Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 17 martie 2005

Stirile TVA aici

  • Lumea trista de langa noi; Copiii nimanui din Maternitate

O parte dintre nou nascuti sunt abandonati in Spitalul MaternAre ochi mari si negri, zambeste, sta in fund, te prinde de deget cu manuta-i firava, gangureste si, in final, te cucereste cu privirea-i candida. 
Are o jucarie de plus langa perinita din patut, iar imaginea unei iconite asezata la capatai este semnul ca "cineva" se afla tot timpul alaturi de el. 
E un copil frumos si sanatos. Un copil reusit. Asa cum toti parintii si-ar dori sa aiba. El a avut, insa, ghinion. Mama lui nu l-a dorit deloc. 
Imediat dupa ce i-a dat viata, l-a abandonat in maternitate. 
Acum are sapte luni si este cel mai mare "nou-nascut" dintre cei 15 abandonati in Spitalul Matern din Arad.
Majoritatea copiilor abandonati sunt din alte judete
Raportat la situatia din alte judete sau la cea existenta in anii trecuti la Arad, cei 15 copii abandonati, la aceasta ora, in Maternitate ne arata ca "nu stam chiar atat de rau"
"Daca urmarim evolutia cazurilor sociale cu care ne-am confruntat in ultimii ani, am putea spune ca numarul copiilor parasiti in spital a scazut de la un an la altul. In anul 2003 am avut 240, iar in 2004 - 215 cazuri" - precizeaza Lucian Paiusan, director adjunct medical al Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie din Arad. 
Vorbim despre copii abandonati in Maternitate imediat dupa nastere. 
In mod normal, ei ar trebui sa stea in spital maximum cinci zile, iar apoi sa fie transferati catre Directia pentru Protectia Copilului. 
Nu se intampla, insa, asa. "Directia pentru Protectia Copilului ni-i ia foarte greu pentru ca majoritatea acestor copii sunt din alte judete. De-abia acum am reusit sa trimit doi copii la Centrul de primire minori. Erau cei mai mari, implinisera deja noua luni. Nici nu mai incapeau in patuturile de la noi, ca sa nu mai vorbim despre alimentatie... pana la noua luni, ei au fost hraniti numai cu lapte praf. Asta este, noi nu putem sa facem mai mult. Iar Directia nu a vrut sa-i primeasca pentru ca acesti copii sunt din alte judete - Brasov, respectiv Pitesti" - spune Alina Tasca, asistent social in cadrul Spitalului Matern.
Plasamentul in institutii - interzis
Copiii din alte judete reprezinta cu adevarat o problema pentru Directia de Protectia Copilului din Arad. 
Costul mediu de ingrijire si intretinere a unui copil in sistemul de protectia copilului a fost, anul trecut, de sapte milioane de lei/luna, in functie de varsta si de problemele copilului. 
Iar Aradul cheltuieste foarte multi bani pentru copiii din alte judete. 
Bani pe care ii recupereaza cu greu de la directiile judetene sub aripa carora se afla acesti copii. 
400 de milioane de lei reprezinta, in acest moment, nivelul datoriilor acumulate de celelalte judete catre Directia locala. 
Astfel se explica retinerea Directiei pentru Protectia Copilului de a prelua, din Maternitatea aradeana, "copiii altor judete" (titulatura stabilita in functie de domiciliul mamei). 
Doctorul Lucian Paiusan are greutati cu copiii proveniti din alte judeteDar acesta nu este singurul motiv.
"Conform noii legi de protectia copilului, de la 1 ianuarie 2005, este interzis sa plasezi copiii mai mici de doi ani in institutii. Noi nu avem voie sa-i mai primim in regim de urgenta. Nici nu putem sa-i plasam in case de tip familial sau centre de plasament. Singura solutie pentru acesti copii este plasamentul la asistentii maternali. Dar, din pacate, la nivelul judetului Arad, nu avem asistenti maternali care sa-i preia pe toti acesti copii" - subliniaza Elena Robotiyn, purtator de cuvant al Directiei Judetene de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului.
