Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !

Luni, 20 iunie 2005

Stirile TVA aici

  • Partidul Democrat gata sa devina popular

La Arad a fost lansata motiunea "Romania Prospera. Romania Democrata"Presedintele interimar al PD, Emil Boc, si-a lansat sambata, la Teatrul de Stat Arad, motiunea populara "Romania Prospera. Romania Democrata".
Liderul PD a fost insotit de vicepremierul Gheorghe Seculici, de primarul Capitalei, Adriean Videanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, Sorin Frunzaverde, primarul Gheorghe Falca si altii, care s-au adresat celor prezenti timp de cateva minute fiecare.
La eveniment au participat peste 600 de democrati din judetele Timis, Hunedoara, Bihor si Arad, care si-au aratat, prin aplauze, sprijinul si increderea in viitorul presedinte al PD, Emil Boc si echipa care l-a insotit la Arad.
Intalnirea a fost moderata de vicepremierul Gheorghe Seculici, presedinte al PD Arad, care a declarat, la incheierea lucrarilor ca "schimbarile care s-au produs in PD au propulsat partidul intr-o noua faza de dezvoltare si maturitate. Dar, schimbarea nu trebuie facuta de la sine. Ea trebuie facuta cu oameni din partid, care dovedesc maturitate politica. Organizatia Judeteana a PD Arad si-a manifestat, inainte de a ne prezenta la aceasta intalnire, dorinta de a promova si afilia la doctrina populara, pe care o sustine cu tarie. Votul nostru, la Conventia Nationala din 25 iunie, o va dovedi din plin"
PD – partid de centru
Primul care a luat cuvantul a fost Emil Boc, care a spus inca de la inceput ca motiunea sa de candidatura nu ar fi fost posibila fara Vasile Blaga, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde si Cezar Preda, de la care a preluat o parte din tezele si ideile motiunii pe care a depus-o.
"Ceea ce s-a intamplat in PD a fost produsul unei evolutii de peste doua-trei luni de zile, cu momente mai mult sau mai putin tensionate, astfel incat astazi am venit in fata d-voastra cu o echipa, care sa sustina un punct de vedere capabil sa faca din PD, pana in anul 2008, cel mai important partid de pe scena politica romaneasca".
Emil Boc a declarat ca motiunea propusa de el si echipa sa este fundamentata pe "optiunea populara, aderarea la PPE si situarea PD pe centrul scenei politice romanesti".
In ceea ce priveste numele si sigla Partidului Democrat, Emil Boc a spus ca vor ramane aceleasi, singura modificare urmand sa se produca in privinta culorilor, intrucat alaturi de albastru va aparea si portocaliu.
Traian Basescu - sustinut pentru un nou mandat
In motiunea lui Emil Boc se regaseste si sustinerea lui Traian Basescu pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei, in 2009. De asemenea, Boc a spus ca va sustine in continuare ceea ce a inceput cu Traian Basescu, adica promovarea unei noi generatii de politicieni, care s-au dovedit a fi un mare succes in administratiile publice locale.
"Avem primar extraordinar la Arad pe Ghita Falca. Trebuie sa punem omul potrivit la locul potrivit" a precizat viitorul presedinte al PD.
Emil Boc declara PD-ul irevocabil despartit de PSD si PRM Emil Boc a recunoscut ca procentajul bun pe care il are PD in sondajele de opinie se datoreaza in primul rand presedintelui Traian Basescu, iar acum este responsabilitatea noii echipe sa mentina partidul la acest nivel.
"Numai cine nu-l cunoaste pe Traian Basescu poate sa creada ca el va accepta ca, in 2009, sa fie sustinut de un partid care nu se ridica la standardele lui".
In acest sens, Emil Boc a spus ca PD va avea in sondaje cel putin o cifra care incepe cu 3.
Emil Boc a mai subliniat ca motiunea sa are la baza principiile libertatii, responsabilitatii, dreptatii si subsidiaritatii, urmarind asigurarea unui trai decent pentru romani, prin recunoasterea valorilor economiei de piata, dar sustine si principiile solidaritatii si justitiei sociale.
Fara aliante cu PSD si PRM
Referitor la relatiile cu partidele politice, Emil Boc a spus ca lucrurile sunt foarte clare:
"Prin aceasta motiune, drumurile PD sunt irevocabil despartite in raport cu PSD. Nu am avut, nu avem si nici nu vom avea niciodata o alianta cu PSD, partidul de guvernamant din perioada anterioara, care s-a remarcat prin clientelism si coruptie. Drmurile au fost si raman neclintit despartite. Asa cum raman despartite si de PRM, un partid care prin principiile pe care le promoveaza nu se ridica la standardele si exigentele democratiei".
In ceea ce priveste relatiile cu partenerii din coalitie, liderul PD a subliniat:
"Asteptam clarificari din partea Partidului Conservator pentru a sti exact ce orientare si ce structuri promoveaza".
