Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 17 noiembrie 2005
Stirile TVA aici
  • Dupa modelul capitalei si al marilor orase, Aradul va avea patru Sectii de Politie

Subcomisarul Ioan Dascalu doreste infiintarea unor sectii de politie in AradSeful Inspectoratului de Politie Judetean Arad, subcomisarul Ioan Dascalu intentioneaza sa prezinte sefilor sai de la Bucuresti proiectul de infiintare a unor sectii de politie pe raza municipiului, proiect necesar si realizabil cu sprijinul autoritatilor locale si centrale. 
"Pentru inceput, ar trebui infiintate una - doua sectii care sa preia din fluxul operational al Politiei Municipiului Arad, ulterior numarul lor urmand sa creasca. 
Prima varianta este cea cu patru Sectii in cartierele Micalaca, Aurel Vlaicu, Gradiste si Aradul Nou"
, afirma Ioan Dascalu.
Constienti insa de lipsa fondurilor, politistii s-au gandit si la o varianta cu o singura sectie, care sa functioneze in zona Podgoria si sa preia aproximativ 50 la suta din activitatea curenta a Politiei Municipiului. 
Premisele de la care s-a pornit in realizarea proiectului au fost observatiile efectuate in alte orase unde rezultatele inregistrate au fost net superioare. 
In plus, Aradul este pozitionat intr-o zona de frontiera, intens tranzitata, cu legaturi rutiere importante si o activitate economica intensa si complexa.
Conform sefului IPJ, sectiile de politie vor functiona cu program operativ 24/24 prin dispecerat propriu si ofiter de serviciu, personalul fiind asigurat din randul politistilor Birourilor de Ordine Publica, Judiciar, Criminalistic si Economic.
Cu ocazia discutiilor pe care le va purta in capitala, subcomisarul Ioan Dascalu va solicita si deblocarea unor posturi de agent de politie, la nivelul inspectoratului existand peste 190 de posturi neincadrate.
Oricare dintre variante va primi girul Inspectoratului General al Politiei si al Ministerului Administratiei si Internelor, politistii pot conta pe sprijinul autoritatilor locale care si-au anuntat deja disponibilitatea.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Greva continua

Sindicatele din invatamantul aradean sunt hotarate sa continue grevaGreva profesorilor continua pe termen nelimitat pana la solutionarea cerintelor. 
Liderii sindicatelor din invatamantul aradean invinovatesc guvernul de lipsa de respect fata de traiul greu al profesorilor din intrega tara. 
Unele dintre scolile aradene au reinceput cursurile. 
Si acesta nu pentru ca profesorii nu mai vor sa continue greva ci pentru ca nu mai pot supravietui fara bani. 
In schimb, liderii sindicalisti pregatesc un miting de amploare pentru sfarsitul acestei saptamani. 
Profesorii de la doua scoli din oras si trei din judet au revenit astazi la catedra. 
Si aceasta nu pentru ca au spus nu continuarii grevei ci pentru ca in lipsa salariilor, si asa mizere, nu pot supravietui. 
Cu toate acestea, mai mult de 80 la suta dintre cadrele didactice din judetul Arad sunt hotarate sa nu lase armele jos pana cand guvernul nu le va solutiona cerintele. 
Mai mult profesorii aradeni sunt suparati datorita unei informatii care a aparut ieri pe o burtiera la una dintre televiziunile nationale. 
Acesta informatie anunta ca profesorii aradeni au renuntat la greva. 
In schimb acesta vor renunta la pichetarea cancelariilor si vor participa vineri la un miting, daca autoritatile locale vor aproba aceasta miscare.

Camelia Cat - Televiziunea  Arad

  • "Operatiunea mansarda" - nascuta cu forcepsul!

