Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 18 octombrie 2005
Stirile TVA aici
  • Cere 700 de milioane in plus pe luna pentru a-si continua activitatea

Odata cu sosirea anotimpului rece cresc chetuielile pentru subventii - Virtual Arad News (c)2005Sezonul rece da gauri serioase in bugetul Companiei de Transport Public
Subventia necesara pentru tramvaie in lunile de iarna creste semnificativ iar CTP se vede nevoita sa apeleze constant la Primarie
Pentru luna octombrie, CTP a cerut o subventie de 270 de mii de lei noi (2,7 miliarde de lei vechi), adica mai mult cu 40 de mii de lei noi fata de luna septembrie. 
Motivul invocat de companie: cresterea costurilor determinata de pregatirea de iarna si de majorarea graficului de circulatie (de punerea in circulatie a unui numar mai mare de tramvaie) ca urmare a inceperii scolii.  
In noiembrie, CTP spera sa primeasca de la Primarie si mai multi bani drept subventii. 
Cererea pentru aceasta luna e cu 70 de mii de lei noi (700 de milioane lei vechi) mai mare decat in lunile de vara iar motivul il reprezinta cresterea consumului de energie electrica, ca urmare a cresterii graficului de circulatie si a inceperii incalzirii vagoanelor, precum si a acoperirii costurilor cu energia termica. 
In fapt, CTP a facut cunoscut conducerii Municipalitatii faptul ca, pe luna, cresterile costurilor determinate de energie vor fi intre 200 si 300 de mii de lei si ca, daca solicitarea societatii nu va fi aprobata, se vor intampina greutati foarte mari in desfasurarea activitatii, se vor acumula datorii si se va intra in incapacitate de plata. 
Primaria a livrat deja o parte din bani, dupa ce a procedat pentru acest lucru la o rectificare bugetara.

Adriana Barbu - Observator

  • Frigurosi si fara bani: 16.000 de aradeni solicita ajutor pentru incalzire !

La Directia Muncii si Solidaritatii Sociale a crescut numarul celor care solicita ajutor pentru incalzire - Virtual Arad News (c)2005La Directia Muncii si Solidaritatii Sociale Arad au fost depuse, pana la ora actuala, nu mai putin de 15.974 de cereri prin care se solicita de la stat ajutor pentru subventionarea incalzirii. 
Conform datelor furnizate de directorul Victor Neamtiu, la incalzirea cu gaze au fost depuse 4.474 de cereri pentru ajutor, din care 3.283 au fost deja inregistrate, ceea ce inseamna ca acele persoane vor beneficia de bonurile valorice acordate de stat. 
La ajutoarele pentru energia termica au fost depuse 11.500 de cereri, din care, deocamdata, au fost inregistrate 4.620 in baza de date. 
"Solicitantii trebuia sa depuna cererile pana pe 15 octombrie. Probabil ca la aceste cifre se vor mai adauga cateva dosare, care ajung mai tarziu", sustine directorul Directiei Muncii, Victor Neamtiu.
Numarul cererilor, orice am zice, este destul de mare. 
Insa, Victor Neamtiu sustine ca o parte din cazuri sunt cel putin dubioase, ca sa nu spunem altfel. 
"Sunt multe persoane care n-au venituri deloc. Cel putin asa au declarat. In schimb stau la bloc, au celular, au internet. O sa incercam sa vedem care e situatia acestor persoane, o sa intocmim procese verbale, iar daca se constata ca au mintit, vor suporta consecintele", spune directorul Neamtiu.
Chiar daca, asa cum spuneam, numarul cererilor pare destul de mare, se incadreaza, totusi, in estimarile facute de Directia Muncii, adica pana la 19.000 de dosare. 
Insa, comparand situatia prezenta cu cea de anul trecut, observam ca a crescut simtitor numarul celor care solicita ajutor de incalzire, aand in vedere ca in 2005 au existat doar 12.000 de cereri.