Referitor la UDMR, "colaborarea poate exista atata timp cat Constitutia Romaniei nu se discuta, nu se negocieaza, ci se respecta"
, a subliniat Emil Boc.
Relatie privilegiata cu PNL
Colaborarea dintre PD si PNL a fost prezentata ca fiind privilegiata prin protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni politice, pe care "l-am semnat, ni-l asumam si il vom respecta in continuare. Formam Alianta D.A. PNL-PD si dorim ca lucrurile pentru care Traian Basescu si noi am fost votati in campania electorala sa le punem in practica. Numai asa vom putea cere la sfarsitul mandatului nostru un nou vot cetatenilor".
Ultimatum adresat UDMR si PC
Emil Boc a continuat cu problemele pe care le intampina Alianta.
"Suntem si nu suntem la guvernare atat la nivel national, cat si la nivelul administratiei publice locale. Asteptam ca aceasta noua Conventie Nationala Extraordinara sa aleaga structura de conducere si sa stabilim clar si definitiv impreuna cu colegii nostri liberali, punandu-le pe tapet colegilor din coalitie alternativa: doresc sa fie la putere sau doresc sa fie in opozitie, pentru ca nu se poate guverna cu jumatati de masura".
Directorii deconcentratelor
O alta problema atinsa de Emil Boc a fost schimbarea directorilor deconcentratelor.
"Din acest punct de vedere, am intalnit peste tot in teritoriu probleme legate de inlocuirea sefilor serviciilor deconcentrate ai PSD-ului. Oameni care in campania electorala au fost cei mai duri adversari ai nostri si au fructificat institutiile statului, astazi sunt in aceleasi pozitii si boicoteaza actiunile Aliantei si a actualului Guvern. Nu cred ca un reprezentat al PSD-ului, care in campania electorala ne-a improscat cu noroi, spunand ca nu crede nimic din acest proiect politic, poate pune in practica un asemenea proiect. PD are resursele umane capabile sa-i inlocuieasca pe acesti oameni pentru a duce programele de guvernare mai departe".
Emil Boc a adus clarificari in relatiile cu partenerii la guvernareMigratia politica
In cadrul conferintei de presa care a urmat dupa incheierea lucrarilor, l-am intrebat pe Emil Boc, care este pozitia PD fata de migratia politica?
Am primit urmatorul raspuns: "Am fost si suntem impotriva migratiei politice pentru ca este imorala si ineficienta pentru partid, intrucat nu ne permite consolidarea structurilor pe care le avem. Solutia legala va fi adoptarea unui proiect de legi in parlament, care sa puna capat definitiv si odata pentru totdeauna acestei practici in Romania, care nu are nimic cu practica Uniunii Europene. Acest lucru il putem face numai in ceea ce priveste alesii locali".
I-am prezentat lui Emil Boc situatia in care se afla coalitia locala.
Mai exact, l-am intrebat pe liderul PD cum comenteaza faptul ca membri din PSD si PRM s-au inscris in PNL Arad, dupa care au obtinut functii de conducere in cadrul institutiilor deconcentrate, lucru ce duce la o neincredere in Alianta D.A.
Raspunsul primit a fost urmatorul: "PNL are politica proprie de partid. Suntem doua partide distincte care avem o politica diferita. In ceea ce priveste Alianta, avem protocolul de guvernare si daca este un lucru pe care il avem impreuna il discutam".
Sustinerea legilor proprietatii si justitiei
Emil Boc a mai subliniat ca in acest moment prioritatea pentru PD este trecerea prin Parlament a pachetului de legi care tine de reforma proprietatii si justitiei, iar "alegerile anticipate se fac si nu se discuta".
Intrebat daca sunt adevarate zvonurile ca democratii vor vota motiunea de cenzura a PSD pentru a provoca caderea Guvernului Tariceanu, Vasile Blaga a declarat ca "aceasta idee a fost doar in capul lui Adrian Nastase".
Emil Boc a intarit cele spuse de colegul sau de partid, precizand ca "nu exista nici macar o urma de ambiguitate in sustinerea guvernului pentru a face fata la motiunea de cenzura initiata de PSD".
Fara fuziune cu PNL
Intrebat de ziaristi asupra unei eventuale fuziuni cu PNL, Florin Frunzaverde a precizat ca "exista mult mai mult suport electoral pentru o alianta formata din doua partide distincte decat pentru un partid rezultat din fuziunea lor. Consider ca in acest moment este inoportuna fuziunea PD cu PNL".
Seculici si Falca candidati eligibili pentru Biroul Permanent National
In incheierea conferintei de presa, Emil Boc i-a catalogat pe vicepremierul Gheorghe Seculici si primarul Gheorghe Falca drept candidati eligibili, pentru a ocupa o functie in Biroul Permanent National al PD.
"Performantele judetului Arad, din punct de vedere politic, ii indreptatesc pe cei doi, dar chiar si alti membri, sa emita pretentii legitime pe baza muncii pe care au efectuat-o".

