Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Miercuri, 20 aprilie 2005

Stirile TVA aici

  • "Vom cupla aeroporturile Timisoara si Arad, pentru a deveni mult mai rentabile"

Interviu cu vicepremierul Gheorghe SeculiciVicepremierul Gheorghe Seculici vorbeste despre Arad dintr-o perspectiva... guvernamentala
- Cum se vede Aradul de la Bucuresti?
- Este o zona care este in atentia factorilor de decizie, pentru ca are in primul rand un potential economic extraordinar, este o zona cu foarte multe tentatii pentru investitorii straini, in sensul ca este cunoscuta la nivel de executiv, si categoric este un exemplu pentru activitatea altor judete, avand in vedere modalitatea in care, in cadrul judetului, la nivelul regiunii de vest au promovate activitati care au generat dezvoltarea zonala
- In aceasta perioada, vi s-a solicitat sprijinul pentru sustinerea unor proiecte?
- Asa cum mi s-a solicitat sprijinul din partea altor judete, la fel mi s-a solicitat si sprijinul si din partea judetului Arad, deci nu in mod special. Dar sigur ca m-am implicat la toate ofertele si solicitarile care mi s-au facut pana acum.
- Concret, care sunt problemele pe care autoritatile locale vi le-au supus atentiei?
- De exemplu una, cea pe care o stim cu totii. Este vorba de Aeroportul Arad, care va trece de la faza in care am avut doar o cursa cuplata cu Targu-Mures si Sibiu, prin compania Tarom. Din 16 mai va incepe o cursa regulata dimineata, dus-intors, iar dupa-amiaza la fel, prin compania Carpat Air, acesta fiind primul pas al dezvoltarii aeroportului. Intr-o faza urmatoare, vom crea un proiect de dezvoltare a infrastructurii transportului aerian, respectiv cuplarea celor doua aeroporturi, Timisoara cu Arad, pentru a deveni mult mai rentabile. Suntem intr-o faza de analiza a acestei oportunitati, care ar deservi mult mai bine activitatea din acest sector. Aradul va fi cu predilectie folosit pentru transportul de calatori la clasa business si marfa, iar Timisoara pentru transport international si companii mari. Este o discutie la nivelul Regiunii V Vest, care se va materializa, cu acceptul Ministerului Transporturilor. Este un proiect pe care eu, personal, il sustin, iar dovada unei bune conlucrari s-a vazut ieri, cand aeroportul din Timisoara a fost inchis, iar Aradul operabil. In continuare sustin ca nu este o competitie intre cele doua aeroporturi.
- In ce stadiu se afla acest proiect?
- Au fost discutii la nivelul celor doua Consilii Judetene din Arad si Timisoara si in momentul de fata se elaboreaza documentatia care va trebui prezentata la Ministerul transporturilor. Este nevoie de analize ale traficului, ale dezvoltarii. De exemplu, Carpat Air realizeaza zilnic curse de calatori intre Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta, Bucuresti. Aceste curse ar putea fi preluate si de aeroportul din Arad
- Unul dintre subiectele care retin atentia este legat de stadionul ACU. Ce veti decide in acest sens?
- Pentru stadionul ACU se va promova in zilele urmatoare o hotarare de guvern  si se va da destinatia pe care a dorit-o marea majoritate a cetatenilor Aradului si a consilierilor municipali, care au votat pentru transformarea acestui amplasament.
- Suntem la o conferinta in care partea economica predomina. Care ar fi atuurile Aradului, in atragerea de investitori?
- Sunt multe avantaje pe care investitorii le au daca decid sa se stabileasca aici, in Arad. In primul rand apropierea de vest, transporturile, infrastructura si cel mai important, forta de munca calificata. Aradul a avut o traditie din acest punct de vedere, pe care o respecta si o continua.

