Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 17 septembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Cale ferata de mare viteza intre Arad si Szeged 

Distanta intre Arad si Szeged ar putea fi parcursa in jumatate din timpSedinta comuna a Guvernului roman si maghiar din 20-21 octombrie, care va avea loc cel mai probabil la Bucuresti, ar putea aduce vesti extrem de bune pentru Arad. 
Conform subprefectului Levente Horvath, Aradul a pregatit pentru aceasta o avalansa de proiecte in oglinda cu partea maghiara, iar unele dintre ele ar putea fi aprobate deja. 
Este vorba, in primul rand, de un acord cu Consiliul regional de dezvoltare cu privire la dezvoltarea culoarelor de cale ferata Arad - Szeged-Novi Sad- Baja - Pecs si Arad- Szeged - Novi Sad -Osyek. 
O prima etapa in reabilitarea liniilor de cale ferata ce fac obiectul acestui proiect ar viza chiar tronsonul Szeged- Arad, cu o ramificatie spre Timisoara si alta spre , Mezohegyes, iar - ca urmare a lucrarilor - trenurile ar putea circula pe aceasta ruta cu 140-160 km/ora. 
Toate acestea, in conditiile in care tronsonul de cale ferata de acum este degradat, iar trenurile circula cu maximum 80 km/ora. 
Oficialii din Timisoara si-ar fi dorit realizarea unei legaturi directe de cale ferata cu Szegedul, dar s-a ajuns la concluzia ca lucrarile de modernizare a culoarelor existente (cum ar fi cele ce trec prin Arad) sunt mult mai putin costisitoare.

Adriana Barbu - Observator

  • A inceput "Saptamana Mobilitatii Europene": Transportul actual dauneaza vietii si mediului

La sediul Inspectoratului de Protectia Mediului s-a desfasurat o conferinta educativaIeri, la sediul Agentiei de Protectia Mediului Arad s-a desfasurat o masa rotunda. 
La conferinta au participat reprezentanti ai scolilor si gradinitelor, ai O.N.G-urilor, Politiei Rutiere si nu in ultimul rand reprezentantii Primariei Arad.
"Scopul acestei intalniri a fost promovarea politicilor existente, a initiativelor si a celor mai bune practici pentru sustinerea mobilitatii urbane. Dar si lansarea de noi politici si initiative care sa contribuie la constientizarea cetatenilor asupra efectelor nocive pe care le genereaza modul actual de transport asupra calitatii vietii si mediului; toate insotite de stabilirea de parteneriate intre autoritatile locale, O.N.G, lumea de afaceri in vederea cunoasterii beneficiilor unui transport urban durabil," a precizat, Gabriela Ionescu, consilier in cadrul Agentiei de Protectia Mediului Arad.
Saptamana mobilitatii va continua luni cu actiuni educative si de informare, legate de beneficiile mijloacelor de transport alternative asupra calitatii vietii si mediului. 
Marti va fi ziua portilor deschise la A.P.M. Arad, iar miercuri se vor face determinari de noxe in conditii de trafic de trafic normal, explicatii de specialitate. 
Joi, va fi ultima zi din "Saptamana Mobilitatii Europene" si se va marca ziua europeana fara masini. 
Astfel se va opri circulatia pe o artera centrala a municipiului, se vor face determinari de noxe, se vor organiza concursuri si intreceri sportive pentru prescolari si elevi din toate ciclurile de invatamant si se vor prezenta variantele de transport alternativ ecologic.

