Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 19 ianuarie 2005

Stirile TVA aici

  • Levente Akos Horvath a fost instalat in functia de subprefect

Cristian Stragea a fost primul care l-a felicitat pe noul subprefect Levente HorvathZiua de ieri a fost consacrata numirii in functia de subprefect a fostului consilier municipal UDMR Levente Akos Horvath. 
Evenimentul s-a desfasurat in sala mare a Consiliului judetean, care s-a dovedit neincapatoare pentru multimea de consilieri, directori de servicii deconcentrate, membri ai UDMR si ai Aliantei D.A., precum si parlamentari, veniti sa asiste la depunerea juramantului.
Ceremonialul de instalare a fost oficiat de prefectul Cristian Stragea, reprezentantul Guvernului in teritoriu. 
Acesta a fost persoana in fata caruia noul subprefect a depus juramantul, luandu-si angajamentul de a face tot ce-i sta in putere pentru binele locuitorilor judetului Arad. 
Formula de final a fost rostita si in limba maghiara, atragand dupa sine multumirea si aplauzele reprezentantilor UDMR, prezenti in numar foarte mare la festivitate.
"Sunt pe deplin convins ca Levente Horvath va intelege sa mi se alature in demersurile mele de punere in practica a programului de guvernare. Pornesc cu multa incredere la drum impreuna cu domnul Levente Horvath"  , a declarat prefectul Cristian Stragea.
"Desi suntem la inceput de drum, pot spune ca perioada de tranzitie a incetat. Ma simt onorat de pozitia pe care o ocup, pentru ca fac parte din tinerii carora li s-a acordat increderea de a conduce judetul. Pot spune ca din activitatea de consilier municipal am invatat ca trebuie sa ascult mult si sa vorbesc putin", a declarat, plin de emotie, noul subprefect. 
Acesta a spus ca si-a stabilit un numar de trei prioritati, cresterea nivelului de trai al aradenilor fiind cea mai importanta.
Cine este Levente Akos Horvath?
S-a nascut in Arad, la 09.05.1973. Este de profesie economist licentiat al Universitatii Babes-Bolyai, in anul 1997 si a absolvit studii postuniversitare la academia Ady Debrecen, Ungaria. 
Pana in anul 2004 a fost profesor de finante economie management la grupul scolar Csiky Gergely.
Declaratia de avere:
Cu toate ca pe pagina de internet a prefecturii Arad site-ul subprefectului este in constructie, declaratia de avere a acestuia este publicata la capitolul consilieri municipali. 
Levente Horvath are doua jumatati de locuinta, in suprafata de 69+80 metri patrati dobandite in anul 2002, in valoare de 500 de milioane de lei. Subprefectul este proprietarul unui autoturism Hyundai, fabricat in anul 2000 si al unui autoturism Alfa Romeo, fabricat in 1987.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Eveniment de marca la Universitatea "Aurel Vlaicu"

