Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 16 decembrie 2005
Stirile TVA aici
  • La Arad, Revolutia se va sarbatori timp de trei zile... din jumatate in jumatate de ora

Aradul a devenit al doilea oras in care Revolutia a invins comunismulIn cinstea evenimentului care, acum 16 ani, a schimbat fata Romaniei, se inaugureaza o noua sala la Complexul Muzeal, se tin cate doua momente de reculegere pe ora, iar martirii devin in mod oficial eroi!
21 – 22 – 23 decembrie reprezinta, in constiinta colectiva a Aradului adevarate zile de gratie, etapa de la care incepe, fara exagerari pompoase, efectiv o noua epoca.
Pentru ca Aradul este – chiar daca orase mai cu staif nu sunt dispuse, intotdeauna, sa recunoasca asta – al doilea oras in care flacara Revolutiei s-a aprins, nu doar la figurat, e cat se poate de normal, mai ales ca suntem parte a uneia dintre cele mai... festiviste tari (re)cunoscute, sa ne amintim la modul public de asta...
A treia sala, deci, de la etajul doi al Palatului Cultural, reprezentand Complexul Muzeal Arad – Memorialul Revolutiei '89, va fi inaugurata cu prilejul comemorarii eroilor cazuti, implicit sarbatoririi celor ramasi sa se bucure de libertatea dobandita.
Vernisajul expozitiei de documente, fotografii, obiecte – toate inedite, conform curatorilor si muzeografilor – va avea loc pe 21 decembrie.
Presedintele Asociatiei "21 decembrie" Gheorghe Curta, ne-a dezvaluit cea mai mere parte din desfasuratorul manifestatiilor ce se vor derula pe parcursul celor trei zile: "Vom incepe in zorii zilei de 21, cand, la 7.39 fix, ora la care s-a dat startul propriu zis al Revolutiei, vom fi cu totii in fata Orologeriei, omagiind astfel gestul primilor muncitori care au avut curaj sa infrunte fatis dictatura. Din 30 in 30 de minute vom vizita fosta fabrica Strungul, actuala ARIS, in pauze rugandu-ne la Biserica Martirilor de la UTA. Dupa amiaza, un moment important il va reprezenta oficiarea unei slujbe de pomenire a martirilor, la Monumentul din fata Palatului Administrativ. Se va sfinti, apoi, noua cruce din parcul Primariei. In 22, vom incepe la ora 10, prin depunerea de coroane de flori in fiecare loc in care au cazut aradeni, invitand la un gest similar toate institutiile publice si, desigur, cele private, care doresc sa faca asta. Vom face coloane si, la fel, din 30 in 30 de minute, ne vom deplasa la Politie, la Cetatea Aradului, in Cartierul Aurel Vlaicu... La ora 15 vom organiza o receptie, locul inca nefiind stabilit. In 23, la ora 12, se va depune, la placa dedicata revolutionarului de origine maghiara Toth Sandor, vom depune, de asemenea, coroane de flori, in prezenta vaduvei sale, care va fi prezenta la Arad."
Vom avea 24 (+1) eroi oficiali!
In sedinta ordinara a CJA de ieri, consilierii judeteni au votat, in unanimitate, acordarea de distinctii eroilor martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989.
Este vorba de acordarea "Distinctiei de onoare a judetului Arad", post-mortem, celor 24 de eroi martiri ai Revolutiei, dar si lui Emil Simandan.
Daca autorul volumelor despre revolutie isi va ridica personal distinctia la momentul decernarii ei, in cazul celor 24 de martiri, la eveniment vor fi invitate familiile lor.
In cadrul sedintei, vicepresedintele Consiliului Judetean, Gavril Buza, a mentionat ca acordarea distinctiei se impune si in cazul lui Emil Simandan pentru ca "nu e rau sa observam, de acum incolo, oamenii de marca din jurul nostru si sa le multumim cat sunt in viata, chiar daca pana acum majoritatea distinctiilor au fost acordate post-mortem".
Consilierul Iosif Duka, cel care a decis sa nu mai intervina la sedinte, nu s-a putut abtine si a luat cuvantul… pentru a-i felicita pe initiatorii proiectelor si pe toti cei care au votat.