Florin Ghilinta - Adevarul

  • Moldovenii fac legea traficului de persoane

Un grup de transfugi a fost oprit la frontieraAlta retea care trecea transfugi peste granite a fost anihilata zilele trecute la Arad
O alta retea internationala de trafic de persoane a fost destramata zilele trecute la frontiera de vest. 
La inceputul saptamanii, la Vama Nadlac au fost descoperiti 20 de cetateni din Republica Moldova, ascunsi intr-un TIR care urma sa iasa din tara. 
In urma cercetarilor s-a stabilit ca filiera actiona pe traseul Chisinau-Iasi-Bucuresti-Timisoara-Arad-Ungaria-Austria-Germania-Italia.
Pentru reusita intregii actiuni au colaborat politisti din mai multe judete. 
Urmarirea grupului a fost realizata, timp de doua luni, de lucratorii serviciului specializat din Arad, sub coordonarea directa a Serviciului de Combatere a Traficului de Migranti din cadrul Directiei Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, impreuna cu procurori din cadrul Biroului Teritorial DIICOT. 
Pentru obtinerea tuturor informatiilor legate de mijloacele folosite de calauze, politistii aradeni au solicitat si au primit sprijin de la Brigada de "Crima Organizata" din Timisoara, ca si de la SRI.
"Gruparea, care era constituita pe teritoriul Romaniei, racola migranti din Republica Moldova si de alte nationalitati, carora le promitea ca le asigura trecerea ilegala a frontierei catre Ungaria, Austria si Italia", a declarat Camelia Tuduce Berar, purtator de cuvant al IPJ Arad. 
Reteaua avea ramificatii in mai multe tari si este cea mai mare descoperita in ultimii ani la frontiera de vest.
Doi chinezi ascunsi la Timisoara
In urma informatiilor obtinute, anchetatorii impreuna cu politisti de frontiera de la Nadlac au oprit la control un TIR. 
Inauntru, printre paletii cu marfa, au fost descoperite ascunse 20 de persoane, din care 13 femei si 7 barbati, toti cetateni ai Republicii Moldova. 
Ei voiau sa ajunga in Italia , dar nu puteau intra legal in Spatiul Schengen, avand nevoie de vize.
Un asemenea transport aduce venituri pentru membrii retelei de pana la 50 000 de euro. 
In urma perchezitiilor efectuate asupra transfugilor a fost gasiti doar 7500 euro. 
Cu acesti bani erau platiti transportatorii sa-i duca din Arad pana intr-un oras din Ungaria, situat in apropierea granitei romano-maghiare. 
De acolo, urmau sa fie imbarcati in alte masini. Restul sumei era platita la destinatie de rude sau prieteni.
Drumul retelei de migrare a fost intrerupt la vama Nadlac In paralel, politistii de la "Crima Organizata" au efectuat, cu autorizarea Tribunalului Arad, perchezitii la doua adrese din Timisoara, unde erau gazduiti transfugii si unde au fost surprinsi mai multi membri ai retelei. 
O data cu depistarea principalilor suspecti au mai fost identificati doi cetateni chinezi care urmau sa treaca si ei ilegal frontiera in Ungaria, dar cu un alt grup.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca, in cursul lunii septembrie, grupul de moldoveni a fost racolat de pe raza Republicii Moldova, de catre un barbat al carui pseodonim era  "Vanea", ramas neidentificat. 
Ei au fost apoi adunati, imbarcati si adusi in Romania, cazati si indrumati de catre galateanul Dinca Covrigean, impreuna cu fiica sa. 
Ei erau ajutati de catre Gina P. din Bucuresti care avea de fapt rolul de a coordona transportul pana in Ungaria. 
Taxa pentru fiecare persoana trecuta ilegal peste granita era cuprinsa intre 2.000 si 4.000 euro, bani care reveneau membrilor retelei.
Cei 20 de transfugi sunt cercetati pentru savarsirea infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat. 
Impotriva lui Covrigean si a femeii care coordona transportul transfugilor s-a pus in miscare actiunea penala pentru constituirea unui grup organizat in vederea traficului de migranti si calauzire.
 Retea penetrata de un informator
Cei 20 de transfugi din Republica Moldova, preluati in Bucuresti de coordonatorul deplasarii, au ajuns in Timisoara si au fost cazati o singura noapte in doua apartamente din oras. 
A doua zi ei au plecat catre Arad, fara sa stie ca sunt supravegheati indeaproape de ofiterii timisoreni de la "Crima Organizata". 
In orasul de pe Mures, politistii aradeni au preluat supravegherea grupului pana la imbarcarea in TIR-ul care trebuia sa-i treaca granita in Ungaria, prin Vama Nadlac. 
Acesta a fost finalul calatoriei spre Italia al turistilor de peste Prut. 
Reteaua "Vanea" a cazut datorita faptului ca a fost penetrata de un informator al autoritatilor romane, dar acum anchetatorii efectueaza cercetari pentru identificarea altor grupuri a caror plecare ilegala a fost pusa la cale pe aceeasi filiera.