Daniel Albu - Adevarul

  • Autostrada Transilvania, marul discordiei in coalitie

Presedintele UDMR - Marko Bela nu sustine constructia autostrazii pe la NadlacPresedintele UDMR Marko Bela a criticat, ieri, in fata membrilor Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), atitudinea partenerilor din coalitie.
Nemultumirile liderului maghiarilor din Romania sunt legate de dezvoltarea infrastructurii, in special a celei din Transilvaniei, mai precis de faptul ca presedintele Basescu si premierul Tariceanu sprijina proiectul Nadlac-Arad-Timisoara-Sibiu-Ramnicu Valcea - Bucuresti. 
"Nu suntem deloc multumiti de modul in care partenerii nostri de coalitie trateaza problema dezvoltarii infrastructurale, mai ales in Transilvania", a spus Marko Bela. 
"In secuime, pe alocuri drumurile sunt atat de proaste incat nici in satul vecin nu se poate ajunge, daramite in Europa. Gheorghenii fara incalzire, Tinutul Secuiesc fara drumuri, Ardealul fara autostrada: deocamdata acesta este bilantul provizoriu". 
Liderul maghiarilor din Romania a adaugat ca "cei carora le trebuie mana intinsa a UDMR, cei care au nevoie de voturile UDMR sa accepte ca pentru noi Transilvania este importanta, ca noi vrem, in sfarsit, sa dezvoltam Transilvania".
"Noi avem alte prioritati". 
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat, ieri, la Arad, raspunzand astfel declaratiilor facute de Marko Bela, ca "guvernul nu va neglija infrastructura Transilvaniei" si ca va realiza autostrada Brasov-Bors. 
Boc a spus ca problemele legate de autostrada ar fi pornit din cauza unor datorii de 21 de milioane de lei lasate "mostenire" de vechea guvernare. 
"Vom aloca insa de la bugetul public national suma de 213 milioane de euro pentru continuarea lucrarilor"
, a spus Boc. 
In acelasi timp, liderul interimar al PD a spus ca dupa Conventia Extraordinara a partidului din 25 iunie va cere oficial celor doua partide din coalitia guvernamentala sa-si clarifice pozitia politica. 
"PC si UDMR trebuie sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie"
, a precizat Boc.

Alexandra Diaconu - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • De azi, toti feroviarii sunt in greva - Glasul rorilor de tren a amutit!

