Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Sambata, 19 februarie 2005

  Stirile TVA aici

  • "Nimeni nu este lider pentru o eternitate"

Adrian Nastase e increzator in maturitatea organizatiei aradene PSDAcesta este mesajul lui Adrian Nastase pentru pesedistii aradeni
PSD Arad se pregateste de alegeri interne sub stricta supraveghere a unui comitet ales ad-hoc ieri in prezenta liderului Adrian Nastase.
Dupa indelungi certuri, nemultumiri si iesiri in presa, cele doua grupari din filiala judeteana a principalului partid de opozitie au fost nevoite sa accepte
, deciziile luate de cei 213 membri din tot judetul chemati la intalnirea desfasurata, timp de mai bine de cinci ore, la Palatul Cultural.
Sala Palatului Cultural a fost ieri gazda unei sedinte la care au participat, in prezenta presedintelui PSD, Adrian Nastase si a vicepresedintilor Dan Matei Agathon si Ilie Sarbu, peste 200 de membrii ai organizatiei judetene. 
Din sala nu a lipsit presedintele interimar Dimitrie Musca, parlamentarii PSD de Arad, primarii din judet, liderii organizatiilor locale, a celei municipale si a celor de cartier, dar nici principalii vectori ai celor doua grupari care se lupta pentru suprematie in filiala. 
Temele oficiale au vizat analiza trecutului, a ultimelor alegeri, precum si programul viitor pentru organizarea alegerilor interne. 
Prezenja liderului Adrian Nastase a avut la baza insa un alt aspect: cele doua parti trebuiau conciliate cel putin pana la momentul electoral intern programat in perioada urmatoare.
Rand pe rand, in fata lui Adrian Nastase au luat cuvantul si si-au spus pasurile si nemultumirile nu mai putin de 36 de persoane. 
Fie ca au fost de o parte sau de alta, cei care au avut ceva de spus au propus votarea unui comitet care sa asigure desfasurarea corecta a organizarii alegerilor. 
Numai ca, asa cum era de asteptat, propunerile au vizat variante diferite, patru la numar, ceea ce a determinat testarea increderii vizavi de o persoana sau alta. 
In ciuda protestelor si a acuzelor venite in special din partea taberei fostilor lideri ai PSD, respectiv din partea membrilor Delegatiei Permanente, care au sustinut ca "sala a fost aranjata", cel care a intrunit cel mai mare numar de voturi a fost actualul presedinte interimar, Dimitrie Musca. 
Acesta s-a bucurat de 150 de voturi, din cele 213 exprimate. A fost urmat de Florin Remetan (91), Dan Ungureanu (68), Caius Parpala (53), Ioan Cuzman (50), Dorel Caprar, Avram Craciun si Dorel Popa (cate 46).
Adrian Nastase a participat la sedinta PSD Arad Luand act de vointa salii, dar si de protestele nemultumitilor, presedintele Adrian Nastase a cerut ca in jurul celui mai dorit dintre pesedistii prezenti sa se contureze un grup, format din sase reprezentanti ai organizatiei judetene si sase din partea organizatiei municipale, care sa se ocupe de desfasurarea alegerilor interne. 
Din acest grup fac parte primarii din Chisineu Cris (Gheorghe Burdan), Pancota (Iosif Retter), Curtici (Nicolae Aanitei), Ineu (Nicolae Mehelean), Vladimirescu si viceprimarul de la Lipova (Petru Toma), precum si o parte din vicepresedinji - Constantin Buzatu, Florin Remetan, Dorel Caprar, Ioan Cuzman si Cosmin Pereteatcu. 
Chiar daca initial nu era printre cei alesi, in final, la insistenta presedintelui Nastase, a fost cooptat si Caius Parpala. 
Asta poate si pentru a da senzatia ca fosta Delegate Permanenta este inca in central atentiei. 
De altfel, Nastase a insistat si pentru fostul presedinte, Dorel Popa, caruia i-a cerut sa revina in tara pentru a lua parte la alegerile interne.
Vizibil obosit de cele cinci ore petrecute alaturi de colegii din Arad carora le-a ascultat nevoile, nemultumirile si optiunile, Adrian Nastase a afisat in fata presei, la finalul dezbaterilor, o stare de aparenta multumire si liniste. 
"Obiectivul vizitei a fost desfasurarea unei dezbateri despre alegerile care au trecut, despre problemele existente si despre alegerile interne care vor avea loc in perioada urmatoare. Au vorbit 36 de oameni si le-am ascultat punctele sensibile. La final, am ajuns la o solutie care a fost acceptata... pana la proba contrarie", a precizat Nastase. 
Acesta a lasat sa se inteleaga ca nu va (mai) tolera atacuri in presa din partea unora sau altora, ca pentru fiecare din iesiri va exista o analiza atenta din partea Delegatiei Permanente de la Bucuresti si ca aceia care au ceva de zis trebuie s-o faca prin depunerea candidaturii la alegerile care urmeaza.
Cat priveste linistea din partid, Nastase s-a aratat extrem de optimist. 
Acesta a declarat ca este increzator in maturitatea si intelepciunea celor doua tabere pentra a nu se separa. 
Ramane de vazut insa care va fi reactia consilierilor locali si judeteni, usor ignorati ieri la constituirea grupului de organizare a alegerilor interne. 
De altfel, acestia au mai afirmat de mai multe ori ca este posibil sa-si renege originile si sa devina consilieri independenti. 
Acest lucru nu este de dorit pentru PSD. 

