Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 19 august 2005
Stirile TVA aici
  • La Nadlac si Varsand, se cauta sefi de vami!

Si la Vama Varsand vor fi scoase la concurs posturile de sefiReactia presedintelui Traian Basescu de zilele trecute nu a ramas fara efecte. 
Seful statului acuza intr-un interviu faptul ca una din zonele corupte este vama,loc unde "s-au facut din nou numiri pe baze clientelare" si "au fost schimbati ai lor cu ai nostri, fara sa se tina cont de capacitatea profesionala"
La momentul respectiv Basescu a propus Guvernului sa scoata la concurs, imediat, posturile de sefi si de adjunct de sefi de vami. 
La randul sau, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Stefan Diaconu, declara, in zilele urmatoare, ca declaratiile presedintelui surprind realitatea din sistemul vamal si ar putea avea ca efect incetarea presiunilor facute la numirea in functie a unor functionari vamali.
Asta a fost acum cateva zile, iar ieri, intr-un timp fantastic de scurt, Autoritatea Nationala a Vamilor a obtinut avizele necesare de la Ministerul Finantelor Publice  si  Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in vederea scoaterii la concurs a nu mai putin de 89 de posturi vacante de conducere din sistemul vamal (directori si directori adjuncti ai directiilor regionale vamale, precum si sefi si sefi adjuncti ai birourilor vamale). 
Concursurile urmeaza a se desfasura in perioada 12 - 30 septembrie si vizeaza si punctele de  trecerea frontierei din Arad.
Iata insa care este calendarul: Pentru functiile publice de sef adjunct birou vamal la birourile vamale Arad proba scrisa se va desfasura pe 15 septembrie 2005, iar interviul pe data de 16; pentru functiile publice de sef birou vamal la birourile vamale Nadlac si Varsand, proba scrisa se va desfasura pe 19 septembrie 2005, iar interviul pe data de 20.
Asadar, posturi extrem de ravnite se scot la concurs, iar amatorii sunt asteptati sa-si depuna dosarele. 
Chiar daca sunt posturi despre care folclorul spune ca te imbogatesc peste noapte, merita remarcata stradania depusa de colegii din politia de frontiera pentru demascarea "uscaturilor"
Asa ca, atentie!

Calin Ghinaciu - Agenda zilei

  • O luna de asteptare pentru o radiografie la Euromedic

La Centrul Euromedic este mult de asteptat pentru investigatii - Virtual Arad News (c)2005Mai multi aradeni ne-au sesizat, in ultima perioada de timp, in legatura cu programarile care se fac pentru radiografii, la Centrul Euromedic.
Nemultumirea oamenilor decurge din faptul ca, pentru a ajunge la rand sa-si faca o radiografie (mai mult sau mai putin complexa), au de asteptat nici mai mult nici mai putin decat... o luna de zile! 
Cine a dorit sa se programeze ieri, spre exemplu, prindea, cu putin noroc, un loc in data de 12 septembrie, iar daca nu-i convenea ziua, n-avea decat sa-si prelungeasca asteptarea pana la sfarsitul lunii viitoare.
Acest sistem de programare a caracterizat si in anii trecuti politica de deservire a pacientilor Centrului Euromedic, insa asteptarea nu a fost nicicand atat de... indelungata precum este acum. 
Iar principalul motiv care determina situatia actuala il constituie insuficienta banilor. 
In acest an, Euromedic a primit mai putini bani decat in anii trecuti. 
Iar cu bani mai putini, nu poti sa faci altceva decat sa realizezi investigatii medicale mai putine. 
Iar reducerea numarului investigatiilor medicale suprapusa cu o cerere tot mai mare pentru asemenea investigatii, cerere venita din partea pacientilor, conduc spre o suprasolicitare a Centrului Euromedic. 
Aceasta suprasolicitare a determinat aparitia acestor liste de... indelunga asteptare. 
"Cei de la Euromedic spun ca in conformitate cu banii primiti pe baza contractului din acest an, atatea investigatii pot sa faca" - spune dr. Ioan Precup, medic sef al Casei de Asigurari de Sanatate Arad. Iar la o analiza pe care am facut-o si noi in aceasta privinta, am constatat ca ceea ce au spus ei se justifica in totalitate."
 Solutia? Sa asteptam in continuare. 
Asta daca nu cumva, in viitorul apropiat, cineva de la Bucuresti - caci acolo sta puterea decizionala - va hotari sa suplimenteze fondurile alocate Euromedic. 
Dar dupa cum "arata" sistemul sanitar actual, sansele ca asa ceva sa se intample sunt, practic, inexistente. 
Deci, daca problema de sanatate pe care o avem nu ne permite sa asteptam o luna de zile pentru a ne face o radiografie, nu avem decat sa scoatem bani din buzunar pentru a o plati. 
Caci contra-cost, se pot face radiografii chiar si la Euromedic. 
In functie de complexitatea lor, pretul variaza de la cateva sute de mii de lei la cateva milioane pentru o radiografie. 
Daca nu avem acesti bani... sa ne rugam sa se intample o minune...

