Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Joi, 19 mai 2005

Stirile TVA aici

  • Se doreste reamplasarea Statuii Sfintei Treimi in fata Catedralei

Monumentul "Sfanta Treime" amplasat in holul Catedralei CatolicePotrivit informatiilor noastre, in urmatorii trei ani una dintre prioritatile administratiei locale o reprezinta reamplasarea Monumentului Sfintei Treimi, in fata Teatrului de Stat. 
Statuia, impresionanta si ca dimensiune si ca realizare, a fost demontata si pusa in holul Catedralei Catolice de catre autoritatile comuniste, acolo unde se afla si astazi. 
In aceasta perioada se realizeaza Planul Urbanistic de Detaliu pentru reamplasarea monumentului, iar proiectul va fi in curand supus aprobarii Consiliului Local. 
Informatia a fost confirmata de consilieri locali. 
Exista si o hotarare de consiliu, data la mijlocul deceniului trecut, care avizeaza reamplasarea statuii. 
Cu cativa ani in urma a avut loc si o dezbatere publica, in cadrul careia reprezentantii Bisericii Ortodoxe si-au dat si ele acordul. 
Singurele discutii s-au referit atunci la amplasament, convenindu-se in cele din urma sa fie mai aproape de Catedrala Catolica decat de teatrul de stat.
Viceprimarul Bognar, cel care in cadrul primariei raspunde de problemele culturale ale municipiului, a subliniat, intr-o declaratie data ziarului Observator, ca: "Aradul face parte din Asociatia Oraselor pentru Cultura, AVEC, care are ca scop mentinerea patrimoniului cultural, restaurarea si promovarea valorilor. In acest sens, se doreste restaurarea monumentului Sfintei Treimi, care, reprezinta o capodopera intre statuile locale. Regretabil este faptul ca a fost inlaturata in anii comunismului. Vrem sa scoatem la lumina aceasta valoare, sa amelioram imaginea Aradului. Pentru aceasta avem in derulare, deja, Planul Urbanistic de Detaliu. In acelasi context ne gandim si la reabilitarea centrului vechi, a statuii din Aradul Nou si la alte opere de arta care au fost neglijate dar reprezinta o valoare insemnata a patrimoniului cultural al orasului."
Asa arata Monumentul Sfintei Treimi inainte de a fi demolat de comunistiPlanurile nu se opresc insa aici. Se doreste si reconstruirea Capelei Sfantului Florian (cladita in anii 1700 si distrusa in momentul construirii sediului Inspectoratului Judetean de Politie), considerata pana la demolarea sa de autoritatile comuniste, simbol al pompierilor aradeni. 
Constructia ar urma sa fie realizata in Parcul Reconcilierii, langa Arcul de Triumf si Monumentul Libertatii. 
In ceea ce priveste capela Sfantului Florian, realizarea sa este in primul rand p problema arhitecturala. 
In plus, este clar ca locatia aleasa pentru ea ar fi din start alta.
Se doreste redarea pentru Arad a atmosferei care l-a consacrat ca Mica Viena.
Consilierul local Gyorgy Tokay ne-a declarat ieri dupa-amiaza: 
"Brusc, am inceput sa observam ca orasul nostru, care pe vremuri avea destule obiecte remarcabile de arta, astazi ni se pare saracacios. Aici vorbesc despre local-patriotismul aradean. Ideea reamplasarii statuii Sfintei Treimi mi se pare ca se incadreaza in dorinta noastra generala de a infrumuseta acest oras si avand in vedere tema statuii, este vorba si despre spiritualitatea crestina, de care avem multa nevoie. Nu cred ca o statuie religioasa sa fie obiectul unor discutii lipsite de sens. Cu atat mai mult cu cat aceasta idee a religiei este deasupra natiunilor si a micimilor noastre cotidiene, motivate sau nemotivate. Este vorba deci, din nou, despre frumos si despre credinta, despre trecutul orasului nostru. Abia astept sa vedem impreuna, din nou, aceasta minunata statuie".
La randul sau, consilierul local democrat Cristian Moisescu spune: "Ca un aradean mai vechi (sunt nascut din 1946 si am cunoscut ceea ce era in urma cu peste 50 de ani, partea frumoasa a acelor ani) am apreciat intotdeauna ceea ce Aradul a avut in mod special, acel farmec aparte, cu casele frumoase din centru, pe care le stim, cu statuile care existau atunci si care dadeau intr-adevar un farmec aparte si o pace patriarhala orasului. Imi amintesc de Corso, mai ales promenada din zilele de duminica. Cred ca intr-adevar ca Aradul este cea de astazi, e nevoie sa compensam putin printr-o revenire la acea liniste pe care Aradul a avut-o. Cred ca initiativa Consiliului Local este binevenita si vor trebui facute eforturi in acest sens. Si faleza sa isi recapete valoarea, ar putea fi folosita asa cum am vazut in strainatate, mai ales pe malurile Senei, folosita pentru anticari, florarese, terase cochete." 