Cosmin Mihuta - Adevarul

  • Afacerile cu pasari exotice au fost afectate

Gripa aviara a afectat si vanzatorii de pasari exoticeGripa aviara a oprit (si) comertul la negru cu pasari exotice
De frica gripei aviare, Directia Sanitar-Veterinara Arad a interzis importurile de pasari exotice. 
Masura ii afecteaza in primul rand pe comerciantii de papagali, turturele diamant si canari, care pentru a nu-si inchide afacerea sunt nevoiti sa achizitioneze acum pasari de la crescatorii autohtoni. 
Pana si porumbeii voiajori au fost inchisi in colivii pentru a nu intra in contact cu vreo pasare migratoare purtatoare a virusului ucigas.
DSV a interzis importul pasarilor exotice in primul rand pentru ca acestea nu veneau intotdeauna cu acte in regula si exista riscul ca ele sa provina dintr-una din tarile afectate de gripa aviara. 
"S-ar putea sa vina din zone infectate, s-ar putea sa vina din zone libere... Prin acest lucru am stopat si comertul la negru cu aceste pasari pentru ca trebuie sa recunoastem si asta se face la ora actuala", a declarat Viorel Agud, directorul DSV Arad.
Cei care au facut din comercializarea pasarilor exotice o afacere s-au reorientat rapid. Chiar daca papagalii achizitionati din crescatoriile autohtone nu sunt la fel de frumosi ca cei adusi din padurile tropicale, afacerea trebuie sa mearga mai departe. 
"Deoarece DSV Arad a interzis importul de pasari exotice, noi nu mai importam, dar am cautat sa avem pasari in magazin si am gasit un crescator autohton de animale exotice de la care ne aprovizionam. La importul de animale exotice erau riscuri mari pentru ca mureau foarte multe pasari sau se imbolnaveau, nu le vedeai decat acasa", ne-a declarat Eva Jucher, vanzator in magazin de animale exotice.
Gripa aviara i-a speriat si pe crescatorii de porumbei. 
Ei au instituit masuri speciale de dezinfectie. 
Spre exemplu, cand vor sa intre la pasari in custi, folosesc o tava cu nisip sau rumegus peste care se toarna dezinfectant. 
In aceasta tava se sterg pe picioare. Ca sa evite riscul unei imbolnaviri in masa, crescatorii de porumbei din Arad au sistat orice competitie. 
"Am preferat sa luam si noi masuri de siguranja a porumbeilor nostri pentru a nu fi infectati cu virusul de gripa aviara si ii tinem inchisi astfel incat sa nu intre in contact cu pasari salbatice sau alti purtatori de virus. Porumbeii nostri sunt sportivi, sunt foarte valorosi si sunt niste pasari sensibile si de aceea incercam sa ii ferim cat putem de eventuale probleme de sanatate", a declarat Radu Dragan, presedintele Asociatiei crescatorilor de porumbei voiajori din Arad.

Florin Marusca - Agenda zilei

  • Fara bani din cauza ignorantei

Lacune in sistemul de informare a tinerelor mameMulte femei din judetul Arad nu sunt informate cu privire la drepturile pe care le au daca devin mame. 
Ele ajung astfel sa nu primeasca sume de bani care li se cuvin, pentru ca nu au formulat la timp o cerere sau au acceptat intelegeri care erau in dezavantajul lor. 
Concret, angajatorii le propun celor care devin mame sa le plateasca in continuare salarul obisnuit, desi de multe ori acesta este minim pe economie.
Iar femeia este de acord, si nu stie ca are dreptul de fapt la o suma de aproape trei ori mai mare. 
La casa judeteana de pensii Arad s-au prezentat in ultima perioada femei care erau in concediu pentru ingrijirea copilului dar nu primeau indemnizatii pentru aceasta, desi indeplineau conditiile. 
Sumele platite de angajatori ca indemnizatii pentru cresterea copilului nu sunt suportate de acestia, ci de casa de pensii. 
Conducerea acestei institutii atrage atentia femeilor care asteapta un copil sau doresc sa aiba copii sa se intereseze din timp ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a beneficia de aceste sume de bani. 

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Aradenii au dat buzna la vaccinul antigripal injectabil

Vaccinul antigripal lipseste in multe farmacii aradeneFrigul pogorat dintr-o data si teama de afectiuni virale accentuata de gripa aviara i-au determinat pe aradeni sa se inghesuie la farmacii, pentru a se apara impotriva gripei.
Farmaciile din Arad au fost, inca de saptamana trecuta, foarte solicitate de aradenii care doresc sa cumpere vaccinul antigripal.
In cursul zilei de ieri, in farmaciile din oras era foarte greu de gasit un astfel de vaccin injectabil, el mai existand doar in cateva din farmaciile mici, din cartiere.
Farmacistii ofereau, in schimb, produse homeopate, recomandand aceste vaccinuri ca fiind la fel de eficiente ca si cele injectabile.
Nici in cele doua depozite farmaceutice din Arad nu mai exista vaccin antigripal, stocul fiind epuizat intrucat comenzile primite de la farmacii s-au triplat in cursul saptamanii trecute.
Presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad, Mirela Farcutiu, a precizat ca unitatile farmaceutice si-au epuizat aproape total stocurile din cauza cererii foarte mari din partea aradenilor, inregistrata in cursul saptamanii trecute.
In aceste conditii, din farmaciile din orasul nostru mai pot fi cumparate, deocamdata, doar trei tipuri de vaccin antigripal homeopat.
Farmacistii asteapta ca toate comenzile pe care le-au facut inca de saptamana trecuta catre depozitele specializate sa fie onorate cat de curand, astfel incat toti cei care doresc sa isi cumpere o doza de vaccin antigripal sa poata gasi acest produs in farmacii.

M.C. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]