Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Marti, 19 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • Greva: postasii vor cateva sute de mii de lei in plus

S-a anuntat greva si la oficiile postale din AradPrima greva a sindicatelor din Posta si Comunicatii, dupa Revolutie: cer 16% in plus la salariu. Postasii vor intre 500 de mii si un milion de lei lunar, dar guvernul nu le-ar oferi mai mult de 150 000 de lei.
"Pe langa faptul ca exista salarii mici, sub nivelul salariului mediu pe economie, noi, sindicalistii, mai vrem sa fim scosi din lista de monitorizare pentru FMI sau Banca Mondiala. Nu avem ce cauta acolo. Pe lista sunt cuprinse doar societati cu datorii la bugetul de stat sau care la finele unui an sunt in pierdere, ori Compania Nationala Posta Romana a incheiat fiecare an cu profit. Dorim ca pe aceasta cale sa ne cerem scuze fata de abonatii si clientii nostri, mai ales fata de persoanele varstei a treia: pensionarii, dar, in acelasi timp, vrem ca toata lumea sa ne si inteleaga. Asa nu se mai poate lucra, cu asemenea salarii. Toata lumea este prezenta la munca, dar nu se lucreaza."
In cadrul Companiei Nationale Posta Romana s-a declansat un conflict de interese, generat de stadiul negocierii Cap. IV - Salarizarea si alte drepturi similare din Contractul colectiv de munca. 
Consiliul Consultativ al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii, intrunit in sedinta din data de 15 aprilie a.c, analizand situatia existenta in ceea ce priveste solutionarea revendicarilor Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii, ce fac obiectul conflictului de interese declansat cu Compania Nationala Posta Romana, dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute de lege a decis declansarea grevei propriu-zise, incepand de luni, 18 aprilie 2005, ora 0.00. Greva se va desfasoara pe o perioada de 10 zile. 
In consecinta nu vor mai circula materiale - documente intre firme, banci, alte institutii, nu se vor mai incasa facturi de plata pentru tot genul de servicii - telefonie, gaze, energie - nu vor mai fi livrate pensiile, ajutoarele de somaj, alocatiile pentru copii, ajutoarele pentru persoanele cu dizabilitati, servicii care erau efectuate de postasi la domiciliul beneficiarului.
In judetul Arad exista un numar de 740 de persoane angajate ale Postei Romane, aici intrand tot personalul: factori postali, functionarii de la ghiseuri, soferi etc., repartizati in 186 de subunitati. 
Greva postei a paralizat multe servicii pentru populatie Din aceste 740 de persoane, aproximativ 300 au salariile sub cel mediu pe economie.
"Situatia tensionata dintre sindicat si companie se prezinta in felul urmator: in cursul lunii decembrie 2004 am fost consultati cu privire la majorarea fondului de salarii corespunzator bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2005. Pozitia Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii a fost ca o majorare a fondului de salarii din 2004 cu 18% ar reprezenta o tinta salariala acceptabila pentru membrii de sindicat, in anul 2005. Din calculele noastre, un asemenea procent ar fi permis atingerea urmatoarelor obiective: trecerea salariilor mai mici de 3.300.000 lei la valoarea de 3.300.000 lei incepand cu data de 1 martie 2005; majorarea salariilor de incadrare (in grila) cu 18% incepand cu data de 1 martie 2005; acordarea unui spor de vechime de 5% pentru transa de vechime in munca de 3-5 ani, conform Contractului colectiv de munca la nivel national. In timpul negocierilor s-a constatat ca nu sunt resurse financiare cu care sa se poata majora salariile cu 18% cu data de 1 martie 2005. Comisia sindicala, dand dovada de responsabilitate si flexibilitate in negociere, si-a diminuat in mod progresiv revendicarea de majorare pana la 16%, majorare care sa se aplice incepand cu data de 1 mai 2005, celelalte doua solicitari urmand sa se aplice din aceeasi data", ne-a declarat liderul Sindicatului din Posta si Comunicatii Arad, Ioan Bugariu.
