Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 18 august 2005
Stirile TVA aici
  • Pietarii aradeni au iesit la miting

Comerciantii din Piata "Mihai Viteazul" au protestat in fata PrimarieiAsociatia micilor comercianti din Piata Mihai Viteazul a organizat ieri dimineata un miting de protest in fata Palatului Administrativ din Arad
Pietarii aradeni au protestat astfel impotriva proiectului sustinut de primarul Gheorghe Falca, de a realiza un complex comercial pe locul actualei piete.
Viitorul centru ar urma sa se intinda pe doua nivele, cu o parcare subterana de 700 locuri si conditii pentru un comert european.
Problema este ca nu toti comerciantii vor beneficia de aceste avantaje. 
Restructurarea vine in sprijinul celor care vand in piata agroalimentara si in cea de flori, deoarece spatiul va creste de doua ori, pana la 3000 de metri patrati. 
In schimb, micile firme care isi desfasoara activitatea in actualul bazar risca sa nu mai prinda locuri in noul complex. 
Primarul Falca a avut cateva runde de negocieri pentru a le gasi alt spatiu, dar fara vreun rezultat concret.
Asociatia micilor comercianti a redactat o stufoasa scrisoare deschisa, pentru a atrage atentia opiniei publice asupra proiectului Primariei. 
O intrebare retorica din acest document, referitoare la o eventuala implicare a vreunui membru PD, l-a infuriat la culme pe Falca. 
"Am negociat destul! Nu mai negociem nimic! Nu putem opri o investitie de milioane de euro pentru interesele personale ale catorva oameni", a declarat primarul aradean, vizibil iritat de conflictul cu pietarii.
Tratative cu consilierii
Ieri dimineata, protestatarii s-au prezentat la miting si au demonstrat zgomotos impotriva lui Falca, pe care l-au acuzat ca ii lasa fara locuri de munca. Protestul nu a putut fi insa auzit de Falca, aflat in acel moment la Bucuresti. 
Problema pietarilor ramane greu de rezolvat. 
Noul complex comercial ii va afecta in principal pe micii comercianti din actualul bazar, care inchiriaza mesele in fiecare luna si care nu pot emite pretentii pentru reinnoirea contractului.
Falca sustine ca nu s-a ajuns la o solutie de compromis pentru ca propunerile pietarilor nu au fost realiste. 
Faptul nu schimba insa cu nimic situatia micilor firme care risca sa ajunga in faliment, intrucat majoritatea au contractat credite bancare pe care, daca vor pierde spatiile, nu le vor putea restitui.
Un reprezentant al protestatarilor ne-a declarat ca lupta va continua si pe alte cai, prin mesaje adresate partidelor cu reprezentanti in Consiliul Local si chiar prin discutii cu fiecare consilier in parte. 
Proiectul complexului comercial urmeaza sa fie supus aprobarii alesilor intr-o sedinta viitoare, iar pana atunci pietarii spera ca vor atrage de partea lor destui consilieri care sa voteze impotriva initativei primarului Falca.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Diplome pentru primii voluntari ce vor lucra cu persoane cu handicap

Primii voluntari ai Casei  "Alexandru" au primit diplome de absolvireCu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, Fundatia "Alexandru" din Arad a lansat proiectul "Umar de prieten", scopul acestuia fiind pregatirea unei echipe de voluntari care sa lucreze cu persoane cu handicap neuromotor sever si moderat, beneficiare ale centrului de respiro "Casa Alexandru" (situat in localitatea Sofronea, la nr. 250).
De la data lansarii proiectului, Fundatia "Alexandru" a recrutat 16 voluntari care au beneficiat de 32 de ore de cursuri teoretice si practice, sustinute de doi formatori - parinte resursa si persoana cu handicap resursa. 
In aceasta perioada, voluntarii au fost si la Casa "Alexandru" din Sofronea, unde s-au intalnit si au avut ocazia sa comunice direct cu beneficiarii serviciilor lor, au facut exercitii de comunicare si interrelationare si exercitii practice de manuire a scaunului cu rotile.
Cursurile de voluntariat s-au incheiat, iar Fundatia "Alexandru" a organizat ieri, la Cantina Municipala Arad, o festivitate de inmanare a diplomelor de absolvire. 
Cei 16 voluntari au incheiat si contracte de colaborare cu Fundatia "Alexandru", astfel incat ei vor avea posibilitatea sa si aplice in practica cele invatate la cursuri. 
Voluntarii sunt, in marea lor majoritate, studenti sau absolvenji de facultati umaniste si de asistenta sociala. 
Pe langa acestia, din primul grup de voluntari mai fac parte si persoane care au in familie persoane cu handicap si care au dorit sa impartaseasca din experienta lor si altora dar au dorit si sa isi imbogateasca cunostintele din domeniu.
Casa "Alexandru" este locul in care voluntarii vor lucra impreuna cu persoanele cu handicap. 
Presedinta fundatiei, prof. Monica Antoci, precizeaza ca, in saptamana care urmeaza, vor fi depuse toate documentele necesare in vederea obtinerii unei finantari de la Consiliul Judetean Arad, in baza careia sa fie asigurate, fondurile necesare pentru buna functionare a Casei "Alexandru". 
Aici, in stagii de cate doua saptamani, se vor bucura de un alt mediu persoane cu handicap. 
Prof. Monica Antoci arata ca, pe langa persoanele care vor face voluntariat, aici este nevoie si de un numar minim de angajati, pentru ca acest Centru de Respiro sa poata fi acreditat. 

