele ei temperatura din imobile va putea fi reglata din modulele termice ce vor fi instalate in vecinatatea blocurilor.
La calculul sumei care vizeaza modernizarea sistemului de termoficare (a punctelor termice) va trebui sa se tinta cont si de faptul ca interventiile, care vizeaza implicit schimbarea conductelor de apa calda si caldura, vor afecta carosabilul strazilor pe a carui traseu se face lucrarea. 
In acest caz, Primaria se va vedea nevoita sa puna bani deoparte si pentru reabilitarea strazilor. 
De pilda, pentru anul viitor, executivul local a propus alocarea de bani pentru lucrarile de reabilitare a strazilor din cartierul Aurel Vlaicu, mai exact a celor care vor avea de suferit de pe urma reabilitarii celor doua puncte termice de aici.

Adriana Barbu - Observator

  • Doua talharii in cateva ore

In cateva ore politia a prins vinovatiiDoua talharii au avut loc duminica in judetul Arad, dar faptasii au fost prinsi dupa cateva ore. 
In primul caz, Serviciul de Politie Transporturi a fost sesizat ca un pasager dintr-un tren personal a fost batut si talharit de trei persoane in Halta din Seleus. 
Victima este un hunedorean, G.M., de 24 ani, care a fost transportat la Spitalul Judetean. 
Agresorii, Lucian Covaci, 20 ani, Ioan Avram, 21 ani, si Ciprian Florin Novac, 22 ani, toti din orasul Pancota, au fost retinuti in scurt timp. 
In aceeasi zi, in jurul orelor 14, Florin T., de 18 ani, s-a prezentat la Politia Ineu pentru a reclama ca a fost lovit cu bata de un necunoscut care i-a furat mai multe bunuri. 
Autorul a fost identificat in persoana unui minor de 16 ani din localitate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Radioactivitatea minei de la Barzava e doar in mintea celor ce o sustin

Consiliul comunal Barzava a luat la cunostinta ca sterilul nu prezinta pericol de radioactivitate - Virtual Arad News (c)2005Singurele fiinte vii care traiesc in vecinatatea minei de uraniu de pe raza comunei Barzava, afectate de radioactivitate, sunt cei care s-au agatat de subiect - intr-adevar, unul sensibil - pentru a atrage atentia asupra localitatii sau eventualele fonduri de la bugetul statului. Toata tevatura declansata pe marginea "dezastrului de la Barzava" este de fapt un foc de paie, in care sufla de fiecare data rezultatele negative ale testelor efectuate.
Perimetrul in cauza a fost exploatat de Compania Nationala a Uraniului SA Bucuresti, care a desfasurat lucrari de prospectare - exploatare miniera in vederea identificarii unor zacaminte de uraniu, lucrari efectuate in intervalul 1964-1968.
Din aceasta activitate a rezultat o halda de steril situata in nordul localitatii Barzava si o halda de aproximativ 2000 de metri cubi de minereu de uraniu, depozitata in partea de sud a localitatii.
Aceasta din urma a fost transportata in anul 1993 la Uzina de la Feldioara in vederea prelucrarii.
Din anul 1968, perimetrul minier este mentinut in stare de conservare, sistandu-se orice activitate, in asteptarea unei Hotarari de Guvern pentru inchiderea definitiva a exploatatiei.
Desi a fost abandonata, mina - ca de altfel intreaga zona - a fost supravegheata constant in intervalul 1970-1990, fiind intocmite studii anuale de catre Laboratorul de Cercetari pentru Radioproiectie, Conditii de Munca si Ecologie din Stei.
Toate cele 20 de studii au evidentiat faptul ca "atat contaminarea cu uraniu cat si cea cu radiu a solului si apelor freatice din comuna Barzava sunt absente, valorile gasite fiind la nivelul fondului radioactiv natural."
La Barzava radioactivitatea apei din fantani se incadreaza in limite normale - Virtual Arad News (c)2005 Bineinteles, pentru a lua in considerare acest verdict, fericit dealtfel, trebuiau efectuate mai multe cercetari cu aparatura ultimilor ani, manipulata de specialisti in domeniu.
In acest sens, Agentia de Protectie a Mediului Arad efectueaza monitorizarea anuala a perimetrului, recoltandu-se probe in vederea analizarii ulterioare in laboratoarele specializate.
Valorile determinate pe probe recoltate de APM nu au pus in evidenta posibilitatea de afectare radiologica a populatiei sau mediului.
Singurele valori crescute au fost inregistrate la nivelul haldei de steril, nefiind insa depasite valorile maxime admise.
Analizele efectuate in 2002 si 2003 au relevat o situatie complet normala, cu valori usor crescute fata de cele inregistrate in municipiul Arad, insa in limitele legal admise.
In data de 18 mai anul acesta, reprezentantii APM au recoltat, din nou, probe de sol, vegetatie si apa din zona haldelor, rezultatele determinarilor fiind sub valoarea minima de detectie a aparatului (!) in cazul apei din Valea Barzava si de 2060 respectiv 200 Bq / kg in cazul solului si a vegetatiei de pe halda, incadrandu-se valorilor maxime admise.
Un alt studiu a fost efectuat la sfarsitul lunii iunie a acestui an, fiind prelevate probe si efectuate masuri la fafa locului cu ajutorul radiometrului, la baza haldelor fiind determinate si de aceasta data valori mai mici decat maximele admise.
In aceste conditii, nu se explica atitudinea administratiei comunale si nici reactia de... spaima a autoritatilor judetene vis-a-vis de acest subiect.
***
Ca Barzava se doreste a fi alimentata pe banii statului cu apa potabila de la retea, ca urmare a poluarii radioactive a panzei freatice, sau faptul ca se vrea o mai mare atentie si mai mult sprijin din partea autoritatilor judetene ori centrale, e laudabil.
Insa inspaimantarea populatiei si crearea unei imagini "science-fiction" cadrului natural sanatos al Barzavei este, poate, prea mult.

Cristian Videscu - Agenda zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]