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • Case de vacanta, teren de cricket si Aradul in miniatura – la Ceala

Zona Ceala va intra intr-un vast program de sistematizarePlanuri indraznete pentru municipalitate
Intreaga zona din preajma Padurii Ceala face obiectul unui plan urbanistic realizat de arhitectul Ioan Darida (fost consilier local). Planul va fi dezbatut de actualii alesi locali, urmand ca dupa aprobare el sa fie si realizat.
Planul propune ca in partea de nord a padurii sa se realizeze, pe o portiune de 11 hectare de teren, cladiri pentru cazarea turistilor. 
In zona de mijloc a portiunii de la nord de drumul catre 3 Insule se doreste realizarea une replici a orasului nostru. Aradul – mic va fi realizat din pietris, balast, lemn si caramida si se vrea a deveni un punct de atractie turistica. 
Pentru cei "pretentiosi", se vor amenaja terenuri de sport chiar pentru sporturi mai putin practicate la noi: handbal, cricket, hochei pe iarba. 
La sud de drumul spre Trei Insule, vor fi pregatite 160 de loturi de teren destinat construirii de case de vacanta, iar in cazul terenului din bucla Muresului cu suprafata de 12 hectare, se va acorda o atentie deosebita mentinerii cadrului natural si asigurarii legaturii pietonale si cicliste cu zona Caramidarie. 
Subliniem faptul ca in zona nu se prevad sau admit activitati si functiuni ce pot periclita sanatatea oamenilor sau constitui o posibila sursa de poluare a solului, apei, aerului. 
Accesul auto va fi strict limitat pentru riverani si vizitatori la cele 5 parcari ample situate inaintea zonelor de interes pe care le deservesc.
Toate acestea sunt posibile cu o finantare destul de serioasa. 
Ceea ce ridica intrebari retorice privind un eventual termen scurt de realizare a celor propuse...

Simona Mazare - Observator

  • Medicamente compensate pentru localnicii de pe Valea Muresului

Senatorul aradean Nicu Iotcu sprijina in Parlament agricultoriiMii de oameni care locuiesc pe Valea Muresului nu au acces la medicamente compensate. 
Afirmatia apartine senatorului democrat Nicolae Iotcu, dupa ce s-a intalnit cu locuitorii satelor si comunelor din aceasta zona. 
Senatorul aradean sustine ca a incercat sa rezolve aceasta situatie insa s-a lovit de refuzul unor primari. 
Tot, senatorul Nicolae Iotcu a anuntat si noua modalitate de acordare a subventiilor in agricultura.  
Pentru a beneficia de medicamente compensate, aradenii care locuiesc pe Valea Muresului trebuie sa strabata mai mult de 100 de kilometri. 
De la Savarsin si pana la Arad, nici o farmacie nu a mai acordat in ultimele luni nici un medicament in regim compensat. 
Locuitorii din aceasta zona s-au plans senatorului Nicolae Iotcu, care in urma unor interventii a rezolvat ca farmaciile din Savarsin si ... sa incheie contracte cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate. 
Nicolae Iotcu sustine insa ca s-a confruntat si cu refuzul unor primari care nu au acordat un spatiu pentru o farmacie. 
Senatorul Nicolae Iotcu a intervenit in Parlament si pentru acordarea subventiilor in agricultura. 
Astfel, detinatorii de terenuri agricole vor beneficia in continuare de subventia de 2 milioane si jumatate la hectar la care se mai adauga o subventie de 5 mii de lei la fiecare litru de motorina folosit in agricultura.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Caine criminal, la Santana; Un rottweiler si-a ucis stapanul de 19 ani