M.C. - Observator

  • Bani pentru spitale

Clinicile universitare au primit sprijin din partea UVVG17 clinici universitare cu 36 de sectii clinice! 
Aceasta este structura clinicilor universitare din Arad, impusa de ministerul sanatatii si aprobata de Universitatea "Vasile Goldis" care le ajuta  financiar.
Cele trei spitale aradene au primit, din partea universitatii 1,5 miliarde de lei, care vor fi folositi pentru aparatura, mobilier si materiale sanitare. 
Cei 3 directori ai spitalelor judetean, municipal si de obstetrica ginecologie au primit banii in cadru festiv. 
Spitalul judetean a primit 700 de milioane, cel municipal 500, iar cel de obstetrica – ginecologie 300 de milioane de lei. 
In clinicile aradene invata peste 3.000  de studenti medicinisti. 
La randul sau facultatea de stomatologie are la dispozitie o clinica universitara stomatologica structurata pe 3 sectii clinice.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Strategia de dezvoltare turistica devine "palpabila"

Rezervatia "Lunca Muresului" ar putea atrage turistii care viziteaza AradulPrincipalele directii ale strategiei tunstice pe care comisia special infiintata pe langa Consiliul Judetean Arad le-a identificat sunt inventarierea si promovarea a ceea ce exista in prezent, dezvoltarea potentialului existent si dezvoltarea resurselor umane. 
Primul pas a fost acela de a identifica care sunt zonele cu potential turistic din judet, in functie de specificul si natura obiectivelor turistice existente.
Astfel, in functie de formele de relief, zonele sunt muntii Zarandului, Muntii Codru-Moma, Varful Gaina, Tara Zarandului, Zona Campiei Aradului si Valea Muresului. 
In functie de tipul obiectivelor turistice, s-au identificat zone pentru vanatoare, pescuit, agroturism, rezervatii naturale, castele, situri arheologice. 
Din punct de vedere al concentrarii obiectivelor turistice pe un anumit teritoriu si caracterul unitar al acestora, zonele identificate sunt Lunca Muresului, Podgoria Minis - Maderat, Valea Muresului, Valea Crisului Alb, Moneasa-Hasmas, Zona strandurilor termale: Sofronea, Macea, Curtici, Dorobanti si municipiul Arad cu imprejurimile.
Participantii la discutiile comisiei au facut propuneri concrete, fiind consemnate cele referitoare la actiuni imediate care se pot implementa pe termen scurt si mediu. 
Constantin Ceontea, patron al unei firme de turism aradene, a propus realizarea unui film documentar pentru promovarea Parcului Lunca Muresului si a unor materiale de promovare pentru parteneriatele internationale: film, pliante, album foto, care vor distribute fie personal, de catre cei care participa la astfel de proiecte, fie punctual agentiilor de turism din strainatate care ofera programe turistice in Romania. 
S-a convenit asupra deschiderii unui Centru de vizitare in padurea Ceala unde se va putea vizita un mic muzeu si unde vor fi oferite si servicii de masa si cazare pentra aproximativ 30 de persoane. 
Centrul va fi "sediul" Parcului Natural Lunca Muresului dar va functiona si ca centra de informare turistica, distribuindu-se pliante de promovare pentra celelalte zone din judet. 
Din padurea Ceala se vor putea organiza totodata plimbari pe Mures in ambarcatiuni specifice.
Si castelele din judet ar putea deveni obiective turistice - Virtual Arad News (c)2005 In cazul in care concluziile si propunerile comisiei se vor materializa, Consiliul Judetean va fi nevoit sa realizeze chestionare pentru primariile judetului in care primarii sa evidendeze tipul obiectivelor turistice din zona si sa ofere cat mai multe detalii, pentru a se evalua potentialul turistic al localitatii, zonei si judetului. 
De asemenea, consilierii judeteni vor trebui sa organizeze, in parteneriat cu firmele de turism din Arad, vizite de promovare pentru jurnalisti, agentii de turism interne si din strainatate. 
Comisia de elaborare a strategiei turistice va urmari intocmirea si depunerea de proiecte pentru dezvoltarea zonelor Buteni, Halmagiu, Hasmas si vor concepe programe de practica in turism si servicii turistice pentru studenti.
Protocoalele incheiate cu regiunea Padova si cu regiunile din Germania trebuie, in opinia specialistilor in turism, fructificate prin derularea de proiecte in acest domeniu, mizanduse pe faptul ca regiunile Uniunii Europene sunt avantajate daca deruleaza proiecte cu regiuni din estul Europei. 
Unul din proiectele vizate este programul "Cultura 2000" care are o componenta de proiecte culturale - turistice-istorice, oferindu-se o finantare de 50 %. 
Restul poate fi acoperit din fonduri de la bugetele locale, judetene, Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Nu a fost omis nici faptul ca Aradul, fiind statie pe ruta Orient Expresului care parcurge distanta Paris - Istanbul pe calea ferata, trebuie sa prezinte o oferta bine pusa la punct, astfel incat pasagerii acestui tren sa tie tentati sa faca o "escala" in calatoria lor. 
Eventualele proiecte ce pot fi realizate pe aceasta directie implica orase din mai multe tari europene, fiind posibila atragerea unor fonduri substantiale din partea statelor partenere.