Mihaela Ozarchevici - Observator

  • Prioritatea numarul unu: drumurile judetului. - Interviu cu d-l Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad

Interviu cu Iosif Matula - presedintele CJAEste sansa vietii mele
- D-le presedinte, alegerea dvs. in functia de presedinte al CJA a ridicat cateva semne de intrebare. Unul dintre aceste semne a fost de ce ati fost preferat dvs. in aceasta functie fiind pe locul 23 pe lista si nu cei de dinaintea dvs.?
- As fi preferat sa nu va spun eu de ce am fost preferat, pentru ca nu-mi place sa vorbesc despre mine. Pot sa spun insa ca m-am simtit onorat, pentru ca a fost o decizie a Biroului Executiv al PD. Probabil ca am fost preferat pentru activitatea pe care am desfasurat-o la Chisineu-Cris, probabil au cantarit pregatirea profesionala si competenta. Am absolvit doua facultati, una cu caracter tehnic, alta cu caracter universitar.
- Este adevarat ca ati fost sef de promotie in ambele cazuri?
- Va spuneam ca nu-mi place sa vorbesc despre mine. Este adevarat, am fost sef de promotie, dar este foarte important ca acea performanta sa se vada acum, mai mult decat oricand. Sper ca ceea ce am invatat la facultate sa se vada si in practica. Este sansa vietii mele sa demonstrez ceea ce sunt capabil. Nu voi rata aceasta sansa. As vrea sa mai precizez ca am lucrat cinci ani in administratia publica locala, ceea ce, in mod cert, ma va ajuta in munca.
- Cei care v-au contestat mai motivau ca ar fi fost mai bine sa fie presedinte cineva din municipiul Arad, si nu din judet.
- Este vorba de Consiliul Judetean, nu este un consiliu municipal. Prin urmare este vorba de judet. Si orasul Chisineu-Cris este in judetul Arad. De ce n-ar fi bun de conducator un om care traieste in alta parte decat in municipiul Arad? Exista oameni buni in tot judetul. Sper sa fiu eu acela care sa demonstreze acest lucru si atunci s-ar putea sa se mai schimbe mentalitatile. As mai putea sa va raspund si altfel. Am stat noua ani in Cluj, am lucrat in Oradea. Mai mult, activitatea am inceput-o in Arad. In privinta celor noua care au renuntat in favoarea mea, desi pe lista erau mai in fata, toti sunt consilieri sau primari in judet. Sa mai adaug ca, eu fiind preferatul conducerii partidului, ceilalti au respectat disciplina de partid.
Proiecte, proiecte...
- Ati preluat niste proiecte de la domnul Gh. Seculici. Ce faceti cu aceste proiecte?
- Numarul proiectelor e mare. Le voi continua pentru ca vreau sa respect ideea de continuitate. S-a muncit foarte bine sub presedintia d-lui Seculici si voi continua proiectele demarate. As incepe cu marile proiecte de la Regia Apa-Canal, unde se deruleaza proiectul ISPA...
- Mai exact...
- E vorba de statia de epurare de la Arad. Apoi, am fost la Bucuresti pentru a obtine sursa de finantare pentru proiectul SAMTID, un proiect privind reabilitarea retelelor de apa si canalizare in orasele din judet, cu 50% fonduri nerambursabile. Proiectul se va ridica la peste 11 milioane euro. Am avut la Bucuresti o intalnire cu reprezentanti ai BERD si BEI tocmai pentru obtinerea sursei de finantare. Celelalte proiecte mari sunt legate de dezvoltarea si reabilitarea drumurilor, de instalatii, de surse si retele de apa si canalizare in localitatile judetului.
- Toata lumea se plange de starea drumurilor.
- Poate cea mai spinoasa problema este starea drumurilor. Suntem un judet de tranzit si, inafara drumurilor nationale, avem si peste 1000 de km de drumuri judetene. Starea lor lasa de dorit si, in ultimii ani, fondurile pentru reparatii au fost foarte mici.
Vom avea bani mai multi pentru drumuri
- Credeti ca acum, fiind partidul dvs. la putere, veti putea accesa mai multe fonduri pentru drumuri?
- De ce sa n-o spunem, sunt sigur ca vom avea mai multi bani. Deja am obtinut o finantare pentru doua drumuri judetene, pentru reabilitari retele de apa, o serie de proiecte sunt la Bucuresti, pe altele le vom trimite. Sunt sigur ca fondurile vor fi mai mari.
Presedintele CJA - Iosif Matula se implica si in modernizarea statiilor de epurare- Inafara proiectelor pe care vi le-a lasat d-l Seculici, dvs. v-ati gandit, macar ca idee, la niste proiecte proprii? Chiar daca au trecut doar trei saptamani de la instalarea in functie.
