Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Vineri, 18 martie 2005

Stirile TVA aici

  • SIF Banat-Crisana este atractiva si pentru straini

SIF Banat-Crisana a devenit atractiva pentru investitorii strainiSIF Banat-Crisana continua sa fie atractiva pentru investitori, chiar daaca in ultima perioada s-a inregistrat o scadere usoara a valorii actiunilor. Previziunile arata ca spre sfarsitul lunii aprilie, la inceputul lunii mai valoarea actiunilor SIF va creste din nou, fiindca atunci este programata Adunarea Generala a Actionarilor (22-23 aprilie). 
De altfel, cotatia bursiera a actiunii SIF a inregistrat o evolutie constant ascendenta anul trecut, ajungand la 21 iunie la maximul istoric de 8800 de lei.
Activul net al SIF Banat-Crisana a crescut cu 46,5% fata de 31 decembrie 2003, ajungand in ultima zi a anului trecut la peste sase mii de miliarde de lei. 
In egala masura a crescut si activul net pe actiune, de la 7869 lei la 11 268 lei. 
SIF a cheltuit mai putin si a incasat mai mult decat prevazuse, in 2004.
Dividendul brut pe actiune, propus pentru a fi distribuit, este de 500 de lei, in crestere cu 4,17% fata de dividendul brut distribuit in anul precedent, de 480 de lei pe actiune.
Vor o investitie rasunatoare la Arad
Cele mai recente investitii la Arad ale SIF s-au produs la Comalim SA, iar anul trecut s-a reinvestit la Romania Combi. 
"Ne gandim foarte serios la o actiune care poate fi si in favoarea municipiului, dar aceasta investitie trebuie discutata intai in Consiliul de Administratie", a declarat, ieri, Ioan Cuzman, raspunzand unei intrebari a ziarului Observator. 
Acesta este de parere ca daca guvernul nu majora cu 100% impozitul pe dividende, SIF ar fi platit mai multi bani pentru actionari.
Slovenii vor in Consiliul de Administratie
Un procent de 15% dintre investitorii la SIF Banat-Crisana sunt cetateni straini. 
Presedintele SIF Banat-Crisana - Ioan Cuzman doreste sa vina cu actiuni in favoarea municipiuluiInteresant de remarcat este ca opt dintre cele 17 persoane care candideaza pe cele 7 locuri din Consiliul de Administratie al SIF sunt... sloveni. Acestia si-au depus deja scrisorile de intentie si fisele de prezentare, primind un aviz conditionat de a participa la alegeri. 
"Interesul slovenilor este firesc, de vreme ce exista cateva societati din Slovenia care au cumparat actiuni in limita maxima admisa de lege. Vor sa vina si ei aici, sa vada ce se intampla, cum se lucreaza. Este adevarat ca ar putea interveni unele probleme de comunicare, dar cred ca si acestea se pot rezolva."
Nicolae Taran, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana de 11 ani, si-a anuntat retragerea din acest organism.
Investitiile au crescut
"Volumul investitiilor a crescut cu peste 90% fata de anul precedent, insumand 380 de miliarde de lei. Numarul participatiilor din portofoliu s-a redus cu 8,5%, de la 576 la 527, scaderea numarului de participatii conducand la o eficienta administrare a portofoliului" – Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.
Noutate fata de anul trecut
"In mod normal, distribuirea dividendelor trebuie sa inceapa in termen de maximum 6 luni de la data AGA (ce va avea loc in 22/23 aprilie). Ce se stie exact este ca cei care vor sa beneficieze de dividende trebuie sa aiba actiunile la o anumita data, care si ea va fi hotarata de AGA. Propunerea este pentru data de 10 mai 2005. Asta e diferenta fata de anii trecuti. Daca ai actiunile la data de referinta si le vinzi apoi, trebuie sa le ai si la data de inregistrare ca sa iei dividende (data stabilita de AGA)" – Claudiu Horeanu, responsabil cu relatiile mass-media la SIF.