De asemenea, in toata aceasta perioada de negocieri, membrii de sindicat au fost « informati cu privire la evolutia discutiilor si ultima pozitie revendicata de acestia este: majorarea salariilor de incadrare cu 16%, incepand cu data de 1 mai 2005; trecerea salariilor mai mici de 3.300.000 lei la valoarea de 3.300.000 lei incepand cu data de 1 mai 2005; acordarea _ unui spor de vechime de 5% pentru transa de vechime in munca de 3-5 ani, conform Contractului colectiv de munca la nivel national.
Protestul poate continua, printr-o alta greva, daca intervalul de zece zile lucratoare programat pentruactiunea sindicalanu vor fi satisfacute cererile grevistilor.
Venitul mediu in Posta Romana este de este 6,3 milioane lei brut, respectiv 4,8 milioane lei net pe luna. Peste 9.000 de angajati cu venituri sub 3,3 milioane lei pe luna, deci sub salariul minim pe economie, iar 23.000 de salariati au un salariu brut de cinci milioane lei, potrivit sindicalistilor. Majorarea cu 16% a salariului ar insemna o crestere neta in medie de un milion lei peste veniturile actuale.
"Pe langa faptul ca exista salarii mici, sub nivelul salariului mediu pe economie, noi, sindicalistii, mai vrem sa fim scosi din lista de monitorizare pentru FMI sau Banca Mondiala.  Nu avem ce cauta acolo. Pe lista sunt cuprinse doar societati cu datorii la bugetul de stat sau care la finele unui an sunt in pierdere, ori Compania Nationala Posta Romana a incheiat fiecare an cu profit. Dorim ca pe aceasta cale sa ne cerem scuze fata de abonatii si clientii nostri, mai ales fata de persoanele varstei a treia: pensionarii, dar, in acelasi timp, vrem ca toata lumea sa ne si inteleaga. Asa nu se mai poate lucra, cu asemenea salarii. Toata lumea este prezenta la munca, dar nu se lucreaza. Nu vrem sa iesim in strada si nu am dorit ca acest lucru sa se intample, ci am fost impinsi de patronat. In momentul in care revendicarile noastre vor fi solutionate - si speram cat mai repede -, vom incepe sa lucram si vom recupera"
Ioan Bugariu - liderul sindical al postasilor aradeni isi cere intelegere de la cei afectatiIoan Bugariu, liderul sindicalistilor din Posta si Comunicatii Arad.
La redactie am primit o informare oficiala a conducerii Postei Romane, prin care se considera greva ilegala, deoarece prevederile Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca stipuleaza ca "nu pot constitui obiect al conflictelor de interese revendicarile salariatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ".
Posta Romana a depus ieri, la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare, pe o perioada de 30 de zile, a grevei generate declansate de Federafia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, in baza articolului 55 din Legea 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca. 
Conform acestui act normativ, cererea de suspendare se solujioneaza in termen de 7 zile de la inregistrare. 
De asemenea, Posta are dreptul de a solicita suspendarea grevei daca prin aceasta s-ar pune in pericol viata sau sanatatea oamenilor. 
Unele dintre serviciile prestate de Posta Romana, precum achitarea pensiilor, chiar in perioada 17-28 aprilie, au caracter social. 
Negocierile vor continua, astfel incat activitatea postala sa revina la normal in cel mai scurt timp
Ultima ora!
Posta Romana a depus ieri, la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de suspendare, pe o perioada de 30 de zile, a grevei generate declansate de Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC). 
Conform acestui act normativ, cererea de suspendare se solutioneaza in termen de 7 zile de la inregistrarea la Curtea de Apel. 
Avand in vedere ca in intervalul 17-28 aprilie se achita pensiile, compania considera ca in urma acestei actiuni de protest au de suferit pensionarii, care datorita situatiei financiare, se vad in imposibilitatca de a-si achizitiona medicamente si alimente. 
Conducerea Postei Romane regreta inconvenientcle provoecate de acest conflict de munca si va continua negocicrile, alaturi de Guvern cu Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, astfel incat activitatca postala sa revina la normal in cel mai scurt timp.