Andrei Ando - Observator

  • Mobil-AR la prima editie

Astazi a fost deschis Targul MobilArAradenii au ocazia sa viziteze un nou targ organizat de Camera de Comert Industrie si Agricultura a judetului.
Este vorba de un targ de mobila, organizat in premiera in Arad.
Zeci de firme vor expune la hala expo, mobilier, tapiterii, tesaturi, draperii sau perdele, si alte accesorii. 
Targul MOBILAR se desfasoara in perioada  19 - 22 mai.
Majoritatea firmelor care expun sunt din Arad, dar vin si din alte judete.
Organizatorii se asteapta ca targul de mobila sa se bucure de succes, pentru ca va fi un loc unde, pe langa faptul ca se pot incheia contracte si stabili noi oportunitati de afaceri, va putea fi achizitionat si mobilier.
Firmele isi vor expune produsele atat in interiorul halei cat si in exterior, suprafata totala pusa la dispozitia lor fiind de peste 1000 de metri patrati.
Transportul vizitatorilor este asigurat gratuit cu autobuzele de la Podgoria.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Cursuri de calificare - Aproape 600 de agricultori "compatibili UE"

Pentru valorificarea legumelor dupa intrarea in UE agricultorii vor trebui sa aiba atestatSpecialistii Centrului de Consultanta Agricola al Judetului Arad au incheiat zilele trecute cele doua cursuri desfasurate in mai multe localitati din judet. Este vorba despre actiunea pe care institutia condusa de Adam Alda a desfasurat-o in perspectiva calificarii micilor fermieri din localitatile Pancota, Curtici, Tarnova si Chisineu Cris in meseriile de legumicultor si crescator de animale. 
Aceasta calificare este singura solutie pentru a le oferi agricultorilor din Romania sansa de a-si continua activitatea dupa 1 ianuarie 2007. 
Mai mult, cei care nu au calificare intr-una din ramurile agriculturii, nu vor putea beneficia de subventiile oferite de statul roman si nici nu vor putea accesa fonduri nerambursabile prin programele destinate agriculturii, cum e cazul fondurilor SAPARD. 
Toti absolventii vor primi certificate emise de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, recunoscute de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. 
Certificatele de calificare sunt valabile pentru uz personal, fiecarui absolvent pentru stricta lui activitate din gospodarie sau micro-ferma.
Au fost organizate cursuri de legumicultori in Pancota - doua serii a cate 85 de cursanti, Tarnova - trei serii a cate 120 de cursanti si Curtici - o serie de 60 de cursanti. 
De asemenea, s-au finalizat si cursurile de crescatori de animale care au avut loc la Chisineu Cris si Pancota. 
Absolventii sunt pregatiti conform ultimelor norme europene in domeniu, si vor putea continua activitatea de productie inclusiv dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana
Centrul de Consultanta Agricola al Judetului Arad, informeaza agricultorii care doresc sa urmeze unul din cursurile oferite, ca ele vor mai avea loc si in alte localitati, daca primariile vor inregistra cereri din partea locuitorilor in acest sens. 
Concret, cei interesati, trebuie sa se adreseze serviciului agricol din cadrul primariei pe raza careia domiciliaza, urmand ca autoritatile locale sa stabileasca impreuna cu Centrul de Consultanta Agricola al Judetului Arad cursul care se va organiza si data inceperii lui.