Prin mansardarea blocurilor numarul locuintelor ar putea creste semnificativIn cartierul aradean "Alfa" (dar si in zona "Confectii") a demarat, la initiativa unor firme private, mansardarea acoperisului plat al Blocului nr. 17 Faleza-Sud. 
Locatarii imobilului amintit au fost convinsi de catre presedintele asociatiei de proprietari, dl. Ioan Hora, dar mai ales de catre administratorul Carmen Totor, sa-si vanda terasa de deasupra blocului unei firme de constructii. 
Ca urmare, blocul cenusiu, fara personalitate estetica in peisaj, dar cu multe neajunsuri cauzate de izolatia planseului etajului superior, care se incapatana sa lase apa data de cel de "sus" sa se scurga in camerele celor de... "jos", urma sa fie, dupa mansardare, mai bogat cu opt apartamente si sa-si schimbe aspectul exterior cat si cel interior.
In primavara acestui an, omul de afaceri aradean, ing. Mihai Dobrita, a demarat operatiunea "mansardarea" blocurilor dupa indelungi consultari cu specialisti de marca din domeniul constructiilor civile si a hotarat sa-si puna la bataie propria pricepere profesionala si... banii.
In septembrie 2005, managerul Mihai Dobrita a reusit sa convinga autoritatile locale si specialisti ai institutiilor abilitate si sa obtina autorizatia de constructie-mansardare acoperis blocuri (in speta Bloc 17 Alfa).
S-a trecut urgent la munca. Deja mansarda prinde contur pe zi ce trece. Se preconizeaza ca in cel mai scurt timp sa fie acoperita cu tabla Lindab si sa fie executati peretii exteriori astfel incat pe timpul iernii sa se poata lucra la amenajarile interioare.
Ing. Mihai Dobrita ne-a explicat cum va arata un apartament la mansarda si ce alte lucrari va executa, gratuit, pentru asociatia de proprietari. 
Astfel, referindu-se la ce ofera in schimbul mansardei (care devine proprietatea firmei pana in momentul vanzarii catre viitorii locatari) se va executa montarea de usi din termopan pentru intrarile principale, iar asociatia mai primeste o suma de bani, suficient de mare, care permite executarea unor lucrari precum inlocuirea coloanelor de apa calda si rece de la racordul principal pana in apartamente etc.
Apartamentele de la mansarda vor fi autonome din punct de vedere energetic si electric. Deci ele vor avea coloana de gaz pentru racordarea termotecilor ce vor facilita incalzirea apartamentelor si prepararea apei calde menajere.
Accesul in apartamentele mansardei se va face prin construirea unei scari in continuarea celei de la etajul superior. 
Izolatia termica, cea fonica precum si amenajarile interioare vor fi la standarde europene in domeniu. 
Apartamentele de la mansarda vor fi predate "la cheie" doritorilor, care le pot cumpara cu bani cash sau prin credit ipotecar.
Managerul Mihai Dobrita este pionierul demararii construirii mansardelor la blocurile aradene. 
Se preconizeaza posibilitatea construirii a inca numeroase apartamente, in Arad, prin mansardare. 
Deocamdata, investitorul are somnul agitat deoarece suma cheltuita este mare dar, in curand, in primavara, cand se va finaliza mansarda-pilot si isi va recupera o parte din investitie suntem convinsi ca va putea demara mansardarea altor si altor blocuri care vor oferi acoperis deasupra capului catorva mii de familii.
Iata cum un constructor privat poate rezolva problema locativa a municipiului. 
Beneficiar este actualul primar al Aradului, dl. Gheorghe Falca, care isi va bifa, cu mandrie, realizarile din perioada mandatului... caci, uneori, unii seamana, iar altii culeg! 
Iar mansardarea il va inspira fericit, caci asa se poate rezolva si spinoasa problema a unor garaje colective... 
Caci de daramat este usor, totul este ce pui in loc. 
Noi ii ridicam mingea la plasa cu cele mai bune intentii!

Viorel Musca - Adevarul

  • Tricoul Rosu a ajuns o zdreanta!