De astazi toti salariatii CFR sunt in grevaGreva generala la calea ferata se extinde, de azi, la nivelul tuturor salariatilor feroviari, dupa doua saptamani in care mecanicii de locomotiva si angajatii depourilor au asigurat doar o treime din activitate, iar sindicatele si administratia au negociat permanent, dar fara nici un rezultat.
Legislatia obliga sindicatele si administratia aflate intr-un conflict de munca sa negocieze permanent, inclusiv pe timpul grevei, pentru a gasi o solutie acceptata de comun acord.
Desi se intalnesc aproape zilnic de mai bine de doua saptamani, liderii grevistilor si administratia nu au reusit sa ajunga la un acord.
Noi negocieri au fost programate pentru duminica seara.
Sindicalistii spun ca nu renunta la greva cat timp nu sunt oferite si cresteri de salariu.
Pe de alta parte, administratia nu poate oferi mare lucru, cat timp bugetul cailor ferate este supus anumitor restrictii.
Mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR - in greva generala din 8 iunie - cer majorarea in medie a salariilor cu 10,7 la suta si 20 de tichete de masa lunar.
Administratia a oferit o parte din tichetele de masa si conditii mai bune de munca, dar nici un ban in plus la salariu.
Potrivit acordului cu FMI, societatile feroviare se afla pe lista de monitorizare, iar fondurile de salarii au fost plafonate, ceea ce face imposibila acordarea vreunei majorari salariale.
Mai mult, a sustinut administratia, societatile feroviare au o situate financiara extrem de dificila.
O solutie pentru incetarea actiunii de protest a fost prezentata de premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca autoritatile vor putea analiza cu mai multa disponibilitate solicitarile sindicatelor CFR de crestere a salariilor in cazul in care calatorii vor accepta majorarea tarifelor, intrucat acceptarea cerintelor grevistilor presupune o astfel de masura.
El a amintit ca problema majorarii salariilor in transportul feroviar trebuie sa fie analizata si prin prisma bugetelor de venituri si cheltuieli ale societatilor din domeniu, multe dintre companiile feroviare inregistrand pierderi ridicate din cauza gestiunii defectuoase a fondurilor.
Grevistii l-au contrazis insa pe premier, spunand ca aceasta crestere, anuntata pentru luna viitoare, nu este un efect al solicitarilor sindicalistilor, decizia majorarii fiind luata inainte de greva.
Dupa ce au dus separat negocieri soldate si ele cu un esec, federatiile Miscare Comercial, Elcatel, "Drum de Fier" si Usifer Atlas au decis sa se alature celor aflati in greva generala.
Astfel ca circulatia feroviara va fi oprita total intre orele 7.00 si 11.00. in acest interval nu va circula nici un tren, iar cele aflate pe traseu vor stationa in prima statie, de unde vor pleca dupa ora 11.00.
Conform legii, pe timpul grevei generale trebuie asigurata o treime din activitate.
In cazul de fata, faptul ca organizatiile sindicale participante la protest au adoptat programe diferite ar face ca in circulatie sa ramana mai putin de o treime din trenuri.
In timpul grevei mecanicilor de locomotiva, au fost asigurate la nivel national 24 de trenuri rapide, 14 intercity, 18 accelerate, 413 trenuri personale si 24 de trenuri Internationale.
In cazul in care ceilalti angajati de la calea ferata opresc lucrul intre orele 7.00 si 11.00, trenurile ce ar trebui sa fie in circulatie in acest interval vor fi blocate, astfel ca treimea stabilita initial de mecanicii de locomotiva cu administratia nu va mai putea fi respectata.
Sperand sa determine suspendarea grevei mecanicilor de locomotiva, administratia s-a adresat instantei si a invocat ca infrastructura este afectata de inundatii, iar ca protestul pune in pericol calatorii.
In 8 iunie, Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea administratiei de suspendare a grevei pentru 30 de zile, permitand astfel sindicatelor feroviare sa continue protestul.
Pe de alta parte, in 13 iunie, Tribunalul Bucuresti a respins actiunile CFR Marfa si CFR Calatori care doreau ca greva generala a feroviarilor sa fie declarata ilegala.
Administratiile invocasera prevederea din Legea conflictelor de munca potrivit careia nu este permisa declansarea unei greve pentru modificarea unui act normativ, in acest caz hotararea de Guvern prin care au fost stabilite bugetele CFR Calatori si CFR Marfa.
Conform legii, administratia are posiblitatea de a declansa aceleasi demersuri in instanta si impotriva celor patru federatii sindicale care se alatura de luni grevistilor, mai ales ca suprapunerea celor doua actiuni sindicale (cea declansata acum doua saptamani si cea care va incepe luni) face ca, pe ansamblu, sa fie asigurata mai putin de o treime din activitate.