Identificarea mamelor
Se vede treaba, procesul de transferare a copiilor abandonati din maternitate in sistemul de protectia copilului este taraganat la maximum. 
Tot taraganat este si momentul consemnarii nasterii copilului in registrul starii civile. 
Asta pentru ca nu se stie foarte exact cand anume devine copilul abandonat si care sunt datele de identificare ale mamei sale. 
Alina Tasca explica: "In mod normal, abandonul se declara chiar a doua zi dupa ce mama isi paraseste copilul in spital. Nu stim insa intotdeauna, cu certitudine, daca mama chiar isi paraseste copilul sau doar «da o fuga» pana acasa sa vada cum se descurca ceilalti trei-patru copii pe care ii mai are. Nu stim daca mamele se mai intorc sau nu dupa aceste vizite acasa. Sigur ca ar avea datoria sa anunte personalul medical despre plecarile lor, dar ele fug, pur si simplu. Si ceea ce este si mai grav este ca nu ne lasa nici un act de identitate. Nici macar un buletin sau certificat de nastere. Ceea ce ne face sa ne confruntam cu un proces destul de complicat: identificarea mamelor."
Stabilirea identitatii mamelor si a domiciliului acestora se face cu ajutorul Serviciului de Evidenta Populatiei si cu sprijinul a doua fundatii - Fundatia Crestina RCE "Speranta Copiilor" si Fundatia "Dezvoltarea popoarelor prin sustinere reciproca".
Inconstienta, iresponsabilitate, saracie
Marea majoritate a femeilor care isi abandoneaza copiii in Maternitate provin din etnia rromilor. 
"In general, ele mai au copii - impartiti, cativa acasa, cativa in centre de plasament... Ceea ce e oarecum surprinzator este ca ele imi marturisesc ca o sa mai faca un copil si anul viitor... - spune asistentul social din Maternitate. Sunt femei inconstiente, au probleme mintale, dar principalul motiv pentru care isi abandoneaza copiii este saracia. Am avut cazuri in care veneau la mine si imi spuneau ca daca le dau bani pentru biletul de tren pana acasa, isi iau copilul, daca nu, nu. In alte situatii, chiar daca imediat dupa nastere mamele nu dadeau nici un semn ca nu si-ar dori copilul, dupa doua zile veneau la mine si imi spuneau ca s-au certat cu sotul sau cu concubinul si nu vor sa-l mai duca acasa..." 
Sunt mame total iresponsabile, care vorbesc despre propriii lor copii ca despre o marfa, isi trateaza odraslele ca pe niste obiecte, nu se gandesc catusi de putin la sufletul nou-nascutului, la nevoile sale fiziologice sau afective. 
"Contactul fizic si afectiv cu mama in primele zile de viata este foarte important pentru satisfacerea nevoilor de securitate, afectivitate si relationare pe care copilul le resimte in mod specific si care sunt ignorate in multe cazuri. Carenta afectiva instalata datorita absentei mamei se va resimti ulterior si se va converti, posibil, in comportamente inadaptative" - atrage atentia psihologul Tiberiu Dughi.
***
Copiii abandonati sunt copii nedoriti. Copiii nedoriti sunt efectul lipsei educatiei contraceptive. Se pare ca cele cateva cabinete de planing familial existente la nivelul judetului Arad nu reusesc sa acopere in intregime necesarul de informare contraceptiva in randul populatiei feminine. 
Ar fi nevoie de specialisti care sa mearga printre mamele predispuse la abandon si sa le explice, in mediul lor si pe-ntelesul lor, ce au de facut pentru a nu mai "scoate" copii pe banda rulanta. 
Ar fi nevoie de o politica contraceptiva mai agresiva care sa patrunda si in mediile defavorizate, acolo de unde vin majoritatea mamelor ce isi abandoneaza copiii. 
Din pacate, Romania nu isi permite, deocamdata, sa cheltuiasca prea multi bani pe educatie si profilaxie.