Sabina&CO se afla intr-o situatie dificilaPotrivit informatiilor noastre, Sabina&Co (urmasa, mostenitoarea, copilul – sau cum vreti sa ii spuneti – Tricoului Rosu) nu dispunea de un sistem de contabilitate de gestiune performant. 
Din acest motiv, rezultatele inventarierii productiei la sfarsitul anilor 2002 si 2003 nu au putut fi verificate, costurile de productie nefiind riguros determinate pe produse sau grupe de produse. 
Probabil asa s-a ajuns in situatia ca firma sa aiba, la un moment dat, datorii nerecuperate de patru ani! 
Astfel, era foarte greu sa urmareasca circuitul propriilor sale produse. 
Poate asa se explica acumularea semnificativa de creante de recuperat, dar si de datorii evidentiate in bilantul contabil...
Pe anul 2003, cifra de afaceri a societatii a fost de 215 miliarde de lei. 
Asadar nu se poate spune ca fabrica nu a facut afaceri! 
Curios, insa, in decurs de un an cifra sa de afaceri a scazut la 146 de miliarde, deci cu 60 de miliarde de lei! De ce? 
La aceasta intrebare vom incerca sa dam un raspuns in numerele urmatoare ale ziarului nostru.
Sa aruncam insa o privire si asupra situatiei patrimoniului SC Sabina&Co, asa cum apare el pe pagina de internet a Ministerului Finantelor. 
La 31 decembrie 2004, datoriile totale ale societatii se ridicau la fabuloasa suma de peste 160,5 miliarde de lei (vechi)! 
Nu ar fi nici o problema, daca datoriile erau acoperite de sumele ce urmau sa se recupereze. 
Numai ca, la aceeasi data, intreprinderea avea creante nete de 22 de ori mai mici decat datoria! Plus bani in cont: mai putin de 400 de milioane de lei.
Nu este deci de mirare ca lucrurile se precipita la fabrica. 
In 4 februarie, anul acesta, Adunarea Generala a Actionarilor aproba concedierea a 80 de angajati, "datorita dificultatilor economico-financiare si a lipsei de comenzi ferme"
Mai mult decat atat, administratorul unic este imputernicit sa mai concedieze inca 120 de persoane, daca situatia o impune. 
Aceste prevederi nu sunt insa in masura sa redreseze societatea. 
Nici macar vanzarea cu 250 de mii de euro a fostei gradinite de pe strada Tudor Vladimirescu, apartinand firmei, nu poate echilibra fabrica. 
Drept urmare, peste fix o luna, se organizeaza o noua AGA, de aceasta data extraordinara, pentru a decide daca fabrica isi mai continua sau nu activitatea. 
Tot atunci, se aproba vanzarea activelor intregii societati, sau pe portiuni semnificative. 
In ceasul al 25-lea, actionarii isi deschid ochii si vad ca lucrurile se indreapta spre un dezastru. 
In loc sa controleze un colos financiar, si-au pierdut controlul asupra unei uzine care se indreapta abrupt in jos. 
Numarul de concedieri de la Sabina este in continua crestere In consecinta, aproba studierea posibilitatii de a gasi o societate de management, pe care sa o angajeze in vederea redresarii si – eventual – rentabilizarii societatii.
In luna mai, AGA ia o hotarare halucinanta: sa investeasca 100 de mii de euro in masini de cusut performante, desi cu putin timp in urma a hotarat sa caute cumparatori pentru activele sale! 
Ce concluzie sa tragi de aici? Ca actionarii de la Sabina vor si nu vor sa vanda fabrica... 