Diana Dutu - Adevarul

  • Acuzatii la Tarnova

Primarul din Tarnova este acuzat de PSD  AradFiliala aradeana a partidului social democrat a tras un semnal de alarma asupra activitatii primarului localitatii Tarnova. 
Reprezentantii partidului spun ca acesta intentioneaza sa organizeze alegeri anticipate, pentru ca membrii actualului consiliu local nu sunt de partea lui.
Mai mult, ei il acuza pe acesta si de alte nereguli. 
Membrii partidului spun ca primarul ales Florin Farcasiu abuzeaza frecvent de functia pe care o detine de la revolutie. 
Presedintele PSD Tarnova spune ca primarul, liberal,  doreste dizolvarea consiliului local si organizarea de noi alegeri. 
Din acest motiv primarul nu ar fi organizat sedinta de consiliu luna trecuta. 
Conform legii, este posibila dizolvarea Consiliului local daca timp de trei luni consecutiv nu se intrunesc membrii acestuia sau nu se adopta in trei sedinte ordinare nici o hotarare. 
Primarul Tarnovei spune ca in ultimii 16 ani a fost acuzat de nenumarate ori de catre social democrati dar acest lucru nu inseamna ca este vinovat.
Referitor la alegerile anticipate, Florin Farcasiu nu neaga posibilitatea organizarii acestora.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Bani pentru drumurile judetului Arad

Se pare ca totusi se incepe repararea podului de la Savarsin - Virtual Arad News (c)2005Drumurile judetului Arad vor fi modernizate si reabilitate. 
Consilierii judeteni au decis alocarea sumei de 10.250.000 RON pentru reabilitarile drumurilor judetene si 2.850.000 RON pentru cele comunale. 
La acesti bani se adauga 996.000 RON proveniti din subventii primite de la bugetul de stat destinate inlaturarii efectelor calamitatilor naturale. 
Drumul judetean Arad-Curtici-Zona libera Curtici va fi reparat in urma solicitarii mai multor firme straine care au afaceri in cadrul Zonei libere.
Infrastructura nu a rezistat traficului greu si este partial distrusa. 
Pentru acest tronson au fost alocati 4 miliarde de lei vechi, iar 1 miliard de lei vechi a fost destinat efectuarii proiectului unui nou drum, Zimandul-Nou-Santana. 
Desi unii consilieri judeteni au fost impotriva realizarii proiectului, aratand ca exista un alt drum, mai lung cu 8 kilometri, care leaga Santana de Arad, pana la urma, dupa exprimarea pozitiei unui consilier judetean din Santana, banii au fost totusi alocati. 
Vor fi refacute mai multe tronsoane de drumuri comunale si reparate podete distruse de inundatii.
Podul de la Savarsin va fi reparat, dupa ce de ani de zile a fost "modernizat" prin promisiuni. 
Podul are probleme la structura de rezistenta si pentru a limita traficul au fost montati stalpi din beton la intrarea pe pod. 
In aceste conditii, traficul greu trebuia sa ocoleasca peste 50 de kilometri pentru a ajunge de pe o parte pe alta a Muresului. 
PSD a anuntat public de mai multe ori ca situatia podului de la Savarsin este rezolvata, insa totul a ramas pe loc. 
Dupa alocarea a 15 miliarde de lei vechi, lucrarile vor incepe foarte curand la Savarsin si vor dura un an de zile. 
Vicepresedintele Consiliului judetean Arad, Gavril Popescu a propus majorarea cu 50% a sumei alocate, tocmai pentru ca a considerat ca aceasta este o solutie de urgenta.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Va imaginati ce este un Campion absolut la gimnastica?