Eugen Ovidiu Chirovici este cel mai nou doctor honoris causa al UAVD.H.C. Eugen Ovidiu Chirovici va sustine, la Arad, un curs despre globalizare
Ieri, la orele pranzului, in Aula Magna "Iuliu Maniu", a Universitatii de Stat "Aurel Vlaicu", ec. dr. Eugen Ovidiu Chirovici - presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii din cadrul Guvernului Romaniei si consilier de stat pentru probleme economice al Primului Ministru al Romaniei - a devenit Doctor Honoris Causa al prestigioasei institutii aradene de invatamant superior. 
In fata zecilor de studenti si cadre didactice care au tinut sa participe la festivitatea de acordare a inaltului titlu academic, a directorilor unor societati comerciale importante din Arad si a sefilor mai multor institutii descentralizate ale statului, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii "Aurel Vlaicu", a spus: "Domnul Eugen Ovidiu Chirovici reprezinta o personalitate de exceptie, cu o activitate extrem de diversa in domeniile economic si cultural. Este un privilegiu sa-l avem in mijlocul nostru. Eugen Ovidiu Chirovici este absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, al Universitatii din Glasgow si al Institutului de Dezvoltare Economica de pe langa Banca Mondiala. Pentru activitatea sa, a obtinut, de-a lungul timpului, o serie de importante distinctii nationale si internationale, dintre care amintesc Marele Premiu pentru jurnalism economic, in anul 1999, Medalia de Aur a Centrului Ecumenic International in anul 2000, Premiul "Panfil Seicaru" pentru Jurnalism in anul 2001 si Steaua Romaniei in rang de cavaler, disctinctie acordata de Presedintele Romaniei in anul 2002. Toate aceste aprecieri, alaturi de multe altele, ne determina astazi sa-l primim in marea familie a Universitatii noastre, cu toate onorurile, pe ec. dr. Eugen Ovidiu Chirovici..."
Din Laudatio, citit de prof. univ. dr. Gheorghe Pacurariu, am mai retinut: "In ceea ce priveste activitatea publicistica, Eugen Ovidiu Chirovici a colaborat cu cateva dintre cele mai importante televiziuni sau radiouri din Romania, cu BBC si Radio Europa Libera si a condus, o perioada de timp, cotidianul «Curierul National», in calitate de redactor sef adjunct, respectiv postul B1 TV, in calitate de director executiv. De asemenea, a publicat mai multe volume de proza, analiza economica si un eseu de anvergura, despre globalizare. Aria larga de activitati abordate, activitatea sa importanta in calitate de presedinte al Agentiei Nationale pentru I.M.M.-uri, rolul sau in conturarea strategiilor de dezvoltare economica in acest domeniu atat de important al economiei romanesti in procesul de pregatire al aderarii la Uniunea Europeana, dar si competenta sa in probleme care tin de studiile macro-economiei in contextul globalizarii, il recomanda pe domnul Eugen Ovidiu Chirovici pentru inalta distinctie academica de Doctor Honoris Causa al Universitatii «Aurel Vlaicu» Arad".
In cuvantul sau, ec. dr. Eugen Ovidiu Chirovici, Doctor Honoris Causa al Universitatii "Aurel Vlaicu", a vorbit despre globalizare, reusind o sinteza extrem de interesanta a unui subiect pe care, de altfel, l-a tratat la modul profesionist intr-un eseu de anvergura. 
Ceremonia de ieri a prilejuit si inmanarea medaliei Universitatii "Aurel Vlaicu" d-nei Daniela Itu, din delegatia ec. dr. Eugen Chirovici, pentru "sprijinul acordat in colaborarea Universitatii aradene cu I.M.M.-urile".
Un moment aparte l-a constituit interventia prefectului Aradului, dr. Cristian Stragea (proaspat intrat in posesia unei medalii "Aurel Vlaicu" - serie limitata - insotita de diploma pe care membrii Senatului U.A.V. au convenit sa itereze: "Pentru sprijinul pe care speram ca-l veti da Universitatii!"): 
"Vreau sa va asigur de intregul meu sprijin. Universitatea «Aurel Vlaicu» va gasi in mine un adevarat colaborator." 
D.H.C. Eugen Ovidiu Chirovici a asigurat UAV de intregul sau sprijinProf univ dr. Lizica Mihut a explicat: „
"Din pacate, ultimii cinci prefecti ai Aradului, dupa cate un inceput promitator s-au dovedit, in final, ostili unei colaborari adevarate cu Universitatea noastra. Ba, mai mult, ultimul prefect s-a dovedit extrem de ostil in acest sens..."
Au mai vorbit, ieri, primarul Aradului, ing. Gheorghe Falca, acad. Alexandru Bogdan, prof. univ. Dumitru Serban, artist plastic, decanul Facultatii de Arte din Timisoara si, nu in ultimul rand, prof. Ioan Iercan, ziarist, seful Departamentului Politic din cadrul cotidianului nostru. 
Profitand de prezenta tuturor personalitatilor care au fost ieri de fata in Aula Iuliu Maniu, prof. univ. dr. Lizica Mihut, rectorul U.A.V., l-a invitat, public, pe ec. dr. Eugen Chirovici, sa sustina, pe viitor, la Arad, un curs referitor la globalizare. Oaspetele a primit cu incantare.
Festivitatea de ieri a luat sfarsit in acordurile imnului studentesc, interpretat de corul Facultatii de Teologie din cadrul U.A.V., sub bagheta dirijorala a lect. dr. Mircea Buta.
Vizibil emotionat, primul oaspete al Universitatii aradene caruia i-a fost acordat anul acesta inaltul titlu de Doctor Honoris Causa, ne-a declarat: 
"Este o onoare deosebita, cu atat mai mult cu cat vine din partea unei universitati prestigioase si sper ca si prin activitatea mea viitoare, chiar mai mult decat pana acum, sa demonstrez ca Senatul acestei universitati a luat o decizie buna si nu doar una formala. De asemenea, a fost o surpriza pentru mine sa fiu invitat sa sustin acest curs despre globalizare la Universitatea Aurel Vlaicu; e un subiect despre care scriu de foarte multi ani si chiar am de gand sa ma implic in aceasta poveste si sper sa o fac cat mai bine. Cred ca a preda este unul dintre cele mai frumoase lucruri din lume."
Mai precizam si faptul ca ec. dr. Eugen Ovidiu Chirovici este Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, singura loja masonica recunoscuta la nivel national. 
Despre aceasta latura a preocuparilor domniei sale, oaspetele U.A.V. ne-a acordat un amplu interviu, pe care-l veti putea citi intr-unul din numerele viitoare ale ziarului.