Andrei Ando - Observator

  • La Expo Arad. -  Ultimele noutati in materie de tehnologii in constructii

Targul "Confort Construct" a ajuns la a XI-a editieNoul an expozitional a debutat ieri cu Targul Confort Construct 2005
Aflat la cea de-a unsprezecea editie, manifestarea de la Expo Arad International reuneste 75 de firme, care expun pe o suprafata interioara de 1550 de metri patrati si una exterioara de 300 de metri patrati. 
La deschidere au fost prezente si oficialitatile locale. "Cultura expozitionala a crescut foarte mult in ultimii ani si a inceput sa capete efecte vizibile si la evenimentul organizat de noi. Industria constructiilor, precum si productia de utilaje, echipamente si materiale specifice reprezinta un segment deosebit de important al oricarei economii. Ea reflecta nivelul dezvoltarii sociale si, implicit, al capacitatii de a asigura un nivel civilizat de trai. Scopul acestei expozitii este de a supune atentiei pietei cele mai mai moderne si competitive oferte de profil", a spus Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Arad. 
Publicul vizitator are prilejul sa vada: materiale de constructii, decoratiuni interioare si mobilier, scule, abrazivi, usi de lemn si usi blindate, materiale hidro-izolante si termoizolante, lambriuri, podele laminate, mobilier, accesorii pentru mobilier, piscine si accesorii pentru piscine, echipamente pentru curatenie, pardoseli industriale si o multitudine de alte produse.
Confort-Construct va fi deschis pana duminica, 20 martie, cand la ora 13 vor fi extrase si premiile vizitatorilor. 
Transportul publicului va fi gratuit si va fi asigurat la intervale de o ora de la statia Podgoria pe traseul Gara CFR-UTA-Fortuna-Expo Arad Interantional.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Proiecte transfrontaliere

Proiecte Phare pentru Zona de Vest12 institutii si firme din vestul tarii au semnat la Arad contractele de finantare castigate in cadrul programului PHARE de cooperare transfrontaliera prin fondul comun al proiectelor mici.
Cele 12 proiecte se deruleaza in 4 judete Satu-Mare, Bihor, Arad si Timis.
Acestea vizeaza dezvoltarea economica si turistica, mediul si sanatatea intr-o Europa unita, protectia mediului si managementul resurselor genetice, imbinarea culturilor si traditiilor populare.
Proiectele au o durata de 10 pana la 12 luni si sunt finantate cu peste 500.000 de EURO.
Aradul are cinci  proiecte selectate care apartin Camerei de Comert, industrie si agricultura, Primariei municipiului, Complexului muzeal, Universitatii Aurel Vlaicu si liceului teoretic Vasile Goldis.

Isabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Canton darapanat, "casa" pentru 11 suflete