Mihai Botez detine titlul de Campion absolut la gimnasticaEi bine, trebuie sa stiti ca Aradul are un asemenea campion - Misa Bacsi
Auzi domnule! Nascut in 1922 la Oradea, scolit la Iasi, prins de americani si facut prizonier in 1942, captiv in vreo 5 lagare, peripetii suspans si horror cat cuprinde, refugiat in Bulgaria, a venit la Arad, a cautat serviciu, a gasit, apoi in 1948 campion absolut de gimnastica, antrenor emerit ...la judo, cu 72 ani de activitate din cei 80 de viata, sa mai spun???
Mihai Botez
Asa este trecut in buletin. Eu il stiu demult, ca elev sufeream de boala colectiilor de fotografii, si printre celebritatile accentuate ale vremii, cu poze decupate din SPORTUL POPULAR, lipite apoi in - caietul nieu de onoare - printre multi era si poza lui. 
Mai erau, numai sa reusesc sa-i reamintesc, Titus Ozon, Petchowski Ciala, Bimbo Farmaty, Toth III, Bazil Marian, Azarian, Angelica Rozeanu, Voinescu, Bacut I, Stilman, Baratki, Stribllinger, Lorant, Kocsis, ce lume domnule, ce idoli....Mihail Botez. Uneori decupam si lipeam caricatura. 
Imi aduc aminte de doi celebri, cu caricaturile deosebite. Erau Zeana, jucator la U Cluj si Bretoteanu al nostru, la care gaturile erau atat de lungi, cat spatiul pus la dispozitie, capetele, un fel de gamalii, undeva sus de tot.
Auzi domnule, are 80 ani, -la 80 ani -, (unde s-a mai pomenit asa ceva?), va merge peste trei zile in Irlanda sa lupte, ca participant si antrenor al lotului old-boy al Romaniei. 
Cine-l cunoaste, nu se mira, cu 130-70 tensiune la 80 ani, iata, un vis nerealizabil pentru multi dintre noi. 
Cu asemenea valori, il pot invidia si pilotii. Sa ne mai miram? Are alura de sportiv, parul incearca sa-l tradeze, culoarea, dar ce zic?
Lui Misa bacsi nu-i dai anii, iar daca-i dai, nu gresesti, pare a avea in jur de 60. 
Se gospodareste singur, mai ajuta si pe altii, uneori trage cate o tarie, un sprit, de parca ar detine secretul vietii fara batranete. Dar, poate ca-l detine?
Cine esti Misa bacsi?
(...) La mine s-au impletit calitatiltile de sportiv cu cele de pedagog, de antrenor. 
Chiar daca nu am fost un sportiv perfect, am reusit sa formez sportivi de varf. 
Mihai Botez a devenit cetatean de onoare al Aradului Sunt, dealtfel, un om ca toti ceilalti, dar si diferit, pentru ca toata viata mi-a placut natura, apoi telul meu a fost sa devin un bun pedagog si psiholog, sa pot creste tineretul, sa-l pot educa normal, pentru a da patriei noastre cetateni cu care sa ma pot mandri.
N-am avut traditie de sportiv in familie, cariera de sportiv este o poveste.
De mic eram un copil bolnavicios, cu indicatii de la medic, sa ma fortific, sa fac un sport oarecare, de preferinta inot sau gimnastica. 
Asa am ajuns in 1932 la clubul "Macabi" din Oradea. Am razbit pentru ca am o vointa de fier sa reusesc, mai mult, am reusit sa transmit tinerilor vointa mea".
Drumuri si peripetii. Un  David Copperfield modern