Au o atitudine inconsecventa, inexplicabila, de muribund care se agata de ultima raza de soare ca sa isi demonstreze ca e inca in puteri... 
O dovada in plus e faptul ca accepta, in luna mai, numirea la conducerea societatii a unei firme de management din Timisoara, "dar nu in orice conditii". 
Ce inseamna asta? Ca nu are voie sa ia de capul sau acele masuri care ar putea, in opinia sa, duce la redresarea societatii...
Mai trece o luna. Sabina&Co. scoate la vanzare fabrica "Tricoul Rosu Cinci" si isi cesioneaza actiunile de la Televiziunea Arad. 
Castiga insa bani marunti, fata de datoriile pe care le are.
... Pentru ca la 1 iulie sa se produca marea schimbare. Gelu Zoica, administratorul care a condus firma ani de zile, si-a cedat pozitia directorului comercial, Ioan Lacatis, urmand ca acesta sa conduca pe mai departe Sabina. 
Sa conduca, vorba vine, pentru ca tot atunci se infiinteaza un consiliu consultativ, condus de acelasi Gelu Zoica (actionarul majoritar al firmei), si care practic dirijeaza tot ce misca in fabrica: aproba angajari si concedieri, are drept de semnatura in banci, dispune asupra activelor firmei, avizeaza contracte de productie si preturi de livrare, incheie contracte comerciale, stabileste investitiile, respectiv reorganizarea, divizarea sau lichidarea societatii. 
O schimbare notabila, totusi, se produce. In sensul ca noul administrator primeste un salariu care te face sa uiti ca firma e pe buza falimentului.
Concret: de 20 de ori cat salariul de incadrare al unui muncitor calificat. 
Adica pe putin vreo 100 de milioane de lei lunar, pentru ca salariului de baza i se adauga drepturile cuvenite privind vechimea in munca si asigurarile sociale! 
Atentie! Nu e vorba de salariul unui director de banca sau companie de asigurari, ci de remuneratia unui dator la banca si la asigurari (pentru ca intre timp, am uitat sa va spunem, Sabina&Co. plateste ratele la creditele pe care unii dintre angajatii ei si le-au facut, pe termen lung...).
Domnul Lacatis nu poate nici el stavili caderea libera. 
In 17 august, AGA decide practic vanzarea, la bucata, a intregii fabrici de pe strada Penes Curcanul: o suprafata totala de 20.827 de metri patrati plus constructiile aferente, in buricul targului! In total – 13 pozitii! 
Administratorul unic Lacatis este imputernicit sa semneze certificatul de deces al societatii. 
Mai exact, precontractele si contractele de vanzare-cumparare si ale tuturor utilajelor societatii pe masura disponibilizarii lor.
Silenzio stampa?
Se implinesc cinci zile de cand am incercat, prin mai multe mijloace, sa luam legatura cu conducerea societatii. 
Am solicitat secretarei o intrevedere cu administratorul Sabina&Co., sau cu fostul administrator, dorind in special sa aflam parerea domnilor Zoica si Lacatis despre situatia in care a ajuns fabrica. 
Am indicat secretarei inclusiv amanunte punctuale despre tema de discutie, ca nu cumva sa se inteleaga ca am venit in scopuri publicitare sau cu ocazia vreunui subiect de convenienta. 
Ne-am lasat si numarul de contact, inclusiv numarul privat, pentru a putea comunica. 
Nu am fost insa contactati, desi am lasat deliberat sa treaca o buna perioada de timp pana la publicarea articolului.

