Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 20 august 2005
Stirile TVA aici
  • Timp de patru zile, Aradul intra in sarbatoare

Pe strazile Aradului si-au facut aparitia papusi uriaseInca de la inceputul acestei saptamani, in Arad a inceput sa se simta un parfum de sarbatoare. 
Expozitia florala din fata Palatului Administrativ, expozitia mesterilor populari si plimbarile cu trasura in regim de taxi au reprezentat aperitivul dintr-un adevarat meniu festiv pe care aradenii sunt invitati sa-l guste in perioada 19-22 august. 
"Zilele Aradului" este un cadou oferit in mod gratuit tuturor locuitorilor urbei, si nu numai, de catre Primaria Municipiului Arad, Consiliul Local al Municipiului Arad si Casa de Cultura a Municipiului Arad. 
Deschiderea "Zilelor Aradului" s-a produs, ieri, la ora 11.00, printr-o masa rotunda cu tema "Modele europene in arhitectura Aradului".
Mai tarziu, dupa ora 17.00, s-a dat startul intrecerilor sportive de canotaj, polo, box si echitatie. 
Iubitorii de teatru au putut sa se delecteze cu piesa "Confetti, Confetti", ce a fost pusa in scena la Teatrul de Stat "Ioan Slavici", la ora 19.00. 
Papusile gigantice au pus stapanire pe centrul urbei intre orele 13.00 si 16.00, cand au purces intr-o parada spre deliciul copiilor. 
Iubitorii de masini au fost asteptati intre orele10.00-21.00 sa admire o expozitie de automobile organizata in parcarea Primariei, in timp ce pasionatii de caini au putut urmari un dresaj canin, in Piata Avram Iancu, de la ora 18.00. 
Seara, dupa ora 19.00 cartierele Aurel Vlaicu si Aradul Nou au vrut scena pentru  Bambi, Hora Nicu Alifantis, Ioan Gyuri Pascu si Rapsozii Zarandului. 
Parcul din cartierul Gai au sarbatorit, de la ora 17.00, "Zilele schimbarii la fata". 
Programul manifestarilor dedicate "Zilelor Aradului" este plin de evenimente care vor satisface gustul tuturor aradenilor.

Simona Valan - Agenda zilei

  • Leul puternic a "gripat" industria mobilei

Din cauza leului puternic Fabrica de Mobila IMAR se confrunta cu probleme - Virtual Arad News (c)2005La IMAR vor fi concediati un sfert din salariati
La inceputul anului, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania, care reuneste cei mai importanti fabricanti de mobila din toata tara a prezentat impactul dezastruos pe care il are aprecierea rapida a leului asupra exportatorilor.
Industria romaneasca de mobila produce in proportie de 70% pentru export, iar in acest fel, producatorii de mobila sunt una dintre cele mai expuse categorii de producatori la fluctuatiile necontrolate ale cursului de schimb valutar.
Materia prima s-a scumpit 
Pe langa efectele aprecierii leului, producatorii de mobila trebuie sa absoarba in costuri si scumpirea cu 60% a masei lemnoase, la care se adauga tarifele utilitatilor publice "umflate" artificial din cauza cursului de schimb Euro/Leu, luat in calcul la elaborarea bugetului pentru 2005. 
In aceste conditii, profitul societatilor din domeniu, care se situeaza in medie la 7%, se prabuseste continuu. 
In actualele conditii, considera producatorii de mobila, nu sunt posibile investitii in tehnologie noua sau protectia mediului, ceea ce echivaleaza cu o condamnare sigura la faliment a fabricilor in momentul aderarii la UE. 
APMR solicita Guvernului adoptarea unor masuri urgente si coerente de sustinere reala a exportului si efectuarea unei estimari realiste ale nivelului cursului de schimb al principalelor valute, pe care se mizeaza in acest an. Nu s-a intamplat nimic.
Degringolada valutara
Daca in septembrie trecut, moneda europeana era cotata la un curs de peste 40.500 de lei, acum ea a ajuns la aproximativ 35.900 de lei, adica s-a devalorizat cu peste 10%. 
In acest moment, in industria mobilei din Romania sunt angrenati peste 100.000 de salariati si ea detine o cota de 7,5% din totalul exporturilor romanesti si 6% din importuri, excedentul comercial fiind de peste jumatate de miliard de euro. 
APMR a facut un sondaj la 23 de companii din domeniu din care a rezultat ca deja s-a recurs la reduceri de personal. 
Astfel, dintr-un numar total de 17.000 de angajati, au fost concediati circa 1.200. 
Daca situatia va persista, in urmatoarele luni este posibil ca cifra celor care vor fi disponibilizati sa ajunga la 20.000.
Pragul critic
Liderul sindical de la IMAR - Virgil Culda anunta iminenta disponibilizarii a peste 300 de salariatiIn Arad cel mai mare producator de mobila, care face parte din A.P.M.R. este IMAR. Aici lucreaza peste 1.250 de angajati.
Directorul general Andrei Grecu spunea ca "daca moneda europeana ar atinge pragul critic de 35.000 de lei, fabrica ar lucra in pierdere. Niciodata nu au fost probleme atat de grave". 
Salariile sunt blocate, iar eventuale negocieri pe aceasta tema ar putea avea loc abia spre toamna. 
Pentru ca situatia sa se redreseze, directorul Grecu crede ca un curs de 37.500 de lei pentru un euro, "ne-ar da o gura de oxigen", pentru ca in momentul de fata lupta se da doar pentru a rezista... Asta se intampla in cursul lunii iunie.
Intre timp situatia nu s-a ameliorat, ba chiar din contra. 
S-a ajuns la o paritate de sub 35.000 de lei pentru un euro, ceea ce potrivit celor spuse in toamna inseamna o pierdere curata.
De cateva zile, cursul a atins o cotatie de 3,59 de lei noi, dar acum acest lucru nu mai inseamna foarte mult.
In prezent cei 1.250 de angajati ai fabricii sunt in concediu pana pe data de 5 septembrie. 
Insa atunci vor fi reduceri importante de personal, tocmai pentru a a mai redresa situatia fabricii. 
"Probabil vor fi trecuti in somaj intre 300 si 350 de angajati. Acestia vor primi si o compensatie de una sau doua salarii, functie de vechimea pe care au avut-o la IMAR. Este trist ce se intampla, insa alta solutie, in aceasta faza nu prea mai este. Sectiile se vor reorganiza prin comasare. Acum IMAR inseamna 33 de hectare. Prin reducerea activitatii se vor regandi si fluxurile de productie, pentru a mai reduce din cheltuielile de regie. In luna septembrie vom discuta si Contractul colectiv de munca", a precizat liderul sindical Virgil Culda
Intre timp s-a schimbat si structura actionariatului la fabrica aradeana. 
Acum firma este controlata de Antreprenor R.K.L.Ltd S.R.L. din Bucuresti, ce apartine omului de afaceri George Constantin Paunescu.
Cel putin la nivel declarativ s-a desprins ideea ca se doreste a se investi masiv la IMAR, pentru recastigarea pozitiei pe piata de mobila.
"Noi dorim sa credem acest lucru, dar din toate semnalele pe care le avem din Romania, cel putin in domeniul industriei mobilei, situatia este dezastruoasa. Acesta este cuvantul, fara nici o exagerare. De parca lucrurile ar fi coordonate de undeva pentru a se indrepta spre altceva...", a conchis Virgil Culda.