Agenda zilei

  • Diplomat polonez la Arad

Ambasadorul Poloniei doreste noi actiuni cu firme din judetul AradAgentii economici din Arad au avut ocazia sa initieze noi legaturi cu parteneri din Polonia.
Ei au fost prezenti la Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului, unde s-au intalnit cu ambasadorul Poloniei si cu seful sectiei economico-comerciale a ambasadei.
Cu totii au fost interesati de colaborarile pe diverse planuri dintre cele doua parti.
Vizita ambasadorului polonez a fost prilejuita de inaugurarea unui obiectiv economic in zona industriala a Aradului.
Legaturile comerciale cu Polonia dateaza de mult timp.
Reprezentantii Camerei de Comert din Arad spun ca in ultimii 15 ani insa acestea au fost extrem de putine.
De aceea a fost initiata intalnirea dintre firmele aradene si ambasadorul acestei tari.
La intalnire a fost prezent si prefectul judetului, care spune ca a purtat discutii pe mai muzlte teme cu reprezenantii Poloniei.
Camera de Comert intentioneaza sa initieze si alte actiuni prin care sa faciliteze legaturile firmelor din Arad cu parteneri straini.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad

  • Pilu isi conecteaza toate institutiile la internet

Pilu doreste sa isi conecteze la Internet institutiile - Virtual Arad News (c)2005Localitatea aradeana Pilu a fost aleasa de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei drept localitate pilot pentru realizarea unui proiect sprijinit de Banca Mondiala: "Economia bazata pe Cunoastere"
Proiectul, care va fi implementat printr-un imprumut estimat la 80 milioane dolari la nivel de tara, se refera la crearea unei retele ale comunitatilor locale interconectate, in cele din urma fiind vorba de 300 retele virtuale locale servind ca "centre de cunoastere"
Acestea vor furniza informatii si servicii online catre cetateni si mediul de afaceri. 
Reteaua de la Pilu, localitate pilot pentru acest proiect, va fi construita in functie de nevoile comunitatii si va asigura conexiuni in banda larga, accesul la informatie si servicii electronice pentru principalele institutii - scoala, primaria, biblioteca, caminul cultural.
La finalizarea proiectului, localnicii din Pilu vor avea acces la informatie in format digital. 
La finele acestei saptamani a avut loc deschiderea publica a ofertelor depuse la licitatia internationala pentru achizitia de Hardware, Software, Echipamente de Comunicatii si Servicii de Integrare pentru realizarea Retelelor Electronice ale Comunitatilor Locale Pilot (RECL).  
In urma licitatiei, Pliu se va alege cu calculatoare, camere foto digitale, servere, scanner, telefoane de birou, camere web, dispozitiv VPN, copiatoare, imprimante, precum si software standard. 
Acestea vor fi utilizate pentru dotarea fiecarui nod al retelei locale (primarie, scoala, biblioteca, punctul de acces public la informatie). 
De asemenea, se va asigura accesul la Internet de baza larga, precum si la retelele nationale si internationale de telefonie. 
Ofertele depuse pentru lotul  I din care face parte Pilu au venit din partea Siemens, Forte, Romtelecom, Bull SA, GIR SA Romania, Access Net, Orange, Euroweb Romania etc.

Adriana Barbu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Saptamanalul Buletinul de Arad, TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]