Cristian Videscu - Agenda zilei 

  • Protest cu iz... american in fata Palatului Administrativ

Protest inedit in fata PrimarieiSuparat pe faptul ca nu si-a primit inca banii pe imobilul revendicat, americanul de origine romana Dimitrie Nedea s-a "inplantat" dis-de-dimineata in fata Palatului Administrativ pentru a protesta, cum a stiut mai bine, fata de indiferetta autoritatilor in problema data.
Plecat din Romania in SUA in 1983, aradeanul Dimitrie Nedea a ramas fara imobilul din oras care a fost nationalizat, si a capatat sperante ca il va recupera odata cu aparitia legii retrocedarii imobilelor nationalizate. 
In 2000 a deschis proces pentru retrocedarea in natura a imobilului, pe care l-a pierdut, dupa care a luat drumul Curtii Supreme de Justitie. 
Peste un an a depus notificare la Prefectura pe tema si, potrivit propriilor sale spuse, cum institutia nu a avut bani pentru a efectua expertiza imobilului, a facut-o el din banii sai (16 milioane lei). 
Dupa o aventura in justitie si prin alte institutii ale statului, a venit si decizia finala: aradeanul va primi pentru imobilul cu pricina despagubiri, de care acesta sustine ca nu a avut parte inca, in pofida faptului ca de atunci au trecut cativa ani buni.
Tocmai faptul ca nu si-a primi banii pe imobil l-a adus pe Dimitrie Nedea, aradeanul care locuieste in Los Angeles, in fata Primariei din Arad, si nu oricum, ci decorat cu un imens carton prin intermediul caruia isi varsa naduful pe cele patru guvernari insensibile la problema imobilelor nationalizate si pe autoritatile locale si centrale care nu respecta legea in cauza. 
Cum protestul sau nu avea o directie clara, aparitia primarului Gheorghe Falca l-a facut pe american sa-si gaseasca tinta. 
Raspunsul primarului la protestul mai mult scris decat vorbit - Gheorghe Falca i-a cerut rabdare si i-a punctat (dupa ce l-a asigurat ca-i stie cazul) faptul ca nu a primit bani pe jumatatea din imobil asupra careia are dreptul, ci doar bonuri valorice sau actiuni - l-a enervat si mai tare pe Dimitrie Nedea. 
Acesta a amenintat ca-si va da foc, a decis mai apoi sa-i astepte si pe alti oficiali pentru a-si spune pasul si a abandonat in cele din urma protestul nu fara a puncta ca, daca nu se va intoarce in Los Angeles, va mai demonstra prin Arad, pana i se va face dreptate. 
Dimitrie Nedea vrea sa-si petreaca batranetea in Arad, unde ar vrea sa se mute (sa revina) dupa ce va iesi la pensie.

Adriana Barbu - Observator

  • "Scopul nostru este promovarea unei identitati culturale a Aradului"

Interviu cu artistul Alfonso CaputoDialog cu directorul artistic al Bienalei de arte vizuale
- Cine sunteti dvs., domnule Alfonso Caputo?
- M-am nascut in Italia, mai precis in provincia Foggia si domeniul meu de activitate este arta fotografica si digitala, dar inainte am facut experiente artistice si in alte domenii. In urma activitatilor internationale desfasurate, am creat o relatie de amicitie bazata pe profesionalism cu artisti din toata lumea. In cadrul unor astfel de relatii s-a nascut si proiectul pe care-l propunem pentru Arad, Bienala, proiect pe care l-am discutat cu toti prietenii mei artisti. Astfel, s-a conturat un grup de artisti din toata lumea, care participa la acest eveniment.
- Concret, in cadrul bienalei cu ce va ocupati?
- Raspunderea mea priveste partera artistica a bienalei, eu fiind responsabilul principal de acest aspect.
- De ce ati ales tocmai Aradul?
- Realizarea acestui proiect s-a materializat aici, tocmai pentru ca Aradul este in crestere, are un potential si o energie de crestere considerabile. Am vorbit, totodata, cu prietenii mei italieni, care vor sa construiasca aici o clinica de oncologie, un proiect de 22 de milioane de euro, cea mai importanta clinica de oncologie din sud-estul Europei. De fapt acesti prieteni, investitori indragostiti de arta, mi-au spus: Hai in Arad, sa cunosti acest oras! Asa s-a nascut proiectul si iata-ma.
- Care este scopul Bienalei?
- Telul Bienalei este dublu. Pe de o parte, vrem sa realizam o intālnire intre artisti din toata lumea, pentru a face schimb de experienta, pentru a schimba ultimele impresii, etc. dar cel mai important scop este promovarea imaginii Aradului si pentru ca Aradul sa devina un loc de emergenta culturala. In ultima instanta pentru promovarea unei identitati culturale a Aradului.
- Daca puteti sa de dezvaluiti deja cine sunt cei care participa?
- Participa toate tarile din America de Nord si America de Sud. Din Africa de asemenea Nigeria si Malaui, din Europa sunt prezente toate tarile, din Asia Kuweit si Japonia. Putem spune ca, in afara de Australia, participa tot mapamondul.
- Credeti in succesul acestui eveniment?
- Sunt convins ca va avea un mare succes si ma bazez cānd spun aceasta pe spiritul creator intālnit aici, in Arad.
- Daca va gānditi deja la viitoarea Bienala din 2007, anul integrarii Romāniei in structurile europene?
- Sigur ca ma gāndesc la viitoarea Bienala si opinia mea este ca si aceasta Bienala trebuie privita ca un punct de pornire pentru urmatoarele editii. Care editii vor avea loc tot in Arad, desigur. Si sunt convins ca in viitor problemele pe care le-am avut acum cu organizarea acestei Bienale, aceste probleme deci, le vom rezolva cu mult mai usor.
- Daca doriti sa transmiteti un mesaj pentru publicul aradean...
- Le multumesc pentru receptivitate si sa vina la expozitii! Gala de deschidere va avea loc la Teatru, vineri, 20 mai, ora 20,00.

Vasile Sarandan - Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]