Cainele rottweiler care si-a ucis stapanul a fost impuscatFamilia Brandas din orasul Santana traieste o adevarata drama dupa ce fiul cel mare a fost ucis de cainele pe care-l ingrijea de mai bine de doua luni de zile. 
Baiatul, in varsta de 19 ani, era bolnav de epilepsie si - se pare - a avut o criza exact in momentul in care se juca cu animalul. 
Acesta, ori s-a speriat si nu si-a mai recunoscut stapanul, ori a intrat in joc, dar, ranindu-l pe Ionel, a dat de sange. 
Fiind un caine de paza si atac, rottweilerului i s-a trezit instinctul criminal, iar de aici pana la desfigurarea victimei nu a fost decat un pas. 
Intr-un tarziu, un vecin a reusit sa potoleasca cainele, dar Ionel avea sa moara in drum spre spital.
Alina Ispravnic, directoarea Centrului de Sanatate din Santana, ne-a descris, ingrozita, starea in care a ajuns baitaul la spital: "Victima avea urme de colti pe toata fata. Pavilionul urechii era muscat, la fel si in zona ochilor. Medicii nu au mai putut face nimic, baiatul era deja mort". 
Ieri dimineata, trupul neinsufletit al tanarului se afla, inca, la morga spitalului din Santana, asteptand sosirea medicului legist. 
La locuinta familiei Brandas ne-a intampinat inlacrimata mama baiatului, Elena. 
Femeia nu doreste sa vorbeasca cu ziaristii si o intelegem. 
Durerea pierderii fiului care pe 5 noiembrie implinise 19 ani e sfasietoare. 
Ionel mai are un frate de 16 ani, care, de asemenea, a evitat camerele de luat vederi. 
Singurul care a "scapat" cateva cuvinte a fost capul familiei, Ioan Brandas: "Cainele l-am primit acum doua luni si ceva. Se imprietenise foarte mult cu baiatul nostru, care-i dadea sa manance si ii curata locul unde-l tinem inchis." 
Inca il mai tineti? - a venit, firesc, intrebarea noastra. 
"Nu, bineinteles ca nu. Credeti ca pot trai cu criminalul fiului meu in curte? Asteptam sa vina vanatorul sa-l impuste" - a completat tatal lui Ionel.
 Intr-adevar, politistul care a anchetat cazul, agentul principal Tudor Galuti, de la Politia din Santana, a confirmat faptul ca vanatorul autorizat este asteptat dintr-un moment intr-altul. 
P. S. Ulterior, cainele ucigas a fost impuscat.

Calin Mnerie - Adevarul

  • Masonerie si societate in Arad la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea

Templu masonic in curtea Scolii de Arte si Meserii din Arad - Virtual Arad News (c)2005Dupa inlaturarea regimului absolutist, Ungaria cunoaste o perioada propice afirmarii lojilor masonice: toate domeniile vietii sociale au cunoscut o dezvoltare deosebita. 
In aceasta epoca, in intreg Imperiul, religia si constiinta nationala au putut sa se exprime neingradit.
La 30 ianuarie 1870, a luat fiinta Marea Loja Simbolica a Ungariei (numita Sf. Ioan), prima organizatie masonica federala de pe teritoriul Ungariei. 
In acelasi an s-a fondat la Arad loja "Szechenyi" alcatuita din oameni cu sentimente fraterne si constienti de puterea lor. 
Imediat, s-au facut simtite in oras diverse creeatii umaniste si actiuni filantropice. 
O alta loja constituita in Arad, cam in aceeasi perioada, a fost "Fraternitas". Cele doua loji nu au avut o viata lunga. 
Concurandu-se reciproc – chiar rivalizand – loja "Szechenyi" si loja "Fraternitas" au ajuns, foarte rapid, sa se desfiinteze. 
Prima care si-a incetat activitatea a fost "Fraternitas", din ratiuni economice. 
Loja "Szechenyi" a mai functionat pana la data de 18  iunie   1881, cand membrii au decis desfiintarea. 
Desi majoritatea membrilor lojii "Szechenyi" au renuntat, sapte dintre acestia au depus un juramant solemn in fata reprezentantului Marii Loji Simbolice a Ungariei ca nu vor renunta sub nici o forma la practicarea "artei regale"
In 1881 si  1888, cei sapte membri s-au reunit anual. Ideea reinfiintarii unei noi loji era tot mai prezenta printre acestia.
In iunie 1888, cu prilejul reuniunii anuale, a fost dezbatuta oportunitatea reinfintarii unei loji in Arad. 
Prezenti la aceasta intalnire au fost: Institoris Kalman, Bing Ede, Kristyory Ianos, Maday Matyas, din fosta loja "Szechenyi", Roszniay Matyas, Lukacsy Miklos, Krispin Ioysef, Millig Ioysef, din fosta loja "Fraternitas" si Bokm Lajos din loja "Felvidek"
Cei prezenti au votat in unanimitate constituirea unei noi loji in Arad. 
Loja nou infiintata, denumita "Concordia", se afla sub obedienta Marii Loji Simbolice a Ungariei si lucra in primele trei grade in ritul ioanit. 
Primul maestru venerabil a fost ales Rozsnyay Matyas. 
La 6 octombrie 1888, Marea Loja Simbolica a Ungariei si-a dat acordul pentru o activitate temporara a lojii, iar la 23 noiembrie aceasta obedienta a acceptat loja "Concordia" in structurile sale. 
S-a creat astfel cadrul propice pentru ca masonii aradeni sa poata construii "Templul Libertatii, Egalitatii si Fraternitatii"
Pe mai multe cladiri din Arad apar insemnele masoneriei - Virtual Arad News (c)2005 Pentru asigurarea fondurilor necesare inceputului activitatii, fiecare membru a donat lojii cate zece florini. 
In patrimoniul lojii "Concordia", a intrat mobilierul lojilor "Fraternitas" si "Szechenyi"
Cotizatia pentru loja a fost stabilita la un florin pe luna.
Masonii au construit un orfelinat
Din experienta trecutului masonic, membrii "Concordiei" au invatat necesitatea precautiei si moderatiei. 
Acestia erau foarte rezervati fata de cei care isi exprimau dorinta de a deveni masoni. 
Tinutele lojii s-au desfasurat in sala de concerte a fratelui Krispin Iozsef (casa particulara). 
Din 1889, venerabil al lojii este ales Institutor Kalman. Treptat numarul membrilor acesteia creste, ajungand la 30 de frati (multi dintre acestia foarte valorosi si cu dorinta de munca in folosul lojii). 
Idealurile masonice au fost promovate, inca de la inceput, prin intermediul presei. 
De asemenea, loja aradeana si-a asumat o serie de activitati caritabile, pe care le-a diversificat in anii care au urmat. 
In 1890, sub indrumarea aceluiasi maestru venerabil, loja "Concordia" cunoaste o activitate prodigioasa. 
Acum se infiripa ideea construirii unui Templu propriu. Colecta pentru aceasta realizare a inceput in cafeneaua "Corso", unde un frate a amplasat o urna pentru donatii.
Activitatea filantropica a lojii a primit consistenta si prin angajarea  in imbunatatirea situatiei copiilor orfani. 
Loja a decis ca fondurile Fundatiei feminine de binefacere – care in mare parte veneau de la ea – sa fie folosite pentru construirea unui orfelinat modern, unde copii sa aiba conditii optime de viata. In acest sens, loja a demarat o ampla actiune de strangere de fonduri. Aradenii au raspuns pozitiv, astfel ca a inceput constructia orfelinatului.