Razie pentru depistarea suspectilor in Gara AradPolitistii TF au tras pe linie moarta boschetarii si prostituatele din gara Arad
Razia de ieri a Politiei de Frontiera a scos la iveala ceea ce se stia (aproape) din totdeauna: gara Arad si complexul feroviar este, fara doar si poate, raiul boschetarilor si infractorilor cautati de organele de ordine. Ieri, dis-de-dimineata, Politia TF Arad a organizat o actiune, in urma careia au fost descoperiti o serie de suspecti pentru furt, talharie, chiar si prostituate minore. Multi dintre ei au sustinut ca se afla in gara pentru ca... asteptau trenul, un tren care a plecat din gara lor cu mult timp in urma. Politistii nu s-au lasat impresionati de vorbele lor, deoarece deja ii cunosc pe cei care isi fac veacul prin gari. La aceasta razie au fost rugate sa participe si o serie de institutii ale statului care pot ajuta persoanele cu probleme. Astfel, Directia pentru Protectia Copilului si Serviciul de Asistenta Tutelara, sunt institutiile care au incercat sa ii ajute pe cei pe care politia, impreuna cu un efectiv de jandarmi, i-a racolat din intreg complexul feroviar. Ceea ce ne-a atras atentia a fost un numar de 11 persoane, care locuiau toate intr-o maghernita. Care este bilantul raziei, si cum s-au comportat cei care au fost depistati va vom prezenta mai pe larg in cele ce urmeaza.
Cum a decurs totul
La ora sase dimineata, doua echipaje formate din politisti din cadrul Politiei Transporturi si jandarmi, sub indrumarea subcomisarului Ioan Feies, seful Politiei Transporturi Arad, au plecat spre Complexul Feroviar Arad pentru a depista oameni ai strazii, boschetari, prostituate sau suspecti de furt, care, de obicei, isi fac veacul pe langa sau prin gara. 
La ora la care au plecat echipajele in depistarea lor, acestia dormeau, unii dintre ei fiind chiar "deranjati" de ora mult prea matinala la care au fost treziti din somn. Surprinzator, altii erau deja beti. 
Cu mic cu mare, acestia au fost luati de catre politie si dusi la sediu pentru a fi amprentati si verificati. 
Numarul persoanelor depistate a fost unul foarte mare, majoritatea fiind introdusi in evidenta politiei.
Casa sau focar de infectie?
Unul dintre echipajele cara a plecat sa verifice zonele din jurul garii, a mers "la sigur". 
Nu este vorba aici de faptul ca nu au controlat toata zona, ci de faptul ca le era cunoscuta "casa" unor persoane, aflata la fostul canton CFR, pe strada Trenurilor. 
Aici, dupa ce au batut la "usa", politistii au avut de infruntat un domn, care s-a simtit jignit pentru ca echipajele au indraznit sa il deranjeze la o asemenea ora. 
Dar, cu chiu cu vai, au reusit totusi sa trezeasca toate persoanele. 
Acestea locuiesc intr-o incapere foarte mica, impreuna cu doi copii, unul de doi si unul de patru ani. 
Cand au inceput insa sa iasa din "casa" nu puteai sa faci altceva decat sa te minunezi. 
Nu mai putin de 11 persoane locuiau in acea odaie, pe care mai degraba ai numi-o focar de infectie. 
Faptul este cu atat mai grav cu cat printre ei se aflau si trei prostituate minore, a caror varste erau intre 15 si 16 ani, si doi "clienti"
Cazul a fost dat in atentia autoritatilor, care insa nu au ce face. 
Cei gasiti in neregula au fost ridicati si dusi la Politie Desi toata lumea realizeaza faptul ca minorii nu traiesc intr-un mediu in care au fost gasiti, tatal uneia dintre fetite a refuzat ajutorul oferit de primarie: "Nu vreau nici o alocatie, nu am pretentii la nimic!"
Cat despre alocatie pentru celalalt minor... Nici nu incapa vorba. 
Fetita nu are nici macar certificat de nastere, deci practic nu exista. 
Problema este insa ca parintii nu inteleg gravitatea situatiei si se bat in declaratii care mai de care mai ciudate. 
Astfel, unul dintre ei spunea cu seninatate ca face trafic ilegal cu tigari si cafea, iar celalalt sustinea ca este pictor, si ca la cati bani are... 
Directia pentru Protectia Copilului nu a putut face altceva decat sa ia la cunostinta felul in care traiesc cele 11 persoane si sa-si planifice o vizita la domiciliul acestora. 
din pacate, credem ca nici de data aceasta nu se va intampla nimic. 
Doar familia cu pricina nu era la prima amprentare si luare in evidenta... 
Tot timpul gasesc un loc unde sa se adaposteasca. 
Cat despre cele trei prostituate de 15 ani acestea recunosc cu seninatate ca asta le este meseria inca de la varsta de 11 ani asa ca si ele sunt cliente fidele ale raziilor politiei feroviare.
O drama aparte
Printre cei depistati si amprentati de politie se afla si o domnisoara de 20 de ani care sustinea ca a venit de la Bucuresti pentru a-si vizita sora, care insa nu o tine la ea. 
Astfel, I. E. s-a hotarat sa stea prin gara si sa cerseasca pentru ca, spune ea, "e mai bine sa ceri, decat sa furi sau sa faci alte rele"
Bani de tren inapoi nu are, asa ca serviciul de Asistenta Tutelara i-a oferit adapost pentru o noapte si un bilet de tren pentru a se reintoare in Capitala, acolo unde locuieste. 
De asemenea, fata sustinea ca este eleva in clasa a XII-a la Liceul "Nicolae Iorga" din Bucuresti si ca in Capitala locuieste tot in gara: "Ziua merg la scoala si seara imi fac temele prin gara". 
I. E. este una dintre persoanele care a impresionat astazi autoritatile, iar pana la proba contrarie nu i se poate reprosa nimic. 
Din pacate, in toate aceste razii este si un sambure de inutilitate...
Astazi prinsi, maine din nou in gara
Majoritatea persoanelor depistate in timpul raziei de ieri sunt deja clienti fideli ai politiei TF, care stie si unde anume ii pot gasi. 
Astfel, multi cunosc procedura si nu se feresc sa mai dea  o raita pe la politie.
Mai grav insa este ca toate aceste persoane abuzeaza de bunatatea calatorilor care sunt nevoiti sa treaca prin Gara Arad. 
Culmea, aceiasi calatori agresati verbal de cersetori acuzau politistii ca nu-si fac bine treaba si ca ar trebui sa le dea pace micilor infractori. 
Oricum, indiferent de numarul raziilor si de cel al sanctiunilor, toti oamenii strazii, boschetarii si prostituatele se reintorc in gara dupa numai doua sau trei zile de la razie.
***
Avem o gara a carei arhitectura este "invidiata" de mai toate garile din Romania. 
Pana si Sergiu Nicolaescu a ales sa filmeze in gara Arad pentru viitorul lui film, "15". 
Pacat insa ca nu o putem tine curata si nu ne poate reprezenta orasul. 
Gara ar trebui sa fie poarta de intrare sau iesire dintr-un oras; la noi insa... 
Astfel de razii sunt insa extrem de constructive pentru ca doar asa se mai pot indeparta unii boschetari, oameni ai strazii si prostituate de prin comptexul feroviar. 