Anca Badila - Observator

  • La propunerea primarului, consilierii locali au decis: Guvernul va desfiinta Stadionul CFR!

Stadionul CFR va fi demolat cu hotarare de la GuvernConsilierii municipali, intruniti ieri in sedinta ordinara, au fost de acord cu initiativa primarului Gheorghe Falca si au adoptat o hotarare prin care se solicita Guvernului Romaniei sa aprobe desfiintarea bazei sportive din "Banu Maracine"
Prin aceasta abila manevra, primarul transfera Executivului de la Bucuresti atat pecetluirea soartei Stadionului CFR, cat si obtinerea tuturor avizelor si planurilor urbanistice. 
Nu in ultimul rand, o data cu adoptarea hotararii de guvern, circuitul aprobarilor in administratie va fi, cu siguranta, accelerat astfel ca, ridicarea in locul stadionului a doua supermarketuri sa prinda contur in cel mai scurt timp. 
Cu respectivii bani care vor fi obtinuti din acest proiect, municipalitatea intentioneaza sa aduca stadionul UTA la standarde competitive, investind si intr-o noua baza sportiva.
Mai palida ca de obicei, interventia Opozitiei s-a axat pe utilitatea acestui proiect si pe faptul ca s-ar putea construi doar un supermarket plus un stadion mai mic, dar cochet, asa cum s-a vrut pe vremea Administratiei Popa. 
Consilierul independent Coloman Edeleni a propus, in locul unui stadion, un mic patinoar care sigur "ii va rezerva primarului Gheorghe Falca un loc de cinste in istoria municipiului, pentru ca aradenii au nevoie de un spatiu de agrement de acest gen". 
Consilierii puterii n-au tinut cont de aceste observatii si recomandari, aproband "cu doua maini" varianta primarului Falca, la fel cum au facut in cazul tuturor celorlalte proiecte de hotarare discutate. 
Nici nu-i de mirare, mai ales ca asa-zisa opozitie din CLM este formata din fostii membri PSD (autosuspendati sau demisionari) si doar dintr-un membru activ al PSD, in speta Alexandra Braica. 
Iar ieri, aceasta a absentat de la sedinta.
Sprijin pentru UDMR!?
Rectificarea bugetara a creat o serie de controverse legate de repartizarea sumei de 700 de milioane de lei pentru o expertiza tehnica si un proiect de reparatii si consolidare a imobilului situat pe strada Episcopiei nr.32. 
Intrigati de faptul ca nu era precizata o destinatie exacta a spatiului, reprezentantii Opozitiei au solicitat sa li se spuna cu exactitate cui ii va reveni cladirea renovata, cu unele fine apropouri care nu doreau decat sa indice presei ca s-a gasit o solutie pentru birourile UDMR. 
Cu toatea acestea, Puterea nu a recunoscut in ruptul capului cui ii va reveni cladirea. 
Reamintim ca, nu cu mult timp in urma, se vorbea de alocarea sumei de sase miliarde de lei pentru despagubirea proprietarului cladirii retrocedate in care UDMR isi desfasoara activitatea. 
Cum ar fi fost mult prea mult, s-a gasit o solutie mai ieftina, cel putin in aparenta: Episcopei 32. 
Consilierii locali au aprobat si alte hotarari propuse Ramane de vazut cat va costa finalizarea lucrarilor de consolidare la respectiva cladire si daca, in cele din urma, spatiile vor fi sau nu repartizate Uniunii.
Tot la capitolul rectificari amintim si propuneare consilierului liberal Ovidiu Mosneag care a solicitat alocarea sumei de un miliard de lei pentru un studiu de fezabilitate in vedere reabilitarii strazilor din cartierul Alfa.
Patru milioane de euro din buget
Consilierii au mai aprobat si studiul de fezabilitate al proiectului finantat de BERD, pentru modernizarea transportului urban in municipiu. 
Finantarea se va face in doua etape, iar prima etapa presupune alocarea a 24 de milioane de euro care provin din credite bancare de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (20 de milioane de euro) si alocatii de la bugetul local - 4 milioane de euro. 
Din acesti bani va fi refacuta soseaua de la Fat Frumos si pana la Gara Aradul Nou, dar si linia de tramvai, semaforizarea zonelor mai sus mentionate si o serie de modificari de infrastructura care vizeaza fluidizarea circulatiei in municipiu.
Scutiri in caz de calamitati
O noua procedura si noi conditii de acordare a facilitatilor la plata obligatiilor fata de bugetul local in caz de calamitati naturale au fost "batute-n cuie" de votul alesilor locali. 
Astfel, in caz de cutremur, inundatii sau incendii provocate de fenomene naturale, se acorda scutire la plata impozitului pe cladiri, pe teren, a taxei pentru eliberarea cerificatului de urbanism si pentru eliberarea autorizatiei de construire. 
De aceste scutiri beneficiaza proprietarii imobilelor afectate. 
Producerea calamitatilor se constata prin hotararea Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta. 
Scutirile de la plata taxelor si impozitelor amintite mai sus se acorda la cererea proprietarului si trebuie avizata de catre seful Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta.
O noua benzinarie...si altele!
O noua statie de distributie carburanti este pe cale sa prinda contur pe Calea Radnei 116, iar consilierii au aprobat, in acest sens, Planul Urbanistic de Detaliu, beneficiar S.C. XXL OIL SRL, proiectant S.C. Proiect Arad S.A.. 
Chiar daca la doi pasi se afla o gradinita, iar constructia se ridica peste magistrala de apa a cartierului, noua benzinarie a primit toate avizele!
S-a mai votat regulamentul de organizare si functionare a Casei de Cultura a Municipiului Arad si a fost avizat dosarul respectivei institutii pentru a obtine statutul de asezamant cultural. 
Finalul sedintei a apartinut primarului Falca, acesta subliniind ca Primaria depune toate eforturile pentru a limita neplacerile produse de ploile torentiale cazute in ultimele zile. 
Cu ce efect, ati putut constata si dumneavoastra!