Eugenia Pantea -Adevarul

  • Falca schimba directorii

Primarul Gheorghe Falca a anuntat inceperea actiunii de schimbare a directorilorPrimarul Aradului deschide sezonul
Primarul Gheorghe Falca a anuntat ca in curand va incepe schimbarea directorilor din societatile aflate in subordinea Primariei Arad
Masura este motivata prin faptul ca au trecut sase luni de cind au fost numiti, timp in care s-a vazut cine si-a indeplinit sarcinile si cine a tocat banii. Unii directori vor fi inlocuiti cu altii, iar in alte cazuri firmele respective se vor privatiza.
Singura societate din Arad unde nu se va schimba conducerea este Compania de Transport Public. 
Actuala echipa se afla in functie de peste zece ani, perioada in care si-a dovedit profesionalismul. 
In schimb, se vor face schimbari sigure la SC TOP SA, care administreaza pietele orasului. 
In urma unui audit financiar, primarul Gheorghe Falca a declarat ca firma in cauza aduce la bugetul local venituri mai mici decat obtine Primaria Pancota de pe urma pietei de animale. 
Pe "lista neagra" se afla si CET (Compania de Energie si Termoficare) de la care s-a solicitat un buget multianual si evolutia pe mai multi ani. 
Alti directori vor fi schimbati dupa privatizarea institutiilor pe care le conduc. 
In aceasta situatie este Regia Autonoma de Drumuri Municipale, in fruntea careia se afla finul premierului, Caius Parpala, care va ramane numai daca noul patron il mentine. 
Actualul director are deja zece ani pe functie, cu o pauza intre 2000-2004, cat a fost presedintele Consiliului Judetean. 
O alta societate care se va privatiza, dupa inventarierea patrimoniului, este RECONS care administreaza spatiile si locuintele de stat din Arad. 
O situatie curioasa se inregistreaza la SC Gospodarie Comunala, in urma demisiei lui Edeleni Coloman, liderul PSD pe municipiu, din functia de director, postul a ramas liber chiar dupa organizarea unui concurs, la care nici unul dintre candidati nu a reusit sa promoveze. 
Urmeaza o fuziunea intre SC Gospodarie Comunala si SC Salubritate, din care va rezulta o singura firma cu acest profil. 
Singura societate care va ramine in administrarea directa a Primariei, in subordinea serviciului bazelor sportive, este strandul de unde vin si cele mai semnificative venituri. 
Schimbarile anuntate sunt motivate si prin faptul ca bugetul local este in criza de resurse. 
Deocamdata, nu se stie cine vor fi noii directori, dar exista tot felul de zvonuri. 
Amuzant este ca, la o singura firma din subordinea Primariei, sunt date ca sigure 4-5 nume pe acelasi post de director.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Atac dur la adresa Politiei aradene