- As vrea sa mai amintesc proiectul legat de statiunea Moneasa. N-am amintit nici proiectul legat de Drumul vinului, de aeroport si terminalul CARGO, proiecte pe care le continuam. Dar mi-am format un plan, in care incerc sa ma gandesc la drumurile judetene, in primul rand. In vizitele pe care le-am facut in judet, am constatat starea proasta a drumurilor si vom incerca sa promovam un proiect prin care sa reabilitam in maximum doi ani drumurile judetene. Nu ma refer la reparatii mici, la plombari, ci la o lucrare mult mai ampla, ca sa avem drumuri cat mai aproape de ceea ce se cere in acest moment.
- S-a amintit in repetate randuri de un drum care leaga Moneasa de judetul Bihor si de alt drum care ar lega Valea Muresului de Valea Crisului Alb. Cat de actuale mai sunt aceste proiecte?
- In privinta primului drum, partea aradeana a fost de acord sa finanteze numarul de kilometri care-i revin. In schimb, Bihorul a renuntat la idee.
- Si dvs. ati renuntat la idee?
- Odata cu dezvoltarea statiunii Moneasa, aceasta ar putea deveni o atractie si pentru bihoreni si, de aci, necesitatea unui drum mai scurt intre Bihor si statiune. Referitor la celalalt drum, recunosc ca nu stiu mare lucru, dar ma voi documenta si am sa va raspund dupa ce voi cunoaste situatia exacta.
In 60 de zile vom avea drumuri mai bune
- Ati facut deplasari in judet. Ce ati constatat inafara drumurilor proaste?
- Am avut deja doua intalniri zonale la Gurahont si la Pancota. Am mai fost si in alte localitati, am participat si la sedinte de consiliu local pentru ca sunt convins ca problemele pe care le au localitatile se vad cel mai bine la fata locului. Ce am constatat? In primul rand, toata lumea solicita repararea drumurilor. Am impartit judetul in cinci zone. Patru firme au castigat reparatia drumurilor in cele cinci zone. Lucrarile au inceput deja de doua saptamani. Termenul de finalizare este de 60 de zile.
38 de localitati nu au PUG
- Exista o problema cu lipsa PUG-urilor in multe comune ale judetului. Cum se va rezolva aceasta problema, pentru ca lipsa acestor planuri impiedica accesarea fondurilor de dezvoltare?
- Jumatate din comune au PUG-urile aprobate si avizate. Mai exact 39 de localitati. 38 inca nu le au. Investitorul ocoleste localitatea care nu are PUG.
- De ce ocoleste localitatea?
In urmatoarele doua luni starea drumurilor se va imbunatatii simtitor- Pentru ca nu i se poate garanta ca terenul pe care construieste nu e un teren cu probleme. Si atunci nu construieste. Nu are siguranta investitiei. Investitorul se opreste la localitatea care are PUG. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca metodologia foarte greoaie de avizare a PUG-urilor ii dezarmeaza pe multi primari. Nu numai perioada de proiectare e dificila si lunga, ci si cele 16 avize necesare presupun drumuri, stres, telefoane. Am cerut tuturor primarilor, insa, sa intreprinda toate demersurile pentru intocmirea si avizarea acestor PUG-uri.
- Alte probleme din judet.
- Ar mai fi situatia scolilor. Exista scoli care functioneaza in cladiri neavizate sanitar. Am cerut sa mi se prezinte o situatie cu toate spatiile de invatamant din judet care nu au avizul sanitar ca sa vedem ce se poate face cu aceste scoli.
Promotori pentru intocmirea proiectelor
- Am auzit ca tineti hartii si proiecte prea mult la dvs. si nu le dati drumul pe flux.
- As putea sa intreb ce proiecte si ce inseamna mult? Sunt la CJA doar de trei saptamani. Nu orice idee cu care vine cineva la CJA inseamna un proiect. Majoritatea solicitarilor se refera la bani. Un proiect trebuie sa fie bine documentat si intocmit. Tocmai azi incepe un curs de promotori locali cu oameni care vor fi pregatiti sa elaboreze proiecte la nivelul primariilor. Orice proiect trebuie analizat, el trece prin compartimentele CJA, vedem despre ce este vorba si, in functie de importanta sa, dar mai ales in functie de posibilitatile de finantare, dam drumul proiectului.
- Va simtiti depasit de functia in care ati fost promovat?
- Trebuie sa recunosc ca, daca la inceput am avut o noapte, doua, trei in care n-am dormit prea bine, gasind in CJA o echipa puternica, cu oameni bine pregatiti si cunoscand puterea mea de munca, am ajuns sa inteleg ca functia pe care o detin reprezinta o mare onoare pentru mine, dar este si o provocare pe care am acceptat-o si careia sper sa-i fac fata. Evident, nu singur, ci impreuna cu echipa despre care va vorbeam. Eu am si sansa ca in guvern sa-l avem pe d-l vicepremier Gh. Seculici, pe d-l ministru secretar de stat Adrian Nitu, pe d-l Liviu Bobar, director general, o echipa de parlamentari harnici si interesati de soarta judetului. Asadar, exista premise pentru o activitate intensa si, sper eu, cu rezultate notabile.