Sorina Ambrus & Nicolae Oprean - Adevarul

  • Modificari la examinare

Scolile de soferi vor fi supravegheate de PrefecturaExamenele pentru permisele de conducere vor fi supravegheate de angajatii unui serviciu din cadrul Prefecturii.  
Decizia a fost luata de autoritati dupa restructurarea institutiilor publice.  
Examenele se vor desfasura tot ca si pana acum iar reprezentantii prefecturii cer viitorilor soferi sa invete bine regulile de circulatie. 
La fel ca si pana acum, dosarele vor fi primite la sediul Politiei Judetene iar examenele vor fi sustinute tot in Aradul Nou, la sala de examinari.
Subprefectul Levente Horvath sustine ca schimbarea examinatorilor nu va creea nici un fel de probleme pentru viitori conducatori auto. 
El face apel la soferi sa conduca prudent pe drumurile publice si sa tina cont de recomandarile politistilor de la serviciul circulatie.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Apa face in continuare, ravagii. Pasajul din Micalaca - inchis, casele - inundate, pompele la reparat

Pasajul din Micalaca este greu de traversat din cauza apelorPeste 50 de gospodarii din Bujac, Gai, Micalaca si Gradiste au fost inundate ieri, dupa ce in noaptea de duminica spre luni a plouat neincetat. Reprezentantii Primariei si cei ai Apararii Civile s-au mobilizat inca de la primele ore ale diminetii, intervenind cu vidanje si pompe in Iocatiile, de unde au "curs" solicitarile, incercand sa scoata apele din zonele afectate. In anumite zone din Arad situatia s-a dovedit mult mai grava, fund nevoie si de interventia pompierilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. S-a ajuns chiar la inchiderea pasajului din Micalaca, aflat efectiv sub ape, care a devenit, cu alte cuvinte, impracticabil. In toate acestea cazuri vina o poarta, potrivit reprezentantilor Primariei, lipsa canalizarii, starea deplorabila a santurilor deschise si a rigolelor de scurgere a apei pluviale, dar si lucrarile de miliarde proiectate si executate gresit.
Coloman Edeleni intervine in problema
Din cauza ploilor abundente apele Muresului au depasit cotele de atentie - Virtual Arad News (c)2005Modul in care se prezinta cartierul Bujac, unul dintre cele mai afectate de inundatii, a atras atentia consilierului independent Coloman Edeleni care a cerut in plenul Consiliului Local interventia primarului. 
"Nu cred ca e mare lucru sa trimiteti acolo o echipa a Primariei. Cu putin efort si cu cativa specialisti problema ar putea fi rezolvata prin stabilirea directiei in care apa va merge prin rigole, pentru ca acum merge in toate partile. Cei care au santurile facute sunt cei mai afectati, pentru ca toata apa se scurge la ei", a punctat consilierul. 
Primarul a precizat la randul sau ca in Bujac se lucreaza deja cu doua vidanje, in zonele din care s-au primit solicitari, si ca in cartier au fost deplasate nu de mult doua echipe de gardieni, insa aici "problema e ca unele santuri sunt doar de colectare nu si de scurgere, iar problemele sunt greu de rezolvat". 
In fapt, inca in zilele trecute, gardienii publici au fost trimisi prin cartiere pentru a avertiza populatia sa-si curete rigolele din fata locuintelor, insa, marea majoritate a cetatenilor au ignorat somatia administratiei locale, iar acum sunt nevoiti sa suporte consecintele. 
Ape in gospodarii au fost scoase si cu ajutorul motopompelorPompele de reciclare - la reparat!
De parca nu ar fi fost suficiente problemele ce apar in Bujac, Gradiste, Aradul Nou sau pasajul Micalaca ori de cate ori ploua cat de cat serios, in aceasta perioada a aparut o alta problema, de aceasta data tehnica. 
Pompele de vidanjare care ar trebui sa fie folosite in astfel de situatii sunt la reparat (de trei saptamani) si, in plus, sunt de capacitate prea mica pentru a putea face fata situatiei. 
Executivul local a decis chiar ca aceste pompe sa fie inlocuite cu altele de capacitatea mai mare, dar pana atunci apa isi va face de cap prin Arad.
Nici judetul nu o duce prea bine
Ca de obicei in cazul inundatiilor, cele mai afectate zone din judet sunt cele pe de Valea Muresului asa ca autoritatile judetene au luat decizia monitorizarii acestei zone si a localitatilor Nadlac si Chisineu Cris, unde nivelul Muresului si Crisului Alb a depasit cotele de atentie din cauza ploilor cazute in ultimele zile. 
Inca de ieri dimineata, aproximativ 200 de hectare de teren arabil din judet au fost inundate, dintre care 100 erau insamantate cu paioase.