Andrei Ando - Lucian Valeriu - Observator

  • Hai vino iar in gara noastra mica... dar nu fa poze

Statia CFR Aradul Nou mai are nevoie de reabilitari - Virtual Arad News (c)2005Statia CFR din cartierul Aradul Nou pare ca este unul din acele locuri unde nu se intampla mai nimic, unde peronul e asaltat de calatori doar la primele ore ale diminetii, cand unii oameni vin la lucru in orasul de pe Mures, in jurul orelor 16,17, cand acestia se intorc la casele lor, si cand altii vin la schimbul al II-lea si din nou, seara, cand oamenii se retrag la casele lor pana in ziua urmatoare.
Dar pentru a ajunge aici, trebuie sa treci neaparat printr-o adevarata calatorie plina de peripetii. 
Prima si prima data, este foarte necesar sa astepti unul din tramvaiele liniei 3, care vine in statie doar din 15 in 15 minute! 
Apoi, in eventualitatea in care acesta vine, trebuie sa recurgi la tot felul de contorsionari ale corpului pentru a te urca in el, actiuni care starnesc invidia practicantilor Yoga; acestia nu au ajuns inca la exercitii cu grad ridicat de dificultate, precum urcatul si gasitul unui loc comod in mijloacele autohtone de transport in comun. 
Ajunsi la destinatia dorita, coborarea se face mult mai lesne, beneficiind de ajutorul celorlalti calatori, care te imping, vrand, nevrand, spre iesire.
Fara poze!
Si totusi, cu putin timp in urma, a avut loc o scena de toata "frumusetea"
Imediat dupa inchiderea Podului feroviar din Micalaca, traficul de calatori pe ruta Arad -Timisoara a fost bulversat timp de cateva saptamani. 
Apoi, lumea se obisnuise sa se inghesuie in tramvaiele sau in autobuzele oferite de CTP, si astfel, apele s-au mai linistit. 
Doar ca, Gara din Aradul Nou incepuse sa se aglomereze, iar calatorii erau tot mai nemultumiti, de condifiile oferite in incinta ei. 
Si pe buna dreptate, in afara de conditiile insalubre care domnesc aici, nici ospitalitatea sau bunavointa personalului nu sunt la ele acasa. 
Dorind sa mai aduca inca o data in atentia opiniei publice dar, mai ales a autoritatilor locale problemele cu care se confrunta aceasta gara, doi lucratori din presa au mers la fata locului. 
Dar, s-au lovit de un "sef de gara", probabil, care statea pe banca din fata garii, si care, in loc de buna ziua, i-a intampinat cu amenintari: "Daca faceti poze va sparg aparatul!". 
Dupa ce s-au legitimat, au fost acuzati de purtare necuvicioasa. 
Ba, mai mult,omul uitand probabil ca se afla intr-o institutie publica, le-a cerut celor doi o adeverinta din care sa reiasa faptul ca a fost achitata taxa de 500 mii lei, pentru imortalizarea pe pelicula a catorva imagini. 
Dupa care, incercand sa afle unele prevederi legale, si-a dat seama ca nu ii poate opri sa-si faca meseria si i-a invitat la biroul de presa al Regionalei CFR din Timisoara.
Oferte... si mai putin oferte
Din statia CFR din cartierul Aradul Nou pleaca si vin zilnic aproximativ treizeci de trenuri de calatori. 
Cele mai multe dintre acestea sunt trenuri personale care transporta navetistii la diferite distante, relativ apropiate de Arad. 
Gara Aradul Nou - Virtual Arad News (c)2005 Astfel, plecand din aceasta gara, poti sa ajungi ori la Timisoara, ori la Oradea, la Sannicolau Mare sau la Valcani, acestea fiind principalele rute intalnite pe tabloul ce afiseaza mersul trenurilor, valabil din data de 12 Decembrie 2004. 
Daca vreun calator are nevoie sa dea urgent un telefon, si bineinteles, nu poate dispune de omniprezentul celular din varii motive, are la dispozi|ie intr-un fel de hol al cladirii, doua posturi telefonice cu cartela, dintre care nu se poate folosi decat unul, celalalt fiind defect. 
Dar, posibilitatea de a alege intre a telefona sau a pleca si a-ti incerca norocul in alta parte, este evidenta. 
In altd ordine de idei, nu este indicat sa apelati la ajutorul personalului de aici, iar daca aveti nevoie de un lucrator al Politiei, pentru ca ati fost furati sau inselati, nu ezitati sa apelati direct numarul acestei institutii. Adica 955. 
Altfel, in incinta garii din Aradul Nou, nu este semnalizat nici un birou de Politie, care ar putea sa actioneze prompt in astfel de cazuri, sau mai bine spus, necazuri.
Salubrizarea zonei: obiectiv de importanta maxima !
Nu in ultimul rand, spatiile publice din interiorul si din jurul cladirii lasa foarte mult de dorit in privinta curateniei si a conditiilor cu care isi primeste calatorii. 
Nu exista locuri amenajate pentru satisfacerea necesitatilor, fiziologice, respectiv toalete cu apa curenta, sau puncte de potolit setea cu apa potabila.
Singura modalitate de rezolvare a acestor probleme, o constituie toaleta din fata garii, care seamand mai mult cu latrinele turcesti din secolul al XIV-lea, si cateva cismele ramase din timpuri de mult uitate, si pe care orice om le evita de teama imbolnavirilor la care ar fi expus prin folosirea acestora. 
Sala de asteptare adaposteste si ghiseul de bilete, din dosul caruia te priveste plictisit, singurul agent de legatura intre SNCFR si calator: vanzatoarea de bilete. 
Aceasta, de regula o persoana amabila, se rasteste calm si raspicat la unii calatori, dand informatii scurte, uneori pe un ton mai ridicat atunci cand interlocutorul aude mai slab, incasand repede banii si dand, la fel de repede biletul de calatorie, uitand astfel sa mai dea si restul, uneori.
Ultimele premise
In contextul atator greve cauzate lipsei de bani, nu putem decat sa speram ca se vor gasi foruri binevoitoare care sa investeasca la reabilitarea acestui punct de intrare in oras, si nu in ultimul rand de tranzitare a acestuia. 
Probabil, se va gasi cineva care sa inceapa sa trateze acest loc, ca pe o veritabila poarta la granita cu Europa

Bogdan Butariu - Saptamana aradeana


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]