Diana Dutu - Adevarul

  • Strada Metianu se decojeste. "Cad caramizi in cap"!

Trecatorii de pe strada Metianu sunt avertizati asupra caderilor de caramiziContinua degradare cladirilor din centrul istoric al Aradului. 
Ieri, pe Metianu, o buna bucata de tencuiala si cateva caramizi s-au desprins de pe frontispiciul unui imobil si s-au prabusit de la o inaltime de cincisprezece metri, pe trotuar. 
Nimeni nu circula in acel moment pe tronsonul respectiv, desi strada este, de regula, un furnicar. 
Ca un amanunt interesant, cei care s-au sesizat prompt au fost proprietarii magazinului D., de la coltul cu Piata Mare. 
Acestia au afisat hartii pe care avertizau trecatorii sa ocoleasca trotuarul, fiindca e pericol de... "caramida in cap". 
Situatia poate parea hazlie. Dar nu este. 
Daca autoritatile nu iau masuri urgente – prin capacitarea Recons, care este proprietarul majoritatii cladirilor vechi – pentru a repara imobilele, s-ar putea produce tragedii. 
Numeroase fatade de pe strada Metianu trebuiesc refacute - Virtual Arad News (c)2005 Precedent exista: va mai amintiti, poate, de copilul ucis de o tigla desprinsa de pe un acoperis, langa Biblioteca Judeteana. 
Atunci nu s-a gasit nici un responsabil, dar nici nu s-a facut nimic ca incidentul sa nu se repete.
Maruntis
Intretinerea cladirilor din municipiu, declarate monumente istorice, se va face in acest an cu o suma de bani care seamana, mai degraba, a pomana.
Doar 200 de milioane de lei au fost alocati pentru lucrarile de intretinere a circa 100 de cladiri si amenajari urbane declarate prin Ordinul nr. 2314 /2004 monumente istorice. 
Pornind de la prezumtia ca nu toate cladirile necesita lucrari de intretinere, chiar daca doar jumatate din ele sunt degradate, dupa un simplu calcul, se ajunge la concluzia ca pentru o cladire se vor folosi 4 milioane de lei. 
Suma este cu atat mai mica cu cat majoritatea imobilelor din centrul istoric al municipiului sunt intr-o stare avansata de degradare. 
Primaria spera sa "scoata camasa" prin incercarea de a atrage fonduri europene.

Simona Mazare & Andrei Ando - Observator

  • Greva la bucataria spitalului

Personalul de la bucataria spitalului ameninta cu grevaBolnavii de la Judetean, la un pas de a ramane fara mancare
Spitalul Judetean Arad s-a confruntat ieri cu o noua problema delicata, care a dat peste cap parte din activitatea unitatii medicale: angajatii societatii care asigura serviciile de bucatarie (Medical Trust), au intrat in greva, refuzand sa mai prepare mancarea celor internati aici. Motivul e cat de poate de simplu: angajatii firmei nu si-au primit salariile de ... sase luni.
Primii care au protestat au fost angajatii care transporta mancarea in saloanele din spital, conducerea unitatii fiind nevoita, ca atare, sa apeleze la ajutorul infirmierelor si asistentelor medicale (care au transportat si servit bolnavilor micul dejun ). 
Ulterior, insa, in greva au intrat si cele 12 bucatarese (care au amenintat cu greva de mai multe zile), acestea refuzand sa mai prepare masa de pranz, in conditiile in care patronii firmei nu au gasit solutia sa plateasca macar o parte din salariile restante.
Directorului Spitalului Judetean, Dana Oprea, susjine ca bolnavii au avut de suferit doar la masa de pranz, care a fost primita cu intarziere, din cauza refuzului bucatareselor de a gati, si si-a manifestat speranta ca societatea care a castigat licitatia pentru bucataria spitalului va remedia problema, inainte ca unitatea sa faca apel la cauzele contractuale. 
In spital circula insa zvonuri potrivit carora firma in cauza nu va mai ramane mult pe piata, date fiind datoriile pe care le are catre furnizorii de alimente si fata de salariati.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Inca nu sunt probleme

Desi Muresul a crescut inca acesta nu prezinta pericolAradul este ferit deocamdata de inundatii. 
Specialistii spun ca topirea zapezii nu ceeaza probleme majore dar acestea ar putea aparea daca va ploua in cantitati mari. 
In cazul unor precipitatii abundente se pot ivi probleme in zona de munte unde stratul de zapada este destul de mare, si in combinatie cu o cantitate mare de apa poate provoca inundatii. 
Dispeceratul sistemului de gospodarire a apelor Arad monitorizeaza permnanet cotele raurilor din judet. 
Deocamdata acestea se mentin la valori normale.