Adriana Barbu - Agenda zilei

  • Concert de jazz simfonic

Oaspeti importanti la Filarmonica din Arad - Sorin Petrescu, Radu Popa, Nicolas SimionIntamplarea face ca dupa Medalionul Gershwin de saptamana trecuta sa urmeze in programul Filarmonicii tot muzica de acest gen.
Faptul acesta mi-a amintit, prin contrast, "minunea" ce s-a petrecut la Cluj cu peste patru decenii in urma, cand un student (probabil fiul unui potentat al vremii) a facut o auditie (de pe disc) intr-o aula a Facultatii de medicina, parca, cu "Rapsodia albastra" de Gerschwin, despre care noi doar auzisem.
Era ceva cu totul neobisnuit. Ni se parea o indrazneala namaipomenita sa se asculte in grup muzica decretata la noi drept produs al putreziciunii capitaliste. Azi, nu-ti vine sa crezi ca ar fi existat si o asemenea interdictie.
Era vremea cand David Brubeck (nacut in 1920 in California), pianist, compozitor si dirijor american (elev al lui Darius Milhaud si Arnold Schoenberg) era in plina ascensiune.
Noi am auzit de el doar relativ recent. Din muzica lui am putut asculta "Trei valsuri pentru saxofon, pian si orchestra", in prelucrarea pianistului timisorean
Sorin Petrescu, ce s-a facut cunoscut pe o jumatate de planeta, in calitate de interpret.
Alaturi de cunoscutul pianist s-a aflat Nicolas Simion, muzician roman stabilit in Germania, pasionat de jazz, excelent improvizator, cunoscut ca atare intr-o serie de tari europene, dar si in Japonia şi SUA (cum ne informa programul de sala al Filarmonicii).
Dirijor, a fost Radu Popa, absolvent a doua sectii ale Universitatii de Muzica bucurestene, compozitie (Adrian Iorgulescu) si dirijat (Ludovic Bacs), actualmente dirijor si director al Filarmonicii din Giurgiu.
Cei trei interpreti si orchestra mult largita a Filarmonicii au talmacit Concertul pentru saxofon, pian si orchestra de Richard Oschanitzky, "cel mai complet muzician-jazzman roman, pianist–improvizator desavarsit, avand un stil original", dupa cum il prezenta Dictionarul nostru de Jazz.
Din pacate, a plecat de tanar dintre cei vii.
Concertul pentru saxofon, pian si orchestra" a avut prima auditie absoluta abia in 2004, la Iasi, dupa trcecerea a 35 de ani de la crearea lui, ca apoi sa urmeze cele de la Bucuresti si Brasov.
Daca fluxul tensionat al primei parti, marcat de disonante, ritmuri persintente, imbinate cu momente relaxante nu au fost, eventual, totalmente convingator, a doua miscare, o muzica de atmosfera, cand multi orchestranti au avut momente solistice, colorand discursul solistilor propriu zisi, ne-au incredintat ca participam la un eveniment muzical.
Fluxul obsedant din final, imbinat cu persistentele ritmuri ale percutiei, cu o melodica exotica, cu ostinato-urile ce aminteau prima miscare, au cucerit pe cei prezenti, surprinzator de putini pentru un momentul deosebit la care am putut participa.
Surpriza placuta a fost si ultimul numar al programului, tot in prima auditie la noi, "Canzoniere Sacrale” a lui Nicolas Simion, de asta data si compozitor.
"Orga" suflatorilor, completati de cordari, urmati de solo-uri ale unor orchestranti si ale protagonistilor, glisande, percutie bogata, exprimand incordari si detensionari, la care s-a adaugat discursul corului Facultatii de Muzica din Timisoara, condusa de Iosif Todea, care a contribuit la crearea unei atmosfere elevate, atat de necesara omului modern, ne-au convins de valoarea acestei creatii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]