A consemnat: Ioan Iercan - Adevarul

  • Aradenii au ramas fara fantani

Din cauza inundatiilor apa din fantani nu mai putea fi utilizataPloile din ultimele zile au facut ravagii si in judetul Arad. La Turnu, localitate aflata la granita cu Ungaria, canalul colector nu a mai facut fata debitului care aduna apele. 
Echipe de interventie, supravegheate de primarul Iustin Cionca, au lucrat toata noaptea trecuta pentru a-l largi. 
Inundatii s-au produs si pe Valea Muresului, mai ales datorita torentelor de ploaie. 
Pe raza comunei Barzava au fost inundate 400 de hectare de teren, fiind afectate in jur de 200 gospodarii la Dumbravita, Lalasint, Capruta si Grosii Noi, unde au fost distruse mai multre podete si garduri, iar fantanile au fost practic de nefolosit. 
Pe raza comunei Savarsin, au fost inundate cateva zeci de gospodarii si au fost distruse drumuri comunale pe lungime de cativa kilometri. 
Inundatiile au afectat aprovizionarea cu apa potabila la Spitalul de psihiatrie din Capalnas, ca si la Birchis. 
In timp ce satul Bulci a fost izolat, accesul in localitate facandu-se doar cu tractoarele. 
La Dieci, apele au acoperit 300 de hectare de teren si un kilometru din drumul judetean 708 spre Revetis, ca si o jumatate de kilometru din soseaua de legatura cu Crocna.
Canalizare subdimensionata
In municipiul Arad, potrivit ultimelor estimari, au fost inundat 50 case in cartierele Bujac, Gai, Gradiste si Aradul Nou. 
Fortele de interventie au incercat in zadar sa convinga oamenii sa-si paraseasca temporar locuintele, fiind asigurate spatii de cazare in cazarma Jandarmeriei din Vladimirescu. 
Patru jandarmi au fost lasati peste noapte in zona pentru a interveni la nevoie si pentru a da alarma daca apar probleme. 
Insula Muresului, celebru loc de agrement din aval de Arad, a ramas izolata de mal in urma ruperii podului de pontoane. 
Apa a patruns si in sute de pivnite sau beciuri, ca si in apartamente de la parterul unor blocuri, datorita canalizarii subdimensionate. 
Cateva pasaje rutiere, precum cel din zona Voinicilor, au fost inundate.