Deci, nascut la Oradea, parintii mutati la Iasi, i-am urmat si a inceput scolile iesene. 
Dupa doi ani se reintoarce la Oradea. 
Revenirea coincide cu cedarea Ardealului de nord, din cauza acestui fapt, familia se refugiaza la Bucuresti. 
Familia lui nu s-a acomodat cu viata de acolo, astfel ca toti revin in Ardeal, la Brasov. 
Trece din Brasov in Ungaria pe la punctul de frontiera Sfantu-Gheorghe si familia revine la Oradea. Acolo Misa se angajeaza ca fotograf. 
Dar sa-l lasam sa ne povesteasca:
(...) "Administratia maghiara, ne avand incredere in tata, ne-au exilat peste Dunare in Bulgaria. Acolo primesc ordinul de incorporare in armata maghiara, unde eram in evidenta. Ajung la Nagy-kanisza si fara sa apuc sa ma dezmeticesc, ma inhata americanii cu destinatia lagarul de prizonieri in Germania, era in 1944. 
Anul urmator, in plina iarna americanii ne-au dus sa sapam transee in Polonia la Warsovia. 
Am stat intr-un lagar inghetat cum era si pamantul, de n-am putut sapa, macar sa ne incalzim. 
Impreuna cu alti patru prizonieri ne-am pus in gand sa evadam. Am evadat si ne-am indreptat spre vest, la Oder. 
Noaptea mergeam si ziua ne odihneam. Am ajuns pe podul de peste Oder, si curios, sentinelele americane ne-au lasat sa trecem. 
Eram patru si am parcurs podul la pas discutand. 
Cand l-am traversat era sa dam nas in nas cu sentinelele nemtesti, dam sa ne intoarcem, sa revenim la americani, dar ...podul a explodat. 
Mihai Botez a obtinut premii si in calitate de artist fotograf Ne-au lasat sa trecem stiind ca podul este minat, doar ca, incarcatura, asa ne-a pazit Dumnezeu, a explodat cu intarziere. 
Am luat-o la drum si ne-am oprit la Dresda. 
Parca ceva ne apasa in ceafa, simteam un pericol iminent si nu ne puteam explica... 
Hai sa plecam, zice unul dintre noi. Am plecat in seara aceea. 
Noaptea orasul a fost facut praf, in cel mai naprasnic si salbatec bombardament. Iar ne-a ferit Dumnezeu. 
Si la Nurnberg, am scapat la fel de un bombardament. 
Am parcurs 1800 km si am trait fara bani, mancand ce gaseam si dormind pe unde apucam. 
Iar ne-au prins americanii si ne-au internat in lagarul din Frankfurt pe Main. 
Dupa o vreme ne-au dus intr-un lagar international de la Paris. Am muncit si la final americanii ne-au platit cu cate 170 dolari, mentionati pe o foaie de cec.
In mai 1946 am ajuns acasa, si autoritatile comuniste, ca luptator antifascist, m-au facut fotograful partidului. M-a invatat sa fiu fotograf bun, Kelen Feri. 
Am depus cecul cu dolarii la o banca, dar nationalizarca din 1948 a facut ca banii mei sa se evaporeze".
Cariera sportiva
"Am inceput gimnastica la Arad si curand am ajuns la lotul national. 
Primul succes l-am avut la Balcaniada din1947 unde am ocupat locul IV la sol si sarituri. 
Si pe atunci erau 6 probe. La concursul national de la Sibiu din anul1948 am devenit campion national absolut.
(...) Am participat la Roma la campionatul mondial de gimnastica, cu o echipa formata din trei baieti, Kerekes, Orendi si cu mine. 