G. Constantinescu - Adevarul

  • Lemnul la control

Control de anvergura si la gaterele din judetul AradIn urma ordinului lui Vasile Blaga din luna iulie, si in judetul Arad a fost demarata o actiune de anvergura de control in domeniul firmelor care se ocupa de expolatarea si prelucrarea lemnului. 
Din cele 380 societati comerciale, asociatii familiale si persoane fizice cu obiect de activitate in domeniu, din care 133 poseda gatere, au fost verificate 23 de societati comerciale si doua persoane fizice, dupa cum a declarat ieri intr-o conferinta de presa organizata la Prefectura Arad subcomisar de politie Ioan Dascalu, seful IPJ Arad. 
Controlul a vizat atat legalitatea desfasurarii activitatilor la cele 25 gatere cat si modul de respectare a reglementarilor legate de mediu. 
Din firmele controlate, 16 au planurile de conformare depasite, ceea ce l-a facut pe prefectul Cristian Stragea sa atraga atentia in mod public tuturor celor care desfasoara activitati in domeniu sa respecte prevederile legale. 
Au fost aplicate mai multe sanctiuni contraventionale insa, in opinia sefului IJP Arad, la scara judetului nu exista probleme deosebite in domeniu.

Sorin Trocan Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Produsele mesterilor populari se vand foarte bine la Arad

Gheretele mesterilor populari sunt luate cu asalt de cumparatorii aradeniAradul devine, pe zi ce trece, tot mai indragit de mesterii populari.
Cei care au raspuns invitatiei si au venit la Targul Mesterilor Populari, ce se desfasoara in Piata Avram Iancu, nu au ce regreta: marfa lor este foarte apreciata de aradeni.
Daca Gheorghe Iorga si-a vandut toata marfa in mai puin de doua zile, acum a venit randul unei mesterite din Falticeni sa sune disperata acasa pentru marfa.
Femeia este cunoscuta pentru arta de a picta sticla, marfa sa fiind constituita din vaze pictate manual, tablouri pe sticla si diferite obiecte ornamentale.
Ea a ajuns in Arad doar miercuri dimineata, iar dupa o singura zi de stat in targ, marfa s-a epuizat aproape total.
Neavand incotro, a sunat la Falticeni, cerandu-le celor de acasa sa ii trimita urgent marfa, pentru ca standul sau sa nu fie gol la sfarsitul saptamanii.
De altfel, toti mesterii din piata se asteapta la vanzari foarte bune in week-end, mai ales duminica, atunci cand in Piata Avram Iancu va avea loc concertul folcloric extraordinar.

M.C. - Observator

  • Atentie la tantari

Starpirea tantarilor a devenit o necesitateInundatiile din ultima perioada pot determina aparitia unor epidemii si infectii mai putin obisnuite pentru tara noastara.
Este vorba de o forma de meningoencefalita, provocata de virusul WEST NILE si transmisa prin intepatura de tantar.
Cu toate ca boala nu a fost semnalata in ultimii ani in tara noastra, medicii avertizeaza ca ar putea sa apara cazuri din cauza numarului mare de tantari ca urmare a inundatiilor.
Virusul care provoaca boala a aparut pentru prima data in Africa de Nord, fiind semnalat acolo in mod frecvent si afecteaza sistemul nervos central.
La majoritatea persoanelor boala nu prezinta nici un fel de simptome, iar imunitatea este asigurata de organism. 
Conform statisticilor, aproximativ o persoana din 150 infectate pot dezvolta o forma severa a bolii, care duce pana la convulsii, pierderea vederii, a sensibilitatii si paralizie.
Medicii sfatuiesc populatia sa evite pe cat posibil orice intepaturi de insecte, sa utilizeze substante de protectie inmpotriva tantarilor si sa protejeze ferestrele si usile cu plase adecvate.

Nicoleta Belean - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Adevarul, Ziarul Observator, Agenda Zilei - editie de Arad, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia deVest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Saptamana aradeana,TV Arad, TV RCS.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]