Primarul Gheorghe Falca doreste inlocuirea din functie a comandantului IPJ  - Nicolae GudiuPrimarul cere demisia lui Gudiu si a celorlalti sefi numiti politic
Investirea in functie a subprefectului de Arad, Levente Horvath, eveniment care a adunat, ieri, in sala 70 a Palatului Adntinistrativ mai toate oficialitatile locale, avea sa se finalizeze cu o lovitura primita din plin de Inspectoratul Judetean de Politie, cu tinta clara pe Nicolae Gudiu, seful acestei institutii, dar care i-a vizat si pe alti sefi de institutii. Primarul Gheorghe Falca a decis ca momentul e bun pentru a-si spune parerea despre institutiile statului, carora le-a cerut ajutor, in calitatea sa de ales al Aradului, si a atacat dur conducerea Inspectoratului Judetean de Politie, acuzand-o de "politie politica"si de ineficienta in activitate.
Despre protectie politica
Edilul local nu s-a oprit aici si a punctat faptul ca Politia s-a subordonat, in ultimii ani, unor persoane cu influenta in sfera politicului. 
Nici conducerea ISJ nu a scapat de lovitura programata de primar (care a amintit povestea calculatoarelor luate din scoli si mutate la sediul PSD) si nici alte institutii de stat, angajatii de pe aici sau chiar firme private. 
"Dupa primele sase luni de mandat in fruntea Primariei am putut sa vad ce inseamna protejarea unor oameni, numiti in functie pe criterii politice si care au facut ce au vrut in institutiile pe care le conduc. Conducerea ISJ a luat calculatoare din scoli si le-a imprumutat PSD-ului, fara sa fie sanctionata in nici un fel. Asta inseamna ca fiecare face ce vrea, nu se mai respecta nici o lege. Am facut o sesizare la Politie in legatura cu scoaterea calculatoarelor din scoli si transferarea lor la sediile PSD pentru organizarea alegerilor aici. Dupa cercetari, politistii l-au gasit nevinovat pe inspectorul scolar general Zoea Rotaru, care este si membru PSD," a punctat Gheorghe Falca.
Nici un rospuns la sesizari
Sirul acuzelor care a avut ca tinta Politia aradeana au continuat, Falca sustinand si faptul ca are dovezi care incrimineaza conducerea UP Arad: "Consider ca la UP se face police politica. Am cerut o ancheta la Gospodarirea Comunala, a carei fost director este membru PSD, cu privire la contractarea de diferite lucrari fara licitatie. Inca nu am primit nici un raspuns. Mai nou, am constatat ca, SC Belsirim Automotive, societatea care a concesionat serviciile de parcare din municipiul Arad, ridica autoturismele parcate ilegal si le depoziteaza intr-un loc special amenajat, cu acordul Politiei. Vreau sa va spun ca nu s-a organizat nici o licitatie pentru aceasta activitate, iar firma percepe si o taxa in cazul in care masinile sunt recuperate de proprietari"
Primarul a indicat chiar faptul ca, din toate sesizarile trimise de el la politie, nici una nu a beneficiat de raspuns.
Politia tace si spera
Pus in fata acuzelor aduse Politiei de edilului sef, Nicolae Gudiu, comandantul UP Arad, a preferat sa pastreze tacerea. 
"No comment. Doar atat va pot spune: eu nu consider ca am facut politie politica in activitatea pe care am depus-o in fruntea Inspectoratului. Din moment ce eu nu fac politica, nu stiu cum m-ar putea schimba din functie oamenii politiei. Dar, poate ca vor putea..."
Demisie de onoare pentru toti
Gheorghe Falca a cerut demisia tuturor sefilor pusi in functii politice, sustinand ca acestia au facut, timp de patru ani, doar ce le-a cerut partidul si nu ce le-a cerut legea. 
"Nu putem incepe o noua etapa de guvernare cu aceeasi oameni care au servit un partid de corupti. Nu vom putea sa luptam impotriva coruptiei cu cei care timp de patru ani au confundat instittitiile pe care le-au condus cu propriile mosii. Trehuie sa aveti demnitatea sa va depuneti demisiile. Daca vrem sa traim bine, trebuie sa traim in legalitate", a punctat primarul