Lucian Valeriu - Observator

  • Accident tragic pe soseua Arad - Siria

Tragicul accident produs de o masina a politiei s-a petrecut intre Horia si SiriaUn agent de politie a murit pe loc, o tanara a fost grav ranita si alti patru oameni s-au ales cu traumatisme minore, dupa ce o masina a politiei, a.flata in misiune, a fost implicate ieri dimineata, intr-un tragic accident de circulatie.
Politistul ucis se numeste Gheorghe Cuc si a avut 51 de ani.
"In serviciul de urgenta au fost aduse victimele unui accident rutier, dintre care o tanara de 27 de ani aflata in stare grava si alt pasager care prezenta doar policontuzii, aflati intr-o masina a politiei, iar din masina cealalta au ajuns doua victime cu policontuzii si cu plagi superficiale. Al patrulea pasager din masina polifiei a decedat in drum spre spital", a declarat medicul Daniela Motoc.
Accidental a avut loc intre localitatile Horea si Siria.
Masina, in care se aflau patru lucratori ai politiei se indrepta spre Sebis.
La un moment dat, soferul a derapat pe soseaua acoperita de zapada inghetata si a intrat in plin intr-o alta masina, care circula regulamentar din sens opus.
In aceasta se aflau doua persoane.
Din primele cercetari, se pare ca soferul auto-turismului de politie nu a adaptat viteza la conditiile de drum alunecos.
"Conditiile de drum erau foarte dificile. Stratul de zapada de pe carosabil, bineinteles ca a dus la producerea accidentului, in conditiile in care viteza de deplasare nu a fost adaptata conditiilor de trafic", a declarat comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, comisarul Ioan Dascalu.
Masina politistilor s-a rotit pe sosea si s-a izbit cu partea din spate de cealalta masina.
Asa se explica decesul unuia dintre pasagerii din spate.
Tanara politista, aflata pe scaunul din dreapta soferului, a fost aruncata prin parbriz, la cativa metri pe carosabil.
Soferul masinii de politie este in stare de soc.
El sustine ca nu circula cu viteza mare.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Inaugurarea Incubatorului de afaceri UAV – IT

Secretarul de Stat - Anton Anton a inaugurat sediul Incubatorului de afaceri UAV-ITAradul, mai precis localitatea Vladimirescu, se poate mandri, incepand de ieri, cu un incubator de afaceri.
Acest proiect a fost realizat de Universitatea "Aurel Vlaicu" cu ajutorul finantarii primite prin Programul National INFRATECH.
Panglica edificiului a fost taiata de ministrul secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, Anton Anton si de catre prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul UAV, care a precizat ca locatia achizitionata a fost renovata, utilizandu-se pentru aceasta "9 miliarde, plus cei 240.000 euro nerambursabili, primiti prin programul INFRATECH. Este pentru prima data cand institutia noastra primeste o suma nerambursabila. In total s-au cheltuit 25 miliarde lei."
La eveniment au participat, pe langa profesori si decani ai Universitatii, prefectul Cristian Stragea, primarii localitatilor Vladimirescu, Santana si Pecica, precum si reprezentanti ai firmelor ce se vor dezvolta cu ajutorul acestui incubator de afaceri.
Iustin Cionca, primarul localitatii Pecica, a expus ministrului proiectele sale, intre care prima importanta o acorda unui incubator de afaceri pentru IMM-uri, dupa care sa realizeze in apropierea acestui incubator o zona industriala in care acestea sa-si poata continua activitatea si in al treilea, dar nu in ultimul rand, un Centru de Pregatire Profesionala in colaborare cu UAV, primind din partea ministrului asigurarea ca "o felie din calupul de finantare este pentru «long life learning», educatia continua fiind foarte importanta si cea care noua, romanilor, ne lipseste".
Ministrul Anton Anton considera ca intre cercetarea stiintifica si punerea in practica a proiectelor e un pas mare, aici intervenind rolul unui incubator de afaceri; astfel proiectul de la Arad primeste o importanta deosebita: "este cofinantat de UAV si minister prin programul INFRATECH; daca nu consideram ca este important nu dadeam bani."
In incheiere, conducerea UAV a asi-gurat asistenta ca pana in 15 ianuarie incubatorul va avea deplina activitate, mai ales ca are deja trei proiecte in stadiu avansat.

Anamaria Anca - Adevarul

  • Compania de Transport Public nu mai vrea sa trimita autobuze in judet!