Sorin Trocan - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Zece vagoane au disparut, pur si mai putin simplu, din statia CFR Arad

Zece vagoane de marfa functionale au fost transformate in fier vechiParchetul de pe langa Tribunalul Arad, Inspectoratul de Politie Judetean Arad si Regionala CFR Timisoara se confrunta in aceste zile cu cel mai spectaeulos caz de distrugere, urmat de furt, din istoria lor. Inspirandu-se din celebrul experiment Philadelphia, hotii au reusit nici mai mult, nici mai putin decat sa faca sa dispara zece vagoane de tren, in stare buna de functionare, din statia CFR Arad... Valoarea prejudiciului este pe masura: 550.000 de dolari!
Cinci, o data...
Pe data de 8 aprilie a acestui an, politistii de la Serviciul Transporturi al Inspectoratului de Politie Judetean Arad au fost sesizati de conducerea Statiei CFR Arad de disparitia a cinci vagoane de tren, atat de la statia din municipiu, cat si de la cea din Glogovat.
A doua zi, politistii au efectuat un control amanuntit asupra statiei CFR Arad, depistand trei vagoane incarcate cu 120 de tone de fier vechi, care urmau sa fie cantarite la cantarul din statie.
La verificarea amanuntita a vagoanelor, au fost gasite mai multe componente de.. .vagoane: roti de tren, osii si obloane.
Fierul vechi din cele trei vagoane apartinea REMAT, acesta urmand sa mearga la export, in Italia.
Desi o buna parte a acestor componente de vagon nu mai aveau trecute seriile de identificare, se pare ca faptasii nu si-au sters suficient de bine urma. "S-a reusit identificarea vagoanelor, pentru ca anumite urme, cum ar fi seriile osiilor si numerele vagoanelor, nu au fost sterse. Asa s-a reusit identificarea a trei dintre cele cinci vagoane disparate" - ne spunea subinspector Camelia Tuduce, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arad.
Cinci, de doua ori
Numai ca ciudatenia - ciudateniilor nu se opreste aici.
Subcomisarul Ioan Feies, seful Politiei Transporturi, ne spune ca, la cateva zile dupa acest incident, alte cinci vagoane au fost date disparute de catre conducerea Statiei CFR Arad si a Regionalei din Timisoara.
Se pare ca, la mijloc, este acelasi mod de operare, numai ca, de data aceasta, corpul delict lipseste cu desavarsire.
"Urmeaza sa descoperim autorii faptei. Avem informatii care duc la REMAT, deci persoana juridica o stim. Mai stim ca, pentru a-si transporta marfa - fierul vechi - REMAT are «linie directa cu stadia CFR Arad" - ne mai spunea subcomisar Ioan Feies.
Subinspector Camelia Tuduce, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Arad, ne-a declarat ca, in acest moment, politistii si procurorii continua cercetarile pentru stabilirea intregii activitati infractionale si pentru depistarea si retinerea autorilor.

D.D. - Agenda zilei  

  • Prima zi a conferintei Banii Nostrii

Participantii la conferinta "Banii nostri"Firmele romanesti trebuie sprijinite pentru integrare in Uniunea Europeana.
Aceasta este concluzia dupa prima zi a conferintei Banii Nostri.
Personalitati ale vietii politice, administrative si economice au prezentat cele mai importante activitati desfasurate in ultimii ani in Arad dar si programe legislative care trebuie aplicate in urmatorii 2 ani.
Conferinta Banii Nostri reuneste la aceiasi masa personalitati din mediul economic si politic si este transmisa in direct pe internet.
Conferinta Banii Nostri continua si maine, cand la Arad sunt asteptati Varujan Vozganian, Daniel Daianu si Adrian Vasilescu. Acestia vor vorbi despre leul greu si aplicabilutatea lui in economia romaneasca.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]