Cristian Videscu - Agenda zilei

  • Invitatul nostru: Constructia "Batranei Doamne" este la fundatie. Pana sa ajunga mare va mai trece timp 

Discutie cu Dan Manaila - antrenorul principal al FC UTADiscutie cu Dan Manaila - antrenor principal al FCM UTA
- Domnule Manaila, cum se prezinta echipa acum, cu doar cateva zile inainte de startul campionatului?
- Daca vorbim din punct de vedere al pregatirii fizice, atunci cu siguranta suntem in grafic, s-a si vazut in partidele de pregatire ca am fost peste toti adversarii. La capitolul tehnico-tactic trebuie spuse mai multe. Echipa este noua, doar trei jucatori din vechea garda mai sunt in primul unsprezece, iar relatiile de joc se cimenteaza intr-o perioada mai lunga. Noi nu suntem la Arad de o luna si jumatate, echipa este foarte tanara, poate cea mai tanara din aceasta serie, iar primul nostru obiectiv este acela de a face ca baietii sa joace, sa fie lasati in pace sa joace, sa facem din UTA o adevarata familie. 
- Lotul este definitivat, in foarte mare masura. Sunteti multumit de ceea ce aveti la dispozitie?
- Dupa toate cautarile care au fost am ramas descoperti pe banda stanga, dar sa stiti ca variantele care au existat nu au fost la nivelul pe care il reprezinta UTA. Daca au fost jucatori care lovesc mingea cu piciorul stang si nu ma multumesc nu inseamna ca nu pot aduce pe partea stanga un om care sa loveasca balonul cu dreptul. In plus, mai aveam nevoie de un varf de atac, dupa ce Ignat a refuzat conditiile oferite de UTA, el dorind mult mai mult decat oricine. Acest lucru era de neacceptat. 
- Se tot vorbeste despre locurile 1-6, iar in ultimele zile de promovare. E un obiectiv realist, sau curajos?
- Eu cred ca este realist - 10% si indraznet - 90%. Si casa trebuie pornita de la fundatie - acolo unde suntem noi acum - iar apoi mergi, incet, incet, pana ajunge sa fie la cheie. Cu doua randuri de echipament nou, cu destule materiale de antrenament si cu jucatori adusi din Divizia D si C nu se promoveaza. Pentru a merge mai sus trebuiesc foarte multe, insa locul sase cred ca e logic, atata timp cat suntem la UTA. Chiar eu am fost primul care am spus sa nu se dea prime daca suntem sub locul sase. 
- Cat de normala considerati situatia in care va aflati, de a nu fi semnat nici acum contractul cu UTA. E posibil sa avem surprize?
- Sa stiti ca situatia e anormala. Atat a mea, cat si a jucatorilor. Eu nu am semnat nici acum, dar probabil ca maine (n.n.-astazi) dimineata se va intampla acest lucru. Negocierile s-au intins pana in saptamana meciului primei etape si cu unii jucatori ceea ce nu cred ca e perfect. Era timp suficient, si acum doua saptamani se puteau semna contractele. Din punctul meu de vedere sper sa nu existe vreo surpriza, ultimele detalii pe care le punem la punct sunt cele legate de procentul meu in cazul in care vor fi vanduti jucatori crescuti de mine la UTA. 
- Cum vedeti startul campionatului.
- Pentru noi e foarte dificil inceputul sezonului, iar pana in etapa a cincea e deosebit de important ceea ce vom realiza. In prima runda, contra celor din Campia Turzii, va fi foarte greu, caci intalnim o echipa matura, mai batrana, e adevarat, foarte masiva, pe care cred ca o vom bate pana la urma. Important este sa ne facem jocul, sa prindem incredere in noi, sa fim lasati sa jucam si cred ca nu vom dezamagi.
- Domnule Manaila va multumim pentru minutele acordate si va uram mult succes in continuare!

Leo Sfara - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]