Actiunile filantropice ale lojii "Concordia" au continuat anul urmator cu infiintarea unei cantine a saracilor in Arad. 
In acest caz, loja era impartita: unii frati considerau ca prin aceasta cantina se incuraja parazitismul social (profitorii care simulau saracia). 
Totusi, prin majoritate de voturi cantina a fost infiintata. Conducerea acesteia a revenit femeilor bogate ale Aradului angrenate in actiuni filantropice. Astfel Fundatia Feminina de Binefacere evreiasca, initiata de doamna Daniel Neumann, a infiintat cantina pe baza planului intocmit de loja "Concordia".
Mai mult, "Concordia" a donat suma de 300 florini lojii feminine evreiesti in acest scop. Tot in 1891, loja aradeana a avut initiativa infiintarii unei asociatii a elevilor saraci.
Simpatii liberale
In anul 1892, devine tot mai acuta problema construirii unui sediu permanent si independent al lojii (Templu). 
Numerosi frati se temeau ca efortul financiar necesitat de realizarea acestui sediu, va periclita insasi existenta materiala a lojii. 
S-a renuntat, pentru moment, la idee in favoarea inchirierii unui imobil unde sa se desfasoare tinutele.
Anul 1894 a gasit loja "Concordia" angrenata in problemele societatii maghiare. 
Fata de legile liberale ce vizau Biserica, clerul a facut tot posibilul pentru a-si apara pozitiile amenintate. 
In aceste conditii, cetatenii de orientare liberala au initiat ample miscari pentru drepturi civice. 
Membrii lojii "Concordia" au optat pentru organizarea unei manifestatii liberale nationale in favoarea reformarii politicii bisericesti. 
Tot in acest an, maestrii lojii "Concordia" au facut numeroase demersuri pentru infiintarea unei loji feminine. 
In 29 noiembrie, revolutionarul maghiar si masonul Lajos Kossuth a murit. 
La doliul national au luat parte toti membrii lojii aradene.
In anul 1895, maestrul venerabil al lojii devine Abrai Lajos. Acesta a orientat tot mai mult loja spre latura spirituala, facand eforturi pentru propagarea principiilor masonice in viata profana. 
Sprijinul lojii pentru cultura si arta a fost considerabil in decursul acelui an. La expozitiile de la Budapesta, Aradul a fost o prezenta permanenta si importanta.
In cadrul lojii "Concordia", au avut loc dezbateri asupra oportunitatii unificarii tuturor organizatiilor filantropice din Arad, ca o premisa a optimizarii activitatii de binefacere.
Aradul a fost un puternic centru al masoneriei nationale - Virtual Arad News (c)2005 Si in anul 1896, problema construirii unui sediu independent al lojii (Templu) a revenit ca o obsesie printre membrii ei. 
Fratii mai tineri au reusit sa adune in acest scop suma de 4000 de coroane. 
Membrii mai vechi aveau inca proaspata in minte desfiintarea lojilor "Szechenyi"  si "Fraternitas" din ratiuni economice si de aceea aveau o atitudine precauta.
Loja feminina la Lipova
Problema majora ce a preocupat loja aradeana in anul 1897 a fost infiintarea unei loji feminine in orasul Lipova. 
De asemenea, loja "Concordia" a facut demersuri catre Marea Loja Simbolica a Ungariei si celelalte loji pentru a incuraja cresterea numarului spitalelor, orfelinatelor si caselor de batrani. 
Aceste eforturi au avut, in mare parte, rezultatul scontat: in scurs timp, s-au infiintat numeroase spitale si asezaminte de binefacere sprijinite de stat. Loja "Concordia" s-a ingrijit si de situatia urmasilor fratilor decedati, prin asigurarea materiala a continuarii studiilor (alocatii financiare lunare).
In anul 1898, s-a pus pentru prima data in cadrul tinutelor lojii problema invatamantului  de stat gratuit, indiferent de religie. 
Anul urmator a inceput, pentru "Concordia" aradeana, cu delegarea unui reprezentant la Congresul international pentru protectia copilului (singura loja din provincie reprezentata la acest congres). 
Cu ocazia comemorarii celor 13 generali, la 6 octombrie 1899, toti membrii  lojii s-au impartasit in cadrul unei slujbe religioase la care au participat numerosi frati din intreaga Ungarie.
Anul 1900 a gasit loja "Concordia" intr-o situatie financiara precara. In aceste conditii, maestrii au decis majorarea cu 50% a cotizatiilor. 
Tot acum, loja a initiat adunarea de fonduri pentru ridicarea unui monument in memoria fratelui Daranyi Ianos (mare filantrop si membru remarcabil al lojii). 
Sub aspect filantropic, "Concordia" a infiintat Casa de refugiu pentru saraci. La acest proiect au contribuit si locuitorii Aradului. De asemenea, masonii aradeni intreprind vizite la cei saraci, dovedind grija fata de semenii lor. 