Acolo l-am intalnit pe Azarian si pe Sahlinj amandoi campioni mondiali. 
In analele gimnasticii mondiale masculine se pomeneste de figura la inele, numita -CRUCEA lui AZARIAN-, despre care doar cei de varsta a III-a stiu. 
Azarian atata stia si cam in jurul acestei figuri se invartea tot exercitiul lui la inele. 
In fond era un fumator inrait de mahorca in hartie de ziar, si nu ducea o viata sportiva. Avea insa o forta teribila, mobilitate deloc. 
Astazi nu ar fi facut ,doi bani, fara deschidere si rigid cum era. Ba, mai avea si un defect la articulatia umarului, din cauza careia a introdus "crucea inversa", celebra cruce a lui Azarian. 
La intoarcere de la mondiale, rezultatele noastre au fost considerate foarte bune, pe mine m-au facut maestru al sportului. 
Aradul avea trei cu acest titlu, cu, Farmaty si Bacut I.
Misa Baci obtine medalii si la varsta de 80 de ani Am terminat cu gimnastica, nu mai aveam mobilitatea necesara, dar de sport nu m-am lasat. 
Impreuna cu cativa colegi ne-am apucat de judo, care in scurta vreme s-a raspandit in principalele orase. 
Pionierii acestui sport au fost, Bogdan Constantin, ce a introdus sportul in ICEF, doctorul Seres la Iasi, doctorul Doru Butum a introdus judo la Cluj, Baity Ivan la Resita, s.a.m.d. 
Judo l-am invatat in lagarul din Paria.
De la judo la jiu-jitsu n-a fost decat un pas! In judo se aplica reguli precise, jiu-jitsu este o bataie de strada folosind si arme albe, fara prea multe reguli. 
Eu am fost primul ce i-am invatat pe cei din Min. Interne acest sport. De aici si antrenor emerit la arte martiale. Am si scos un manual de jiu-jitsu, acum la editia a II-a".
Echipa de old-boy
"(...)Merg cu ea in Irlanda. Printre elevii mei : Profesorul Muresan, Teodor Ban, Marinai, Grinde, Cocis, Mircea Rob, Frentiu, Horia Oprean dintre care imi selectionez echipa".
Neastamparatul Misa bacsi
Ne explica, cum se face ca nu-i ajunge o zi pentru toate ocupatiile ce si le-a impus! Are in grija un batranel de 74 ani pe care-l plimba si cu care face exercitii de recuperare.
"(...)Pranzul il iau cu o prietena in Micalaca, sunt -supist- si din- felul doi, daca mananc ceva. 
Revin acasa sa dorm o ora. Seara fac antrenamente cu elevii mei. 
De doua ori pe saptamana imi antrenez echipa de old-boy. 
Fac excursii 4-5 in fiecare an, cel mai mult imi place in Fagaras, unde cunosc fiecare piatra, parteneri fiindu-mi colegi de 45-50 ani!!!
Fac fotografii, imi place peisajul, si utilizez echipament clasic. In multe cazuri am luat premii"
Iata-l pe celebrul Misa bacsi. 
Omul ce a patimit si a traversat situatii, la limita, cati ar insuma vreo 5 oameni obisnuiti. 
Omul, caruia nu-i ajung 24 ore pe zi. 
Este amabil, daca-l stiti, opriti-l ca va spune el si alte istorii. 

Bujor Buda - Observator (Din volumul "five o'clock la Radio Arad")


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]