Nicoleta Belean - Televiziunea Ara

  • Primele cadre de la "15" s-au filmat la Arad

Sunt aduse decoruri pentru filmari in Gara Arad"15"! Film in regia lui Sergiu Nicolaescu. 
Imaginea – Marian Stanciu. Scenariu: D.R.Popescu si Sergiu Nicolaescu.
Distributia: Ioana Moldovan,Cristian Iacob, Mihaela Radulescu, Daniela Nane.
Primele cadre s-au turnat deja pe peronul garii aradene. 
A fost o zi de filmare frumoasa, si, ceea ce ne-a uimit a fost prestatia figurantilor aradeni care, prin disciplina si comportamentul lor "actoricesc" au readus in anul 2005, imaginea acelui Decembrie '89, de neuitat!
Actorii ne-au facut sa ne aducem aminte...
Peronul de pe linia 4 a Garii CFR s-a umplut de figuranti, echipa tehnica, actori, "trenul de pe linia patru" si multimea curiosilor risipiti pe linii, impreuna cu boschetarii lipiti de geamurile unui vagon murdar, nemiscat. 
Platoul de filmare, intesat de lume si-a consumat primii metri de pelicula cu filmarea cadrelor de inceput. 
Trei fete urca treptele spre peronul numarul patru. 
Cea din mijloc este gravida si-si asteapta, plina de dragoste, dor si ingrijorare, iubitul. 
Fetele sunt trei stele: Daniela Nane, frumoasa, distinsa, trista – calitati cu care nu mai ai nevoie de nici o prezentare; Mihaela Radulescu, cu totul diferita de cea de la show-urile TV, si, o revelatie pentru toti – Ioana Moldovan, o tanara deosebit de talentata si cu mare putere de munca, o prezenta aparte care a incantat intreaga asistenta.
"Iubitul" ei este Marinica – nimeni altul decat Cristian Iacob, un etern nebunatic, spontan, plin de talent si vivacitate. 
Actritele sunt pregatite pentru filmarile din Gara Arad Am remarcat scena revederii pe peron dintre indragostiti, repetata de cateva ori, fara oboseala sau mutre. Actorii au ascultat intru totul indicatiile profesionistului Sergiu.
Intr-adevar, Nicolaescu este un gentleman al cinema-ului romanesc, un adevarat maestru.
Regizorul vede tot, ceea ce noi nici macar nu banuim, vorbeste extrem de putin, dar spune mult.
Cadrele se tot misca de-a lungul peronului in functie de scenariu. 
Parca niciodata peronul garii aradene nu a fost atat de linistit. 
Fiecare stie ce are de facut, doar vocea metalica a regizorului sparge tacerea acelui decembrie crancen, adus cu o impresionanta usurinta pe platoul de filmare al peronului numarul 4.
Bravo,  figurantilor!
Neasteptat de bine s-au comportat figurantii aradeni, anonimi selectati cu o zi inainte in piata Avram Iancu. 
De apreciat sunt grupurile compacte care au coborat din tren la comanda "Atentie, se filmeaza! Motor!".
Peronul arata ca suntem in gara Timisoara Nord. Dintr-un tren prafuit coboara muncitori, oameni amarati, imbracati in haine proletare.
Un alt cadru se leaga de scena tinerilor amenintatori cu bate in maini.
Repetata de mai multe ori, incepe sa semene cu o secventa reala a acelor Zile-Martir.
Sergiu a fost multumit indeosebi, de prestatia figurantilor.
Ii intrebam daca e greu, ei spun ca nu. 
Cei mai in varsta au fost in focul revolutiei; cei tineri nu stiu cum a fost dar le place chestia cu batele, salopetele muncitoresti si pancartele rosii pe care scrie cu alb Traiasca RSR sau PCR!
Unii rad si spun ca totul seamana cu o repetitie generala a unei revolutii adevarate.
Singurul element disturbator sunt machieuza care circula continuu printre actori si boschetarii imprastiind duhoarea de mizerie si aurolac in sfantul aer de decembrie 1989.
Azi, o noua zi de filmare cu cadre militare reale la Centrul Militar Judetean.

Felicia R.Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]