Nu a fost neglijata propagarea ideilor masonice prin intermediul presei.
In anul 1901, lojile din cadrul Marii Loji Simbolice a Ungariei au fost preocupate ca ideile si proiectele lor sa fie cunoscute si asumate de comunitatea profana. 
S-au stabilit intalniri cu reprezentanti ai comunitatii profane (conducatori politici, administrativi etc) . 
Tot in acest scop a aparut ideea infiintarii unui ziar saptamanal elaborat in spirit masonic, care insa nu s-a putut concretiza. 
Actiunile filantropice au vizat, in acest an, sprijinul financiar al institutiei de binefacere "Painea Gratuita" din Arad. 
De asemenea au fost sustinuti material tinerii saraci si studiosi. Taxele de scolarizare, imbracamintea si intretinerea acestora au fost suportate de catre loja. Ideile masonice propagate de "Concordia" au avut rezonanta in comunitatea profana. 
Spre exemplu, in cadrul sedintelor Asociatiei Invatatorilor din Arad au fost sustinute mai multe conferinte in care se regaseau principii masonice.
Templu masonic, in incinta Scolii de arte si meserii
Cu anul 1902, debuteaza perioada cea mai fertila in realizari pentru loja "Concordia". La 24 aprilie, aceasta a cumparat terenul din incinta Scolii de Arte si Meserii in vederea construirii Templului. 
A fost aprobat de maestrii proiectul in stil grecesc al fratelui arhitect Tabakovits. In afara acestor preocupari, educatia copiilor delicventi a reprezentat, si in acest an, o prioritate pentru "Concordia", care a infiintat in Arad un institut de corectie.
In anul 1903, pe ordinea de zi a lojii a ajuns rezolvarea problemei servitorilor. Membrii acesteia au considerat oportuna infiintarea unei Case de Refugiu pentru servitori. 
Masonii aradeni au sensibilizat din nou comunitatea aradeana pentru a sprijinii cu fonduri acest proiect.
La initiativa Marii Loji Simbolice a Ungariei, a luat fiinta, la Budapesta, societatea Szechenyi cu scopul de a coordona asociatiile de tineret. Dezideratul cultural al societatii Syechenyi era fondarea unei societati literare moderne care sa-i mobilizeze pe tineri spre realizarea unor scopuri nobile. 
Loja "Concordia" a participat financiar la constituirea acestei societati, colectandu-se circa 1000 de coroane. 
La 29 noiembrie 1903, a avut loc  inaugurarea societatii de binefacere evreiasca feminina – constituita la propunerea si cu eforturile "Concordiei". 
Tot in acest an, primul Camin de Zi si-a deschis portile sub coordonarea atenta a membrilor lojii aradene.
In anul 1904 vechea problema a construirii unui sediu independent (Templu) pentru loja s-a materializat. Efortul financiar a fost foarte mare. Pentru a economisi o parte din fonduri,  s-a decis infiintarea a doua locuri de munca in cadrul spatiului alocat Templului. 
La sfarsitul fiecarei tinute, membrii mai tineri ai lojii depuneau contributia lor financiara pentru construirea Templului intr-o urna speciala.
Templul, ridicat in stil grecesc, reprezinta una din emblemele arhitectonice ale orasului Arad.
In orasul Lipova a fost infiintata o loja feminina - Virtual Arad News (c)2005 Activitatile caritabile ale lojii au continuat si s-au diversificat. Intentia acesteia era ca fiecare scoala sa beneficieze de un Camin de Zi. 
Loja aradeana era preocupata si de dezvoltarea industriei.
Preocuparile interne, in 1905, au constat in mobilarea si inaugurarea Templului. Ceremonia religioasa de inaugurare a Templului s-a desfasurat in 21 octombrie, in prezenta fratilor din tot cuprinsul Ungariei. 
Activitatile caritabile s-au centrat pe rezolvarea problemei saracilor.
De asemenea, membrii "Concordiei" au initiat o societate de ajutorare a detinutilor. Un proiect mai vechi al lojii aradene a fost concretizat de o alta loja din cadrul Marii Loji Simbolice a Ungariei, "Democratia" care a infiintat "Liga Nationala de Protectie a Copiilor"
Membrii "Concordiei" au sustinut constant aceasta initiativa si au intrat in numar mare in randul membrilor Ligii, fapt ce s-a resimtit in mod benefic si in Arad.
Mare parte a anului 1906 a fost dedicata imbunatatirii situatiei bolnavilor de tuberculoza. Asigurarea locurilor de munca pentru saraci a reprezentat, si in acest an, o preocupare constanta a "Concordiei".
Initiativele sociale ale „