A. K. - Agenda zilei

  • Cladirea Teatrului va fi pusa in valoare. Iluminat arhitectural de trei miliarde de lei

Fatada Teatrului Arad va fi iluminata arhitectural - Virtual Arad News (c)2005Lucrarile incepute anul trecut la cladirea teatrului vor continua in acest an cu fonduri mult mai mari. 
Opt miliarde de lei se vor dirija catre reabilitarea vechii cladiri, de o importanta deosebita pentru municipiul nostru.
Daca in cursul anului trecut s-au realizat lucrari in valoare de 5 miliarde de lei pentru reabilitarea interioara a primelor etaje, in acest an s-au alocat 5 miliarde de lei pentru refacerea fatadei distruse in foarte mare parte, precum si alte 3 miliarde de lei pentru iluminatul arhitectural al cladirii (cu reflectoare montate chiar pe fatada), precum si pentru iluminatul in toata zona din apropierea teatrului.
"Dupa ce de ani de zile am primit critici privind starea in care se afla teatrul, chiar si de la consulatul nostru din Szeged, acum incercam sa scoatem in evidenta cladirea care domina din punct de vedere urbanistic zona centrala a municipiului", spune viceprimarul Levente Bognár.
Sesizari privind... un pom!
La primarie au venit numeroase sesizari privind unul dintre arborii care acopera o mare parte din fatada cladirii. 
Viceprimarul Levente Bognar ne-a spus ca in cadrul lucrarilor de punere in valoare a teatrului se vor taia si toti pomii plantati... neinspirat in apropierea acestuia.

Simona Mazare - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]