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Succes de public la Filarmonica

Filarmonica a realizat la ultimele concerte un mare succes la publicAsa cum probabil a mizat, prin repertoriul propus, Dorin Frandes – in fruntea orchestrei si corului – a obtinut un mare succes de public, cantand in fata unei sali arhipline. 
Aradenii de azi sunt inca atrasi de muzica familiei Strauss, dupa ce cu un veac si jumatate in urma, aradenii de atunci – de la prefect si primar, pana la ultimul mestesugar ce se respecta -  il aplaudau frenetic pe insusi Johann Strauss-Fiul, aflat la Arad in fruntea celebrei sale formatii. 
Izbanda acestui gen de muzica vine sa se adauge la cea a divertismentelor, serenadelor lui Haydn sau Mozart, intarind spusele lui Enescu: "Nu exista muzica grea si usoara, ci numai muzica buna si muzica proasta (indiferent de gen)".
Melomanii aradeni au aplaudat lucrari ca: "Annen Polka", dedicata de catre Johann Strauss femeilor cu numele Ana, inflacarata "Hopser Polka", "Furioso Polka", compusa pentru concertele de la Pawlowsk din Rusia. 
Johann Strauss-tatal a  fost prezent cu "Chineser Galopp", ce releva atractia pentru fenomenul sonor oriental si nelipsitul "Mars al lui Radetzky", care a animat, ca de obicei, toata suflarea prezenta la manifestare. 
Din creatia lui Joseph Strauss au incantat ascultatorii: vesela si surprinzatoarea "Ohne Sorgen Polka" (Fara griji), "Polka schnell -Micul flecar", "Feuerfest Polka" ce sugereaza intre altele dangatul pompierilor, "Eingesendet Polka" dedicata institutiei numita Posta. 
Din creatia celor doi frati, Johann si Joseph, a taiat suflarea acultatorilor "Pizzicato Polka".
Nu puteau lipsi celebrele valsuri straussiene: "Trandafirii sudului", "Voci de primavara", "Vin, femei si cantec", "Frumoasa Dunare albastra", ultimele doua cu concursul corului.
Daca ar trebui sa fim ultraexigenti, am sublinia elanul sonor exagerat al corului in "Vin, femei şi cantec", ceea ce ar putea ingrosa rolul vinului, in raport cu delicatetea femeii si a farmecului muzicii. 
De asemenea, nu totdeauna sunt potrivite incheierile zvacnite.
Speram ca macar o parte dintre auditorii ce au venit doar pentru muzica lui Strauss, sa revina si pentru cea a lui Mozart, Beethoven, Brahms etc., care nu este cu nimic mai prejos, dimpotriva. 
Toata lumea cauta bani si fericirea. La manifestarile Filarmonicii chiar daca vor da ceva  bani, vor avea ocazia ca macar din cand in cand sa intrevada o raza de fericire.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]