"Concordiei" vizau: infiintarea unei bai publice in Arad, introducerea educatiei de stat gratuite,obtinerea dreptului de vot pentru femei, instructia servitorilor si ingrijirea copiilor abandonati.
In anul 1907, problemele sociale se regasesc tot mai mult in activitatea lojii. Este notabil transferul a sapte masoni de la Petrosani, fapt ce va impulsiona cresterea numerica a lojii aradene. Fratii din Petrosani intentionau sa puna bazele, in orasul de bastina, unei loji feminine denumita "Concordia".
Masonii aradeni din loja "Concordia" au hotarat ca fratii pedagogi si medici sa incerce infiintarea unei organizatii care sa gestioneze toate problemele referitoare la alimentatia si ingrijirea copiilor abandonati. Nici latura spirituala nu a fost neglijata, numeroase tinute gazduind prelegeri si conferinte cu tematica masonica.
Sprijinirea actiunilor anticlericale
In anul 1908, in atentia lojii aradene a stat sprijinirea miscarii anticlericale, organizata de Marea Loja Simbolica  a Ungariei. 
Numeroase dezbateri au fost organizate, in cadrul tinutelor lojii, pe probleme de educatie, numerosi frati pronuntandu-se in favoarea modernizarii invatamantului. 
Adoptarea modelului occidental de educatie a reprezentat o prioritate pentru membrii "Concordiei"
Pentru formarea spirituala a membrilor s-au desfasurat numeroase prelegeri si conferinte ce abordau atat probleme masonice cat si tematici profane. Buna functionare interna a lojii era asigurata si de regularitatea tinutelor. Astfel, in anul 1908 s-au desfasurat 18 tinute de gradul I, trei tinute de gradul II si trei de gradul III. 
La acestea s-au adunat patru conferinte ale maestrilor, doua conferinte generale, doua conferinte pe comisii si o conferinta pentru ofiterii lojii. Numarul membrilor "Concordiei" a crescut sensibil, loja ajungand sa numere 126 de frati. 
Acest fapt a permis si cresterea contributiei financiare a lojii la diverse fundatii de binefacere, sanatate si cultura. 
Loja sustine financiar si campania pentru drepturile omului. In concordanta cu preocuparile Marii Loji Simbolice a Ungariei, loja aradeana se preocupa de conditia muncitorimii si servitorilor. Pentru imbunatatirea situatiei acestora din urma , loja a propus constituirea unei institutii care sa monitorizeze respectul reciproc dintre stapan si servitor. 
Se mai intentiona infiintarea in Arad a unei Asociatii de Protectie a Servitoarelor, dupa modelul celei din Timisoara. In acest sens, loja a delegat un membru pentru coordonarea acestui proiect.
Au cerut reforma in administratie
Masonii aradeni au reflectat si dezbatut si asupra rolului masoneriei in societatea moderna, sustinand necesitatea unor reforme administrative interne care sa racordeze ordinul la imperativele timpului.
Relatiile internationale ale "Concordiei" erau foarte bune.Unii frati au facut numeroase vizite unor loji occidentale, iar la intoarcere au sustinut expuneri privind regulamentele, organizarea si proiectele lojilor respective. De asemenea, loja "Concordia" avea legaturi directe cu Biroul International  al Francmasoneriei din Elvetia. 
Problemele muncitorimii revin permanent in atentia membrilor lojii aradene. 
Acestia considera ca situatia muncitorilor se poate ameliora doar prin reprezentarea lor in Parlament. 
In spiritul respectului pentru individ s-a situat si prelegerea venerabilului lojii timisorene "Losonczy" tinuta in cadrul  "Concordiei"
Ideea centrala a discursului sau era ca numai valoarea muncii trebuie sa reprezinte masura respectului fata de oameni si, nicidecum, originea sau nationalitatea acestora. 
Spre sfarsitul anului loja aradeana intocmeste un proiect pentru infiintarea unui Gimnaziu muncitoresc. 
Situatia economica a "Concordiei" era buna, efortul financiar facut pentru construirea Templului amortizandu-se treptat.
Pornind de la dezideratul realizarii unei societati in care individul este valoarea suprema, loja aradeana "Concordia" a incercat, in decursul existentei sale, sa implementeze - in sanul comunitatii profane - o noua atitudine si o noua modalitate de a gandi si actiona. 
Prin actiunile sale in folosul comunitatii, prin racordarea la imperativele timpului si mai ales prin impulsionarea si coagularea initiativelor organizatiilor neguvernamentale, loja aradeana s-a manifestat ca un veritabil motor al societatii civile.

Antoniu Martin - Observator Plus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]