Sorin Trocan & Sergiu Miat - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Militarii din Cetatea Aradului s-au remarcat in cadrul exercitiului DE-MEX 05

Militarii aradeni s-au remarcat si la aplicatia de la CincuPlecati in misiune tocmai in judetul Brasov, militarii aradeni din cadrul Batalionului 191 Infanterie au participat joi la o aplicatie tactica desfasurata in poligonul Cincu. 
Antrenamentul, care a inclus si trageri de lupta cu armamentul din dotare, a avut un inalt grad de complexitate, fiind utilizate atat componenta terestra cat si cea aeriana. 
Unitatea de infanterie a fost sprijinita de unitati de tancuri, artilerie terestra si artilerie antiaeriana. 
Dimensiunile impresionante ale poligonului care insumeaza aproximativ 104 kilometri patrati, a permis amplasarea aliniamentelor si tintelor la distante de pana la 27 de kilometri, toate lovite in timp record. 
Indeplinind cu succes misiunile, militarii au dat dovada de un inalt profesionalism dar si de eficienta armamentului din dotare, nou introdus in uzul Fortelor Terestre Romane.
Eforturile militarilor si ale comandantilor lor au fost recunoscute de comandantul Corpului 4 Armata Teritorial general-maiorul Ioan Ciupei care s-a aratat multumit de rezultatele obtinute afirmandu-si increderea ca obiectivele exercitiului DE-MEX 05 vor fi pe deplin indeplinite.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Panorama splendida asupra orasului, din Turnul de Apa

Vedere spre piata catedralei din Turnul de Apa - Virtual Arad News (c)2005Dupa ce ani buni de zile a fost un fel de obiectiv interzis al aradenilor, Turnul de Apa a reinceput sa prinda viata datorita entuziastului profesor Horia Truta. Iata ca de ieri, celebrul turn aradean poate fi vizitat de oricine, pana la ultimul nivel – loc din care se deschida o panorama superba a orasului.
De cativa ani, la etajul I al Turnului de Apa sunt organizate expozitii temporare ale artistilor plastici. 
Unul dintre cei care a luptat pentru ca acest obiectiv sa fie redat aradenilor este profesorul Horia Truta, cel care ieri a avut marea satisfactie de a inaugura Galeriile Turnul de Apa. 
De ce Galeriile? Pentru ca de acum, aici vor functiona, la fiecare nivel, expozitii temporare si permanente de arta. 
Prof. Horia Truta marturiseste ca cei care si-au dorit cu tot dinadinsul sa readuca la viata turnul s-au gandit foarte mult la destinatia acestui spatiu impresionant. 
Unele voci propuneau ca aici sa functioneze un club al artistilor, altii – un muzeu s.a.m.d. 
Dar, s-a gasit, din fericire, o formula fericita care le combina pe toate.
Celor care au tinut sa nu piarda momentul inaugurarii, prof. Horia Truta le-a prezentat expozitiile ce sunt gazduite acum in Turnul de Apa, dar si celelalte spatii. 
Astfel, la subsol functioneaza un club al artistilor. 
Etajul I gazduieste acum o inedita expozitie realizata de Parcul National Lunca Muresului, in care, cu ajutorul unor fotografii mai vechi sau mai noi, prin documente, harti si imagini preluate prin satelit, sunt prezentate fauna si flora acestui parc, dar si diferite demersuri facute pentru ca frumusetile Luncii Muresului sa nu ramana neobservate.
Etajul II al Turnului de Apa este dedicat acum unei expozitii de arta plastica. 
In cadrul ei sunt prezentate lucrari ale anilor ’70 – ’80, realizate de pictori aradeni, pictori care, prin talentul si opera lor sunt considerati deja nationali.
Expozitia de la etajul al III-lea al Turnului - Apa domestica – este un adevarat periplu prin modurile in care oamenii au utilizat apa de-a lungul timpului.
Pompierii aradeni raporteaza la cel de-al patrulea nivel, in cadrul unei alte expozitii care prezinta traditia acestei activitati in orasul Arad, in timp ce la nivelul IV aradenilor li se ofera o imagine inedita a modului in care s-a facut alimentarea cu apa a orasului nostru de-a lungul timpului. 
In fine, ultimul nivel al Turnului este chiar imensul bazin de apa (cu o capacitate de 400 de tone), in care acum se poate urca pe o scara.
Despre Turnul de Apa al Aradului se poate vorbi foarte mult. 
Dar cuvintele nu sunt in stare sa releve frumusetea aparte a acestui obiectiv, de o maretie ce impune si de un farmec special. 
De aceea, cei care doresc sa cunoasca un strop din istoria acestor locuri, sa admire o panorama superba a orasului si sa vada mai multe expozitii la un loc trebuie neaparat sa urce in Turn. 
In Turnul de Apa care de acum este deschis tuturor, pentru totdeauna.

Mihaela Cerna - Observator 


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]