CTP doreste sa scoata unele autobuze din judetMajorarea tarifelor la transportul in comun in judet a trecut, ieri, de alesii judeteni, insa ocazia a conturat o varianta de reducere a pierderilor pe care le inregistreaza CTP, solutie care nu are cum sa fie pe gustul primariilor.
Acestea s-ar putea trezi cu un nou... "cadou".
Ieri s-a cerut, de pilda, o analiza a celor 67 de trasee nerentabile, care au adus, pierderi de 6 miliarde pentru societate in 2005, un raport care sa contina o varianta de reducere a pierderilor, o informare asupra numarului angajatilor companiei, o alta privind subventiile date de CJA, un raport care sa dovedeasca cum s-a ajuns la tarifele de acum, etc.
S-a punctat insa faptul ca, in ianuarie, se impune sa fie prezentat un raport legat de modalitatea de a gestiona compania, in conditiile in care CJA nu va mai putea acorda subventii pentru societate.
Varianta optima, potrivit conducerii CJA, ar fi implicarea consiliilor locale, din ianuarie, in aceasta activitate.
Mai exact, "primariile care au trasee in zona de deal, ar trebui sa-si cumpere masini cu capacitate mai mica si cu consum mai mic pentru transportul elevilor, iar noi sa le sustinem pentru acest deziderat".
Transportul in comun realizat de primarii pare sa fi fost pe gustul consilierilor, care au votat majorarea tarifelor cu aceasta conditionare.

Adriana Barbu - Observator

  • Seara de muzica rusa

Alexandr Borodin - pictura de Ilia RepinPe fondul framantarilor produse de incercarea de a ciunti fondurile pentru cultura aradeana ca sa se creeze niste posturi de bagatori de seama pentru mai vechii culturnici, am uitat ca in noiembrie s-au implinit 115 ani de cand formatiile muzicale ale asociatiei aradene Kolcsey au primit numele de Filarmonia, dupa ultima lor reusita, concertul cu Recviemul de Mozart, pe fondul unei activitati rodnice de cateva decenii. Erau vremuri cand Aradul avea de trei ori mai putini locuitori si, desigur, un primar cult.
Ce sa facem, acesta e la ora actuala nivelul mai marilor nostri (primarei de pripas), care se adreseaza artistilor cu "ma" si , "directorasi"?! Asta ne aminteste de Goebels, care spunea: Cand aud de cultura, imi vine sa pun mana pe pistol. Ai nostri, mai modesti, se multumesc sa puna mana pe banii destinati culturii, ca sa-i dea scaunarilor semidocti.
Daca ne aminteam, am fi avut prilejul sa ne laudam cu traditii culturale pe care nu multi le au.
Recentul concert al Filarmonicii a avut un program dedicat muzicii ruse.
Orchestra dirijata de Neil Thomson (Anglia) a interpretat pentru inceput Uvertura operei Ruslan si Ludmila de Mihail Ivanovici Glinka. Intamplator, o zi mai tarziu urma sa se implineasca 163 de ani de la premiera lucrarii bazate pe un basm de Puskin.
Ansamblul a reusit sa se constituie intr-un corp sonor cu un discurs acaparator, ce a dat o satisfactie deosebita auditorilor.
Tanarul Panos Karan, cretan de origine, ne-a oferit Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra in do minor, unul din punctele culminante ale creatiei lui Serghei Rahmaninov.
Avand alaturi un ansamblu orchestral bine indrumat de Neil Thomson, Panos Karan a vitalizat un flux sonor plin de energie, elanuri pasionale, solemnitate, in prima parte, subliniind caracterul meditativ al partii mediane si atmosfera de voie buna a Finalului, incheiat triumfator, in accente apoteotice, pe care numai o muzica inspirata si bine interpretata le pot transmite.
Seara de muzica rusa s-a incheiat cu Simfonia a II-a Epica, "a bogatarilor", cum se numea mai demult, de Alexandr Borodin.
Daca se spune ca muzica germana e bine sa o asculti interpretata de germani, cea italiana de ai lor, cea rusa de catre rusi, de Neil Thomson nu ne-am putut plange, caci ne-a transmis mesajul chimistului muzician (Borodin fusese profesor de chimie la Facultatea de Medicina din Petersburg) cat se poate de elocvent.
Energia masiva, imprimata primei parti, vigoarea si voiosia Scherzo-ului, imaginile poetice ale Andantelui, veselia optimista a Finalului, au entuziasmat publicul prezent in sala mare a Filarmonicii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]